FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz týkající se krácení dovolené po dobu nemoci.Byl jsem nemocen od 8.10.2009 do 30.4.2010.Dovolená je 20 dnů.V roce 2009 jsem tedy odstonal 57 prac. dnů +4 svátky, v roce 2010 86 prac. dnů + 2svátky.Pokud se posuzuje každý rok, nekrátí se mi dovolená, když přes 100 dnů to nebylo v jednom roce? Počítají se do prac. dnů i svátky?Celkem jsem byl nemocen 147 prac. dnů + 6 svátků.Děkuji. Nováček
Dobrý den, mám dotaz ohledně nevyčerpané dovolené. Dne 5.3.2010 jsem nastoupila na neschopenku-rizikové těhotenství. Ta byla ukončena k 27.4.2010 a od 28.4.2010 mi začíná mateřská. Od ledna jsem nevyčerpala jediný den, výměra mé dovolené činí 20 dnů. Zajímalo by mě, kolik dní nevyčerpané dovolené mi zaměstnavatel proplatí a zda je definováno, kdy mi nevyčerp. dovolená má být proplacena. Děkuji Ondráčková
Dobrý den, vozidlo poskytnuté zaměstnavatelem zaměstnanci za 1% vstipní ceny. Zaměstnanec je na DPP. Jaké jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění. Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Členové volených orgánů družstva představenstva a kontrolní komise mají s družstvem uzavřen pracovní vztah na různé pracovní pozice. Podmínkou členství je pracovní vztah k družstvu. Na činnost ve voleném orgánu nemají uzavřen žádný pracovní vztah. Členům představenstva náleží roční odměna 5.000,- Kč, členům kontrolní komise 4.000,- Kč. Co z těchto odměn odvádí pracovník a co družstvo? Děkuji Koci
Dobrý den, naše těhotná zaměstnankyně má nevyčerpanou dovolenou z r.2009 ve výši 12 dní a nárok na 25 dní dovolené za rok 2010. Od května má být v prac.neschopnosti. Porod je určen na 19.11.2010. Otázka zní - pokud letos nevyčerpá žádnou dovolenou, bude si žádat o dovolenou po ukončení PPM - tj. v březnu 2011, nepropadne ji dovolená z r.2009? Nebo je lepší varianta, že si dovol.z roku 2009 vybere ještě před počátkem prac.neschopnosti tj. v květnu 2010. Děkuji
Dobrý den, jak správně vyplnit ELDP u zaměstnance, který měl v lednu roku 2009 sjednaný příjem 1644Kč. Jedná se tedy o zaměstnání malého rozsahu? Poté se mu různě měnila mzda, že nakonec menší příjem než 2000Kč měl v měsíci lednu, únoru, září a říjnu. Mám vyplnit: 1++, MR: A, od - do: 1.3. - 31.12., vyloučené doby: 0, a políčka proškrnout v měsícich leden, únor, září, říjen? Děkuji moc za odpověď.
Dobry den,nyni pobiram rodicovsky prispevek do 3 let veku ditete (rijen 2010).Od rijna 2009 pracuji na pul uvazku.Nyni bych mela nastoupit na dalsi materskou (za 6 tydnu termin porodu).Materska vychazi nizka,do RP se dorovnava az od porodu, proto chci nastoupit az datem porodu.Mam nyni narok na nemocenskou pri soucasnem pobirani rodicovskeho prispevku a soucasnem naroku na PPM?Na ten mesic bych vlastne mela prijem rodicovsky prispevek+nemocenska.Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o radu, ohlásila se kontrola z úřadu práce na mzdy, co všechno můžou kontrolovat? Musí být docházka podepsaná zaměstnancem? Jak dlouho se musí docházka archivovat? Děkuji za Váš čas.
Zaměstnanec nastoupil na Dům dětí a mládeže jako pedagog volného času. Má střední vzdělání s maturitní zkouškou a dále absolvoval doplňkové pedagogické studium , ale pro mistry, na pedagogické fakultě v Č. Budějovicích. Vykonal závěrečné zkoušky mimo jiné i z pedagogiky a psychologie. Doplňkovým pedagogickým studiem se závěrečnou zkouškou získal ke své odborné způsobilosti vzdělání pedagogické.V zákoně o pedagogických pracovnících v § 17 písmeno f má mít ped.vol času - maturitu + vzdělání uskutečňované vys.školou zaměřené na pedadogiku vol.času nebo vychovatelství nebo studiem pedagogiky. Myslíte si , že zaměstnanec splňuje kvalifikační předpoklady pro pedagoga vol. času ? Moc děkuji za odpověď.
Dovolená na zotavenou.Dobrý večer,mám dotaz kolik dní mám nárok na řádnou dovolenou,když jsem byla do 29.9.2009 na rodičovské dovolené. Od 30.9.2009 do 31.10.2009 jsem byla na nemocenské a dále od 1.11.2009 do 15.5.2010 na ppm. Zaměstnavatel dává 25 dní za rok.Děkuji.
Dobrý den. Jsem na MD, do původního zaměstnání se nebudu vracet, mám jinou nabídku. Jakým způsobem mám postupovat při podání výpovědi? MD mám do 3. 9. 2010. Do nového zaměstnání nastupuji 25.8.2010 (učitelka). U (ještě současného) zaměstnavatele mám nevyčerpáno 40 dní dovolené. Zaměstnavatel po mně požaduje dát výpověď k 30.4.2010 s 2 měsíční výp.lhůtou s tím, že mi proplatí 20 dní dovolené.... Myslím, že když dám výpověď k 30.4., zkrátí se mi dovolená a zaměstnavatel mi místo XXX dnů dovolené proplatí méně.Jak mám postupovat? Děkuji za odpověď.
