FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na nasledujúcu…

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na nasledujúcu situáciu: som občanom SR s trvalým pobytom na území SR a živnosťou v SR, na základe ktorej podnikám v ČR. Keďže momentálne moje príjmy zo živnosti sú väčšie v ČR a aj sa tu zdržujem prevažnú časť roka, chcel by som si prihlásiť živnosť tu. Ako by to bolo s platením odvodov (sociálna, zdravotná poi), ak by som si ponechal živnosti v oboch krajinách. Musím odvody platiť v SR aj ČR, alebo stačí iba v jednej krajine. Ďakujem.

PPM

Dobrý den, v současné době jsem zaměstnaná na 5 dní v měsíci v české společnosti, která je mateřskou společností ma´darské firmy, kde pracuji na plný úvazek (od 1.9.2008). Moje mzda je dělená 20% v ČR a 80% v HU. Podel E101 je veškeré soc a zdrav odváděno do českého systému. Chci se zeptat, zda v případě odchodu na mateřskou budu krácena o některé finanční nároky (z důvodu úvazku v HU), případně jakým způsobem je možné pracovní úvazek upravit, abych nárok neztratila. Budou mé nároky počítány z celé mzdy, nebo jen ze mzdy v ČR? Děkuji Iva

Nárok na dovolenou

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda zaměstnanec, který byl v pracovní neschopnosti od 6/2008 do 30.4.2009 a ke dni 30.6.2009 mu končí pracovní poměr - má nárok za rok 2009 na 2 nebo 4 dny dovolené za květen a červen (60dnů odpracováno nemá, dá se v květnu považovat 21(včetně svátků) odpracovaných dnů - má měsíční mzdu tzn. mzda za svátky se mu nekrátí). Děkuji za odpověď Bartošová

Chťela bych se zeptat, kdy bych mohla využít…

Chťela bych se zeptat, kdy bych mohla využít předčasného důchodu. Narodila jsem se 19.12. 1954, mám 4 děti a mám odpracováno 34 let. Předem děkuji za odpověď.

čerpání dovolené

Prosím o Váš názor: Pracuji na plný úvazek 40 hodin týdně s tím, že v Po,Út,Čt 8 hod., ve středu 9 hodin a v pátek 7 hodin. V případě čerpání dovolené v Pá vyčerpám tedy 1 den dovolené stejně jako když mám 1 den dovolené ve středu, tj. 8 hodin, tak to umožňuje mzdový program. Nadřízený má jiný výklad - v případě čerpání dovolené ve středu po mně chce napracovat 1 hodinu, v případě čerpání dovolené v pátek bych asi měla zase 1 hodinu "napracovanou". Děkuji za Váš názor.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, dotaz: dovolená roku 2008 pracovní poměr trval od 10.11.2008-31.12.2008 atd. měl zaměstnanec nárok na dovolenou za rok 2008 (část) když v listoupadu odpracoval: 14 dní, v prosinci 19 dní? Neodpracoval 60 dní, ani v daných měsících neodpracoval 21 prac.dní pro vznik nároku na dovolenou.(1/12) Je to správně nebo má nárok? Moc děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co se považuje…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co se považuje za průměrný výdělek? Fond pracovní doby je 37,5 h/týdně. Zaměstnavatel mi však platí normohodiny. V pracovní smlouvě je uveden smluvní plat 100,-- Kč/hod. nikoliv normohodinu. Prosím o radu, jak vypočítat průměrný výdělek pro vyplacení odstupného. Uvádím příklad: 01/09 vykázáno 157,5 h + 7,5 h svátek 301,5 normohodin Počítá se pouze z průměru pro náhrady nebo z počtu normohodin (z hodin, které mi zaměstnavatel skutečně proplatí)? Děkuji za odpověď Petra Golová

Dotaz: Dobrý den,mám dotaz.Pracuji na směny.25…

Dotaz: Dobrý den,mám dotaz.Pracuji na směny.25 března 2009 jsem šel na neschopenku a měl jsem naplánované služby na střede,pátek,sobota,neděle denní od 6,00 do 18,00 a pondělí,středa,pátek,sobota,neděle,uterý noční od 18,00 do 6,oo .Tušíte kolik dostanu proplacených hodin za první týden a za ten druhý?Díky Rosta Odpověď: Dobrý den, náhradu mzdy budete mít proplacenu dle plánu směn. Za první 3 směny, které by jste měl odpracovat po vzniku pracovní neschopnosti, nedostanete nic. Náhradu mzdy dostanete až od 4. dne tj. neděle za celý den a následně za všech směny s tím, že náhrada mzdy se bude počítat za hodiny dle kalendářního dne a ne dle směny, protože náhrada mzdy náleží od 4. do 14. kalendářního dne nemoci. Od 15. dne již příslušná sociální správa vyplácí nemocenské dávky. Příklad: 5. den náhrady mzdy Pondělí - jen od 18:00 do 24:00 6. den náhrady mzdy Úterý od 0.00 do 6:00 atd...... Odpověděl: Sedláčková Andrea Dobrý den, moc děkuji za odpověd,ale na mzdové učetni řekla,že mám normu na týden 37,5 hodin a nemůžou proplatit přesčasové hodiny.Normálně bych odpracoval za ten první týden 57,5 hodiny.Ty první tři dny jsou celkem 34,5hodiny a tím pádem jsem dostal proplaceny pouze 3 hodiny.Za ten druhý týden prý dostanu proplaceno z 57,5 hodin pouze 37,5hodiny.Takže za těch 14 dní mám naplánované služby které celkem dělají 115 hodin a dostanu proplaceno pouze 40,5 hodiny.Je to možné???? Mockrát děkuji za odpověd.S pozdravem Rosta

