FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám termín porodu 30.1.2009. Ráda bych nastoupila na mateřskou až od 1.1.2009 a ne od 17.12.2008, aby se mi PPM počítal dle nových pravidel. Jsem od září na neschopence a na OSSZ mi sdělili, že bych musela nastoupit do práce, protože mateřská má přednost před nemocenskou. A dle zákona musím pokud jsem na neschopence nastoupit na mateřskou 6 týdnů před porodem. Tato informace mi nepříde pravdivá. Lze tedy jít na mateřskou od 1.1.09 pokud to bude navazovat na neschopnost a jsou to 4 týdny před termínem a ne 6 týdnů. Mnohokrát děkuji za brzkou odpověď.
Možnost výdělku při částečném invalidním důchodu v roce 2009? Bude do roku 2009 opět platit nějaké omezení pro výdělek osoby při částečném invalidním důchodu a pokud ano, jaké omezení? Děkuji za odpověď.
Dobry den,rada bych otazku ohledne cerpani radne dovolene.od ledna 09 nastoupim na materskou dovolenou.po jejim skonceni zazadam o dovolenou na kterou budu mit narok za rok 09,v mem pripade 25dni.soucasne s ni jiz mohu cerpat rodicovsky prispevek??Pokud RP je vyplacen do urciteho dne veku ditete,tak pokud bych byla mesic "na dovolene"a pak az zazadala o rodicovskou,pripravila bych se o mesic prispevku..chapu to spravne? dekuji
Dobrý den, zajímá mě jak postupovat v případě, že zaměstnanac má vyčerpanou dovolenou za rok 2008 a hned 2.ledna 2009 bude doma. Musí dostatek neplacené volno nebo může dostat dovolenou, protože je předpoklad,že bude u organizace zaměstnán celý rok. Děkuji a přeji pěkný den. Marešová
Dobrý den,prosím Vás o Váš názor v případě nároku dovolené (20 dní) od 10.3. do 31.12.2008.Dle mého názoru je nárok ve výši 15 dní,protože za měsíc březen nevznikl zaměstnanci nárok.Je moje úvaha správná.Děkuji a jsem s pozdravem.
Děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně nároku na PPM a dále otázky zaměstnání. Asi jsem se ne příliš jasně vyjádřila, takže: Můj syn dosáhne věku 3 let 10.6. 2009, následující den (tj. 11.6. 2009) bych měla nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud budu v té době, co bych se měla vrátit zpět do zaměstnání, těhotná, popř. se dítě již narodí, nesmí mi zaměstnavatel dát výpověď? Drží mi místo po dobu dalších 3 let? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou v březnu 2006, syn se narodil v květnu 2006 (PPM mi vyplácel zaměstnavatel), nyní pobírám rodičovský příspěvek, který mám na dobu 3let a pobírám 7.600Kč. Příští rok v květnu 2009 bych měla nastoupit do práce. S manželem chceme druhé dítě, chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na nějakou finanční podporu či příspěvek pokud zůstanu doma jako těhotná a nenastoupím do práce? Pokud ano, kdo by mi podporu či příspěvek vyplácel –zaměstnavatel nebo MSSZ nebo úřad práce? A v jaké výši by byla vyplácena? A pokud nebudu mít nárok na žádnou finanční podporu či příspěvek, tak bych se chtěla zeptat, zda bych si musela platit zdravotní a sociální pojištění a v jaké výši? Moc děkuji za odpověď.
Jsme s.r.o. Uzavřeli jsme smlouvu se SOU o praxi učňů. Nemáme s nimi uzavřen žádný druh pracovního poměru, ani nepodepsali prohlášení. Budeme jim vyplácet odměnu za tzv.produktivní činnost. Jak je to s daní z příjmů? Děkuji
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: zaměstnanec má podepsanou pracovní smlouvu na 7 denní rovnoměrnou pracovní dobu s tím, že práce budou vykonávány dle potřeb zaměstnavatele - nepravidelná výpomoc. Je odměňován hodinovou mzdou. Má nárok na náhradu za státní svátek, ve kterém nepracoval, pokud v měsíci, ve kterém je státní svátek odpracoval např. 4 pracovní dny, pak 10 dní nepracoval a následně byl státní svátek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak nyní za listopad platit prac. neschopnost, která je od 18.11.2008, kdy zaměstnane odpracoval 7 hod. a 1 hod. odešel k lékaři. 25 % mu náleží od 18. - 20.11 nebo až od 19.11. 21.11.? Děkuji za radu.
