FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zaměstnanec by měl podepsat daňové prohlášení do 30 dnů ode dne nástupu do zaměstnání. Dohoda o provedení práce uzavřena 1.1.08-31.12.08 (předtím 1.9.07-31.12.07). Je na závadu, když zaměstnanec podepsal daňové prohlášení dne 1.2.08 za období od 2-12/08? Termín 15.2. splnil, ale není splněna podmínka 30-ti dnů ode dne nástupu do zaměstnání - vadí to? Jak se to dá řešit? Děkuji za odpověď
Dobrý den,pracuji jako řidič-údržbář,mám hotelovou školu s maturitou,zameření Vedoucí hotelového provozu.Bohužel jsem nenašel v jaké platové třídě jsem zařazen.Mohu požadovat doplňit do pracovní smlouvy platovou třídu a jaké má platové rozpětí tato třída?Beru 135OO hrubého.Chtěl bych se dozvědět kolik by mi dělala hrubá mzda i s uplatněním platové třídy.Moc děkuji.
Dobrý den,mám nevybranou starou dovolenou za rok 2008.Do kterého měsíce se musí vybrat,nebo proplatit?Pokud bych si starou dovolenou a novou nevybral a ani nenechal proplatit,přechází obě dvě do dalšího roku? Děkuji za odpověď.
Vážená paní Sedláčková, mám na Vás dotaz týkající se poskytování náhrady mzdy za nemoc u zaměstnání malého rozsahu: pokud v měsíci, kdy nedosáhnou alespoň 2.000 Kč a onemocní, nemohou dostat náhradu mzdy? Děkuji
Dobry den, jsem student prezencniho studia a zaroven pracuji na HPP. Mam narok na vraceni odvedeneho SP a ZP? Napr. v rocnim vyrovnani spolecne s dani? Lze tento pripadny narok pozadovat i za jiz uplynule obdobi? Dekuji za odpoved. Jste skvely server.
Dobrý den,prosím Vás když budu počítat průměrný hodinový výdělek,započítává se do odpracované doby i tzv. placený svátek,tj.svátek,který připadl na obvyklý prac.den kdy zaměstnanec v zaměstnání nebyl a do hrubého příjmu nádrada za čerpanou dovolenou?děkuji Jana
Dobrý den chcem sa opýtať ako je to s vysílaním našich pracovníkov ze SR do ČR ohľadom dane ze závislej činnosti? Podotýkam, že poistné na sociálne a zdravotné pojištení je na základe formulára E101 odvádzané u nás, ale nie som si istá ako je to s daňou ze mzdy? Pracovníkom je vyplácaná min.mzda (t.j.8100.-Sk)+ tzv.diéty na ktoré majú nárok podľa zákonníka práce SR. Ak má byť táto daň odvádzaná v ČR pretože títo pracovníci sú tam viac ako 183 dní z akej mzdy a akým spôsobom im má byť táto daň zrazená? Budú mať nárok aj na odpočet dane na daňovníka príp.na dieťa? Ďakujem
Dobrý den, mám dotaz: pravovní poměr končí dne 31.12.2008, pracovní neschopnost nastane např. 5.ledna09,tzn.v ochranné době, kdo bude vyplácet nemocenskou, zaměstnavatel nebo OSSZ a z čeho se bude počítat, z příjmu za rok 2008? V prosinci ještě bude vyplaceno 3 měsíční odstupné, počítá se také do příjmu pro výpočet nemocenské? Nemoc.se bude počítat podle r.08 nebo 09? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem zaměstnancem státního podniku.Během roku jsem byl v pracovní neschopnosti vinou úrazu z autonehody.Je třeba provést zdanění částky z tzv.vyrovnání ušlého zisku? Děkuji
Dobrý den, jsem zaměsnaná na HPP na dobu určitou. Smlouva doposud není ukončena, jelikož pracovnice za kterou jsem parcovala je stále na RD. Ve smlouvě není uvedeno od-do, ale jen po dobu Nemocenské, MD a RD mé předchůdkyně. Já jsem nyní také už na RD se svojí dcerou. Mohu se zeptat kdy mi smlouva zkončí? zda dnem nástupu mé předchůdkyně do zaměstnání, nebo její výpovědí a nebo až mě vyprší moje RD tj za 2 roky.A další dotaz, mé předchůdkyni vyprší RD v 8/09. Kdybych do té doby otěhotněla a svému zaměstnavateli doložila, že jsem těhotná měla bych tím pádem možnost volby délky RD a měla nárok ještě na PPM. Jelikož dle nového zákona který vyjde v platnost 1/09 platí, že žena která bude nezaměstnaná nemá možnost volby a jde automaticky na 4letou mateřskou a nárok na PPM také nevzniká. Děkuji mockrát za rady a odpověď. D
Dobrý den,mám dotaz týkající se nemocenské v těhotenství a první pomoci v mateřství. Momentálně jsem ve 4. měsíci těhotenství a žiji v Pardubicích, za 3 měsíce se budu stěhovat do Brna. Je možné, abych před odchodem do Brna nastoupila na nemocenskou, kterou mi vystaví můj současný gynekolog v Pardubicích současně se žádostí o PPM (na nemocenské bych tak byla až do doby, kdy bych přesla na mateřskou). Po nastěhování do Brna se samozřejmě přihlásím k novému gynekologovi. Zajímá mě, jestli nebudu mít problém z hlediska vyplácení nemocenské dávky, když vlastně po dobu pobírání nemocenské změním lékaře-gynekologa. Děkuji
