FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Rodičovská dovolená

Dobrý den, můžu mít uzavřenou smlouvu na HPP - hlavní pracovní poměr a pobírat ještě rodičovský příspěvek 7600,-Kč? Děkuji

Dobry den, mam dotaz ohledne výpočtu mateřské.…

Dobry den, mam dotaz ohledne výpočtu mateřské. Podle zákona mám nárok na mateřskou nejen ze zaměstnání (4 roky plného pracovního úvazku), ale také i z vysoké školy, kde jsem studentkou denního studia už 4.rokem. Ze zaměstnání mám vyměřeno 6.500 Kč a ze školy 7.500 Kč. Je možné pobírat obojí, tzn 14000 Kč? Děkuji

Vážená paní Sedláčková, měla bych dotaz k…

Vážená paní Sedláčková, měla bych dotaz k přivýdělku při mateřské. Můžu se rozhodnout jakou formou si nechám vyplácet peníze za přivýdělek - jak při mateřské, tak dále na rodičovské. Chci se proto zeptat, co je pro mne výhodnější, především z hlediska započítávaní výdělku do důchodu, a případného výpočtu výše další následné mateřské. Plán je asi následující: V prosinci odcházím z malé soukromé firmy na mateřskou, plánujeme, že budu ve firmě vypomáhat. Doma bych s dítětem chtěla být dva roky s tím, že buď nějak hned po tom, nebo v době první rodičovské, bychom si rádi pořídili druhé dítě a scénář by byl podobný. Jaká varianta je pro mě lepší - dva roky, nějaký čas práce a dva roky. Nebo rovnou v první rodičovské - první dva roky, nastoupit druhou (nepřerušovat to prací). Dále - započítává se mi přivýdělek při mateřské a rodičovské z prvních dvou let do důchodu a rozhoduje o výši mateřské následné (druhé dítě), nebo se ta druhá mateřská počítá opět a zase jen z výdělku v roce, kdy jsme pracovala? Tedy pro obě by to byl rok 2008. Upřímně, asi chápete o co mi jde, protože mě nemůže vyplácet přivýdělek oficiálně moje firma (pokud se nemýlím), bude to buď formou oficialního zaměstnání u jiného subjektu nebo formou neoficiální. I k tomuto mám dotaz, o jaký se jedná v případě oficiálního přivýdělku pracovní poměr? Je to VPP, nebo Práce na dohodu nebo by byl pro mne leší živnosťák? Moc se v tom nevyznám, proto se zkouším touto formou k něčemu dobrat. Práce spočívá v odborné poradenské činnosti. Budu ráda, pokud bude dotaz někde uveřejněn, když se tam vzhledem k charakteru dotazu neobjeví na mne kontakty - e-mail, jméno. Děkuji velice. S pozdravem Petra Vasilová.

Nárok na dovolenou

Vážení, potřebovala bych poradit s níže uvedenými otázkami: 1) Zaměstnankyně - žena končí rodičkovskou dovolenou do třech let věku dcery dne 27.10.2008. Bude mít tato zaměstnankyně nárok na řádnou dovolenou v roce 2008 za měsíce leden až říjen 2008? Ve firmě za výše uvedenou dobu nepracovala. 2) V případě rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, musí zaměstnavatel vyplatit odstupné? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Marie Volfová

zdravotní pojištění

Dobrý den,velice se omlouvám,jestli jsem zvolila špatnou sekci,ale potřebovala bych poradit ohledně zdravotního a sociálního pojištění.Jak postupovat v případě,když dojde k přerušení studia ze strany nezletilého studenta.Předpokládám,že v tomto případě již není veden jako student,a měl by to sdělit příslušné zdr.poj.Bude nahlášený jako samoplátce do doby než začně studovat nebo pracovat a musí si sám hradit platby na zdr.pojištění ??? Děkuji velice za vysvětlení a jsem s pozdravem.

