FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené s dítětem a v blízké době bych měla z důvodu nemoci absolvovat 28 dní komplexní lázně. Chtěla jsem se zeptat, jak je možné během této doby řešit hlídání dítěte. Už teď vím, že manžel se na celý měsíc nebude moci uvolnit (i když ze zákona může), pouze na 14 dní a to ještě ideálně rozděleno na týden a týden. Musí si na to vybrat starou dovolenou, jinak by to už nestihl. Střídal by se s babičkou dítěte, která v současné době bydlí téměř přes ulici a již teď se často o dítě stará a dá se říct, že spolu střídavě žijeme ve 2 bytech. Je možné, aby babička čerpala a byla v zaměstnání uvolněna na ošetřovné člena rodiny - během této doby hlídání bude s dítětem ve společné domácnosti? Nebo je nutné, aby si kvůli tomu měnila trvalé bydliště k nám? Dále bych se chtěla zeptat, ošetřovné se vyplácí max. 9 dnů, je to pouze prvních 9 dnů nebo libovolných, aby byly tyto dny proplaceny babičce při střídání se s manželem? Měla by babička radši hlídat 2 týdny v celku, příp. posunout začátek ošetřovného až na tu dobu, co bude hlídat? Moc vám děkuji K.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi dodatkem k PP a změnou pracovního poměru? Co mám použít např. při změně profese a co pouze při prodloužení PP? A ještě se chci zeptat na zvláštní příplatek. Naši zaměstnanci jsou zařazeny ve 2.rizikové skupině a příplatek mají pouze za směnnost v nepřetržitém provozu podle NV 564/2006 příl.4. Zařadili jsme je do I.skupiny č.ř.1 Je to tak správně? Děkuji
Dobrý den paní Sedláčková, mám dotaz na nárok na PPM. Zajímalo by mě, jestli se od 1.1.2009 započítává do té čekací lhůty 270 dnů i pracovní neschopnost. Moje situace je taková: Do dubna 2008 jsem byla studentka, sama jsem požádala o ukončení studia. 2.5.2008 jsem na stoupila na plný úvazek do práce. Od 26.11.2008 jsem na pracovní neschopnosti - rizikové těhotenství. 18.2. jsem nastoupila na MD, ten samý den jsem předala zaměstnavateli formulář od dr. Lhůtu 270 dnů bych tedy splňovala 27.1.2009. Teď jsem se ale dočetla, že PN se od 1.1.2009 do lhůty nezapočítává. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,paní Sedláčková moc Vás prosím o kontrolu následujícího.Při provedení ročního zúčtování zaměstnanci,který byl v době od 1-2/2008 na úřadu práce a od 3/2008 naším zaměstnancem je v pořádku uplatnit slevu na poplatníka,slevu na 2 děti a slevu na vyživovanou manželku po celých 12 měsíců,tyto slevy které jsem uvedla nebudu krátit o dobu,kterou byl zaměstnanec evidován na úřadu práce.Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s ohlašovací povinností u sociálního pojištění v případě že zaměstnanec dostane výpověď a nastoupí na úřad práce. Musí tuto změnu nahlásit příslušnému úřadu sám, nebo to nahlásí úřad práce? Jak je to v případě nástupu do nového zaměstnání z úřadu práce? Předem děkuji za odpověď, Milan
Dobrý den.Myslíte si,že by bylo napadnutelné kontrolními orgány,když by žena nastoupila do firmy např.1.4.2009 a 2.4.2OO9 by nastoupila na placenou MD?Všechny podmínky jako 270 dnů a pod. jsou splněné.Myslím tím jestli to není nějak účelové chování,které by bylo nějak postižitelné.Děkuji.
Dobrý den, dotaz se týká nároku na dovolenou a nemocenskou. Zaměstnanec, který má v pracovní smlouvě uvedeno, že pondělí a pátek má místo výkonu práce doma a úterý až čtvrtek má místo výkonu práce v provozovně společnosti - má stejný nárok na dovolenou i nemocenské dávky jako jiný zaměstnanec, který má výkon práce jen v provozovně společnosti? Pokud by byl jen domácký zaměstnance, tak má jiné podmínky, ale pokud má obě? Děkuji
Dobrý den, je možné, aby s.r.o. měla přihlášeného jednatele na VZP, ale protože vyplácí jednatelské odměny jen 1xročně a jiné příjmy jednatel ze s.r.o. nemá (není zaměstnanec), tak neodvede za některé měsíce žádné odvody na VZP?Pokud nedostane nic vyplaceno v některém měsíci je nutné ho odhlásit a pak zase přihlašovat? Děkuji
Dobrý den, pokud je odvod na zdravotní pojištění nižší než minimální povinný odvod na zdr. poj. 1080Kč (např. při výplatě 1000Kč jako jednatelská odměna na základě mandátní smlouvy u jednatele nezaměstnance),tak zbytek do minimální částky platí kdo?Jednatel přes společnost, které to následně uhradí (jak zaúčtovat?) nebo jednatel sám na pokladně pojišťovny. NEbo jinak?
Dobrý den,započítává se plnění od Kooperativy za ztrátu výdělku po dobu prac.neschpnosti z důvodu pracovního úrazu do celoročního příjmu při zúčtování? Je zde uvedeno plnění od pojišťovny a z toho dan.
