FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Ještě k mému dotazu na výpočet denního vyměřovacího základu v nemoci.Pokud jsem v průběhu předcházejících 12 měsíců byla doma na 60%,z důvodu překážek ze strany zaměstnavatele,počítá se vyměřovací základ z celé hrubé mzdy nebo z těch 60% Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu daní. Nevím přesně jak se to nazývá ,ale jedná se o to, že s bývalým manželem máme dítě ve střídavé výchově. Jsem zaměstnanec. Mohu si i tak odečítat dítě ze základu? A pokud ano, jak se to provádí, střídáme se v péči po týdnu. Děkuji za odpověď
Prosim o radu , v den vyplaty prisel zamestnavatel a zdelil me ze jsme s kolegou porusily dohodu a ze nam strhava premie s penez bokem. Jsme domluveni na priznane mzde a zbytek na cerno,Me zebral 5800kc a Kolegovi asi necele 3000kc . Nebylo nam poradne vysvetleno za co to vlastne je,ze jsem se nekde zasival...coz si teda nejsem vedom. I kdybych neco provedl pripada me trest 5800kc neprimereny. Aby to bylo komplikovanejsi muj zamestnavatel je i muj nastavajici tchan, ale jeho spolu jednatel , ktery ma nastarost finance me takto podelava. Zvazoval jsem pravni oddeleni pracovniho uradu ale nechci si rozhadat rodinu a myslim ze by to byl i konec firmy, kdyz si predstavim tu pokutu, diky za vase napady jak se branit,
Dobrý den,prosím Vás,zaměstnanec,který nemá za rok 2009 k 31.1.2010 vyplacenu všechnu mzdu si NEpožádal o provedení ročního zúčtování daní.Je to problém,mám jako zaměstnavatel nějakou povinnost,když nebyla vyplacena všechna mzda a on nepožádal o RZ a ani nepodává přiznání sám?? Jak to bude příští rok,plynou pro něj nebo pro nás nějaké povinnosti?Děkuji a jsem s pozdravem
Náš zaměstnanec bude apsolvovat kurz / pouze prohlubovaní kvalifikace/,kurz je plánován na pátek až neděli. Má nárok na příplatek za sobotu a neděli a muže si za sobotu a neděli vybrat náhradní volno? Jsme organizace odměňovaná platem. Děkuji Hiršová
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s krácením dovolené v důsledku nemoci. Náš zaměstnanec měl v roce 2009 asi 120 dnů nemoci, ale v průběhu 3 pracovních neschopností. Tyto se pro účely krácení sčítají nebo se posuzuje každá neschopnost zvlášť. Děkuji
Dcera pobírala od 15.4. do 7.11.2009 PPM,poté RP a nezažádala si o proplacení řádné dovolené za rok 2009.Může tak ještě učinit? Děkuji za odpověď Průšová
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li mám nárok na poskytnutí resp. proplacení řádné dovolené po PPM, za loňský rok jsem si dovolenou kompletně vybrala, letos mi PPM skončila k 31.3.2010, zaměstnavatele jsem požádala o písemně o dovolenou za letošní rok, ale sdělil mi, že o ničem takovém neví. Mám na ní nárok nebo ne, na co se mohu odkázat. Předem děkuji
Dobrý den. Jsem studentka a celoročně chodím na brigády(rodiče už na mě nemají úlevy na daních,protože bydlím sama). Chtěla bych se zeptat,jestli je zákonem stanovena nějaká maximální výše peněz,kterou mohu za rok vydělat. A také bych se chtěla zeptat,jestli musím podávat daňové přiznání. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně vypočítat nárok na dovolenou za rok 2010 zaměstnankyni, která nastoupila 8.3.2010. Přitom k 5.3.2010 přerušila podnikání. Děkuji
Dobrý den, 9.6.2009 jsem ukončila studium na VŠ. 4.11.2009 jsem žádala o PPM. Žádost mi byla zamítnuta. Syn se narodil 1.12.2009. Nyní jsem se opět dočetla, že studentky VŠ, které úspěšně dokončily studium a počátek 6. týdne před stanovením porodu připadne do 270 dnů od jeho ukončení nárok na PPM mají. Byla mi tedy PPM zamítnuta neoprávněně?
Dobry den, rada bych vedela jak to je s narokem na dovolenou za dobu trvani materske a jejim cerpanim. 21.05.2010 dcera bude mit 3 roky a bude mi koncit rodicovska dovolena. Byla jsem na nemocenske (rizikove tehotenstvi) od 14.12.2006, na materske jsem byla od 8.04.2007, po ukonceni jsem hned nastupovala na rodicovskou. Kdy bych mela teoreicky nastoupit do zamestnani? 22.5 (respektive 24.5, coz je pondeli)nebo az pripadne po vycerpani dovolene(kolik dnu to je)? Sice nejspise nenastoupim vubec, protoze zamestnavael nebude ji mit moje misto ani odpovidajici, ale abych vedela na co mam narok.Predem moc dekuji za odpoved.
