FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zaměstnanec nastoupil v červnu, na růžovku uvedl dítě, že uplatňuje daň.zvýhodnění. V září mi však přinesl potvrzení, že manželka uplatňovala také do září daň.zvýhodnění. Prosím o radu, zda mohu zaměstnanci doporučit aby si udělal sám daňové přiznání a do konce března doplatit částku daň.zvýh.na dítě v měsících, kdy byla uplatněna 2x. Děkuji.
U našich zaměstnanců máme nepravidelnou pracovní dobu. Pedagogičtí pracovníci jezdí s dětmi z kroužků na víkendové akce, kde pracují 12 hodin.I proto jsme zvolili nepravidelnou pracovní dobu. Po dohodě se zaměstnavatelem si za hodiny přesčas vybírají zaměstnanci náhradní volno, pouze jim proplácíme příplatek za SO a NE/všichni mají plat/. V naší organizaci platí tichá dohoda , že vždy v měsíci odpracují zaměstnanci pouze tolik hodin, které jsou v plánovacím kalendáři na příslušný měsíc a žádné hodiny si nepřevádí do dalších měsíců. Je tento postup správný nebo něco děláme špatně.Je dobře ,že zaměstnanci mají nepravidelnou pracovní dobu ? Děkuji Hiršová Eva
Dobrý den, od začátku roku do 24.9. jsem byla práce neschopná.Mám nárok na celou (20 dní) dovolenou za tento rok?Po skončení neschopnosti jsem hned nastoupila na dovolenou (starou, 14 dní), poté si mám vybírat i větší část nové. Děkuji.
Dobrý den. Jak je to s výpočtem nároku na dovolenou u mladistvých zaměstnanců? Firma přijala do hlavního pracovního poměru (30 hod./týden) od 1.10.08 sedmnáctiletého pracovníka, jaký má nárok na dovolenou? A kdy ji může čerpat? Děkuji předem, N.Semmlerová
Dobry den, v cervnu jsem ukoncil bakalarske studium. O prazdninach jsem byl zamestnan na brigade - smlouva na dobu urcitou. Do magisterskeho studia zapsan v srpnu. Mam povinnost k placeni zdravotniho a socialniho pojisteni kdyz jsem cast prazdnin nebyl student? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,náš zaměstnanec ukočil pracovní poměr 3.10.2008 a má ještě 6 dní nevyčerpané dovolené.Jak mám postupovat s výpočtem v případě,že dovolenou dočerpat nechce? A jak kdyby dovolenou čerpal?Pak ukončení prac.poměru by bylo až 13.10.2008?Děkuji Jana
Dobrý den,zaměstnáváme pracovnici na zkrácený pracovní úvazek, a to na 5 hodin denně a v sobotu na 3 hodiny. Nyní si pracovnice vybere 3 týdny řádné dovolené. Započítává se jí i čerpání ŘD za sobotu? Děkuji.
Dobrý den, snažila jsem se spočítat mzdu a příplatek, které mají být vyplaceny za přesčasy a chtěla bych se zeptat, zda je to správně. Pracovník má základní mzdu 18000,-Kč, hrubou mzdu 21000,-Kč (3000,-Kč je osobní ohodnocení), za září odpracoval 176 hodin + 27 hodin přesčasů, do firmy nastoupil 1.9.2008. Mzdu za přesčasy jsem spočítala takto: (18000/176)*27, ale s příplatkem mám problém, protože bych měla použít průměrný výdělek, který nevím, jak se počítá? Prosím tedy o radu, ve výpočtu příplatku. Dále se chci zeptat, zda je možné přepočítat přesčasy na peníze, pokud pracovník odpracoval více než 32 hodin za měsíc a jakým způsobem? Velice děkuji za radu. Kamila Netíková
Dobrý den,prosím Vás lze uplatnit daňové zvýhodnění (za září...a po celou dobu co nebude studovat)na dítě v případě,že v září nastoupilo do školy (střední škola) a nyní bylo přerušeno studium (ze zdravotních důvodů na jeden rok).Potvrzení o studio nebylo zatím dodáno a pravděpodobně již ani nebude.Stále bude bydlet doma a rodiče ho budou živit celou dobu než opět nenastoupí do školy.Děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, moc prosím o radu, zda musí být přihlášeni ke zdravotnímu pojištění předseda a další členové výboru společenství vlastníků jednotek domu když za tuto fukci nepobírají odměnu. Na VZP toto po nás chtějí a tvrdí že den zvolení do funkce je jako nástupu do zaměstnání a ikdyž nemají odměnu máme je všechny přihlásit a posílat nulové přehledy. Myslím si že pokud tito členové výboru vykonávají tyto fuknce bez nároku na odměnu, nemají tudíž příjmy podle §6, nemáme za ně ani oznamovací povinnost na VZP. Děkuji za váš názor. S pozdravem Martina Válková.
