FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, nevím kde získat tuto informaci proto prosím vás jestli náhodou nevíte. Známému ukončil zaměstnavatel poměr a on se hned zaregistroval na Úřadu práce. Zároveň si chce co nejdříve založit s.r.o., nechce tam být zatím zaměstnancem, jenom společníkem - nechce si také zatím vyplácet žádnou odměnu. Musí ukončit tu registraci na úřadu práce ?Je ten fakt že se stane společníkem v s.r.o. důvodem k odebrání podpory v nezaměstnanosti ? Společnost teprve rozbíhá nemá v tuto chvíli vůbec žádné příjmy. děkuji za odpověď
Dobrý den, mám pevnou mzdu a zaměstnavatel mi výpočetl pevnou mzdu tímto způsobem: pevná taxa za měsíc děleno dny v měsíci(mimo svátku????) x skutečně odpracované dny. z jiných zdrojů mám tento výpočet, měsíční taxa děleno všechny dny za měsíc(včetně svátku) x skutečně odpracováno. jedná se o měsíc Březen. Můžete mi sdělit který způsob je správně a případně paragraf který to upravuje. Děkuji Borecká
Ráda bych se zeptala, Když jsem dělala hlavní účetní v 9.platové třídě, zda když ředitelka dělá organizační změny, zda mě může přeřadit na podobné místo (rozdělí mou práci mezi mě a kolegyni) ale v 8.platové třídě? - ona může argumentovat, že nebudu dělat tu samou práci, která je obsažena v 9.platové třídě, ale práci účetní v 8.pl.tř. Protože mi může říct, že když s tím nebudu souhlasit, tak bych musela odejít. A ještě důležité : Když se během mé mateřské dělají v práci organizační změny, tak zda jsem povinna během mateřské, jelikož mě kvůli tomu ředitelka pozvala, podepsat novou smlouvu, nebo až se vrátim za rok? - jo a jestli pokud zaměstnavatel předává k podpisu zaměstnanci pracovní smlouvu, je povinen stejně s ní předat i platový výměr - zařazení do třídy, nebo to může udělat až později? Po podepsání smlouvy. Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, jmenuji se Alena Šmatlavová a chtěla bych se zeptat, zda jako studentka pátého ročníku vysoké školy mohu být zaměstnána na hlavní pracovní poměr ještě před dokončením studia? V měsíci červnu skládám státní závěrečné zkoušky a obhajuji diplomovou práci a zaměstnána bych chtěla být už od 17. května na plný úvazek.Také bych se chtěla zeptat, jak to je, když bych nastoupila na mateřskou dovolenou a ještě bych neměla odpracováno 270 dní, z čeho by se mi mateřská počítala. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla by jsem se pozeptat na svůj problém. Pracovní smlouvu mám na dobu určitou,která mi končí 30,7,2010. Od 23,2,2010 jsem na rizikovém těhotenství a na výplatní pásce mám dovolenou 9,5 dne. Ale v práci mi oznámili,že nemám nárok na proplacení tuté dovolené. Jedná se již o novou dovolenou,dovolenou za rok 2009 mám vybranou. Chtěla by jsem se zeptat jestli je to opravdu možné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kdy nejdrive vzniká nárok na dovolenou a kolik dni, kdyz zamestnanec nastoupil do zamestnani 5.4.,dekuji
Dobrý den, zustalo mi jeste 5 dní staré dovolené z roku 2009,kterou jsem mel cerpat v r. 2009.Je to k dnesnimu dni uz promlcene, můze mi ji zamestnavatel proplatit, nebo jsem o ni prisel. Existuje nejaky paragraf do kdy si musim dovolenou vybrat v danem roce,nebo se jednoduse prevede do dalsiho roku?Dekuji
Dobrý den, náš zaměstnanec se jako dobrovolný hasič účastnil zásahu.Máme od obce potvrzení s tím, že máme zaslat refundaci. Dle §22 NV 172/2001 Sb.se počítá z průměrné mzdy vyhlašované Min.prácexpočet hodin. Co vše je ještě součástí refundace? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Je správný postup zaměstnavatele u kterého je 37,5 hod. pracovní týden rozdělen na pevnou pracovní dobu 4*8+5,5 hod. když za dovolenou a svátky proplácí náhradu za právě těch 8 resp. 5,5 hod. nikoli za 7,5 hod. jako jednu pětinu z týdenní pracovní doby?
Dobrý den Chtěla bych se zeptat, vzniká nárok na odstupné při úmrtí majitele firmy (OSVČ)? Datum úmrtí 26.4.2010, zaměstnancům skončil pracovní poměr dnem úmrtím, od 27.4.2010 jsou nahlášeni na úřad práce. Zaměstnanci ani manželka(dědic)nebudou v této firmě pokračovat dál. Dne 30.4.2010 byl stanoven správce dědictví pro vypořádání majetku. Správce nám sdělil, že vyplacení mezd zaměstnancům za 4/2010 je zákonem upřednostněno. Firma má ovšem dluhy. Pokud máme nárok na odstupné, ale v rámci dědictví nebude vyplaceno, jak postupují dál úřady. Úřad práce pokud vím posune o 2měsíce podporu. Takže se může stát, že budeme 2měsíce bez odstupného i podpory? Děkuji za informace. Křenková
Dobrý den, zaměstnavatel státní, plat stanoven podle tabulek. Může zaměstnavatel v rámci úspor mzdových prostředků snížit zaměstnanci platovou třídu?Děkuji.
