FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Je příspěvek na udržování pracovních…

Dobrý den.Je příspěvek na udržování pracovních oděvů zaměstnance(30,- Kč měsíčně)zdanitelný příjem, tzn. odvádí se z tohoto příjmu soc.poj. a zdrav. poj.Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,dar poskytnutý invalidnímu důchodci ve…

Dobrý den,dar poskytnutý invalidnímu důchodci ve výši 30.000 Kč, splňuje pro snížení základu daně u dárce podmínky v § 15, tedy přesahuje částku 1000 kč i 2% vyměř.zákl., současně je nižší než 10% při výši vyměř. základu který činní cca 850 tis. kč. Je možné uplatnit pro snížení základu celou výši poskytnutého daru, nebo je někde v zákoně stanoven limit výše jednotlivého daru ? Děkuji Ver

Dobrý den,poprvé v životě jsem na ÚP a mám k tomu…

Dobrý den,poprvé v životě jsem na ÚP a mám k tomu dotaz. Když mi ÚP pošle na určitou pozici, kde je uvedena opravdu malá mzda, kterou si nemůžu dovolit, protože splácím půjčky, musím tuto práci přijmout? Děkuji

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás spýtať, či má…

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás spýtať, či má manželka nárok na poberanie Rodičovského príspevku z ČR. Obaja sme zo Slovenska a prechodný pobyt máme vedený od 11.9.2007 v Čechách. Pracovala spolu so mnou 3 roky v ČR v trvalom pracovnom pomere na dobu neurčitú, tzn., že sme daňový rezidenti ČR. Nemocenskú a materskú poberala doteraz z Čiech. Dieťa porodila v SR. Výpoveď z prace nedala a ja som momentálne nezamestnaný a vedený na UPSVaR v SR. V súčasnej dobe sa obaja nachádzame na území SR v mieste trvalého pobytu. Ak by nárok mala, na ktorý úrad práce má podať žiadosť o rodičovský príspevok a či je nutné ho podať osobne, kvôli dokladom totožnosti. Dátovú schránku totiž nemáme zriadenú. Michal.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně krácení dovolené za rok 2010. 15. 10. 2009 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, která bude trvat do 29. 4. 2010. Za rok 2009 mám 4 dny nevyčerpané dovolené. Po ukončení MD bych ihned zažádala o čerpání dovolené. Díky za odpověď

Dobrý den, pracuji jako občanský zaměstnanec ve…

Dobrý den, pracuji jako občanský zaměstnanec ve státní správě, momentálně na RD. Doslechla jsem se, že mi má být po mém návratu do zaměstnání snížena platová třída nebo, že budu pracovat na místě s nižší platovou tř. než mám. Prosím o odpověď, za jakých podmínek lze platovou tř. snížit a za jakých podmínek a jak dlouho můžu být zaměstnána na prac. místě s nižší plat. třídou než mám. Děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Zaměstnanec…

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Zaměstnanec stále chodí k různým lékařům, má 8 hodinovou pracovní dobu a na celý den jde k lékaři zde v místě, takto to udělá i 5x měsíčně a chce placené volno na 5x 8 hodin, mě se to zdá moc a nechci mu je proplácet, zaměstnavatel mu chce uznat jen 4 hodiny měsíčně a ostatní neodpracované hodiny mu mám odečíst z dovolené. Je pravda, že zaměstnavatel může nařídit ve směrnicích jen 4 hodiny měsíčně na návštěvu lékaře? Nebo je dané nějaké minimum hodin za měsíc, nikde jsem to nevyčetla. Kolik můžu vlastně proplatit hodin. Děkuji za odpověď. Miroslava

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně životního…

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně životního poj. Náš zaměstnanec měl uzavřené ŽP a uplatňoval slevy. V roce 2009 si nechal převést všechny finanční prostředky na novou smlouvu /v rámci jedné pojišťovny/-splnil tedy podmínky a nemusel by nic dodaňovat. Donesl si potvrzení na 1.000,-Kč z té původní poj. a další potvrzení z té nové na 60.000,-Kč. Zároveň mě , ale řekl, že v letošním roce 2010 si nechal zrušit tu novou pojistku a nechal si vylatit peníze. Můžete mě prosím poradit, jak to udělat při ročním zúčtování za r.2009 /mohu mu ještě odečíst těch 1.000,-Kč?/ a jak to bude za rok 2010?

