FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu k následujícímu problému: zaměstnanec firmy uzavřel se stejnou firmou dohodu o provedení práce a při výkonu této práce /v hlavním prac.poměru vykázal dovolenou/ se zranil s následnou pracovní neschopností. Lze to brát jako pracovní úraz a má zaměstnanec nárok z dohody o provedení práce na odškodnění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, od 25.9.2008 jsem na nemoceské riz.těhotenství pokud mi to zdravotní stav dovolí chtěla bych ji ukončit aby mi nebyl krácen nárok na dovolenou za r.2008 kdy nejpozději to musím učinit. V letošním roce jsem měla často angíny a byla několikrát na nemocenské cca 14 dní má to vliv? Dále se chci zeptat jak velkou část dovolené na r. 2009 si mohu vyčerpat před nástupem mateřské dovolené tj. asi 13.3.2009. Děkuji za odopvěď
Dobrý den, naše zaměstnankyně u nás pracuje už několik let.Od 25.ledna 2008 byla ve stavu nemocných až do poloviny září.Prosím poraďte jak krátit dovolenou.Jestli krátit nebo sppočítat nárok na dovolenou za odpracované dny.Moc děkuji Lucka
Syn studuje vysokou školu 1.12.2008 mu bude 26 let. Mzdová účetní mě informovala, že od 1.1.2008 ztrácím nárok na odpočet daní za studujícího syna a navíc on si muí začít platit zdravotní pojištění.CHybí mu ještě rok protože začal studovat až po roce kdy ukončil střední školu, a studium na vysoké škole nepřerušil. Také jsem se dověděla, že od přístího roku by toto omezní jak na odpočtu z daní tak platba zdravotního pojistění studentem by neměla platit. Děkuji
Dobrý den, chro se zeptat, jestli se při určení platového tarifu a platové třídy u studentů zohledňuje kromě doby praxe též doba studia. Dále se chci zeptat, zda je pravda, že daňové zvýhodnění studentů je u mzdy pouze při výdělku do částky 5000,- Kč za měsíc. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jak je to s proplácením svátku pokud vyjde na pracovní den. Svátek by měl být ze zákona proplácen každému zaměstnanci bez ohledu na to zda má hodinouvou mzdu nebo fixní / paušální plat? Pokud to není dáno výslovně za zákona (hlavně u fixařů) může si to firma nastavit vnitřně jinak? Děkuji za odpověď Boumová
Dobrý den, ráda bych pro vyplácení peněžité pomoci v mateřství využila modelu, který je uveden na webových stránkách MPSV, proto jsem se obrátila na svého zaměstnavatele, snažila jsem se získat informace od ČSSZ, ani jeden z nich mi však nedokázal uspokojivě odpovědět. Učinila jsem i dotaz na MPSV, odpověď dosud nemám. Proto prosím o radu Vás. Má situace je následovná: 1. Začátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu mi stanovil gynekolog na 5. prosince 2008. Já budu nadále chodit do práce a o přiznání PPM požádám od 1. 1. 2009, tedy 18dní před očekávaným dnem porodu. Skutečně bude nárok na dávku a její výši posuzován podle nového zákona o nemocenském pojištění a PPM mi bude náležet po dobu cca 24týdnů tak, jak je uvedeno v modelovém příkladu na stránkách MPSV? 2. Jak je v tomto případě řešen soulad se Zákoníkem práce, který říká v §195 odst. 3) že vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, než je dřívější porod, pak se jí poskytne mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22týdnů? 3. Pokud mám správné informace, pak by od 1. 1. 2009 měla PPM vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení. Na webových stránkách ČSSZ je uveřejněna informace, že podpůrčí doba u PPM začíná nástupem na PPM, nejpozději však počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu a činí 28 týdnů u pojištěnky, která porodila. O možnosti požádat o přiznání PPM později než 6týdnů před očekávaným dnem porodu jsem se tam nic nedočetla. Nemůže pak v praxi nastat nějaký problém? Omlouvám se za delší dotaz, ale momentálně jsem v situaci, kdy se musím co nejdříve rozhodnout, kdy nastoupím na mateřskou dovolenou, kdy dočerpám před jejím nástupem řádnou dovolenou za r. 2008 a také mě samozřejmě zajímá, jaká bude výše PPM v mém případě, neboť patřím mezi zaměstnance s vyššími příjmy a dávky PPM od 1. 1. 2009 jsou pro mě samozřejmě mnohem výhodnější než v případě, kdy nárok na PPM vznikne v r. 2008 a bude přecházet do r. 2009. Děkuji a přeji pěkný den. Děkuji a přeji pěkný den.
