FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Přeji hezký den, měla jsem ošetřovné od 30.1.-8.2.2009. Omylem mi Dr. k razítku vyplnění oddílu IV. napsala k razítku (termín vyplnění) 6.2.2009, což nic nemění na správném vyplněně doby trvání nároku na ošetřovné. Na OSSZ mi toto ošetřovné ukončily k 6.2.2009 s tím, že ošetřovné nelze ukončit dopředu, tudíž autommaticky ošetřovné vyplatí jen do 6.2.2009. Je někde v zákoně vymezen pojem, kdy lze vystavit ukončení ošetřovného , u nemocenského je to 3dny dopředu, u ošetřovného jsem to nikde nenašla. Navíc došlo mimo to -omylem vyplnění ukončení k tomu ,že reálně jsem pro ukončení byla až 10.2.2009, což znamená že i tak dávka byla pokrácena v důsledku chyby sestřičky neoprávněně. Mám nárok si buď na základě čestného prohlášení, příp. opravy na kopii ošetřovného zažádat o doplacení dávky? jsem samoživitelka, tudíž nárok chci uplatnit za celých 10 dní.Děkuji za radu
Dobrý dne, když se pracuje i o sobotách a nedělích a odracované hodiny v měsíci nepřekračují počet hodin hodin stanovených na měsíc. Zajímá mě zda se počet hodin na dovolenou krátí, nebo se počítá 8 hodin na den. Čerpání je v pracovním týdnu. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda pustupuje naše mzdová účetní správně, když neprovádí mzdové vyúčtování za rok 2008 u spolupracovníků, kteří např. odešli do důchodu, nebo měli prac. smlouvu na rok. /Musí si provést sami/. Pracuji v zemědělství a je zde i směnný provoz /kravín - sob. i neděle/ a můj dotaz zní: těmto pracovníků paní účetní krátí náhradu mzdy za propustky (hodiny) a pracovníkům, kteří pracují PO-PÁ na 8 hod. nikoliv. Zdá se mi to dost nespravedlivé, protože i poškození spolupracovníci by radši také měli sobotu či neděli volnou. Děkuji jmenem spolupracovníků za odpověď.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit? Má důchodce (náš bývalý dlouholetý zaměstnanec), který má pracovní smlouvu od 2.1.2009 do 31.12.2009 nárok na dovolenou i za měsíc leden 2009? V ZP §212 odst.2 je uvedeno, že je nárok za celý kalendářní měsíc a v knize "Abeceda mzdové účetní" je dovětek: "lze se odchýlit ve prospěch zaměstnance a poskytnout tak dovolenou i za měsíc, v němž netrval pracovní poměr po všechny dny". Děkuji za odpověď Ivana
Dobrý den,31.10.08 jsem ukončila 8letý prac.poměr a 1.11.08nastoupila nový který skončil v polovině prosince.Od té doby pobírám podporu z úřadu práce.Nějak mi nedošlo že se musím zajímat o daňové přiznání.Prosím o radu co mám podniknout abych něco nezanedbala a pokud je už pozdě co dělat pro nápravu.Děkuji
dovolená na zotavenou dobrý den, chtěla bych se zeptat, na kolik dnů dovolené mám nárok, když se vracím z MD ke dni 1.6.2009. Organizace poskytuje 25 dní dovolené, resp. o kolik dnů jí mám zkrácenou děkuji za odpověď jitka V.
V podniku je stanovena 25 dní dovolená. Strojníci však pracují ve směnách 9,75 hod. Mohu počítat dovolenou 20,5 dne * 9,75 hod. Nebo je nutno nechat jim dovolenou 25 dní. Pokud 25 dní tak násobit 9,75 nebo 8hod. Děkuji Zelinková
Dobrý den! Prosím Vás dát konkretní odpověd´ na následně otázku. Jsme česká společnost s r.o. (nemáme české státní přislušnost) a platím jednatelí a společnikům odměnu . Od 01.01.2009 nejsme platce ČSSZ (a neplatíme socialní pojistné) ale zůstáváme zúčastnění zdravotní pojištěni v VZP a platíme minimální pojistné 1080-,kč měsíčně za každého společnika. Chtela jsem se zeptát, kterou minimální častku odměny společnikům od 1.1.2009 musíme ukazovat, abychom se zúčastnili zdravotní pojištění stejně jako dříve? Dozvědela jsem, žě musíme ukázat alespon´ 1 kč. Můžete mi prosím tuto informaci potvrdit? Předem děkuji, Yulia
Dobrý den,máme zaměstnankyni, která má od 10.4.2008 do 10.11.2008 neschopnost pro nemoc z povolání, od 11.11.2008 má klasickou neschopnost.Chtěla bych si ověřit jak to bude s její dovolenou za rok 2008 /máme 25 dnů/.Dlé mého názoru se jí dovolená nekrátí za rok 2008.A jelikož klasická neschopnost trvá doposud, nárok na dovolenou v roce 2009 nevznikl.Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pracovník, který byl odškodněn pojišťovnou za pracovní úraz (jedná se o částku nad 6000 Kč) je povinen podat sám daňové přiznání, tudíž mu zaměstnavatel nebude dělat roční zúčtování daně? Děkuji za odpověď. Ivana
Jsem starobní důchdce. V roce 2008 jsem pracoval na základě pracovní smlouvy s hodinovou mzdou.Odpracoval jsem v měsíci 04. 8 dnů tj. 64 hodin v 05.2 dny 16 hod. v 066 dnů 53 hod.07.11 dnů 88 hod. 08. 2 dny 16 hod.09.9 dnů 68 hod.10. 22 dnů 163 hod. 11. 13 dnů 102 hod. 12. 16. dnů 132 hod.Celkem 702 odpracovaných hodin za 89 dnů nejsou zde státní svátky. Můj dotaz jaký bych měl mít nárok na dovolenou, zaměstnavatel přiznal 2 dny je to tak spávné. Děkuji Marek Jiří.
