FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můžu mít uzavřenou smlouvu na HPP - hlavní pracovní poměr a pobírat ještě rodičovský příspěvek 7600,-Kč? Děkuji
Dobry den, mam dotaz ohledne výpočtu mateřské. Podle zákona mám nárok na mateřskou nejen ze zaměstnání (4 roky plného pracovního úvazku), ale také i z vysoké školy, kde jsem studentkou denního studia už 4.rokem. Ze zaměstnání mám vyměřeno 6.500 Kč a ze školy 7.500 Kč. Je možné pobírat obojí, tzn 14000 Kč? Děkuji
Vážená paní Sedláčková, měla bych dotaz k přivýdělku při mateřské. Můžu se rozhodnout jakou formou si nechám vyplácet peníze za přivýdělek - jak při mateřské, tak dále na rodičovské. Chci se proto zeptat, co je pro mne výhodnější, především z hlediska započítávaní výdělku do důchodu, a případného výpočtu výše další následné mateřské. Plán je asi následující: V prosinci odcházím z malé soukromé firmy na mateřskou, plánujeme, že budu ve firmě vypomáhat. Doma bych s dítětem chtěla být dva roky s tím, že buď nějak hned po tom, nebo v době první rodičovské, bychom si rádi pořídili druhé dítě a scénář by byl podobný. Jaká varianta je pro mě lepší - dva roky, nějaký čas práce a dva roky. Nebo rovnou v první rodičovské - první dva roky, nastoupit druhou (nepřerušovat to prací). Dále - započítává se mi přivýdělek při mateřské a rodičovské z prvních dvou let do důchodu a rozhoduje o výši mateřské následné (druhé dítě), nebo se ta druhá mateřská počítá opět a zase jen z výdělku v roce, kdy jsme pracovala? Tedy pro obě by to byl rok 2008. Upřímně, asi chápete o co mi jde, protože mě nemůže vyplácet přivýdělek oficiálně moje firma (pokud se nemýlím), bude to buď formou oficialního zaměstnání u jiného subjektu nebo formou neoficiální. I k tomuto mám dotaz, o jaký se jedná v případě oficiálního přivýdělku pracovní poměr? Je to VPP, nebo Práce na dohodu nebo by byl pro mne leší živnosťák? Moc se v tom nevyznám, proto se zkouším touto formou k něčemu dobrat. Práce spočívá v odborné poradenské činnosti. Budu ráda, pokud bude dotaz někde uveřejněn, když se tam vzhledem k charakteru dotazu neobjeví na mne kontakty - e-mail, jméno. Děkuji velice. S pozdravem Petra Vasilová.
Vážení, potřebovala bych poradit s níže uvedenými otázkami: 1) Zaměstnankyně - žena končí rodičkovskou dovolenou do třech let věku dcery dne 27.10.2008. Bude mít tato zaměstnankyně nárok na řádnou dovolenou v roce 2008 za měsíce leden až říjen 2008? Ve firmě za výše uvedenou dobu nepracovala. 2) V případě rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, musí zaměstnavatel vyplatit odstupné? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Marie Volfová
Dobrý den,velice se omlouvám,jestli jsem zvolila špatnou sekci,ale potřebovala bych poradit ohledně zdravotního a sociálního pojištění.Jak postupovat v případě,když dojde k přerušení studia ze strany nezletilého studenta.Předpokládám,že v tomto případě již není veden jako student,a měl by to sdělit příslušné zdr.poj.Bude nahlášený jako samoplátce do doby než začně studovat nebo pracovat a musí si sám hradit platby na zdr.pojištění ??? Děkuji velice za vysvětlení a jsem s pozdravem.
Dobrý den, ve školním roce 2008-2009 u nás bude vykonávat praxi student SPŠ. Praxe bude v rozsahu cca 10 dnů v měsíci po 6 hod. denně. První měsíc byl zaměstnám na DPP, neměli jsme uzavřenou smlovu se školou. Nyní je uzavřena zpětně smlouva pro školní rok 2008-2009. Je třeba od října uzavřít novou dohodu o prac. činnosti i v případě , že student ještě neodpracuje 150 hod.? Předpokládám, že pokud podepíše dohodu o pracovní činnosti a podepíše prohlášení poplatníka, má nárok na slevu za studenta , nevím zda mohu odečíst i slevu na daň za poplatníka, když si otec uplatní odčitatelnou položku na studenta. Předpokládám, že z výdělku odvedu i ZP a SP bez dopočítávání do min. základu. Děkuji za odpověď. Dapas
Dobrý den.Mám zaměstnankyni,která nastoupila 13.5.08 a bude končit 31.10.08.Během této doby měla 22 dnu neplaceného volna.Mužete mi prosím sdělit na kolik dnů dovolené má nárok a jestli neplacené volno je duvod ke kracení dovolené.Děkuji. Ivan Hájek
Dobrý den,paní Sedláčková mám dodat.Zaměstnavatel ruší s.r.o. a vytvořil s.r.o. novou.Chce odhlásit a přihlásti zaměstnance ze staré na novou firmu.Prakticky vše zůstane stejné.Mě zajímá,jestli v případě dovolené mohu zvolit ten postup,že ji neproplatím,ale pouze si skutečnosti převedu.Obě firmy dělá stejná mzdová účetní.Nevím jak by se lidem líbilo kdybych jim dovolenou proplácela jako v případě ukončení pracovního poměru.Lze provést tento postup nebo musím dovolenou proplatit???Jak to písemně ošetřit.