Dobrý den, prosím o informaci ohledně PPM. Nástup mám stanovený gynekologem na prosinec 08. Rozhodla jsem se nastoupit až v lednu 09, aby se na mě vztahovala již nová pravidla co se týče výpočtu. Od nového roku budou mít lékaři nové formuláře co se týče žádosti o PPM. Je nutné pro nástup v novém roce mít od lékaře vystaven tento nový formulář? Můj lékař mi nedovedl poradit. Děkuji
V lednu 2009 asi budu z důvodu finanční krize propuštená. Připouštím, že nějakou dobu budu v evidenci Úřadu práce. Při propuštění asi dostanu odstupné. Jsem obyvatelkou malého města. Jsem už " hodně velká holka", celý život jsem pracovala, neumím si to představit. Stydím se žádat informace na ÚP. ---------------------------------------- Dotaz č. 1: Pokud budu v evidenci ÚP, zřejmě z důvodu vyplaceného odstupného nebudu mít nárok na podporu. Mám živnostenský list. V loňském roce ( z potvrzení OSSZ) jsem na ŽL měla průměrný měsíční výdělek 2.800,- Kč. Dotaz č. 2: Mám obecné informace o tom, že při evidenci na ÚP si můžu vydělat měsíčně 4000,- Kč . Jakým způsobem se měsíční výše tohoto výdělku posuzuje? Zaplaceno za práce na ŽL dostávám nepravidelně. Např. jednorázově za několik let zpětně, kvartálně, nebo jednou ročně. Děkuji za odpověď Gregorová
Jsem jednatelem s.r.o. Z důvodu absence zakázek a následných finančních problemů musím řešit konec firmy konkurzem. Měl jsem cca 100 zaměstnanců, v poslední době jsem neměl na mzdy. Prac. poměr u zaměstnanců byl ukončen dohodou z organizačních důvodu s nárokem na odstupné. Po podání návrhu na konkurz můžou zaměstnanci požádat o proplacení dlůžné mzdy Úřad práce ( který pak bude jednat s budoucím SKP). Byl jsem rovněž zaměstnancem- výrobním ředitelem, prac.poměr ukončen stejným způsobem. Podstata dotazu: Můžu žádat na ÚP rovněž o proplacení dlůžné mzdy, nebo jako stat.zástupce společnosti nemám na tuto pomoc nárok? Děkuji Ing. Hlatký
Prosím o informaci, zda zaměstnání malého rozsahu (od 1.1.2009) na dohodu o pracovní činnosti s příjmem 1.000,- Kč něsíčně, které nezakládá účast na sociálním pojištění, nezakládá současně účast ani na zdravotním pojištění a zaměstance, který již v průběhu roku 2008 tuto dohodu měl a pokračuje i v roce 2009 je třeba odhlásit u příslušné zdravotní pojišťovny.
Dobrý den, máme zaměstnankyni, které skončil pracovní poměr na dobu určitou dne 30.11.2008. V současné době je na PN a vypadá to, že ještě dlouho bude. 1.)Budeme její dávky vyplácet i přiští rok, jako jsme to dělali doposud podle současného zákona? 2.)Jakmile jí vypřší podpůrčí doba, jsme povinni to bývalé zaměstnankyni oznámit nebo jí prostě pouze přestaneme vyplácet dávky? 3.)A ještě jsem se chtěla zeptat, zda od příštího roku nebudeme již muset při nástupu nebo prodloužení pracovní smlouvy částečně invalidního zaměstnance již posílat hlášení o zaměstnávání ČID na správu sociální zabezpečení? Moc Vám děkuji za pomoc. MS
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Od 1.ledna 2009 bych chtěla zůstat cca 1 rok doma a odhlásit se z ÚP. Musím platit zdravotní a sociální pojištění? A v jaké částce? Bude mi tato doba započítána do důchodu? Děkuji
Dobrý den, jsem studentka VŠ (denní studium) a zároveň si přivydělávám zhruba rok a půl u jednoho zaměstnavatele na DPČ cca 2-5 tisíc Kč/měsíc. Koncem května budu nastupovat na mateřskou dovolenou. Zajímalo by mě, kdo mi bude vyplácet PPM resp. v jaké výši. Četla jsem, že jako studentka mám nárok na PPM asi ve výši 280Kč/den pouze v případě, že přeruším nebo ukončím studium. Může mi PPM vyplácet zaměstnavatel bez toho, že bych studium přerušila? Nebo je výhodnější si nechat PPM vyplácet od státu jako student?
Dobrý den,zaměstnanec nastoupil 1.3.2008,do konce r. 2008 má nárok na 17 dní dovolené,a nevybral si jí,do kdy si ji musí vybrat v roce 2009 nebo kdy mu ji můžu proplatit.
Dobrý den, po kolika hodinách práce musí zaměstnavatel umožnit zaměstnanci přestávku,jde mi o to,že bych chtěla pracovat 7hodin bez přestávky, je to možné?Pracuji na DPČ a automaticky při 8hod.práci si zaměstnavatel strhává 30min,takže mám zaplaceno pouze 7,5h.Je to správné?Děkuji