Náš zaměstnanec má v organizaci dvě činnosti. Pracovní dobu má rozdělenu 8-12- činnost 0/účetní/,12-16- pedagog volného času/činnost 1/ a 16-20- /účetní/. Musí mezi jednotlivými činnostmi mít přestávku, pracuje vždy jen 4 hodiny.
náš zaměstnanec - pedagog volného času/ nesplňuje požadované vzdělání/, bude studovat kombinované studium pedagogiky volného času. Jedná se o tříleté studium a jde o kombinaci prezenčního studia, e-learningu a samostudia. Se zaměstnavatelm neuzavřel kvalifikační dohodu, bude mu poskytnuto volno s náhradou mzdy. Prosím o radu jaký druh je toto studium podle § 232 odst.2 písmeno c nebo d ? Zaměstnanec má rozvrh ve škole v sobotu a v neděli. Jsme organizace odměňovaná platem. Co bude zaměstnanci náležet za sobotu a neděli/bude-li ve škole/? Proplatíme i příplatek za SO+Ne? A bude mí nárok za tuto dobu/SO,NE škola/ čerpaní náhradní volna? Děkuji Hiršová Eva
Dobrý den, o kolik mám krátit dovolenou zaměstnancům A a B (v té samé firmě ) při ročním nároku 20 dnů? Zaměstnanci A se převedlo 1,5 dne nevybrané z roku 08 do roku 09. V roce 09 do 11.1 pracoval, poté od 12.1.09 - 31.5. byl nemocen. Od 1.6.-26.7.pracoval a 27-31.7. měl dovolenou 5dní. Poté od 1.8.-25.8. pracoval a od 26.8.-31.8. dovolená 4 dny. Od 1.9-11.10 pracoval a od 12.10 - 30.11.opět nemoc. Od 1.12.-7.12. pracoval a opět od 8.12.-31.12.09 nemocen. Domnívám se,že zmeškal součtem 154 dní a krácení bude o 3/12 ročního nároku což je 5dní*.Vyšlo mi, že se mu převedu 7,5 nevybrané dovolené do roku 2010 (20-5*= 15+1,5-9)dní dovolené v roce 09 vybrané). Zaměstnanec B nemá žádný převod nevybrané dovolené z roku 08. V roce 09 do 11.1 pracoval, poté od 12.1-4.12.09 byl nemocen (235 dní ). Dne 7.12.09 měl nastoupit po uschopnění do práce, což neudělal. Vedeme ho od tohoto data s neomluven.absencí, dosud. Domnívám se správně, že tomuto zaměstnanci nevznikl nárok za dobu nemoci ani 1/12 ročního výměru dovolené? Co vím tak nárok na 1/12 roční dovolené vzniká až po odpracování aspoň 21dní. Za neoml. absenci můžeme/nemusíme * krátit dovolenou od 1 až 3dny dovolené za 1den absence, co víme. Ale z důvodu že nenastoupil tak odpracování možných 21dní k nároku na 1/12 ani nesplnil do konce roku. A pokud by mu tento nárok vznikl přesto**(z jakého nároku?) tak bychom se přiklonili ke krácení 1 den dovolené za 1den absence, takže výsledek by byl stejný 0 dní. Je to tak dobře? Děkuji za brzké odpovědi na mé dotazy. J.P.
Dobry den zacnu ze siroka neb nejsem znali veci . Fi. pro kterou jsem pracoval mela vice jak 23 pobocek citajic vice jak 40 zamestnancu -prodavacu jedna se o malobchod , kde se uzaviraji pobocky postupne a behem mesice vpodstae uzavrou veskere provozovny. Fi. nam dala v unoru vypoved s tim ze posledniho dubna je ukoncen pracovni pomer a ze dostaneme 3 odstupne platy a ted zacina to velke JENZE, prodejnu nam uzavreli 25 brezna s tim ze vypoved stale bezi do konce dubna a my nemame kam chodit do prace , takze jsme doma a jak to bude zaplaceno nam nikdo nechce sdelit. Dalsi jenze nam bylo receno od pana redite abychom nepocitali ani s penezi za brezen ( kde jsme noprmalne chodili do prace) natoz za duben (kde nechodime do prace protoze neni kam) a co se tyka dovolene tak tu nam take neuznaji kde mam 15 dni stare dovolene s tim ze proste firma zkratka nema penize . A co ted mam delat vypoved mi bezi do konce dubna a ze to nijak resit nehodlaji a tim padem nemuzu na urad prace a budu vlastne bez financnich prostredku za brezen,duben a 1 kvetana pujdu na pracovni urad a penize vlastne dostanu az v cervnu . A ted dalsi jenze ve vypovedi stoji ze dostanem 3 odstupne platy ale je jeasne ze nedostaneme vubec nic. Jak se zachova urad prace ? Bude to brat jako ze jsem dostal 3 odstupne platy ale pritom to nebude pravda - vznikne mi tim narok na davky ? Neb nevim jak to je kdyz clovek dostane odstupne platy jestli kdyz se prihlasi na pracovni urad ma narok na davky ikdyz dostal odstupne platy ? Ale v me pripade nedostau zadne odstupne platy. dekuji za pomoc
Urgence dotazu ze dne 24.3.2010.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového zvýhodnění. Zaměstnanec přinesl rozhodnutí o ukončení studia jeho syna. Oznámení bylo napsáno 15.2.2010 a právní moc by měla nabýt 31. den po dni doručení, tzn. v průběhu března, může si tedy zaměstnanec uplatnit slevu ještě v měsíci březnu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v ELDP u zaměstnankyně, která odešla 27.3.2009 na PPM a porodila 3.5. A/ bude v kolonce dny počet dnů za leden až květen nebo jen od ledna do 2.5.? B/součet započtených dnů=součet dnů v měsících, které nejsou vykřížkovány?
Dobrý den,prosím Vás o radu.Budu provádět (jako zaměstnavatel) zaměstnancům roční zúčtování záloh na daň.Máme ovšem jednoho zaměstnance,který nemá za rok 2009 vyplaceny všechny mzdy a já nevím zda mu mohu udělat RZ a nebo ne.Velice děkuji za radu jak v tomto případě postupovat.S pozdravem Jiřina