Dobrý den. Zaměstnanec přišel s návrhem, aby mu zaměstnavatel srážel ze mzdy dohodnuté výživné a zasílal ho exmanželce na adresu. Je toto povinnost zaměstnavatele? Pokud by se jednalo o bankovní převod, nebyl by to problém, ale vypisovat složenky a lítat s tímto na poštu, jako jedinému zaměstnanci, je komplikované... Děkuji předem N.Semmlerova
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který den je rozhodný pro přepočet mzdy v cizí měně dle kurzu ČNB? Chci vypočítat daň, kterou mám odvést na FÚ. Je to den podpisu dohody o provedené práci nebo den vyplácení mzdy? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se zeptala na krácení dovolené. Do nové práce jsem nastoupile 7.ledna 2008, tedy ve firmě jsem 3 dny od začátku roku nepracovala. Tuto domu jsem byla nezaměstnaná. Kolik dní se mi z těchto 3 neodpracovaných dní sráží z celkové roční dovolené? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, začala jsem pracovat u společnosti, která se zabývá finančním poradenstvím a se kterou mám smlovu o exkluzivní spolupráci.Chci se zeptat, jak je to v mém případě s placením zdravotního a sociálního pojištění. V součastné době ještě pobírám rodičovský příspěvěk. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o dpověď. Starobní důchodce pobírá nemocenské z důvodu pracovního úrazu od 15.7.2008. Má uzavřenou pracovní smlouvu do 30.9.2008, ale pracovní neschopnost stále trvá. Mohu pokračovat ve vyplácení nemoc.dávek a nebo platí i u pracovního úrazu, že nemocenské náleží u starobních důchodců jen nejdéle do skončení zaměstnání. Děkuji. Zetková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké mám povinnosti spojené se zaměstnáváním polských občanů na dohodu o provedené práci? Děkuji za odpověď
Moc prosím o radu. 31.5.8008 jsem po 7,5 letech skončila ve firmě. Od 1.8. do 30.9. jsem byla zaměstnána,ale z důvodu neseriozního jednání zaměstnavatele jsem prac.poměr skončila ve zkušební dobře.Z posledního zaměstnání mi přišlo potvrzení o průměrném čistém výdělku pro účel výpočtu podpory ÚP.V prac.smlouvě byla sjednána zákl.mzda ve výši 25000 a osobní ohodnocení ve výši 5000 v závislosti na plnění úkolů.Čistý výdělek mi byl spočítán pouze ze zákl.mzdy,i když skutečný čistý výdělek podle výplatních pásek za uvedené 2 měsíce byl vyšší.Neměl by se v tomto případě udělat průměr ze skutečných výdělků za ty 2 odpracované měsíce?Správně se má prý vycházet z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí,ale to já jsem v té firmě bohužel nepracovala.Nástupem do tohoto zaměstnání jsem bohužel přišla o možnost čerpat podporu od ÚP z výdělku od minulého zaměstnavatele,který byl výrazně vyšší.Bohužel je na mém příjmu závislá celá rodina,jsem samoživitelka a dcera studuje VŠ.Nerada bych se opět ukvapila v urychleném nástupu do zaměstnání z finančních důvodů.Moc děkuju za odpověď.S pozdravem Jitka Maternová
Výpočet podpůrčí doby: Pracovní poměr od 26.3.2007 do 22.6.2007 - nemoc od 26.4.do 30.42007, dále nemoc v ochr.době od 21.6. do 30.9.2007.Další PP od 1.10.2007 do 30.6.2008.Pracovní úraz vznikl od 8.2.2008 dosud trvá.Do kdy se počítá podpůrčí doba? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracovník byl v PN od 12.4. 2008-4.8.2008, roční nárok nadovolenou má 20 dní.O kolik dní se mu zkrátí za tuto nemoc dovolená? Děkuji.irena
dobrý den, zaměstnanec má v říjnu 2008 ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2007 - 20 dnů ( celkem měl 25 dnů dovolené) Lze mu 5 dnů dovolené proplatit a zbylých 15 dnů si musí vybrat do konc roku 2008? Děkuji J.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: zaměstnankyně utrpěla pracovní úraz v roce 2007, ke dni 30.6.2008 ukončila pracovní poměr. Pracovní neschopnost jí byla ukončena ke dni 8.10.2008. V listopadu jí budeme vyplácet odškodnění pracovního úraz. Může si u nás na rok 2008 podepsat daňové prohlášení (i když už není naší zaměstnankyní), aby na daň z příjmu za odškodnění mohla být uplatněna sleva na poplatníka? Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mne, zda "dohoda o hmotné odpovědnosti", pokud je sepsána, musí být jako samostatný dokument. Jedná se mi o to, kdyby někdo měl v pracovní smlouvě jen zmínku,... že dle dohody o hm. odpovědnosti .... ".. je povinen.. zda opravdu povinen něco hradit je nebo nikoliv. A dále ještě k problematice odpovědnosti do výše 4,5 x násobku mzdy, můžete mi to nějak objasnit. Jestli to chápu dobře, pokud budu mít přístup k penězům, nebudu mít sepsánu hm. odpovědnost na zvláštním papíru (krom, odkazu v prac. smlouvě) a eventuelně vznikne manko.. může po mne zaměstnavatel něco chtít nebo jen ten 4,5 násobek. Děkuji