Dobrý den. V naší firmě se budou letos vyplácet manažerům tzv. podíly na hospodářském výsledku. Vstoupí tyto podíly do základu daně z příjmů FO a do vyměřovacích základů pro odvody SP a ZP? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zaměstnanec má dovolenou z roku 2007, má dlouhodobou nemoc od 1. 2. 2008 doposud, předpokládá, že nastoupí do práce 15. 11. 2008, může čerpat tuto dovolenou z roku 2007, když mu ji zaměstnavatel nemůže naplánovat, neboť neví kdy nastoupí do práce, je možné, že až v prosinci. Děkuji
Dobrý den. jsem studentka VŠ a přivydělávám si. Mám se svým zaměstnavatelem smlouvu o díle. Můj plat je samozřejmě nestálý, jeden měsíc mám 4 nebo 6 tis., ale pokud vkládám data můj plat činí i 35 tis., zaměstnavatel za mě pravidelně odvádí daň. Musím se teda nechat zaměstnat?
Dobrý den,prosím Vás máme zaměstnance,který byl vyslán na pracovní cestu.Na té mu bylo bezplatně poskytnuto jídlo,které mělo charakter oběda a večeřa. Nevím,zda jsem dobře pochopila,jak pokrátit stravné v tomto případě.Při pracovní cestě 12-18 hodin a výši stravného 106,-- mohu krátit 35% za oběd a 35% za večeři tj. 106,--x 70%= 74,20 za dvě jídla a rozdíl 32 vyplatit zaměstnanci? A v případě prac.cesty nad 18 hodin výše stravného 165,-- budu kráti za dvě jídla 165,--x50%= 83 a zbytek 82,-- korun normálně vyplatím zaměstnanci.Děkuji moc za radu,nerada bych je nějak ošidila a nikdy jsem stravné nekrátila.
Dobrý den, jsem již pátým měsícem v pracovní neschopnosti a nyní se mi naskytla možnost vykonávat práci na smlouvu o dílo. V pracovní neschopnosti zůstávám nadále, je tedy možné tuto smlouvu uzavřít a za jakých podmínek? Za odpověď Vám předem mnohokrát děkuji.
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli se do zařazení stupnice platových tarifů plat. tříd a plat. stupňů pro zaměstnance uvedené v § 5 odst. 3 započítává i střední odborné učiliště.Do loňského roku mi byly tyto roky započítávány a nyní jsem o tyto roky krácený v odpracovaných letech.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ohledně dovolené. Pracovnice nastoupila do zaměstnání 1.2.2007, od 19.7.2007 byla práce neschopná (rizikové těhotenství), 29.11.2007 nastoupila na MD. Na kolik dnů dovolené měla v roce 2007 nárok? Děkuji za odpověď. Je možné tuto dovolenou proplatit v letošním roce? Blanka
Dobrý den, chtěla bych poradit v případě nároku na dovolenou. Zaměstnankyně k nám nastupuje 15.9.2008 a pracovní poměr trvá do 24.11.2008. Dle mého názoru jí vznikne nárok na dovolenou ve výši 2/12 . Mzdový program žádnou nespočítal. Jak je to prosím správně ?? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám jeden zaměstnanecký poměr (hlavní, na plný úvazek). A k tomu ještě pracuji jako OSVČ - poskytuji autorská práva jiné firmě. Nyní mne tato druhá firma nutí, abych i u nich začala pracovat jako zaměstnanec na plný úvazek. Podle jejich informací už neexistuje pojem hlavní pracovní poměr. Mohu mít takto souběžně dva zaměstnanecké poměry na plný úvazek ? Jak se potom postupuje např. v případě nemoci ? Bude mi vyplácena nemocenská ? A od koho ? Komu odevzdám nemocenský lístek (který je jenom jeden) ? Je tady ještě nějaký jiný problém o kterém třeba nevím ? Děkuji mnohokrát za odpověď A přeji mnoho úspěchů Marta
Dobrý den,prosím Vás můžete mi prosím vysvětlit jaký je rozdíl mezi měsíčními prémiemi a osobním ohodnocením zaměstnance?? Oboje se zahrnuje do hrubé mzdy a je odvod na soc.a zdr. poj. Zajímá mě,jestli se například oboje započítává do průměru na náhrady a dovolenou atd. Děkuji Vám moc a jsem s pozdravem.