Dobrý den, 1. prosince 2008 jsem nastoupila zpět do zaměstnání a se zaměstnavatelem jsem se dohodla, že po zbylou dobu čerpání rodičovského příspěvku budu pracovat na zkrácený (poloviční) pracovní úvazek (2 dny v týdnu á 8 hodin + 4 hodiny externě z domova). Standardně je v naší firmě 5 týdnů dovolené, tudíž jsem se domnívala, že mi za měsíc prosinec vznikne nárok na 1/12 roční dovolené, tj. v případě mého polovičního úvazku na 1,04 dne (5 týdnů * 5 dní / 12 = 2,08 dne / 2), ale naše mzdová účetní vše propočítala a prý mi nevznikl nárok na žádný den. Mateřská dovolená se jako "výkon práce" posuzuje a rodičovská nikoliv? (viz & 216 Společná ustanovení o dovolené).
Dobrý večer, prosím o radu - mzdová účetní opomněla nahlásit lékaři blížící se vypršení podpůrčí doby na nemocenské dávky. Lékařka doporučuje ještě další léčbu a vyšetření, jenže zaměstnanec má pouze týden na to, aby si požádal o prodloužení nemocenských dávek. OSSZ má na vyjádření k žádosti lhůtu 30dnů. Prosím, jak postupovat v takovéto situaci-když není schválené vyjádření OSSZ k prodloužení dávek, musí PL neschopenku ke dni vypršení dávek ukončit? Pokud ne, co se stane v případě, že neschopenka nebude ukončena, dávky se vyplatí pouze do daného dne, další dny již nebude nárok na vyplácení nemocenských dávek a OSSZ zašle zamítavé stanovisko, že dávky neprodlouží. Co má dělat zaměstnanec-nebude z toho mít nějaké snakce-neomluvenou dobu v zaměstnání, či nutnost doplatit si sám zdravotní a sociální pojištění? velice děkuji za odpověď této komplikované situace, Marie
Vážená paní Sedláčková, chci se Vás zeptat, zda je zaměstnavatel povinen při žádosti zaměstnance o důchod vystavit OSSZ "Potvrzení o vyplacených náhradách za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti", a to za celou dobu jeho zaměstnání?
Zaměstnanec čerpá nařízenou dovolenou a zároveň byl u lékaře.Může přerušit čerpání dovolené a čerpat náhradu mzdy za návštěvu u lékaře.? Děkuji.
Dobrý den,v loňském roce jsem byl do konce února v evidenci Úřadu práce, který mi vyplácel podporu. Známý mi nabídl 50% spoluúčast a založili jsme stavební firmu oba jednatelé, kde jsem měl minimální mzdu s tím, že na konci roku si dle výsledku vyplatíme prémii. V posledním kvartále jsme konečně narazili na zajímavou akci za cca 6mil., ale narazili jsme na špekulanty a nedostali zaplaceno, dotovali jsme část dluhů ze svých úspor a teď jsem musel podepsat k 31.1.2009 rozvázání prac. poměru. Moje situace:jednatel firmy před úpadkem, vedl. OSVČ bez perspektivy,nemohu získat zaměstnání. Jak mám platit Sociální a zdravotní? poradíte mi? M.W.
Dobrý den, s přítelem se nám 12. 1. 2009 narodil syn. V době jeho narození jsem byla v ochranné lhůtě po rozvodu manželství, v současné době probíhá u soudu řízení o popření otcovství s mým bývalým manželem. Já jsem na mateřské dovolené, daňovou slevu na našeho syna by tedy rád uplatnil přítel. Může to udělat zpětně poté, co bude synovi vystaven nový rodný list, ve kterém bude uveden jako otec? To bude zřejmě až v březnu či dubnu t.r. A pokud ano, co je třeba pro to udělat? Děkuji a přeji pěkný den.
Dobrý den,můj dotaz se týká dovolené. Manželka pobírala v době od 9.2.07 do 23.8.08 peněžitou pomoc v mateřství.Dnem 24.8.08 nastoupila rodičovskou dovolenou.Z roku 2006 ji žádná dovolená nezůstala a v únoru 2007 si vyčerpala 2 dny dovolené.Ve mzdě za leden 2009 ji byly proplaceny 4 dny dovolené s tím, že 17 dnů ji ještě zbývá k čerpání.Roční nárok na dovolenou v organizaci je 25 dnů.Prosím Vás o odpověď, jestli je správně vyčíslen nárok na dovolenou za rok 2008 a pokud ano, může manželka čerpat zbývajících 17 dnů po ukončení rodičovské dovolené, nebo ji tyto dny zaměstnavatel musí proplatit v lednu 2010? Nástup do zaměstnání po ukončení RD bude 28.3.2010.
Dobrý den, měla na Vás takový dotaz. Zaměstnankyně nastupuje v polovině dubna 2009 na MD. Ta skončí v druhé polovině října 2009, pak nastoupí na rodičovskou dovolenou. Před nástupem na rodičovskou dovolenou chce čerpat řádnou dovolenou na rok 2009. Ráda bych se zeptala, zda má nárok na 20 dní, nebo zda se bude dovolená krátit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Zaměstnanec měl v roce 2008 pracovní úraz a byl uschopněn v lednu 2009. Má se v tomto případě navyšovat náhrada na ztrátu na výdělku o 4,4%? Děkuji za odpověď.