FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Náhrada za nemoc

Dobrý den,prosím o radu. Zaměstnanec pracuje v režimu krátký a dlouhý týden,tz.že pracuje pondělí,úterý,pátek,sobota,neděle. Prosím,když je nemocný od pondělí,počítám neplacené pondělí,úterý,středa,když na středu mu připadá volno,nebo neplacené pondělí,úterý ,pátek a pak dál náhradu mzdy podle pracovních dnů? Nebo když má fixní měsíční mzdu,počítat pracovní týden pondělí až pátek. Děkuji Jana

Zaměstnanec pobírající invalidní důchod začal…

Zaměstnanec pobírající invalidní důchod začal pracovat od 1.8.2008, má nárok na slevu roční 5040, nebo pouze za odpracované měsíce 5 x 420,- Kč. Děkuji.

Dobrý den, od srpna 2008 jsem v pracovní…

Dobrý den, od srpna 2008 jsem v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. 11.3.2009 mám začít pobírat mateřskou. Ve výplatě za únor 2009 mi bude vyplacena odměna za rok 2008. Chtěla jsem se zeptat, jestli je pro mě z hlediska výše mateřské výhodnější plynule přejít z nemocenské na mateřskou nebo např. nechat si ukončit nemocenskou v únoru a poslední týden v únoru být práce schopná. Předem děkuji za odpověď.

Můžu si uplatnit odečet zaplacených úroků na…

Můžu si uplatnit odečet zaplacených úroků na rekonstrukci domu, který je ve vlastnictví rodičů. Úvěr byl poskytnut mně, jako uživateli domu. Jaké potřebuji doložit doklady?

dobrý den. pracuji v nepřetržitém provozu v 12…

dobrý den. pracuji v nepřetržitém provozu v 12-ti hodinových směnách.k 31.3.jsem dostala výpověď pro nadbytečnost.z jakého období se mi vypočte prům.měs.čistá mzda pro výpočet podpory v nezaměstnanosti?jaký je přepoč koef.všude se hovoří jen o 40 hod prac.době?které příplatky a odměny se do výpočtu započítavají resp. nezapočítavají?je ve výpočtu nějaká kompenzace,když v dotčeném období nebyla několik dnů práce a byla jsem doma za 60%? děkuje j.h

Výpočet mzdy

Dobrý den, 4.12.2008 jsem nastoupila do práce,ve smoluvě mám 9180 Kč na 40 hodinový úvazek. Jaká by měla být má hrubá mzda?Ve svátek jsem nepracovala ani jeden. A počítá se svátek do pracovních dní?A ještě bych se chtěla zeptat jak se platí přesčasy,hodinová mzda+25%?Děkuji

Státní sociální podpora Dobrý den, jsem…

Státní sociální podpora Dobrý den, jsem studentka VŠ a ráda bych si při studiu přivydělala. Matka však pobírá státní sociální podporu (přídavky na děti a sociální příplatek). Z tohoto důvodu potřebuji vypočítat, jakou částku si mohu vydělat, aby matka o podporu nepřišla. Chtěla bych se tedy zeptat, zda se do rozhodných příjmů porovnávaných s dvojnásobkem životního minima započítávají i přídavky na děti a sociální příplatek a zda mám počítat matčin čistý nebo hrubý příjem z výplaty. Děkuji mnohokrát, Jana

Dobrý den, začátkem dubna 2009 bych měla…

Dobrý den, začátkem dubna 2009 bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou. V současné době jsem na rodičovské dovolené s předchozím dítětem a zároveň jsem od ledna zaměstnaná na plný úvazek u jednoho zaměstnavatele a na poloviční u druhého. Rodičovský příspěvek pobírám od června 2008 - do května 2008 jej pobíral můj manžel a já jsem byla zaměstnaná na DPČ v rozsahu polovičního úvazku. Nevím u koho mám v dubnu uplatňovat nárok na mateřskou (pokud bude vše v pořádku, ráda bych dále pracovala, neboť manžel studuje, s dětmi mi významně pomáhá a mé příjmy jsou pro rodinu zásadní...). Zároveň nevím, z čeho se mi bude případná PPM počítat - zahrnuje i dubnový a květnový příjem z DPČ z loňského roku, rodičovský příspěvek a oba současné platy? Co všechno a komu mám doložit? Má smysl, aby si o mateřskou případně žádal můj manžel coby student a já nadále pracovala? Těším se na odpověď! Děkuji! KD

Čerpání dovolené

Dobrý den, naše firma díky ekonomické krizi najíždí od 1.2.09 na 4 denní pracovní týden.Nepracovní pátek bude hrazen 60% z průměrné mzdy z důvodu překážek na straně zaměstnavatele.Zaměstnancům kteří mají ještě zůstatkovou řádnou dovolenou za rok 2008 jí zaměstnavatel nařizuje čerpat na tyto pátky.Má na toto právo,když ostatním zaměstnancům kteří nemají zůstatkovou řádnou dovolenou bude platit 60% z průměrné mzdy? Děkuji

