FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám termín porodu 30.1.2009. Ráda bych…

Dobrý den, mám termín porodu 30.1.2009. Ráda bych nastoupila na mateřskou až od 1.1.2009 a ne od 17.12.2008, aby se mi PPM počítal dle nových pravidel. Jsem od září na neschopence a na OSSZ mi sdělili, že bych musela nastoupit do práce, protože mateřská má přednost před nemocenskou. A dle zákona musím pokud jsem na neschopence nastoupit na mateřskou 6 týdnů před porodem. Tato informace mi nepříde pravdivá. Lze tedy jít na mateřskou od 1.1.09 pokud to bude navazovat na neschopnost a jsou to 4 týdny před termínem a ne 6 týdnů. Mnohokrát děkuji za brzkou odpověď.

Možnost výdělku při částečném invalidním důchodu…

Možnost výdělku při částečném invalidním důchodu v roce 2009? Bude do roku 2009 opět platit nějaké omezení pro výdělek osoby při částečném invalidním důchodu a pokud ano, jaké omezení? Děkuji za odpověď.

Dobry den,rada bych otazku ohledne cerpani radne…

Dobry den,rada bych otazku ohledne cerpani radne dovolene.od ledna 09 nastoupim na materskou dovolenou.po jejim skonceni zazadam o dovolenou na kterou budu mit narok za rok 09,v mem pripade 25dni.soucasne s ni jiz mohu cerpat rodicovsky prispevek??Pokud RP je vyplacen do urciteho dne veku ditete,tak pokud bych byla mesic "na dovolene"a pak az zazadala o rodicovskou,pripravila bych se o mesic prispevku..chapu to spravne? dekuji

Nárok na dovolenou

Dobrý den, zajímá mě jak postupovat v případě, že zaměstnanac má vyčerpanou dovolenou za rok 2008 a hned 2.ledna 2009 bude doma. Musí dostatek neplacené volno nebo může dostat dovolenou, protože je předpoklad,že bude u organizace zaměstnán celý rok. Děkuji a přeji pěkný den. Marešová

Nárok na dovolenou

Dobrý den,prosím Vás o Váš názor v případě nároku dovolené (20 dní) od 10.3. do 31.12.2008.Dle mého názoru je nárok ve výši 15 dní,protože za měsíc březen nevznikl zaměstnanci nárok.Je moje úvaha správná.Děkuji a jsem s pozdravem.

Děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně nároku…

Děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně nároku na PPM a dále otázky zaměstnání. Asi jsem se ne příliš jasně vyjádřila, takže: Můj syn dosáhne věku 3 let 10.6. 2009, následující den (tj. 11.6. 2009) bych měla nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud budu v té době, co bych se měla vrátit zpět do zaměstnání, těhotná, popř. se dítě již narodí, nesmí mi zaměstnavatel dát výpověď? Drží mi místo po dobu dalších 3 let? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu.…

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou v březnu 2006, syn se narodil v květnu 2006 (PPM mi vyplácel zaměstnavatel), nyní pobírám rodičovský příspěvek, který mám na dobu 3let a pobírám 7.600Kč. Příští rok v květnu 2009 bych měla nastoupit do práce. S manželem chceme druhé dítě, chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na nějakou finanční podporu či příspěvek pokud zůstanu doma jako těhotná a nenastoupím do práce? Pokud ano, kdo by mi podporu či příspěvek vyplácel –zaměstnavatel nebo MSSZ nebo úřad práce? A v jaké výši by byla vyplácena? A pokud nebudu mít nárok na žádnou finanční podporu či příspěvek, tak bych se chtěla zeptat, zda bych si musela platit zdravotní a sociální pojištění a v jaké výši? Moc děkuji za odpověď.

Jsme s.r.o. Uzavřeli jsme smlouvu se SOU o praxi…

Jsme s.r.o. Uzavřeli jsme smlouvu se SOU o praxi učňů. Nemáme s nimi uzavřen žádný druh pracovního poměru, ani nepodepsali prohlášení. Budeme jim vyplácet odměnu za tzv.produktivní činnost. Jak je to s daní z příjmů? Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: zaměstnanec má podepsanou pracovní smlouvu na 7 denní rovnoměrnou pracovní dobu s tím, že práce budou vykonávány dle potřeb zaměstnavatele - nepravidelná výpomoc. Je odměňován hodinovou mzdou. Má nárok na náhradu za státní svátek, ve kterém nepracoval, pokud v měsíci, ve kterém je státní svátek odpracoval např. 4 pracovní dny, pak 10 dní nepracoval a následně byl státní svátek? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak nyní za listopad…

Dobrý den, chtěla bych vědět jak nyní za listopad platit prac. neschopnost, která je od 18.11.2008, kdy zaměstnane odpracoval 7 hod. a 1 hod. odešel k lékaři. 25 % mu náleží od 18. - 20.11 nebo až od 19.11. 21.11.? Děkuji za radu.