Dobrý den, máme nového pracovníka, který má…

Dobrý den, máme nového pracovníka, který má několik exekuci a potřebuje stanovit počet vyživovaných osob.Žije s družkou ve společné domácnosti která je na mateřské dovolené a má s ní 3 děti, ale jen na dvě bere slevu a je uveden v rodném listě jako otec u třetího je také otec, ale není uveden zatím v rod. listě Děkuji Marcela

PPM u studentky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s nárokem na mateřskou, jestližě jsem studentka a nejsem tedy 2 roky povinná na zdravotním a sociálním. Mám na ni nárok? V jaké výši? Děkuji

Prodloužení ochranné doby Dobrý den,k 30.4.09 mě…

Prodloužení ochranné doby Dobrý den,k 30.4.09 mě končí pracovní poměr výpovědí, který byl ukončen ze strany zaměstnavatele § 52 odst.c) zákoníku práce., ale koncem měsíce března jsem nastoupil pracovní neschopnost a tato neschopnost trvá a bude trvat i nadále. Chci se zeptat,zda budu muset nastoupit do zaměstnání po ukončení pracovní neschopnosti, tedy zda se v mém případě prodlužuje tzv.ochranná lhůta / v mém případě o 5 týdnů/ nebo zda je platná doba ukončení pracovního poměru k 30.4.09 a již do zaměstnání nastoupit nemusím. Také mám ještě dovolenou, bude mi jí muset zaměstnavatel v mém případě proplatit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,k 31.1.2009 mi doběhla výpovědní doba z…

Dobrý den,k 31.1.2009 mi doběhla výpovědní doba z výpovědi z org. důvodů, v lednu jsem vybral 1 den dovolené z roku 2008, 2 dny pro hledání prac.místa, 2 dny návštěva lékaře, v lednu odpracoval celkem 16 pracovní dní. Mám nárok na poměrnou část dovolené za leden 2009? Tj.- 1,5 dne dovolené ze stanovené 4 týdenní ŘD. Děkuji za odpověď. J.

Dobrý den, náš zaměstnanec - učitel absolvuje…

Dobrý den, náš zaměstnanec - učitel absolvuje specializační studium dle zákona o ped. pracovnících- koordinátor ŠVP. Studium probíhá 1x za 14 dní. Přísluší zaměstnaci cestovní náhrady? Předem děkuji. Brabec

dobry den porebuju poradit sem zamestanace u…

dobry den porebuju poradit sem zamestanace u soukromnika a jeste sem od 2006 nemel dovolenou ani nijakou nahradu za ni tak bych chtel adekvatni penezni nahradu v roce 2006 sem mel narok na 11.5 dne v 2007 20dni chci se zeptat jak se pocita je jestly z prumeru platu za rok nebo za obdoby kdy sem mel narok muze te mi prosim poradit dekuji Martin

Náhrada mzdy za nemoc

Dobrý den,mám dotaz.Pracuji na směny.25 března 2009 jsem šel na neschopenku a měl jsem naplánované služby na střede,pátek,sobota,neděle denní od 6,00 do 18,00 a pondělí,středa,pátek,sobota,neděle,uterý noční od 18,00 do 6,oo .Tušíte kolik dostanu proplacených hodin za první týden a za ten druhý?Díky Rosta

Dobrý den,jsem poživatelkou částečného…

Dobrý den,jsem poživatelkou částečného invalidního důchodu, chtěla bych otěhotnět a pobírat mateřskou dovolenou. Nevím, zda výše těchto dvou dávek není nějak na sobě závislá, jinými slovy nebude mi krácen ČID při pobírání mateřské dovolené?Děkuji za odpověď Tůmová

Dobrý den, ještě se vracím k mému předchozímu…

Dobrý den, ještě se vracím k mému předchozímu dotazu. Jako student VŠ si chci přivydělávat na živnostenský list - vedlejší činnost. Zajímá mě, když překročím u sociálního pojištění rozhodnou částku těch 56 500 Kč, tedy má rozhodná částka bude např. 80 000 Kč. Jak to zdaním, celých 80 000 Kč nebo jen ten rozdíl 80 000 - 56 500 Kč = 23 500 Kč. Děkuji za dotaz.