Rodičovský příspěvek

Dobrý den, synovi budou 17.3.2009 3 roky a já hned toho 17.3. nastoupím zpět do práce. Syn půjde do školky následující den 18.3.2009 a to hned na celý den. Chtěla jsem se zeptat, zda dostanu vyplacený rodičovský příspěvek od 1. - 17. března 2009. Děkuji moc.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, zaměstanec v roce 2008 promarodil 335 dní. Má nárok vůbec na nějakou dovolenou? Děkuji za Vaši odpověď

Náhrada mzdy za dovolenou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se vypočítává mzda za dovolenou. Na výplatní pásce se v průběhu roku částky za dovoleou dost mění, někdy je rozdíl až cca 80%. Děkuji Katka

Formulář

Dobrý den, prosím o odpověď v oblasti srážkové daně-vyúčtování daně. Někde jsem se dočetla, že do kolonky leden se píše daň za měsíc prosinec loňského roku. Jak je to správně?

Dobrý den Zaměstnavatel chce dohodou dodatkem k…

Dobrý den Zaměstnavatel chce dohodou dodatkem k prac. smlouvě snížit prac. dobu od 1.5.2009 z 5 dnů v týdnu na 4 dny v týdnu po 7,5 hod. Jak by to bylo s dovolenou?. Kolik bych čerpala dní dovolené za leden a duben 2009, když už bych ji čerpala v období když bych už pracovala na kratší prac. týden? Na kolik dní dovolené bych měla nárok za květen až prosinec 2009 při 4 denním prac. týdnu.

dobry den, mam dotaz moje maminka si zlomila…

dobry den, mam dotaz moje maminka si zlomila nohu a ma komplikace,a nemuze se o sebe sama postarat. ja ziji v anglii jiz 15 let a nemuzu jen tak nechat prace a rodinu a jet do cr. tak jsem se chtela zeptat jestli si ji muzu vzit tady. ona je ted na nemocenske, uraz se ji stal 22.1.09 a bude mit sadru minimalne 2 mesice, ale bylo ji receno ze to muze trvat az 9 mesicu. maminka chce jit do predcasneho duchodu (do ktereho by nastoupila s zari 2009). muzu si ji sem vzit? a ma narok na nemocenskou? ona je zamestnana na plny uvazek a uraz se ji stal v praci. predem moc dekuji za odpoved

Dobrý den.Jsem v pracovní neschopnosti od června…

Dobrý den.Jsem v pracovní neschopnosti od června lonského roku.Nyní jsem byla na LPK a zde mi lékařka upozonila, že podle nového zákona z letošního roku mi může být ukončena pr. neschopnost okamžitě i přesto ,že jsem ještě léčena.Nevím ,zda se na mě vztahuje tento zákon.180 den nemoce jsem měla již v listopadu a to tento zákon jestě neplatil. Děkuji Jíta

Vážení, prosím Vás o zodpovězení následujícího…

Vážení, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu. Je pravda, že při zaměstnání malého rozsahu (při příjmu pod 2.000 Kč) se základ daně stanoví tak, že se hrubá mzda navýší o 34 %, i když se z této částky neplatí zdravotní ani sociální pojištění? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem druhým…

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem druhým rokem na rodičovské dovolené, kterou mám stanovenu do 3 let věku dítěte.V současné době jsem znovu těhotná a mateřskou nastupuji poslední týden v květnu 2009. Pracovní poměr, ze kterého mi byla vypočtena 1.mateřská mi skončil uplynutím sjednané doby 31.12.2008. Čili jsem v ochranné lhůtě. Ale v listopadu a v prosinci r.2008 jsem u jiného zaměstnavatele pracovala na dohodu o pracovní činnosti (po dobu dvou měsíců jsem tedy měla souběh dvou zaměstnání). Má otázka z ní, z čeho se mi teď tedy vypočítá nová mateřská dovolená na kterou nastupuji v květnu? Kdybych chtěla i v letošním roce pracovat dále na dohodu o pracovní činnosti, bude se od toho odvíjet výpočet PPM (i když u této druhé organizace nesplním podmínku odpracovaných 272 dní)?

Dobrý den, náš zaměstnanec utrpěl 15.1. 2009…

Dobrý den, náš zaměstnanec utrpěl 15.1. 2009 pracovní úraz, je dočasně práce neschopen a přísluší mu náhrada za ztrátu výdělku, kterou v konečné fázi likviduje Česká pojišťovna. Loni, kdy nemocenské dávky náležely od 1. dne DPN, ztrátu na výdělku hradila pojišťovna. Jak je to od 1.1. 2009, kdy prvních 14 dní (od 4. dne DPN v pracovní dny zaměstnance) poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy? Hradí tedy v této době ztrátu na výdělku zaměstnavatel, nebo je možné vyčíslit ji už od 1. (nebo 4.) dne DPN pojišťovně? Nebo až od 15. dne, kdy zaměstnanci náleží nemocenské dávky?

Roční zúčtování

Dobrý den, prosím Vás ještě si musí podávat daňové přiznání sam pracovník, když měl příjem od Kooperativy za ušly výdělek za pracovní úraz. Podle mě měl souběh dvou plátců, tak ano, ale když mu Kooperativa srazila 15 % zalohovou daň, příjem nad 5.000,-- Kč a už nejsou daňové stupnice tak to ztrácí význam. Děkuji