FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím o radu, jak správně proplatit dovolenou u zaměstnance, který pracuje na HPP (již od roku 1995) a je od 10. listopadu 2007 až do dnešního dne na nemocenské (nejedná se o pracovní úraz). Z roku 2007 má nevybráno 14 dnů dovolené a od 21.9.2008 půjde na plný invalidní důchod. Pracovní poměr s ním bude ukončen (dle dohody) k 30.9.2008. Je správná má domněnka, že mu bude v poslední výplatě, za měsíc září 2008, proplaceno celých 14 dnů dovolené z loňska a v roce 2008 nemá nárok na žádnou dovolenou? Jsme ÚSC a nárok na dovolenou je 25 dnů za rok. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pobírám sirotčí důchod na sebe a na…

Dobrý den, pobírám sirotčí důchod na sebe a na sestru + pěstounské dávky, z čeho se vypočítává přídavek na dítě?

zdravim, som student a pracujem na VPP. Mam…

zdravim, som student a pracujem na VPP. Mam narok na zlavu na dani ako student, aj ked studujem 4ty rok(tj prekrocena standartna doba studia)? tiez sa mi stalo, ze za jul(odpracovane 116 hod) mam o 1860czk mensiu mzdu ako za august(114 hod), netusite cim to moze byt?(vyplatnu pasku este nemam..) dakujem

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat ohledně…

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat ohledně mateřské a rodičovské dovolené.Z minulého roku mám 10 dní staré dovolené, ale jelikož jsem v dubnu nastoupila na nemocenskou,kvůli rizikovému těhotenství zbývá mi vyčerpat 35 dní dovolené.Můžu si těchto 35 dní dovolené vybrat mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou nebo si je můžu nechat převést až na rok,kdy budu nastupovat po 2 letech zpět do zaměstnání.Děkuji za odpověd.

Jako účetní mám srážet exekuci zaměstnanci. Tento…

Jako účetní mám srážet exekuci zaměstnanci. Tento je půl roku nemocný a exekuci sráží okresní správa sociálního zabezpečení. Nyní zaměstnanec ukončil k 31.8.2008 sám pracovní poměr i neschopenku k samému dni. Z důvodu nevybrání dovolené, se mu bude proplácet část dovolené. Nevím jak postupovat ve výpočtu srážky pro exekuci, když budu srážet já i soc.správa - zda se bude minimum, které mu musí zůstat zohledňovat v obou výpočtech nebo si mám nechat vystavit nějaké potvrzení od soc.správy, že mu minimum ponechala.

Zaměstnance odměňuji hodinovou mzdou. Chci přejít…

Zaměstnance odměňuji hodinovou mzdou. Chci přejít na úkolovou mzdu. Je k přechodu z časové mzdy na úkolovou nutný souhlas zaměstnanců, nebo je to možné vyřešit vnitropodnikovou směrnicí? Předem děkuji za odpověď.

Odvod pojistného

Dobrý den, nevím do jaké sekce můj dotaz patří.Ale jde mi o to: Společník s.r.o. chce vyplatit podíl na zisku. 1)Jakou daní se bude danit? 2)Odvádí se z toho ZP a SP? 3)Musí si na konci roku podat sám daňové přiznání,když je zároveň zaměstnanec firmy? Moc Vám děkuji

Dobrý den, syn dosáhl 9.8.2008 tří let,se…

Dobrý den, syn dosáhl 9.8.2008 tří let,se zaměstnavatelem jsme se dohodli,že se do práce vrátím od 1.9.2008.Pak mi ale bylo sděleno(27.8.2008),že žádné místo není volné a byl mi rozvázán pracovní poměr dohodou a to zpětně k datu 9.8.2008.Dnes 12.9. jsem zjistila,že jsem těhotná.Chtěla jsem se zeptat,zda se v mém případě dá nějak využít tzv.ochranná lhůta po výpovědi a zda bych mohla mít ještě nárok na peněžitou podporu v mateřství?Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Jitka Š.

Dobrý den, stále studuji VŠ, prezenčně, ale bude…

Dobrý den, stále studuji VŠ, prezenčně, ale bude mi již 26 let. Tudiž zdravotní pojištění si musím hradit sama, ale ráda bych se zeptala, jak je to se sociálním pojištěním, prý je toto placení dobrovolné, ale nevím co by to znamenalo, teda jaké "výhody nebo nevýhody" to má, když si člověk sociální pojištění platí nebo neplatí. Děkuji

Dobrý den, chěla bych se zeptat zda můj výpočet…

Dobrý den, chěla bych se zeptat zda můj výpočet nároku na dovolenou je správný: 1-7 měsíc nerovnoměrná prac. doba 14 směn D-nárok na 8 směn D 8 - 12 měsíc rovnoměrná 8mi hod. prac doba-20 dnů D - nárok na 8,5 dne D celkem 16,5 dne D od srpna do konce roku pokud v době 1-7 měsíc nečerpal žádnou dovolenou. Děkuji I.P.

Zaměstnankyně na nemocenské do 7.9.2008. Pracovní…

Zaměstnankyně na nemocenské do 7.9.2008. Pracovní poměr ukončen 7.8.2008, nemocenské dávky vypláceny do 7.8.2008, kdy ji skončila podpůrčí doba. Od 8.8.08 přiznán plný ID.Dotaz: Na zápočtovém listě musí být zápočet pracovní neschopnosti uveden do 7.8. nebo 7.9.08? Děkuji Táňa.