Dobrý den, ve školním roce 2008-2009 u nás bude…

Dobrý den, ve školním roce 2008-2009 u nás bude vykonávat praxi student SPŠ. Praxe bude v rozsahu cca 10 dnů v měsíci po 6 hod. denně. První měsíc byl zaměstnám na DPP, neměli jsme uzavřenou smlovu se školou. Nyní je uzavřena zpětně smlouva pro školní rok 2008-2009. Je třeba od října uzavřít novou dohodu o prac. činnosti i v případě , že student ještě neodpracuje 150 hod.? Předpokládám, že pokud podepíše dohodu o pracovní činnosti a podepíše prohlášení poplatníka, má nárok na slevu za studenta , nevím zda mohu odečíst i slevu na daň za poplatníka, když si otec uplatní odčitatelnou položku na studenta. Předpokládám, že z výdělku odvedu i ZP a SP bez dopočítávání do min. základu. Děkuji za odpověď. Dapas

Nárok na dovolenou

Dobrý den.Mám zaměstnankyni,která nastoupila 13.5.08 a bude končit 31.10.08.Během této doby měla 22 dnu neplaceného volna.Mužete mi prosím sdělit na kolik dnů dovolené má nárok a jestli neplacené volno je duvod ke kracení dovolené.Děkuji. Ivan Hájek

Dovolená

Dobrý den,paní Sedláčková mám dodat.Zaměstnavatel ruší s.r.o. a vytvořil s.r.o. novou.Chce odhlásit a přihlásti zaměstnance ze staré na novou firmu.Prakticky vše zůstane stejné.Mě zajímá,jestli v případě dovolené mohu zvolit ten postup,že ji neproplatím,ale pouze si skutečnosti převedu.Obě firmy dělá stejná mzdová účetní.Nevím jak by se lidem líbilo kdybych jim dovolenou proplácela jako v případě ukončení pracovního poměru.Lze provést tento postup nebo musím dovolenou proplatit???Jak to písemně ošetřit.

Dobrý den. Zaměstnanec přišel s návrhem, aby mu…

Dobrý den. Zaměstnanec přišel s návrhem, aby mu zaměstnavatel srážel ze mzdy dohodnuté výživné a zasílal ho exmanželce na adresu. Je toto povinnost zaměstnavatele? Pokud by se jednalo o bankovní převod, nebyl by to problém, ale vypisovat složenky a lítat s tímto na poštu, jako jedinému zaměstnanci, je komplikované... Děkuji předem N.Semmlerova

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který den je rozhodný pro přepočet mzdy v cizí měně dle kurzu ČNB? Chci vypočítat daň, kterou mám odvést na FÚ. Je to den podpisu dohody o provedené práci nebo den vyplácení mzdy? Děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Dobrý den, ráda bych se zeptala na krácení dovolené. Do nové práce jsem nastoupile 7.ledna 2008, tedy ve firmě jsem 3 dny od začátku roku nepracovala. Tuto domu jsem byla nezaměstnaná. Kolik dní se mi z těchto 3 neodpracovaných dní sráží z celkové roční dovolené? Moc děkuji za odpověď.

Pojistné

Dobrý den, začala jsem pracovat u společnosti, která se zabývá finančním poradenstvím a se kterou mám smlovu o exkluzivní spolupráci.Chci se zeptat, jak je to v mém případě s placením zdravotního a sociálního pojištění. V součastné době ještě pobírám rodičovský příspěvěk. Předem děkuji za odpověď.