Dobrý den. V současné době pobírám rodičovský…

Dobrý den. V současné době pobírám rodičovský příspěvek na dceru a měla bych ho pobírat do tří let věku, tj. do září 2009. V současnosti jsem 32.týden těhotená, na mateřskou chci nastoupit 3.1.2009. Lze pobírání rodičovského příspěvku převést na otce dcery tak, aby otec od ledna 2009 (resp. prosince letošního roku) pobíral rodičovský příspěvek a matka PPM? Děti budou mít stejného otce, nejsme manželé a trvalý pobyt máme každý jinde, pravděpodobně by šlo zařídit, že nepůjde o společnou domácnost.

Dobrý den.Prosím o přibližný výpočet nemocenské v…

Dobrý den.Prosím o přibližný výpočet nemocenské v r. 2009.(Do dostupné kalkulačky nelze zadat hodnoty).Půjdu na operaci, která si vyžádá cca 90 kal. dnů PN.Můj denní vyměřovací základ je cca 1200 Kč. Moc děkuji.

Úroky z úvěru

Mám prosím dotaz na odečet úroků z hypotéky. Máme zaměstnance, který si koupil vloni tj. 2007 pozemek. Firma mu postavila dům a v dubnu 2008 se stěhoval. Trvalý pobyt od 05/2008. Vloni si dělal společné zdanění, letos mu budu dělat RZ. Může si uplatnit celou částku úroků, platil celý rok a v domě bydlel až od dubna do té doby v družstevním bytě. Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mě zda jsou v roce 2009…

Dobrý den, zajímalo by mě zda jsou v roce 2009 nějaké změny v zákoníku práce ohledně výše odstupného a délky výpovědní lhůty při výpovědi dané zaměstnavatelem z organizačních důvodů.

Dobrý den, potřebovala bych poradit podle které…

Dobrý den, potřebovala bych poradit podle které přílohy nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejné správě se mají odměňovat zaměstnanci Svazku obcí (např. účetní Svazku). Nevím zda je to příloha č. 1 nebo č. 3? Děkuji za odpověď

Pani Sedlackova, dekuji Vam za zodpovezeni dotazu…

Pani Sedlackova, dekuji Vam za zodpovezeni dotazu viz nize: Ja jsem se docetla ve vsech poradnach, ze pokud jsem v pracovni neschopnosti, tak na materskou MUSIM jit nejpozdeji 6 tt pred porodem. Ono to tak neni? Byla by to ta nejjednodussi varianta. Chci se jen ujistit, ze se PPM bude pocitat uz dle novych zakonu, kdyz se vratitm na tech 6 dni do prace a materska dovolena mi zacne 1.1.2009 Dekuji. Dobrý den, mám na Vás prosbu, zda je možné následující: Termín porodu mám 30.1. nástup na mateřskou dovolenou 6 tt před termínem porodu (jak musím přejít z pracovní neschopnosti) v pracovní neschopnosti jsem od 18.10.2009 Chci se zeptat, zda je možné si nechat ukončit neschopenku, samozřejmě při předpokladu, že bude vše v pořádku, k 17.12. 2008, a od 18.12. mít neplacené volno v práci do 31.12. a nastoupit mateřskou od 1.1.2009, aby se počítala výše mateřské dle nových pravidel s tím, že bude trvat 22 tt po porodu. Nebo dokonce jít zpět na 7 pracovních dnů zpět do práce? Děkuji předem za odpověď Odpověď: Dobrý den, nástup na PPM je uveden v žádosti o PPM, kterou Vám vystavuje lékař. Proč tedy nezůstanete v pracovní neschopnosti až do nástupu na PPM ? Možné jsou i uvedené varianty. Můžete si vzít neplacené volno, s kterým musí zaměstnavatel souhlasit. Můžete si dočerpat dovolenou, jestli nějakou máte, a můžete i opět chodit do práce.

Dobrý den, zaměstnávám prodavačku (40 let),…

Dobrý den, zaměstnávám prodavačku (40 let), která by si ráda rozšířila vzdělání a zúčastnila se půlročního intenzivního kurzu v jiném oboru.Ráda bych jí toto umožnila, avšak nevím si rady jak.Mohu jí dát půlroční neplacené volno ? Pokud ano, v jaké výši se platí soc.a zdrav. pojištění a kdo jej odvádí ? Mám jinou možnost, jak zachovat pracovní poměr a umožnit jí studium ? Děkuji.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám na…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám na mateřské dovolené nárok na příspěvek od zaměstnavatele na penzijní připojištění. Dotazovala jsem se naší mzdové firemní účetní a ta mi zaslala tuto odpověď: Příspěvek při mateřské dovolené se již nevyplácí. Protože jde příspěvek do vyměřovacího základu sociálního pojištění a dny mateřské dovolené by Vám v tomto případě nešly do vyloučených dob, tak je to pro Vás nevýhodné. Je to prosím oprávněné, má pí. účetní pravdu nebo to je jen z její strany výmluva... Děkuji za odpověď.

Čerpání dovolené

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se dovolené, je někde specifikované, na kolik dní mají nárok zaměstnanci, kteří pracují 12 hodin denně - krátký x dlouhý týden, mají nárok na 20 dní nebo na krácení...Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když nastoupím na MD 29.12.2008 (TP 20.2.2009) protože potřebuji ještě 3 dny dovolené navíc zda budu mít nižší mateřskou po celou dobu nebo jestli už v lednu se mi vypočte nová mateřská podle nového zákona. Děkuji