FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Jak se počítá dovolena při 12.hodinových směnách
Dobrý den, rád bych získal odpověď na následující dotaz: koncem května 09 jsem dostal výpověď kvůli nadbytečnosti. Můj pracovní poměr skončí dnem 31.7.09 a náleží mě odstupné ve výši 3 měs.platů. Rozhodným obdobím pro výpočet odstupného by měl být výdělěk za čtvrtletí duben+květen+červen 2009. Způsob výpočtu je mě jasný, ale v dubnu byl s námi zaměstnanci podepsán dodatek k prac.smlouvě o zkrácení týdenní pracovní doby z původních 40-ti hod týdně (do dubna 09 včetně) na 32 hod týdně společně se snížením mzdy o 20%od května 09. Bude se tedy odstupné počítat podle vzorce: hrubý hodinový výdělek (vypočítán z období 4.až 6.měs) x týdenní pracovní doba (x 40 nebo 32hod???) x 4,348 (=koeficient) x 3 (měsíce) -15% (=daň) = 3 měsíční odstupné? Nebo je v tomto případě výpočet, nebo rozhodné období jiné? Jedná se zejména o to zda se pro výpočet odstupného použije původní nezkrácená týdenní pracovní doba (uvedená v původní prac.smlouvě), nebo nová zkrácená uvedená v dodatku k prac. smlouvě z 28.4. 09 ??? Za odpověď předem děkuji Jiří
Dobrý den, chci se zeptat, jsem vedena zatím jako studentka. Je mi 18 let, bydlím s rodiči, nemám žádné příjmy, mohu si zažádat o existenční minimum? děkuji veronika Holá
Dobrý den, pokud budeme vyplácet odměnu za provádění služeb pro bytový dům každý měsíc ve výši 2000,-Kč, je třeba sepsat s danou osobou smlouvu? V tomto případě budeme odvádět jen daň ze závislé činnosti, je to zam. malého rozsahu?
Dobrý den, mám dotaz ohledně dovolené. Jedná se o zaměstnankyni důchodce v pracovním poměru na 1rok. Chodí do zaměstnání nepravidelně v podstatě, když potřebuje nebo na uzávěrku atd. Nemůžu tedy předem spočítat kolik směn do konce roku odpracuje, protože nedělá pravidelně třeba 3 dny v týdnu nebo tři hodiny denně. Počítala jsem tedy, že do dnešního dne má odpracováno 62 směn x 5 týdnů dovolené, které máme danné a děleno 52,143 a vyšlo mi, že k dnešnímu dni má 5,94 což je 6 dnů dovolené. Je to takhle správně? Děkuji za odpověď Dvořáková
Dobrý den, prosím Vás o radu, nastala nám ve firmě situace, kdy nový zaměstnanec má mít srážku ze mzdy, ale od různých věřitelů...FU,pojišťovna a exekutorský úřad. Nevím jak postupovat v případě, že má HM 8000. Jak to udělat, abychom vyhověli všem věřitelům. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, pracuji v zemědělství - prac. týden 5/40hod. a nárok na dovolenou máme 20 dní. A teď k dotazu - spolupracovník pracuje ve směn. provozu na 6 a 9 hod.. Zajímalo by nás, zda se nárok na dovolenou počítá na hodiny či na dny. U nás v účtárně přidaly 4 dni, což nevíme jak to je. Ty co mají pracovní týden po 8 hod. mají nárok na 20dní a ty co mají směn. provoz mají 24 dní po 6 hod.. Rozdíl je 16 hod. mezi nor. týdnem a směn. týdnem. Ten kdo pracuje na směny /určím přímo - kravín/ jak na tom je? Kolik vlastně má mít dovolené? Ještě připomínka v měsíci odpracuje počet hod. které vychází na prac. dny, které jsou dané.
Dobry den, chtel jsem se zeptat na Pridavky na deti... Nekde jsem docetl, ze "Pro získání nároku by příjem rodiny nesměl přesáhnout 5 625 Kč" a ma otazka je, jestli se pocita i castecny invalidni duchod a alimenty? Nebo jenom alimenty? (Bydlim sam, nikdo tu nema trvale bydliste). Dekuji, K.
Dobrý den, prosím o odsouhlasení či radu při výpočtu mzdy. Základní mzda a osobní hodnocení se krátí v závislosti na počtu odpracovaných dní, pak se přičte náhrada za dovolenou a provize. Krátí se i provizní (prémiová) složka daná mzdovým výměrem? Tato složka je určená procentem z obchodního obratu v mzdovém výměru.Děkuji. Schillerová.
