FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Podléhá dani z příjmu a tudíž i soc. a zdr. pojištění paušál cestovného- pro terenní prac.,kteří jezdí denně MHD?Pokud ano,jak postupovat při dodatečném odvodu pojistného? Stačí opravit přehled na SP a ZP za 12/08,kde se zvýší vyměř.základ o sumu cestovného, i když se cestovné vyplácí každý měsíc?
Dobrý den, mám několik dotazů ohledně stravenek, konkrétně na jejich vydávání. Můj zaměstnavatel tvrdí, že na 1. měsíc pracovního poměru nemám nárok na stravenky. Tj. jestliže jsem nastopila do práce 1. října, tak na říjen nemám prý na stravenky nárok. A pak když končí měsíc, tak dostanu stravenky, tj. první stravenky jsem dostala až koncem listopadu. Navíc prosincové stravenky, které bych měla podle zaměstnavatele dostat koncem prosince, jsem ještě nedostala, protože je firma prý ještě neobjednala, což ale není můj problém. Radila jsem se o tom s mojí známou účetní a ta mi řekla, že mám nárok na stravování od 1. měsíce pracovního poměru a že stravenky musím dostat na ten měsíc, který pracuji. Tj. např. že 1. června dostanu stravenky na červen, 1. července na červenec minus počet neodpracovaných červnových dnů atd... Můžete mi prosím poradit, jak to ve skutečnosti je? Předem mockrát děkuji za odpověď
dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu mateřské pro osvč.Jaký má vliv placení nemocenského pojištění na výši mateřské? můj výdělěk za rok 2008 je 400 000,platím si nemocenské pojištění 400 Kč prosím můžete mi poradit jaká výše nemocenského by musela být abych měla nárok na nejvyšší mateřskou? v opačném případě neplatím zbytečně moc? děkuji Olga Winzigová
Jsem 4roky v ČID za tu dobu jsem byla pouze 6měsíců v pracovním poměru,jinak jsem vedená na ÚP,do nároku starobního důchodu my chybí 2roky.Můžete mi prosím zdělit jak se tato doba 4let započítává do výpočtu důchodu? / náhradní doba,vyloučená doba,doba pojištění??? / Děkuji za odpověď
Dobrý den, ve firmě s.r.o. jsou jednateleé a společníci - cizinci mimo EU přihlášeni na OSSZ a VZP s vyměřovacím základem 500,- Kč/měs., což do roku 2008 stačilo. Zajímalo by mě, jestli je možné, aby jim tento vyměřovací základ zůstal i nadále s tím, že nebudou důchodově a nemocensky pojištěni (asi odhlásit u OSSZ ) a zůstanou pouze přihlášeni u VZP. Dříve bylo podmínkou pro pojištění cizinců i přihlášení u OSSZ, dnes to prý není nutné. Děkuji Knechtová
Dobrý den,prosím Vás mohu (jako zaměstnavatel)provést roční zúčtování daňe zaměstnanci,který měl příjem (plnění ze zákonného úrazového pojištění-ztráta na výdělku) přímo od pojišťovny.Nevyplácel a nedanil zaměstnavatel.Děkuji
Dobrý den, zaměstnanec,student výdělek do 5000,-Kč sražena srážková daň, pracoval 12/2008, daňové prohlášení podepsáno 13.1.2009 a dodáno potvrzení o studiu. Jakým způsobem dodatečně získá daňovou úlevu a slevu na studenta? Může mít roční zúčtování daně ze mzdy nebo musí mít daňové přiznání? V r.2009 mu ještě bude vyplacena mimořádná odměna za práci v prosinci. V r. 2008 ještě pracoval u jiného zaměstnavatele. Předem díky za info
Dobrý den potřebuji spočítat průrný výdělek za min. čtvrtletí u zaměstnankyne, která měla kromě základní mzdy za odpracované dny také v měsíci listopadu roční prémie a v měsíci prosinci měla odměnu za práci v představenstvu (odměnu funkcionáři). Nejsem si jistná zda mohu do výpočtu zahrnout právě prémie a odměnu funkcionáře, protože to velmi navýší průměrný výdělek.Předem děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den,mám dotaz k náhradě mzdy. Zaměstnavatel ponechal syna za 60% mzdy doma z důvodu nedostatku práce. Zatím neví na jak dlouho. Chci se zeptat z jakého průměru by se vypočítalo odstupné v případě, že by zaměstnavatel po nějaké době syna propustil. Bude to z průměru před tímto ponecháním doma nebo by se počítalo z těchto 60%? Děkuji za odpověď
Dobrý den,započítává se do výpočtu prům.hod. výdělku i hodiny za svátek, který připadl na obyčejný prac.den a zaměstnance v tento den nebyl v práci? Bude to hrubá mzda/fyzicky odprac.hodiny+hodiny za svátek/nepracoval/ nebo jen hr.mzda/skutečnými odprac.hodinami? Na www.podnikatel jsem se dočetla,že tyto hodiny za svátek,kdy nepracoval se do PHV započítávají,mám v tom zmatek,děkuji Jana
Dobrý večer, jsme občanské sdružení. Od UP dostáváme dotaci na mzdu zaměstnance. V pracovní smlouvě má mzdu 8 000, čítého tedy 7 000 Kč.Je velká chyba, že i v měsících se svátky byla mzda stejná- svátky nebyly placeny průměrem? Ve 12. měsíci byla čerpána dovolená. K proplacení jsem vypočetla průměr nižší než 48,10 Kč. Jak dovolenou proplatit? Zaměstnanec má částečný inval. důchod, jaký to má vliv na odvody? Předem děkuji za odpověď M.
