FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Nárok na dovolenou

Dobrý den, mám zaměstnankyni (učitelka), které skončila MD 25.1.2009, od 26.1.09 čerpá dovolenou na zotavenou z roku 2008 (40dní) a r. 2007 (20 dní), celkem 60 dní. tato dovolená byla vyčerpána 20.4.09. Zajímá mě, zda jí vznikne nárok na celou roční dovolenou na r. 2009, zda se čerpání dovolené na zotavenou považuje za odpracovanou dobu. Děkuji Hásková

Dovolená v nemoci

Hezké odpoledne,má zaměstnanec v pracovní neschopnosti možnost - právo si např. v prvním týdnu nemoci, kdy mu náleží náhrada mzdy, vyčerpat ŘD (5 kalendářních dní), pokud u zaměstnavatele na tom bude trvat ? Samozřejmě by za první týden nemoci náhradu mzdy nepobíral. Druhý týden nemoci by zaměstnanec pobíral náhradu mzdy. Děkuji, Vůleová

Děkuji paní Sedláčkové za zodpovězení mého dotazu…

Děkuji paní Sedláčkové za zodpovězení mého dotazu ze dne 7.4.09 (mzdy – odstupné). Ještě bych se v této souvislosti ráda dotázala – jestli-že zaměstnavatel zruší místo výkonu práce, uvedené v mé pracovní smlouvě, a budu tak mít nárok na odstupné, jak zaměstnavatel splní podmínku 2měs. výpovědní lhůty za předpokladu, že v době, kdy ukončím PN a budu chtít nastoupit do práce, bude mé pracoviště již zrušené? Nemělo by mi v tomto případě náležet odstupné také za 2 měsíce, kdy nebude možné ze strany zaměstnavatele dodržet 2měs.výpovědní lhůtu? V dané době by mi zbývalo cca 10 dní dovolené k dočerpání. Musí mi tuto nevyčerpanou dovolenou zaměstnavatel proplatit? Děkuji za odpověď. K.B.

Dobrý den, prosím vás o radu. Druhým rokem jsem…

Dobrý den, prosím vás o radu. Druhým rokem jsem na RD. V loňském roce jsem pět měsíců vypomáhala u mého zaměstnavatele. Nebyla se mnou sepsána žádné dohoda ani smlouva o práci a na výplatě mi bylo strháváno sociální i zdravotní pojištění. Výplata vždy byla zhruba 5000,-. Letos mne zamětnavatel požádal opět o výpomoc, ale za, pro mne,nevýhodných podmínek. Z důvodu následného přijetí po RD do zaměstnání, mám strach jeho žádost odmítnout. Mám trvat na sepsání dodatku ke smlouvě, nebo DPP? Co je pro mne výhodnější? Vzhedem k tomu, že při rodičovské mi pojištění platí stát, má zaměstnavatel právo tyto poplatky také strhávat? To znamená, že musím platit zdravotní i sociální dvakrát? Poslední dotaz se týká práci o víkendech a svátcích. Nejsou zákonem nařízené nějaké příspěvky za tyto dny? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Mám dotaz,pracuji v jedné firmě. Asi k 1.6.2009…

Mám dotaz,pracuji v jedné firmě. Asi k 1.6.2009 dojde k fúzi. Co musí firma udělat se zaměstnanci? Na OSSZ, FÚ a ZP to jen oznámí?

Dobrý den,člen dozorčí rady u akciové společnosti…

Dobrý den,člen dozorčí rady u akciové společnosti je v důchodu a pobírá odměnu za tuto funkci ve výši 5000 Kč hrubého měsíčně.Dosud jsem z této částky odváděla pouze zálohovou daň 15%.Je to tak i nyní v roce 2009 v pořádku - dle platné legislativy?Nevztahuje se na toto i sociální a zdravotní pojištění?Děkuji.