Mám dotaz jak si sama můžu vypočítat čistou mzdu
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaměstnankyně, která mi až nyní přišla nahlásit změnu, co se týče jejího vnuka, kterého má v péči na základě soudního rozhodnutí-vnuk prý už od ledna nestuduje a je evidován na ÚP, na podporu nemá nárok, takže je pouze v evidenci. Je mu 17 let, 18 let dovrší až příštího roku v říjnu. Stále žije u zaměstnankyně ve společné domácnosti.Má stále nárok na daňový bonus, nebo to bude muset už od toho ledna vracet. Děkuji za odpověď. MS
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, máme zaměstnance, kterému jsme ve zkušební době dali výpověď. Výpověď mu byla doručena 3.11.08 (rozvázání 7.11.08), kterou podepsal. Od té doby nechodí do práce, nevíme co s ním je. Kdyby přinesl neschopenku, platí daná výpověď nebo musíme čekat, až skončí prac. neschopnost? Děkuji Vávrová
Dobrý den,dostal jsem výpověď z pracovního poměru podle §52 pís.c) . Může zaměstnavatel tuto výpověď z nějakého důvodu prohlásit za neplatnou? Co se rozumí pojmem neplatné rozvázání pracovního poměru? Děkuji.
Dobrý den. Zaměstnanec na DPČ (1.8.-31.12.2008)nedosáhl v září příjmu 400Kč, musím ho odhlásit na zdravotní pojišťovně nebo na OSSZ nebo na obou těchto institucí, když není účasten nemocenského pojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak to bude příští rok s proplácením nemocenských dávek zaměstnavateli a jakou budou mít páku na zaměstnance,kteří budou "nemocní" v pátek a tím si prodlouží volno.Jestli někde bude nějaký přehledný návod a jestli stále platí,že malá organizace může zůstat u placení původních procent odvodů a nemocenské bude vyplácet nadále SSZ.Děkuji
Dobrý den, máme zaměstnance, který doložil rozhodnutí o ČID a rekomandaci o prodlouž. ČID do 02/2011,ale bez nároku na dávku a zároveň předložil rozhodnutí z ÚP o osobě zdravotně znevýhodněné. Jedná se mi o slevu na daních na ČID, zda mám ji uplatnit. Při kontrole ale nebudu mít potvrzení o platbě důchodu, jelikož žádný nebere. Děkuji za odpověď. Bernatíková Jana
dobrý den, vyplácíme si odměny v rámci Sdružení vlastníků bytových jednotek, kde se po celý rok se staráme o chod domu. Odměny vyplácíme jednou za rok. Jsme převážně důchodci, jak je to s odvodem ZP a SP a daně ze mzdy. děkuji
Dobrý den paní Sedláčková,prosím Vás jak postupovat v případě,že použiji §221 zákoníku práce? V případě,že zaměstnavatelé mezi sebou uzavřou dohodu o proplacení dovolené.Jako zaměstnavatel u kterého zaměstnanec rozvazuje pracovní poměr, vezmu zbytek nároku na dovolenou zaměstnance a spočítám ji klasicky průměrem III.Q.,když zaměstnanec končí k 31.10.?Když si ji zaměstnanec potom bude vybírat u nového zaměstnance,dostane ji zaplacenou v této částce i když se mu například zvýší plat a dojde k navýšení náhrad za dovolenou??
Dodbrý den,jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 2.12.2008. Chodím do práce na jednu hodinu denně. Takhle dělám od února.Takže mám odpracovány všechny dny, ale jen jednu hodinu denně.Mám nárok na dovolenou? Případně na kolik dnů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, jak vypočítat odměny pro členy volebních komisí - žena na mateřské dovolené, plně invalidní důchodkyně, zaměstnanec jiné firmy, zaměstnanec OU (HPP). Musí plně inv. osoba odvádět i daň ? Může se zaměstnanci OU započítat roznos volebních lístků do HPP jako odměna ? Děkuji za odpověď. D.
Dobrý den, jsem OSVČ, do konce října, max. do konce listopadu mám v oboru, ve kterém podnikám zajištěné příjmy. Vzhledem k finanční krizi budu v "lepším "případě až od prosince bez veškerých příjmů a tudíž budu mít problém s placením záloh na sociální a zdravotní pojištění. Můj dotaz se týká i mého stavu. Jsem cca ve třetím měsíci těhotenství. Další obor podnikání vzhledem k této mé situaci, vyhledávat nebudu a tím pádem zůstávám do května (předpokládaný termín porodu) bez jakýchkoliv příjmů. Je možné k 31.12.2008 ukončit (nebo pozastavit) živnost a od 1.1.2009 se přihlásit na úřadu práce (tudíž bych zálohy neplatila), na kterém bych byla evidována? Budu mít za těchto okolností nárok na peněžitou pomoc v mateřství a následně na rodičovský příspěvek? A v jaké výši? V současné době platím zálohy minimální+ k soc.pojištění si platím i nemocenské pojištění (cca třetí měsíc - od zjištění mé gravidity). Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. Vrtišková Jana
Dobrý den, prosím o radu - zaměstnankyně pracovala na HPP do 19.10.2008, od 20.10.2008 ve starobním důchodu. Pokračuje v naší firmě - nový pracovní poměr, přihlášena do konce tohoto roku. Za dobu od 1.1. do 19.10.2008 jí vznikl nárok na dovolenou 15 dnů. Jaký nárok bude mít v "novém" pracovním poměru - mohu dopočitat do celé výměry - tj. do 20-ti dnů, nebo bude mít nárok jen poměrnou část za 2 měsíce - tj. 3,5 dne? Děkuji za radu a přeji hezký den. Blanka