Dobrý den, jakým způsobem lze zjistit průměrný…

Dobrý den, jakým způsobem lze zjistit průměrný výdělek zaměstnance, který pracuje na dohodu o pracovní činnosti a jeho pracovní doba není přesně stanovena (např. chodí na 2 týdny v měsíci). Pokud vydělím odměnu odpracovanými hodinami za dané čtvrtletí, zjistím hodinový výdělek, ale vzhledem k nepravidelnosti nevím, jak spočítat týdenní a následně měsíční výdělek. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, jako zaměstnavatel s.r.o. se chystáme…

Dobrý den, jako zaměstnavatel s.r.o. se chystáme zaměstnávat cizince-bulhary.Můžete mi prosím poradit jaké potvrzení od nich mám jako mzdová účetní požadovat? Mohu je normálně přihlásit na OSSZ a zdr.poj?? Budou jim z pracovního poměru plynout všechny výhody a povinnosti jako našim zaměstnancům??? Mají nějaká omezení??Mám vůči našim úřadům jako zaměstnavatel nějakou ohlašovací povinnost? Děkuji za osvětlení tohoto problému,ještě nikdy jsme cizince nezaměstnávali.

DOBRÝ DEN,PROSÍM VAS BRIGÁDOVAL SEM V CZ…

DOBRÝ DEN,PROSÍM VAS BRIGÁDOVAL SEM V CZ DOVOLENKA, NEPLACENÉ VOLNO MEL SEM ODVODY DO SOC.A ZDRAV.POIST. TRVALÝ PRACOVNÍ POMER MÁM NA SLOVENSKU. MÁM NÁROK ZA BRIGÁDU V CZ ULEVU NA DANI?

Výpočet mzdy

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně mezd. Jsme příspěvková organizace, kde někteří zaměstnanci jdou mimořádně do práce i v sobotu, někdy až do do 24,00 hod. Těmto zaměstnancům poskytujeme příplatek za sobotu a neděli, příplatek za přesčas ne, protože máme domluvené čerpání náhradního volna. Dále těmto zaměstnancům poskytujeme noční příplatek. Můj problém se týká toho, jak postupovat, když zaměstnanec má odpracováno 5 hodin na noční. Jaký mu náleží plat, když je odměňovám v časové mzdě? Postupuji správně, když si vezmu jeho platový výměr, vydělím FPD, tak získám plat za hodinu a tuto částku vynásobím počtem hodin na noční? Děkuji Kopečná

Dobrý den už jsem sem jednou psala, týkalo se to…

Dobrý den už jsem sem jednou psala, týkalo se to pracovní cesty a pracovní doby. Jen bych potřebovala upřesnit- nerozumím tomu, když pracovní jede na stavbu v pondělí a cestování mu zasáhne do pracovní doby, tak mu tu dobu platím průměrem, ale v docházce mu tyto hodiny přidám k odpracovaným? Máma tabulku, kde sleduji, kolik odpracoval hodin a zda mu chybí nebo ne. tak nevím, zda ty hodiny strávené na cestě mu k tomu mám přičíst. Nevím , zda jsem tento dotaz dobře napsala, moc děkuji za odpověď.Jarka

Vážení, prosím o zodpovězení tohoto dotazu: Lze…

Vážení, prosím o zodpovězení tohoto dotazu: Lze provést roční zúčtování u studentů, kteří v období prázdnin (2 měsíce) pracovali, nebo si musí (pokud chtějí) sami podat daňové přiznání? Tito studenti pracovali na DPP a již tedy nejsou našimi zaměstnanci. Pokud ano, uplatňují slevu na poplatníka a slevu na studium v celé roční výši, i když pracovali pouze 2 měsíce v roce? Děkuji Vám za odpověď

Dobrý den, nedopatřením jsem měla v jeden měsíc…

Dobrý den, nedopatřením jsem měla v jeden měsíc podepsané daňové prohlášení u dvou zaměstnavatelů. Vím, že mohu mít pouze u jednoho plátce, ale teď nevím, jak mám postupovat. Zda lze neprávem uplatněná sleva na poplatníka u jednoho zaměstnavatele vrátit zpět FÚ, nebo vyčkat až na roční zúčtování (přiznání k dani) - zde ale pokud by vznikl nedoplatek na dani, poplatníkovi se již nesráží, takže by se stejně nic nevyřešilo. Děkuji za radu.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se názory…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se názory rozcházejí, chtěla bych se Vás zeptat. Termín porodu mám 19.12.08 a stále mi zbývá 44 dní dovolené (firma dává 25 dní/rok). Mohu si tento počet dovolené nechat a vyčerpat hned po mateřské nebo jí mám hodně a musím si před mateřskou ještě část vybrat? Kolik dní mi smí maximálně zbýt? Děkuji předem

Nárok na dovolenou

Dobrý den. Na kolik dní dovolené má nárok zaměstnanec, pokud nastoupil do prac.poměru 11.6.08, od 8.8.08 byl z důvodu pracovního úrazu v pracovní neschopnosti a dne 3.9.08 s ním byl ve zkušební době ukončen pracovní poměr? Firma se řídí ZP a doba dovolené na rok je 20 dní. Pokud zaměstnanci vznikne takto na dovolenou nějaký nárok, musí to firma při odchodu zaměstnanci, se kterým ukončila ve zkuš.době pracovní poměr, proplatit? Děkuji N.Semmlerová