Dobrý den,potřebovala bych znát odpověď na dotaz…

Dobrý den,potřebovala bych znát odpověď na dotaz,na který mi nedokážou odpovědět ani na OSSZ ani na Úřadu práce a to jsem si dokonce volala na kontrolní oddělení...Naše zaměstnankyně v 04/2009 onemocněla.Má měsíční plat minimální mzdu tj.8000Kč hrubého/měsíc.Když jsem vydělila HM počtem odpracovaných hodin vč.svátků,vyšel mi průměr 46,875Kč.Jenže při hodinové mzdě je minimum 48,10Kč/hod.Který průměr mám použít při výpočtu náhrady mzdy?PS:Při proplácení dovolené používám průměr,který mi výjde a pokud vychází hrubá mzda nižší než je mzda minimální,zaokrouhlím ji na 8000Kč. Děkuji moc za Vaši odpověď.Hezký den.Jana

Dobrý den, může si daňový nerezident, který…

Dobrý den, může si daňový nerezident, který pracuje v České republice uplatnit slevu na dítě v daňovém příznání, i když si na něj uplatňuje měsíční slevu jeho manželka na Slovensku? děkuji za odpověď

Nárok na dovolenou

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně nároku na řádnou dovolenou. Pracovnice rizikově těhotná (prac.neschopnost - 1.4.2008 do 19.10.2008 - 144 prac. dní - krátila bych o 4/12); 20.10.2008 nástup na PPM a skončí k 3.5.2009. Pracovní poměr na dobu určitou ale skončil ke dni 31.12.2008. Prosím laskavě o sdělení, na kolik dní dovolené má dostat za rok 2009? Alikvotní část do 3.5.2009 - do konce PPM? Moc Vám děkuji.

Dobrý den. Naše firma (a.s.)poskytla členům…

Dobrý den. Naše firma (a.s.)poskytla členům statut.orgánů nepeněžní odměnu.Tito členové představenstva nejsou našimi zaměstnanci.Chtěla bych se zeptat,zda z této odměna odvádím zdravotní a sociální pojištění? děkuji moc za Vaši odpověď. M.H.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, v listopadu mi končí rodičovská dovolená, ale již od 1.dubna jsem nastoupila do zaměstnání na 80%úvazek. Pracuji 4 dny v týdnu.Ve firmě máme 25 dní dovolené. Na kolik dní dovolené mám nárok já?Děkuji.

Vážená paní Sedláčková, v březnu onemocněla…

Vážená paní Sedláčková, v březnu onemocněla zaměstnankyně, které je vyplácena náhrady mzdy za nemoc z povolání. Tato neschopnost je v souvislosti s nemocí z povolání. Je správné jí krátit průměrný výdělek (do kterého jí je vyplácena náhrada za nemoc z povolání) o první 3 neplacené dny PN? Např. pokud by měla průměrný hrubý měsíční výdělek 20.000 Kč, musí se pokrátit na 17.273 Kč (tj. 20.000/22*19)? Děkuji Vám za radu.

Převod dovolené

Dobrý den, prosím o informaci o refundaci mzdy za dovolenou. Zaměstnanec odchází k jinému zaměstnavateli a má možnost si k němu převést dovolenou. Můj dotaz zní, zde říkám správně, že vypočtu náhradu mzdy za zbývající dovolenou spolu s odvody, které by jsme platili my, jako stávající zaměstnavatel a tuto částku budeme požadovat po novém zaměstnavateli? Nebo naopak mi novému zaměstnavateli pošleme tyto mzdové prostředky, které bychom jinak při ukončení pracovního poměru vyplatili? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jsem…

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jsem těhotná, termín porodu bych měla mít v polovině července (13.7) .Již jsem několikrát pročetla zákony o nemocenském, ale nikdy jsem se nedozvěděla přesně to, co bych potřebovala. Jsem zaměstnankyně (na DPČ) i OSVČ (vedlejší činnost). Nyní jsem zaměstnána na DPČ u jedné organizace (od 1/2009). Předtím jsem přes 2 roky (7/2006 - 12/2008) měla uzavřenou DPČ u jiné organizace. Bude se dávka mateřské vypočítávat i v tomto případě za 12 minulých kalendářních měsíců nebo pouze za počet měsíců, které jsem odpracovala u nového zaměstnavatele? Vedle toho vykonávám ještě na živnostenský list vedlejší činnost. Zajímalo by mne, zda mi OSZZ bude vyplácet i mateřskou z této vedlejší podnikatelské činnosti (platím si nemocenskou od 5.12.2008, tudíž počítám s tím, že dříve jak 5.6.2009 nebudu moci nastoupit na mateřskou, abych splnila 180 denní lhůtu pojištění). Další otázka je, zda musím nastoupit mateřskou každopádně nejpozději 6 týdnů před porodem. Vyplatilo by se mi totiž cca do 2 týdnů před porodem pracovat na živnostenský list (v tom případě bych pokračovala i v zaměstnání na DPČ), protože bych tak i tak přišla do 2 týdnů před porodem o nárok na mateřskou, když bych neukončila živnost, ani DPČ. A poslední otázka: Mohu během mateřské pracovat na živnostenský list, když jsem ho doposud vedla jako vedlejší činnost? Nebo mohu při mateřské pouze vykonávat pracovně-právní vztah (pracovní poměr, DPČ či DPP) u jiného zaměstnavatele, než u kterého mám vedenou PPM? S pozdravem Věra Slánská