Dobrý den. prosím o radu. platilo po celý rok 2008!!! , že pokud zaměstnanec první den nemoci či OČR odpracoval část dne, tak tento den nepatří do vyloučených dob na ELDZ? i v případě, že se tyto hodiny neproplácely (to tuším platilo od 1.9.2008 do 31.12.2008 při OČR). díky moc
Dobrý den,prosím o radu jak postupovat v případě nároku na dovolenou,když hlavní pracovní poměr je uzavřen na tři dny v týdnu po 8 hod.denně,tj.týdně 24 hodin pracovní doba.Nevím jaký mám tomuto zaměstnanci sdělit nárok na dovolenou za letošní rok.Děkuji za radu a jsem s pozdravm.
Dobrý den. Používám Váš formulář na cestovní příkaz. Minulý týden se mi ale smazala všechna data a po zvolení měsíce sed mi načte pozze prázdný formulář. Dále se mi též již nedaří vytvořit příkaz na nový měsíc. Prosím o zjištění závad, neboť jsem byl až do teď velm spokojený s požíváním tohoto wedbu a Vašich služeb. Moje údaje pro přihlášení: jméno: poviser; Heslo: 250379. poviser@dosta.cz Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je poskytován rodičovský příspěvek, rychlá varianta. Vím, že jsou to 2 roky, ale od jakého data? Od narozaní dítěte nebo od nástupu na rodičovskou dovolenou? Mám dvojčátka narozená v dubnu 08 a na rod. dovolenou jsem nastoupila v lednu 09. Děkuji za odpověď. Miska
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký by byl finanční dopad podle nových předpisů, pokud by mi zaměstnavatel platil studium VŠ (v oboru).
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je někde stanovena doba po jaké mají chodit zaměstnanci na lékařské kontroly. děkuji Váňová
Nepřetržitý provoz. Pokud zaměstnanec pracuje v nepřetržitém provozu v nerovnoměrně rozvržených 12 hodinových směnách, jsou hodiny odpracované navíc nad měsíční fond pracovní doby /v tomto případě 37,5 týdně/ přesčasem?
Dobré ráno, potřebuji radu ohledně výpočtu DPČ. Jsem zaměstnanec na dohodu o provedení práce v rozsahu 15hodin týdně a 50Kč/hod. Jsem v částečném invalidních důchodu a mám podepsaný papír na poplatníka. 1) v měsící květnu jsem byla do 17.5.2009 zaměstnaná na DPP - odměna 12hod x 50,- a od 18.5.2009 do 29.5.2009 jsem již pracovala na DPČ 30hod x 50,- ... jaké budou tedy mé odměny za květen? Mohu Vás požádat i o výpočet? Od 1.6.09 jsem již zaměstnaná pouze na DPČ. Jaká bude odměna při odpracovaných 60hod měsíčně x 50Kč? Nerozumím zaměstnání malého rozsahu a co přesně se mi bude nebo nebude strhávat. Mnohokrát děkuji.
Prosím o sdělení pracovník po skončení mateřské dovolené k 21.5.2009 požádal o proplacení dovolené. Na kolik dní má nárok k proplacení za rok 2009,krátí se mu dovolená,když nárok za celý rok je 20 dnů. díky Šolcová
Dobrý den,zaměstnanec měl od 21.8.2008 do 1.3.2009/včetně/ nemocenskou.Kolik dnů dovolené má nárok za každý rok,krácení se počítá zvlášt za každý rok zvlášť?Dle prac.smlouvy má nárok na 20 dní dovolené za rok.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,měla bych několik dotazů. Jsem na mateřské dovolené s dvojčaty.Pobírám rodičovský příspěvek jinak nic. Zároveň jsem jsem stále vedena jako OSVČ,na zdravotní pojišťovně mi bylo řečeno,že musím platit jakési snížené zálohy,které činí asi 580.- Kč/měsíc. Je to opravdu tak? Dále jsme si zažádali na sociální správě o přídavky na děti a sociální příplatek,na což nám nevznikl nárok.bylo nám vysvětleno že kromě všeho možného se nám do čistého měsíčního příjmu započítává i polovina průměrné měsíční mzdy v ČR,protože jsem podávala nulové daňové přiznání a můj muž podával daňové přiznání s čistým měsíčním příjmem asi 5.600.-.Je to pravda? Rázem se z nás stali tak bohatí lidé,že tomu prostě odmítám uvěřit!Předem Vám velice děkuji za odpověď s pozdravem A.Michálková Boubínová