FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda při…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda při potvrzení čistého příjmu např. pro soud se to toho čistého příjmu započítavají tvz. nezdaňované příjmy - jako jsou: cestovní náhrady, hodnota osobních ochr. pomůcek, hodnota pracovního oblečení, náhrada za opotřebení vlastního nářadí,stravné,příspěvek na rekraci, atd. Popřípadě, v jakém zákoně nebo předpise se o tomto problému píše. Děkuji. Jiřina Hanušová

Dobrý den,zajímalo by mě,zda se započítávájí pro…

Dobrý den,zajímalo by mě,zda se započítávájí pro výpočet výše výživného do mzdy diety-(řidič zájezdové dopravy).Děkuji

Dobrý den, můžete mě prosím sdělit, zda má rodič…

Dobrý den, můžete mě prosím sdělit, zda má rodič nezaopatřeního dítěte, které po maturitě a po prázdninách nastoupí do nultého ročníku (příprava na VŠ)nárok uplatnit u zaměstnavatele daňové zvýhodnění na dítě? Má dítě i v tomto období dále statut studenta (pro slevy na městskou dopravu a pod.)? Děkuji předem za Vaši odpověď, J.Ex.

Dobrý den chci se zeptat dělám servírku na jednom…

Dobrý den chci se zeptat dělám servírku na jednom hotelu a máme dva měsíce zavřeno a šéf mi odmítá vyplatit minimální mzdu co mám dělat.

Pracuji jako vychovatelka v ZŠ ve školní družině,…

Pracuji jako vychovatelka v ZŠ ve školní družině, mám SŠ - gymnázium + SPgŠ obor vychovatelství a kurs asistent pedagoga + 16 let praxe. V současnosti mám 9. platovou třídu a 8. platový stupeň. Ředitel školy chce všem vychovatelkám snížit platovou třídu na 8.Může nám snížit platovou třídu bez našeho souhlasu. V 9. plat. třídě jsme od začátku, kdy se tyto stupně uplatňují. Děkuji za odpověď. Jarošová, email: ladkajar@seznam.cz

Odměna jednatele

Jak má vypadat smlouva - dohoda o odměně jednatele. Je možné si stáhnout vzor smlouvy ? Diky Hana

Dobrý den, při přijetí zaměstnance se na OSSZ…

Dobrý den, při přijetí zaměstnance se na OSSZ zasílá formulář oznámení o nástupu do zaměstnání. Zasílá se na OSSZ i prac.smlouva,zápočtový list apod.? A jak by to bylo,když byl zaměstnanec veden v evidenci ÚP, na OSSz musím také zaslat, že už ukončil evidenci na ÚP ? Děkuji

Dobrý den,zaměstnavatel obdrží od ÚP dotace na…

Dobrý den,zaměstnavatel obdrží od ÚP dotace na zaměstnance,který byl veden na ÚP 5 měsíců.Prac.poměr je uzavřen na dobu neurčitou se zkušební dobou 3měsíce.Pokud zaměstnavatel nepropustí zaměstnance ve zkušební době, může ho propustit po půl roce,co pobíral na něj dotace,aniž by tyto dotace vracel? Měl by propuštěný zaměstnanec nárok na odstupné?Děkuji

Dobrý den, Řeším exekuční příkaz na nepřednostní…

Dobrý den, Řeším exekuční příkaz na nepřednostní exekucí na plat zaměstnance. Jedná se o bezdětnou vdovu s čistým příjmem 25000Kč. Nyní jí organizace sráží měsíčně 2000Kč na svou pohledávku. Jak a zda se tato srážka zohlední ve výpočtu exekučních srážek? Jak by měl výpočet vypadat? Děkuji Pokorná Z.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mají…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mají zaměstnavatelé povinnost vysílat své zaměstnance na preventivní prohlídky a kterým předpisem (příp. paragrafem) je to uloženo. Musí mít zaměstnavatel jednoho smluvního lékaře nebo mohou zaměstnanci za tímto účelem jít ke svému praktickému lékaři? Zaměstnavatel, o kterého mi jde, nemá žádnou výrobu, jde o zaměstnance v kancelářích a o obchodní zástupce, kteří jezdí auty. Děkuji za odpověď. Moldř.

Nárok na dovolenou

Dobrý den, jaký mám nárok na dovolenou, když jsem nastoupil do zaměstnání 1.5. a zaměstnavatel poskytuje 20 dní dovolené za rok.Myslím si správně, že mám nárok na 13,5 dne?Postup výpočtu 20/12=1,66 dne x počet měsíců od nástupu do prac.poměru e tj.8= 13,5dne nárok na dovolenou? Platí stále, že čerpat dovolenou můžu až po 72 odpracovaných dnech?Děkuji

Čerpání dovolené z roku 2009

Dobrý den, zjistila jsem k dnešnímu dni,že zaměstnanci mají ještě starou dovolenou za minulý rok, je limitován termín do kdy si musí dovolenou vybrat v letošním roce nebo na tom nazáleží, kdy si ji vyberou,děkuji?