Dobrý den. V současné době pobírám rodičovský příspěvek na dceru a měla bych ho pobírat do tří let věku, tj. do září 2009. V současnosti jsem 32.týden těhotená, na mateřskou chci nastoupit 3.1.2009. Lze pobírání rodičovského příspěvku převést na otce dcery tak, aby otec od ledna 2009 (resp. prosince letošního roku) pobíral rodičovský příspěvek a matka PPM? Děti budou mít stejného otce, nejsme manželé a trvalý pobyt máme každý jinde, pravděpodobně by šlo zařídit, že nepůjde o společnou domácnost.
Dobrý den.Prosím o přibližný výpočet nemocenské v r. 2009.(Do dostupné kalkulačky nelze zadat hodnoty).Půjdu na operaci, která si vyžádá cca 90 kal. dnů PN.Můj denní vyměřovací základ je cca 1200 Kč. Moc děkuji.
Mám prosím dotaz na odečet úroků z hypotéky. Máme zaměstnance, který si koupil vloni tj. 2007 pozemek. Firma mu postavila dům a v dubnu 2008 se stěhoval. Trvalý pobyt od 05/2008. Vloni si dělal společné zdanění, letos mu budu dělat RZ. Může si uplatnit celou částku úroků, platil celý rok a v domě bydlel až od dubna do té doby v družstevním bytě. Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě zda jsou v roce 2009 nějaké změny v zákoníku práce ohledně výše odstupného a délky výpovědní lhůty při výpovědi dané zaměstnavatelem z organizačních důvodů.
Dobrý den, potřebovala bych poradit podle které přílohy nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejné správě se mají odměňovat zaměstnanci Svazku obcí (např. účetní Svazku). Nevím zda je to příloha č. 1 nebo č. 3? Děkuji za odpověď
Pani Sedlackova, dekuji Vam za zodpovezeni dotazu viz nize: Ja jsem se docetla ve vsech poradnach, ze pokud jsem v pracovni neschopnosti, tak na materskou MUSIM jit nejpozdeji 6 tt pred porodem. Ono to tak neni? Byla by to ta nejjednodussi varianta. Chci se jen ujistit, ze se PPM bude pocitat uz dle novych zakonu, kdyz se vratitm na tech 6 dni do prace a materska dovolena mi zacne 1.1.2009 Dekuji. Dobrý den, mám na Vás prosbu, zda je možné následující: Termín porodu mám 30.1. nástup na mateřskou dovolenou 6 tt před termínem porodu (jak musím přejít z pracovní neschopnosti) v pracovní neschopnosti jsem od 18.10.2009 Chci se zeptat, zda je možné si nechat ukončit neschopenku, samozřejmě při předpokladu, že bude vše v pořádku, k 17.12. 2008, a od 18.12. mít neplacené volno v práci do 31.12. a nastoupit mateřskou od 1.1.2009, aby se počítala výše mateřské dle nových pravidel s tím, že bude trvat 22 tt po porodu. Nebo dokonce jít zpět na 7 pracovních dnů zpět do práce? Děkuji předem za odpověď Odpověď: Dobrý den, nástup na PPM je uveden v žádosti o PPM, kterou Vám vystavuje lékař. Proč tedy nezůstanete v pracovní neschopnosti až do nástupu na PPM ? Možné jsou i uvedené varianty. Můžete si vzít neplacené volno, s kterým musí zaměstnavatel souhlasit. Můžete si dočerpat dovolenou, jestli nějakou máte, a můžete i opět chodit do práce.
Dobrý den, zaměstnávám prodavačku (40 let), která by si ráda rozšířila vzdělání a zúčastnila se půlročního intenzivního kurzu v jiném oboru.Ráda bych jí toto umožnila, avšak nevím si rady jak.Mohu jí dát půlroční neplacené volno ? Pokud ano, v jaké výši se platí soc.a zdrav. pojištění a kdo jej odvádí ? Mám jinou možnost, jak zachovat pracovní poměr a umožnit jí studium ? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám na mateřské dovolené nárok na příspěvek od zaměstnavatele na penzijní připojištění. Dotazovala jsem se naší mzdové firemní účetní a ta mi zaslala tuto odpověď: Příspěvek při mateřské dovolené se již nevyplácí. Protože jde příspěvek do vyměřovacího základu sociálního pojištění a dny mateřské dovolené by Vám v tomto případě nešly do vyloučených dob, tak je to pro Vás nevýhodné. Je to prosím oprávněné, má pí. účetní pravdu nebo to je jen z její strany výmluva... Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz týkající se dovolené, je někde specifikované, na kolik dní mají nárok zaměstnanci, kteří pracují 12 hodin denně - krátký x dlouhý týden, mají nárok na 20 dní nebo na krácení...Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když nastoupím na MD 29.12.2008 (TP 20.2.2009) protože potřebuji ještě 3 dny dovolené navíc zda budu mít nižší mateřskou po celou dobu nebo jestli už v lednu se mi vypočte nová mateřská podle nového zákona. Děkuji