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zaměstnání…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zaměstnání malého rozsahu. Máme dva zaměstnance, kteří mají v DPČ sjednáno 20 hodin týdně a mzda je dle odpracovaných hodin 48,10/ hod. V únoru se nám stalo, že bylo málo práce a tito dva zaměstnanci měli příjem cca 1000 Kč. Program mi u nich nespočítal ani neodvedl sociální a zdravotní pojištění. Já jsem je na tento měsíc odhlásila ze zdrav. poj., protože nedosahli částky 2000,-Kč. Je to tak správně? Mám tak nastaven i program.Hledala jsem všude možně, ale našla jsem jak odpovědi, že by se z částky 1000 mělo odvést soc. i zdrav. poj., tak i že se neodvede nic. Děkuji. MS

Dobrý den, dcera ukončí 28.5. bakalářské studium…

Dobrý den, dcera ukončí 28.5. bakalářské studium, v červnu bude dělat přijímačky na magisterské studium. Odpověděli jste mi, že je dcera považována za studentku, pokud do 3 měsíců bude pokračovat magister.studiem. Ale koncem září je zápis na magistra. Takže stíhá ty 3 měsíce nebo ne? Ono totiž záleží na výkladu. Mě to vychází, že by musela mít zápis na magistra už v srpnu (5+3=8). Můžu Vás poprosit o vyjádření? A předem moc děkuji za odpověď. Drahošová

Dobrý den, poraďte mi prosím, zda mohu nějak…

Dobrý den, poraďte mi prosím, zda mohu nějak vyřešit následující situaci: Dělala jsem zaměstnanci roční vyúčtování daně, nyní jsem zjistila, že jsem ho udělala chybně a vyplatila jsem mu o 2.000 více. Lze to nějak napravit? Zaměstnanec navíc už u nás ukončil pracovní poměr.

Dobry den, v pripade, ze na materskou dovolenou…

Dobry den, v pripade, ze na materskou dovolenou chce nastoupit otec ditete, nastupuje az po ukonceni sestinedeli, v teto dobe ale bude jiz 2 mesice nezamestnany(jeho prac.pomer skonci dohodou v dobe porodu ditete), ma narok na davky ppm, pokud si po ukonceni prac pomeru bude ty dva mesice platit nemocenske pojisteni sam? Jinak vsechny podminky splnuje, byl ucastnikem nem.poj.po dobu nekolika let...Pokud ano, vypocitava se vyse davek z jeho platu, ktery pobiral v poslednim zamestnani? nebo z ceho se v tomto pripade vypocitava? Dekuji moc za vas cas

Čerpání dovolené

Dobrý den,dne 15.6.2009 mám nastoupit na mateřskou dovolenou, která mi bude končit před koncem roku 2009.Za rok 2009 mám ještě nevyčerpanou řádnou dovolenou 25 dnů.Zajímalo by mne,zda si mohu řádnou dovolenou vyčerpat až po uplynutí rodičovské dovolené,kterou plánuji do 2 let věku dítěte,tj. do července 2011.A pokud ano,zda se mi bude řádná dovolená za rok 2009 nějakým způsobem krátit.Nebo zda si řádnou dovolenou za rok 2009 musím vyčerpat již po mateřské dovolené,jak mi tvrdí zaměstanavatel.Děkuji.

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu.…

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Jsem zaměstnanec jedné firmy. Pro jinou firmu zprostředkuji prodej v částce vyšší než jsou mé dosavadní prodej. Jedná se prodej zboží cca 5 x rok. Jaký typ smlouvy musím s danou firmou uzavřít, popřípadě jak mám postupovat? Děkuji a přeji hezký den.