Nárok na dovolenou

Dobrý den, 6.4.nastupuji na mateřskou (6 týdnu před plánovaným porodem).Teoreticky mi bude mateřská končit 19.10.2010. Mám nárok na celých 25 dní dovolené,pokud si o ni požádám u zaměstnavatele před skončením mateřské? Nebo se mi řádná dovolená (25 dní v mém případě) bude krátit? (za dobu od 20.10.2010 - 31.12.2010)? Děkuji, Lenka

Dobrý den mám dotaz na svůj plat.Jde o to že…

Dobrý den mám dotaz na svůj plat.Jde o to že pracuji od září 2007, tudíž letos 3tí rok.Ve výplatnici však mám stále 1/9.Jestli to dobře chápu tak je to 1.stupeň a 9tá třída,když jsem se ale dívala na tabulky na netu,měla bych tam mít už 3/9.Nechci chodit hnet za ředitelkou a proto se ptám.Jsem učitelka v Mš na plný úvazek.Ještě bych chtěla vědět jaký plat bych měla dostávat.Předem moc děkuji za odpověď, s pozdravem Hanka

Nárok na dovolenou

Dobrý den, mám dotaz k výpočtu nároku na dovolenou. Zaměstnance, kteří pracují na vrátnici tj. nepřetržitý provoz, na směny chodí dle předem stanoveného rozpisu, některý týden odpracují 6 směn, nědy jen 4, je toto nerovnoměrně rozvržená pracovní doba? přesto, že délka směny je vždy stejná a za den to vychází na tři směny (lidi) po 8 hod. a za měsíc dosáhnou počtu směn rovnajících se počtu pracovních dní? Při výpočtu nároku na dovolenou jsem totiž postupovala tak, že celkový počet odpracovaných směn 248 jsem vydělila počtem týdnů v roce tj. 53 a pronásobila nárokem na dovolenou tj. 4.Vyšlo mi krácení o jeden den.Zaměstnanec reklamuje toto krácení s tím, že v roce odpracoval 248 dnů a spolu se 17 dny čerpané dovolené má nárok na celou dovolenou. Není mi jasný hlavně pojem "nerovnoměrně rozvržená pracovní doba",prosím o vysvětlení a také o odpověď, kdo z nás má pravdu, nerada bych zaměstnance poškodila. Moc děkuji, DanaRz

SRÁŽKY ZE MZDY ZA PHM Dorý den,jsem řidič MKD,v…

SRÁŽKY ZE MZDY ZA PHM Dorý den,jsem řidič MKD,v tuto dobu nezaměstnaný.Můj zaměstnavatel mi od září 2009 každý měsíc prováděl srážky ze mzdy za vyšší spotřebu PHM.Stanovyl si max.spotřebu 34L./100km,mě se zvedla spotřeba však na 38L.-4OL.upozornoval jsem nadřízené o mé vyšší spotřebě a vyžadoval jsem servis,to mi ovšem nebylo umožněno a stále jsem tedy musel jezdit.Strhli mi 2x 3000,-czk a 3x9000,-czk,to už jsem nedokazal snést a raději jsem dal tedy výpověď.V prosinci 2010 jsem bral směšných 5800,-czk čistého,tam mi strhli i všechny mé diety a do výplatní pásky to zapsali jako zálohu.Za leden 2010 jsem výplatu ještě neviděl,ale bylo mi řečeno že má čistá mzda za tento měsíc je 3500,-czk,tudíž jsem usoudil že mi byli sebrány opět všechny diety.Chci se tedy zeptat,smí mi zaměstnavatel srážet takové sumy za PHM?a smí si vzít taky mé diety? Můžete mi prosím poradit jak tomu čelit a mám vůbec nějakou šanci dostat všechny své peníze spět?jedná se celkem o 33000,-czk.Mám taky veškeré dokumenty,jako CMR,dokument cest.náhrad,a další. To vše jako důkazní material. Děkuji za brzkou odpověď,s pozdravem Luděk.