zaměstnanec-taxikář má úvazek 5/40hod., ale pracuje nepravidelně, na výkazu má např. 18směn, ale odpracované hod.: 2,1,6,7. já mu do odpr.dnů započítám jen ty kde má min.4hod.(hodiny samozřejmě započítám všechny). ale teď mám problém jak vypočítat dovolenou. program mi vypočítá 1den dovolené po 8hod. ale pracovník má za 1/Q odpracováno pouze 46dnů a 311hod.přitom by měl mít 63+1sv tj.504hod.jak mám vypočítat na kolik dnů a hodin dovolené má nárok, když nevím kolik směn bude letos mít? V r.2009 odpracoval 137 dnů což bylo 932hod,průměr byl 6,8hod.na den (4sv+2D jsem počítala po 8hod.)takže celkem 137 prac.+6=143dnů, 932 hod.+ 48hod.=980hod.celkem. Snad jsem to napsala srozumitelně, moc děkuji za odpověď.Naďa
Při nástupu do zaměstnání jako řidič MKD jsem podepsal 28.1.2008 pracovní smlouvu. V bodu 10.pracovní smlouvy se píše doslova: Zaměstnanec bude odměňován v souladu se Zákonem o mzdě,odměně za pracovní pohotovost a průměrném výdělku v platném znění a vnitropodnikovými předpisy.S pracovní smlouvou mi byl vydán mzdový výměr kde mi byl stanoven měsíční mzdový tarif ve výši 12000Kč při pracovním úvazku 40 hodin týdně s dodatkem ,že tento mzdový výměr nahrazuje bod 10 pracovní smlouvy. Při kontrole ze strany SÚIP byl zaměstnavatelem předložen jiný mzdový výměr ,kde byla jako měsíční mzda stanovena částka 9800Kč.Dotaz zní :může mi zaměstnavatel bez mého souhlasu a bez toho že by mě na změnu výše mzdového výměru upozornil a dal mi tak možnost z firmy odejít,krátit mzdu a tím i odvody státu? Poznámka:Snížený mzdový výměr byl údajně vydán 11.2.2008,což znamená že v té době jsem již byl zapojen aktivně do pracovního procesu,a v míste kde měl být můj podpis bylo uvedeno ,že jsem jej odmítl převzít. Za odpověď děkuji.
dobry den pkud mi dal zamestnavatel vypoved dle § 52/e pro nezpusobilost zdravotni,nebot jiz nemuzu vykonavat montaz operek -trvale a nema pro mne nahradni praci v jake vysi mi bude vyplacena mzda po dobu vypovedni doby .dekuji
DOBRÝ DEN, dne 1.3. 2010 nastoupil do firmy nový zaměstnanec, ke konci měsíce si vzal 9 dní dovolené, o kterých jsem se dozvěděla bohužel pozdě. Chtěla jsem se Vás zeptat. Náleží mu již v měsíci nástupu do zaměstnání 1-12 dovolené, kdy může začít dovolenou čerpat? A nakonec, jak mám vyřešit závažný problém -vybraných 9 dní dovolené? Za řešení (pokud nějaké existuje)předem velice děkuji. L.D.
Dobrý den.Před pátnácti měsíci jsem nastoupil jako číšník do restaurace na smlouvu na dobu neurčitou.Tento týden mi bylo zděleno že dostávám okamžitou výpoved z důvodu neplnění povinností s čím já naprosto nesouhlasím a že další den nemusím chodit.Mám tedy právo na nějaké odstupné?Zítra mám sraz s mým nadřízeným.Můžete mi poradit jak se mám zachovat a co mu mám říct popřípadě mu něco podepsat a jestli mám právo na odstupné?? Děkuji moc za odpoveď
Dobrý den, mám ještě 15 dnů dovolené z roku 2009 (nárok 5 týdnů). Do kdy ji musím vyčerpat?
Dobrý den, Plánuji těhotenství a rána bych věděla, jakou budu mít PPM. Mám práci na HPP a k tomu ŽL. Slyšela jsem, že v tomto případě mám nárok na 2 mateřské, je to pravda? Pokud ano, v případě ŽL musím platit nemocenské pojištění, ze kterého se daná výše vypočítává. Jak dlouho je potřeba platit částku 1 tis. Kč, abych dosáhla nejvyšší možné výše mateřské? Je také možné těsně před porodem celou částku doplatit nebo musím platit měsíčně? Z kolika posledních plateb nemocenského pojištění se PPM vypočítává? Pokud budu teď platit minimum – tj. 56 Kč a při otěhotnění zvednu částku na 1 000 Kč, dosáhnu nejvyšší možné výše? Mockrát děkuji za odpověď! Petra
Dobrý den, náš zaměstnanec má nárok na odstupné. Musíme mu ho vyplatit po skončení pracovního poměru vcelku nebo je možné, aby ho dostával po částech během následujících měsíců?
Dobrý den, prosím o objasnění nároku na dovolenou. Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou 1.9.2009, mateřská dovolená trvá 28 týdnů, tedy do 15.3.2010. Nemá tedy odpracováno alespoň 60 dnů v roce 2010 (mateřská dovolená=náhradní doba výkonu práce).Mohla si požádat o čerpání dovolené od data 16.3. 2010, případně může si požádat ještě nyní o čerpání dovolené? A jaký nárok na dovolenou za rok 2010 jí vzniká, předpoklad je, že bude celý rok na rodičovském příspěvku.Děkuji za odpověď.