Prosím, máme prodavačku odměňovanou měsíční mzdou. Kdyby pracovala na 8hod, tak měsíč.min.mzda je 9800. Ona pracuje na 7hod.,tj.9800/8*7= 8575,-dáváme jí 9000,-. Ale teď v březnu bylo 23prac.dnů x 7hod=161hod. 9000:161hod= 55,90. To znamená, že na hodinu vychází méně než minimální hodinová mzda pro třetí tarif (58,60), nevadí to? Jak se posuzuje zaručená mzda u pracovníků odměň.měsíční pevnou mzdou. Celkem za měsíc nebo i hodinově? A nevadí pokud by jí při výpočtu průměrného výdělku z minulého čtvrtletí vyšel průměr na dovolenou nižší než 58,60?
Dobrý den, mám dotaz ohledně čerpání řádné dovolené po skončení MD.Na MD jsem od 25.10.2009 a končí 8.5.2010 - sobota, a chci požádat zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené za rok 2010 podle § 217/5 v plné výši 20dnů (§223/1)ale nevím si rady s "bezprostředně" navazující na MD. Čerpání od pondělí- první pracovní den- 10.5.2010 již nebude bezprostřední...Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vyplňuji eldp za rok 2009. Invalidní důchodce, hlavní prac. poměr. Jde mi o vyplnění Kódu zda tam mám napsat 1++ nebo 1D+. Dále za rok 2009 se vyplňuje za starobní důchodce v pracovním poměru taky eldp nebo až za rok 2010? Starobní důchodce taky bude uvádět kód 1D+? Dále si nejsem jistá jak mám vyplnit eldp u zam., který měl ukončen PP 28.2.2009 a v měsíci lednu a únoru bral pouze nemocenské dávky. Děkuji moc za odpověď Z.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Jsem ve tří měsiční zkušební době,nastoupil jsem do zaměstnání 8.2.2010 a výplatní termín mám ke 30.dni v měsíci.Výplatu jsem měl dostat 30.3.2010 a dostal jsem jen část ze mzdy do rukou a základ nebyl stále vyplacen,to je již 19 dnů po výplatním termínu.Prosím,poradíte mi co s tím dělat?Děkuji za odpověd´.
Dobrý den, v televizi v pořadu Máte slovo proběhla informace, že invalidní důchodce nesmí uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy. Zajímá mě, jestli to je pravda a jaký zákon toto upravuje. Znamenalo by to, že zaměstnanec-invalidní důchodce by musel platit stravenky hotově (či na účet zaměstnavatele) a zrovna tak by musel splácet půjčku z FKSP? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nevím co je na tom pravdy, ale známě brala asi po dobu 3/4 roku mateřskou o zhruba 600 korun méně. Prý místo 7600 jí posílali 6990. Ale opravdu nevím co je na tom pravdy. Teď se rozhodla, že chce ten rozdíl zpětně doplatit. Tak by potřebovala vědět, jestli má nějakou šanci a kolik měsíců jí mohou zpětně dát? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mam v zaměstnání za odpracovaných 160 hodin 7000 + 30% ze mzdy a % za prodeje.Ale ted mi ve výplatě strhli tech 30% odměn tak mam na výplatnici jen 7000 + příplatek za soboty a něděle + % z tržby, dále mi vůbec neproplatili přesčas,musí ho proplacet?Chtěla bych se tímto zeptat zda se počíta do hrubé minimální mzdy % z tržby a dále zda mi můžou odečíst manko po inventuře a poslat jen 6000Kč.
Velice se omlouvám, již několikrát jsem se dotazovala na příplatky ke mzdě, ještě jednou bych potřebovala ucelený přehled : 1/Když bude zaměstnanec pracovat v sobotu nebo v neděli/ má rozvrh PO-PÁ/, pak si za tutu dobu vybere náhradní volno v témže měsíci, bude mít nárok na příplatek za SO+NE? 2/Když vyšleme zaměstnance na školení např.pondělí až neděle, náleží zaměstnanci za sobotu a neděli náhradní volno a příplatek za SO+NE? 3/Pokud bude zaměstnanec ve škole, přednášky jsou pátek až neděle/ zvyšuje si kvalifikaci/ ,nenáleží mu žádná náhrada za SO+NE? Ještě jednou Vám všem děkuji, moc mi vaše odpovědi při práci pomáhají!!!!!!!!!!!!!!!!Děkuji
Dobrý den. Do zítřka mám svému zaměstnavateli sdělit rozhodnutí,jakým způsobem ukončíme můj pracovní poměr z důvodu reorganizace. Zaměstnavatelův návrh zní: dohoda, podle které dostanu plat za zbytek dubna a května, aniž bych po tuto dobu musel dál chodit do zaměstnání. Podle zákoníku práce (i podle své smlouvy, kde je to výslovně uvedeno) mám samozřejmě nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu a tříměsíční odstupné. Zaměstnavatel mi však oznámil,že mi odstupné dát nemůže vzhledem ke špatné finanční situaci firmy (mimochodem jsem jediný zaměstnanec). Na bankovním účtu firmy je přitom několik set tisíc korun. Jakým způsobem můžu odstupné získat, pokud mi je zaměstnavatel nebude chtít vyplatit a peníze na ně přitom prokazatelně má? Je nutné se obrátit rovnou na soud, nebo existuje nějaký jiný prostředek? Děkuji Vám za odpověď.