Dobrý den,nevím,zda dotaz směřuji správně do…

Dobrý den,nevím,zda dotaz směřuji správně do mzdové oblasti,ale zajímalo by mě,pokud přijme zaměstnavatel zaměstnance z ÚP a ÚP mu poskytne za uchazeče o zaměstnání dotace,tak jaké má povinnosti zaměstnavatel vůči ÚP.Musí dát pracovníkovi smlouvu na dobu neurčitou a jaká je doba,kdy musí zaměstnance zaměstnat,aby nemusel vracet dotace.Zároveň se omlouvám,pokud dotaz nesměřuji do správné oblasti a i tak, děkuji předem za odpověď

Dobrý den.Můj dotaz: Nastoupila jsem do domova…

Dobrý den.Můj dotaz: Nastoupila jsem do domova důchodců jako ošetřovatelka (mám vzdělání OŠ)tříletý obor. Chtěla jsem se zeptat jaké bych měla mít mzdové zatřídění a výši mzdy.Bohužel mě zatřídili do třídy jako má uklízečka, ale já si myslím,že bych měla mít mzdové zatřídění vyšší. Děkuji za odpověď.Strašíková.

Dobrý den, 2,5 roku jsem byla OSVČ, vzhledem k…

Dobrý den, 2,5 roku jsem byla OSVČ, vzhledem k malým příjmům nemám zaplacené povinné pojištění na OSSZ ani nemocenské pojištění. Po ukončení podnikání jsem nastoupila na ÚP, od 16.4.2010 jsem nastoupila do zaměstnání na dobu neurčitou a dne 12.5. 2010 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.Plat mi byl vyměřen na 20.000,-Kč měsíčně. Mám nárok na PPM? Prý existuje nějaká ochranná lhůta. Děkuji

Nárok na dovolenou

dobrý den. mám trochu nejasnosti ohladne nároku na dovolenou. do zamestnania som nastúpila 22.3.2010. koncom července, resp. začiatkom srpna by som si potrebovala zobrať 7 dni dovolené. budem mať v tom čase na to nárok? navyše sa chystám koncom června podať výpoveď s tým, že bude trvať 2 mesačná výpovední lhuta. inak nárok na dovolenou je tu tohto zamestnavatela 4 tyždne za kalendárny rok. dakujem predom za odpoved

Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jak je to s…

Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jak je to s hrubým porušením pracovní kázně §53, může zaměstnavatel propustit zaměstnance ihned /důvod alkohol,nebo že nepřišel do práce.Zaměstnanec musí od zaměstnavatele obdržet 3x písemné upozornění a potom ho může zaměstnavatel propustit?Děkuji

Dobrý den,prosím Vás o radu.Našemu zaměstnanci…

Dobrý den,prosím Vás o radu.Našemu zaměstnanci přišla exekuce na plat,jedná se o VZP,je to dlužné pojistné.Jelikož na exek.příkazu není uvedeno,že jde o PŘEDNOSTNÍ pohledávku,chci se ujistit,zda ji mám za přednostní považovat? A ještě jeden dotaz,jsou zde uvedeny vlastně částky dvě jedna je dlužné pojistné a druhá náklady na exekuci,které jsou vyčísleny samostatně.Nejsu si jistá,zda mohu i tyto náklady brát jako přednostní.Nebo mám rozlišit pojistné jako jednu exekuci a náklady na ni jako druhou? Děkuji za vysvětlení

Dobrý den. Dne 28.1.2008 došlo k podpisu…

Dobrý den. Dne 28.1.2008 došlo k podpisu pracovní smlouvy s tím,že 1.2.2008 nastoupím do zaměstnání jako řidič,závozník.V bodu 10 této pracovní smlouvy je uvedeno doslova:Zaměstnanec bude odměňován v souladu se Zákonem o mzdě,odměně za pracovní pohotovost a průměrném výdělku v platném znění a vnitropodnikovými předpisy.Současně se smlouvou mi byl vydán mzdový výměr s účinností od 28.1.2008 kde byl stanoven mzdový tarif ve výši 12000Kč při pracovním úvazku 40 hodin týdně.Na tomto mzdovém výměru je uvedeno ,že nahrazuje bod 10 pracovní smlouvy.Po skončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti došlo ke sporu a zpětné kontrole vyplacených mezd kde jsem zjistil že mi nebyly vypláceny mzdy dle výše uvedeného mzdového výměru.Zaměstnavatel uvedl,že mi vydal 11.2.2008 nový mzdový výměr na 9800 kč.V místě kde by měl být můj podpis je uvedeno že jsem jej odmítl převzít.Je postup mého bývalého zaměstnavatele v souladu s platnými zákony a jakým způsobem se mohu bránit? Pozn. Mzdový výměr na 9800 mi v době trvání PP nikdy nebyl předložen ,natož doručen.Děkuji za odpověď.

Mzdová účetní a personalistka půjde na MD, RD.…

Mzdová účetní a personalistka půjde na MD, RD. Nadále by chtěla svou práci vykonávat, ale doma, s tím, že by si do práce zašla pro dokumenty a vše dělala na notebooku doma. Vedení s tím souhlasí, ale mě jde o sjednání formy pracovně-právního vztahu. Jakou formou s ní sepsat smlouvu, a aby vše bylo v souhladu se zákonem a stávající smlouvu má na dobu neurčitou a nerada bych toto měnila. Jsme příspěvková organizace a řídíme se platnými vyhláškami, katalogem prací a platovými tabulkami. Mohli byste mi poradit, jak tuto situaci pracovně-právně vyřešit? Děkuji