Dobry den, ukoncila jsem zamestnani ze…

Dobry den, ukoncila jsem zamestnani ze zdravotnich duvodu. Zamestnavatel mi prapodivne vypocital prumernou cistou mzdu. Dala jsem prepocitat muj prumer ucetni firme a dosla k jinemu nazoru. Prosim o male posouzeni ktery vypocet je spravny. Zamestnavatel si pravdepodobny vydelek asi vyklada po svem. A ucetni take. Slevu na dani mi zamestnavatel nedal zatim podepsat i pres urgence, ale k tomu ho rekneme prinutim pokud v tom neni nejaka lhuta. http://www.romi.cz/zamestnavatel.pdf http://www.romi.cz/ucetni.pdf

Dobrý den, za jakých podmínek mi může…

Dobrý den, za jakých podmínek mi může zaměstnavatel po návratu z MD změnit původní platový výměr? Nastupuji zpět do zaměstnání v 07/09 po RD do 3 let věku dítěte a současně mi zaměstnavatel nabízí možnost nastoupit až od 09/09 (přes prázniny není k dispozici mateřská škola pro dítě)jako vstřícný krok z jeho strany. Vím, že je povinnen držet mi místo právě do 07/09. V případě, že nastoupím o 2 měsíce později nemusí mne zaměstnat? Plyne mi nějáka náhrada mzdy nebo je to formou neplaceného volna? Z čeho se náhrada vypočítá.

Dobrý den, prosím o pomoc ohledně návratu do…

Dobrý den, prosím o pomoc ohledně návratu do zaměstnání po rodičovské dovolené. Jsem zaměstnána jako vedoucí sekretariátu 2 firem, z toho u 1. obchodní firmy OSVČ mám HPP a u 2. spol. s r.o. mám VPP. Firmy sídlí v jedněch prostorách a mají spojený sekretariát, tzn. že současně jsem pracovala dle potřeb obou firem 8 hod. denně 7,30 - 16,00 hod. Ale papírově jsem vykazovala 8 h HPP a 2 h VPP, protože zaměstnanavatelé - manželé, chtěli náklady na mzdu asistentky rozdělit každý na svou firmu. Pracovní pozice v pracovní smlouvě je uvedená asistentka. U HPP mám podepsán Dodatek k pracovní smlouvě o převedení na pracovní pozici vedoucí sekretariátu. U 2. firmy jsem pracovala tou dobou také jako vedoucí pracovník. Jako doklad mám pouze podepsán popis pracovní funkce vedoucí sekretariátu. V průběhu rodičovské dovolené zaměstnavatel, u kterého mám HPP, založil spol. s r.o. jako pokračovatele obchodní firmy fyzické osoby. Tzn. má jiné IČ a původní zaměstnanci jsou zaměstnáni následovně: podají výpověď u fyzické osoby a podepíší novou pracovní smlouvu u s.r.o., s tím že nemají zkušební dobu. Dále dostanou nový platový výměr, který má nižší základ + odměny oproti původní smlouvě u FO (vyšší základ bez odměn). Zaměstnavatel mi pouze přispíval na životní a penzijní pojištění místo zvýšení mzdy. Nyní již nepřispívá a rozdíl základů činí cca 7000,- Kč měsícně. Zaměstnavatel, u kterého mám VPP, v průběhu RD transformoval s.r.o. na a.s. (IČ zůstává). Platí tedy původní pracovní smlouva (nyní již není vedlejší pracovní poměr)? Zaměstnavatel HPP mi sdělil, že místo u něj mám, ale současně mi sdělil že, upravil pracovní dobu 7,00 - 17,00 hod. a nabízené místo je 8,30 - 17,00 hod. Pracovní doba, ale není nijak uvedena v pracovní smlouvě (pouze 5 dnů, 40 h týdně). Lze doložit pouze docházkou. Původní prodloužený provoz 7,30 - 18,00 h byl původně řešen následovně: 7,30 - 16,00 hod. vedoucí sekretariátu (já) 9,30 - 18,00 hod. asistentka, která přímo podléhá a zastupuje vedoucí. Pracovníka, který nastupoval jako zástup za mou RD zaměstnali nejprve na dobu určitou do mého návratu z RD. Poté při změně pracovních smluv u FO je zaměstnána jako vedoucí sekretariátu jen u a.s. (2. firma, kde mám VPP) s pracovní dobou 7,00 - 15,30 hod. a dobou neurčitou. A pracovnice, kterou bych měla nahradit já, je bezdětná a pracuje 8,30 - 17,00 hod. Jak mám postupovat? Mám nárok na původní pracovní dobu 7,30 - 16,00 h? Jak je to s platem a pracovním zařazením? U a.s. (můj VPP) vedoucí místo je obsazeno. Jaké jsou možnosti? Měli by mi nabídnout jinou vedoucí pracovní pozici? Možná je to můj osobní dojem,ale neměla bych být spíše zvýhodněna pracovní dobou při péči o 3 leté dítě? Druhá pracovnice (7,00 - 15,30h) má také dítě, ale nyní již ve 2. třídě ZŠ 7 leté. Děkuji za informace.