Dobrý den,od května 2008 jsem byla na nemocenské,od 16 března jsem ji ukončila s tím,že my lékaři kvůli vysoké ztrátě sluchu a bolesti hlavy,nedoporučili návrat do součastného zaměstnání,pracuji ve velmi hlučném prostředí,ikdyž nevím co s firmou bude má ted menší existenční problémy.Chtěla bych se tedy zeptat jestli mám nárok na odstupné nebo jestli mi můžou dát výpověd .kvůli dlouhému onemocnění.Moc předem děkuji za Vaši odpověd.
Dobry den, rada bych si ujasnila vypoved danou zamestnavatelem dle par. 52f Zakoniku prace. Pokud zamestnanec nesplnuje pozadavky zamestnavatele spocivajici v neuspokojivych pracovnich vysledcich a byl v dobe 12 mesicu pisemne vyzvan k jejich odstraneni, ktere v primerene dobe neodstranil - kdy mu mohu dat vypoved? Je to az po uplynuti 12 mesicu od prvniho doruceni varovani a k tomuto datu lze okamzite zrusit pracovni pomer nebo od tohoto data zacina bezet 2 mesicni vypovedni lhuta? Konkretne pokud jsem zamestnanci dala varovani dne 22.9.2008 a zamestnanec sve pracovni vysledky nezlepsi kdy mu mohu dat vypoved a kdy dojde k ukonceni pracovniho pomeru? Jeste jedna doplnujici otazka, nerozumim rozdilu mezi par. 52f a 52g - muzete detailneji vysvetlit? Pokud jsem zamestanci predala varovani, v kterem ho upozornuji na moznost vypovedi dle par. 52f, nemohu mu tedy pote dat vypoved dle par. 52g (tj. po 6 mesicich)? Dekuji
Dobrý den,mám na Vás dva dotazy.1)Jsem na MD,od 7.08 pomáhám na DPP střídavě u dvou firem(7.08 firma A,8.08 firma B,9.08 firma A atd.) a tak tomu bude i v roce 2009. V roce 2008 jsem nepodepsala prohlášení, jak to mám udělat v roce 2009? 2)Před MD jsem pracovala u jedné firmy na VPP.Prac.poměr stále trvá.Nyní majitelé chystají fúzi a budou se převádět zaměstnanci z jedné firmy do druhé.Když jsem nyní na MD musí převést i mě,nemůže se mi stát, že by se mnou rozváží prac.poměr a v nové firmě ho už neuzavřou? Díky
Dobrý den, paní Sedláčková odpověděla na můj dotaz že nemohu pobírat zároveň nemocenskou a rodičovský příspěvek. Mám k tomu ještě doplňující dotaz, zda-li se jedná o novinku letošního roku nebo jestli toto pravidlo bylo i minulých letech. Znám ze svého okolí minimálně 3 případy kdy čerpali nemocenskou a rodičovský příspěvek nepozastavovali (průběžně v letech 2006-2008). děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud je odvod na zdravotní pojištění nižší než minimální povinný odvod na zdr. poj. 1080Kč (např. při výplatě 1000Kč jako jednatelská odměna na základě mandátní smlouvy u jednatele nezaměstnance),tak zbytek do minimální částky platí kdo?Jednatel přes společnost, které to následně uhradí (jak zaúčtovat?) nebo jednatel sám na pokladně pojišťovny. NEbo jinak? Velmi Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výpočet dovolené: 1) Zaměstnanky toho času na rod.dovolené, bude od 16.2. - 30.9.09 pobírat RD, vzhledem k tomu, že v roce 2009 neodpracovala 60 dní, nebude mít nárok na dovolenou, je to tak správně? 2) Zaměstnanec dělá 11 hod.směny,tudíš jeho nárok na dovolenou je 17,5 dne/rok (5 týdnů ročně). 15.3. ukončil PP, jak se vypočítá jeho nárok na dovolenou od 1.3.-15.3.09? Bude to to vypočítávat ze 17,5 nebo 25 dní děleno 12 měsíců krát počet měsíců PP? V PC vedu dovolenou po dnech a ne po hodinách. 3.) Starobní důchodce ukončil PP k 21.3.09, jaký bude jeho nárok na dovolenou 2009 (má 25 dní).
Dobrý den, chtěla jsem požádat o sdělení, zda je možné při pokytování náhrady za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti vycházet z průměrného měsíčního výdělku ve výši minimální mzdy, když zaměstnanec v předchozím kalendářním čtvrtletí byl osobou samostatně výdělečně činnou a jeho zisk byl nižší než minimální mzda. Děkuji Petra Matoušková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ízaměstnanec má možnost podepsat prohlášení k dani každoročně do 15.2., jak mám však danit leden, když uzavírám mzdy za leden třeba 10. 2. a zatím mi prohlášení neodevzdal? Znamená to, že leden je ještě podle toho co uplatňoval třeba v prosinci? jak správně postupovat ? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dobrý den,započítává se plnění od Kooperativy za ztrátu výdělku po dobu prac.neschpnosti z důvodu pracovního úrazu do celoročního příjmu při zúčtování? Je zde uvedeno plnění od pojišťovny a z toho dan.
Dobrý den, dočetl jsem se, že funkci jednatele v s.r.o. nelze dělat bezúplatně (zdarma). Chtěl jsem se zeptat jakým způsobem vyplácet a na základě jaké smlouvy odměnu jednateli, pokud je zároveň společníkem, ale není zaměstnancem. Děkuji.