Nárok na dovolenou

Zaměstnankyně byla od počátku roku 2009 na RD s prvním dítětem. Dne 14.9.2009 nastoupila na MD s druhým dítětem (MD 14.9.2009-28.3.2010). Na kolik dnů dovolené může nastoupit po skončení MD, tj. 29.3.2010? Nárok na na dovolenou za kalendářní rok činí 25 dnů. Před nástupem na první rodičovskou dovolenou měla veškerou dovolenou vyčerpanou. Za odpověď předem děkuji Jana

Nárok na dovolenou

Zaměstnankyně nastoupila na MD 31.10.2009 (MD 31.10.2009 - 2.4. 2010 v pracovním poměru byla po celý rok 2009). V roce 2009 jí zůstal 1 den nevyčerpané dovolené (nárok na dovolenou za kalendářní rok činí 25 dnů). Zaměstnankyně chce nastoupit na dovolenou po ukončení MD před nástupem na rodičovskou dovolenou. Na kolik dnů čerpání dovolené má nárok? Děkuji Jana

Náhrada mzdy za dovolenou

Stanovení průměrné mzdy pro dovolenou na zotavenou po změně výše mzdy.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ne ELDP pro…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ne ELDP pro zaměstnankyni, která v polovině července nastoupila po RD opět do zaměstnání. Od ledna do června budou X, od července do prosince už má příjem a k tomu ještě 5 dnů vyloučené doby, kdy měla OČR. Bude doba od 1.7. do poloviny července než nastoupila počítána jako vyloučená doba nebo dám do VD pouze to OČR? Děkuju. MS

Dobrý, rád bych Vás požádal o zodpovězení…

Dobrý, rád bych Vás požádal o zodpovězení informací ohledně vyplnění ELDP za rok 2009: 1)jaký se má vyplnit kód u osoby, která je v s.r.o. současně zaměstnancem, společníkem a jednatelem? 2)jaký se má vyplnit kód u osoby, která je současně zaměstnancem a společníkem. 3)Pokud zaměstnankyně pracovala 1.1.2009-26.3.2009, nasledně nastoupila na PPM od 27.3.-8.10. (porod 5.5.2009) a od 9.10.-31.12. je na rodičkovské dovolené, platí:vyloučené doby je jen doba od 27.3.-5.5.(včetně), vykřížkovány měsíce 11 a 12 a DNY:365 (tedy včetně rodičovské dovolené)? Velice Vám děkuji

Roční zúčtování Lze provést "Roční zúčtování"…

Roční zúčtování Lze provést "Roční zúčtování" zaměstnankyni, která pracovala za zdaňovací období 2009 do 18.9.2009, pak byla na pracovní neschopnosti do 5.11.2009 a ten den zemřela. Pozůstalostní vypořádání již proběhlo. Mzda jí byla zasílána na společný účet s manželem. Děkuji za informaci

Dobrý den, po mateřské dovolené jsem nenastoupila na rodičovskou dovolenou, ale vrátila jsem se hned do práce. Jelikož jsem ještě měla několik dní dovolené z minulého roku, vybrala jsem si hned dovolenou a až potom šla do práce. Ráda bych věděla, z čeho se v mém případě počítá dovolená - je to z průměrných příjmů před PPM nebo ze základní mzdy nebo z mateřské? Prosím o radu. Děkuji.

Dobrý den, po mateřské dovolené jsme nešla na rodičovskou dovolenou, ale hned jsem nastoupila do práce. Jelikož jsem měla ještě spoustu dovolené z minulého roku, hned jsem si ji vybrala a až potom šla fyzicky do práce. Ráda bych se zeptala, jak mi vypočítají peníze za dovolenou, když jsem před tím byla skoro půl roku na mateřské. Mělo by to být ze základního platu nebo z nějakého průměru?? Moc děkuji za odpověď.