Nemocenské

Dobrý den, prosím o dpověď. Starobní důchodce pobírá nemocenské z důvodu pracovního úrazu od 15.7.2008. Má uzavřenou pracovní smlouvu do 30.9.2008, ale pracovní neschopnost stále trvá. Mohu pokračovat ve vyplácení nemoc.dávek a nebo platí i u pracovního úrazu, že nemocenské náleží u starobních důchodců jen nejdéle do skončení zaměstnání. Děkuji. Zetková

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké mám…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké mám povinnosti spojené se zaměstnáváním polských občanů na dohodu o provedené práci? Děkuji za odpověď

Moc prosím o radu. 31.5.8008 jsem po 7,5 letech…

Moc prosím o radu. 31.5.8008 jsem po 7,5 letech skončila ve firmě. Od 1.8. do 30.9. jsem byla zaměstnána,ale z důvodu neseriozního jednání zaměstnavatele jsem prac.poměr skončila ve zkušební dobře.Z posledního zaměstnání mi přišlo potvrzení o průměrném čistém výdělku pro účel výpočtu podpory ÚP.V prac.smlouvě byla sjednána zákl.mzda ve výši 25000 a osobní ohodnocení ve výši 5000 v závislosti na plnění úkolů.Čistý výdělek mi byl spočítán pouze ze zákl.mzdy,i když skutečný čistý výdělek podle výplatních pásek za uvedené 2 měsíce byl vyšší.Neměl by se v tomto případě udělat průměr ze skutečných výdělků za ty 2 odpracované měsíce?Správně se má prý vycházet z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí,ale to já jsem v té firmě bohužel nepracovala.Nástupem do tohoto zaměstnání jsem bohužel přišla o možnost čerpat podporu od ÚP z výdělku od minulého zaměstnavatele,který byl výrazně vyšší.Bohužel je na mém příjmu závislá celá rodina,jsem samoživitelka a dcera studuje VŠ.Nerada bych se opět ukvapila v urychleném nástupu do zaměstnání z finančních důvodů.Moc děkuju za odpověď.S pozdravem Jitka Maternová

Podpůrčí doba

Výpočet podpůrčí doby: Pracovní poměr od 26.3.2007 do 22.6.2007 - nemoc od 26.4.do 30.42007, dále nemoc v ochr.době od 21.6. do 30.9.2007.Další PP od 1.10.2007 do 30.6.2008.Pracovní úraz vznikl od 8.2.2008 dosud trvá.Do kdy se počítá podpůrčí doba? Děkuji za odpověď.

Krácení dovolené

Dobrý den, pracovník byl v PN od 12.4. 2008-4.8.2008, roční nárok nadovolenou má 20 dní.O kolik dní se mu zkrátí za tuto nemoc dovolená? Děkuji.irena

Čerpání dovolené

dobrý den, zaměstnanec má v říjnu 2008 ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2007 - 20 dnů ( celkem měl 25 dnů dovolené) Lze mu 5 dnů dovolené proplatit a zbylých 15 dnů si musí vybrat do konc roku 2008? Děkuji J.

Prohlášení poplatníka

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: zaměstnankyně utrpěla pracovní úraz v roce 2007, ke dni 30.6.2008 ukončila pracovní poměr. Pracovní neschopnost jí byla ukončena ke dni 8.10.2008. V listopadu jí budeme vyplácet odškodnění pracovního úraz. Může si u nás na rok 2008 podepsat daňové prohlášení (i když už není naší zaměstnankyní), aby na daň z příjmu za odškodnění mohla být uplatněna sleva na poplatníka? Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mne, zda "dohoda o hmotné…

Dobrý den, zajímalo by mne, zda "dohoda o hmotné odpovědnosti", pokud je sepsána, musí být jako samostatný dokument. Jedná se mi o to, kdyby někdo měl v pracovní smlouvě jen zmínku,... že dle dohody o hm. odpovědnosti .... ".. je povinen.. zda opravdu povinen něco hradit je nebo nikoliv. A dále ještě k problematice odpovědnosti do výše 4,5 x násobku mzdy, můžete mi to nějak objasnit. Jestli to chápu dobře, pokud budu mít přístup k penězům, nebudu mít sepsánu hm. odpovědnost na zvláštním papíru (krom, odkazu v prac. smlouvě) a eventuelně vznikne manko.. může po mne zaměstnavatel něco chtít nebo jen ten 4,5 násobek. Děkuji