Dobrý den, prosím Vás o radu zdali může zaměstnanec v době celozávodní dovolené jít k lékaři a uplatnit tak tím náhradu mzdy (překážky). Mockrát děkuji
Dobrý den,mohla bych se zeptat na sepsání mzdového výměru při úkolové mzdě?Výrobků je více a každý je jinak oceněn při 100% plnění.Může být sepsán mzdový výměr bez částky s odvoláním na mzdovou vnitřní směrnici společnosti?Samozřejmě, že bude obsahovat jaký výrobek za jakých podmínek při 100% plnění bude oceněn.Pokud ano, musí být mzdová směrnice přílohou mzdového výměru?Ještě bych měla dotaz, kde bych se mohla více dozvědět o úkolové mzdě v podnikatelské sféře.Děkuji Tůmová
Dobrý den,mám takový dotaz.Pracuju v nepřetržitém provoze 8hod prac.doba a kolegyně 12hod prac.doba.Řešíme tento problém ,když má některý měsíc svátek ,tak dejme tomu duben,má jeden svátek a 21 pracovních dní a my v nepřetržitém provoze musíme odpracovat tech dní 22 i kdybych ten svátek nepracovala.A kolegyně co pracují jen po-pá tak těch dní odpracují 21 za stejný základ.Když na mně svátek vyjde tak mám 100% příplatek.Děkuji za odpověd´.Miluška
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se z odměny neuvolněného zastupitele obce odvádí důchodové a nemocenské pojištění.Děkuji
Dobrý den, chtěl bych Vás velmi požádat o radu. Vůbec si nevím rady a pořád mi to vrtá hlavou. Jsem student a je mi 23. Když mi bylo 19, tak jsem v březnu přerušil studium na Vysoké škole a následně jsem šel studovat od září na jinou školu. Od března jsem nepracoval,neměl žádné zisky, ale ani jsem se nenahlásil na ÚP.Udělal jsem něco špatně ohledně placení povinného Soc.Poj. a Zdrav.Poj.?Domnívám se že ano a potřeboval bych poradit, jak to nejlépe vyřešit. Za pomoc Vám předem mnohokrát děkuji, nashledanou.
Dobrý den, na kolik dní dovolené má nárok zaměstnanec, pokud nastoupil do zaměst. 1.1.08 a od 1.4.08 je stále na nemocenské? Děkuji N.Semmler.
Dobrý den,prosím Vás,již po 3x za sebou jsem po dvou letech přerušila provozování živnosti a to jsem i vždy nahlásila na Živnostenském úřadě.Chci se zeptat,zda musím během této doby platit sociální pojištšní a v jaké výši.V případě,že bych podnikání ukončila úplně,mám za povinost ze zákona si sociální pojištění platit?Ještě minulý rok jsem uplatnila společné zdanění manželů,manžel podniká.Děkuji
Dobrý den,pracuji u společnosti u které jsem stále v HPP,jsem nyni na MD,ale společnosti mi nabidla DPČ,takze pracuji na DPČ, v červnu mi končí MD,malý bude mít 3 roky,muzete mi sdelit z čeho by se mi počítala podpora v nezamestnanosti,když bych se společnosti ukončila prac.poměr. Jestli z DPČ nebo z platu,který jsem měla na HPP,děkuji
Dobrý den, může se zaměstnat student-17 let na dohodu o provedení práce a může podepsat prohlášení, aby si mohl uplatnit slevu na dani ? Děkuji O.B.