FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám k Vám dotaz. Pokud nevyčerpám letošním dovolenou, na kterou mám nárok, tedy letos mi zbude zhruba 3 týdny dovolené, respektive 15 pracovních dní – převede se mi to automaticky do roku 2011? V někde stanoveno, kolik dní dovolené se převádí do dalšího roku? V jakém ustanovení zákoníku práce? Děkuji za odpověď. Nashledanou.
Jaký je průměrný hrubý výdělek za pracovní den, když měsíční hrubá mzda je 12000,- Kč. Pracovní poměr je od 31.12.2009 dosud. Od 10.6. do 2.7.2010 PN pro pracovní úraz. Čistá mzda v měsíci červnu byla 3519,- Kč a vyplacené náhrady 2127,- Kč. Také prosím o postup, jak mám náhradu vypočítat(tiskopis pro Kooperativu) Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. K 31.12.2009 byl se zaměstnancem EU rozvázán HPP. Na základě toho, jsme poslali na UP hlášení o skončení zaměstnání občana EU. Tento zaměstnanec, se registroval od 1.1.2010 na UP jako uchazeč o zaměstnání. Ode dne 8.2.2010 - 31.5.2010 byl u firmy zaměstnán na dohodu o provedení práce, což zaměstnanec ohlásil na UP a doložil smlouvou a výplatníma páskama. Od 1.7.2010 u nás opět nastoupil na HPP. (Ohlašovací povinnost splněna). Nyní nám UP za nesplnění povinností, uložila pokutu. Jde o to, že jsme neohlásili zaměstnání občana EU na DPP. Chci se zeptat, zda je možné se na něčem otočit. Zda je v zákoně stanoveno, že je povinnost hlásit na UP zaměstnání i na DPP, popř. DPČ. Nehledě na to, že tento zaměstnanec byl v evidenci UP, kde bylo nahlášeno, že pracuje u naší firmy na dohodu. Tudíž jsme se domnívali, že tuto povinnost plnit nemusíme. Předem Vám velice děkuji za odpověď. S pozdravem Denisa Zdráhalová
Zaměstnanec má pracovní smlouvu, pracuje však max.10 hod.týdně s min.mzdou. Mzda nepřesáne měsíčně 1 990,- Kč, jedná se o zaměstnání malého rozsahu , které nepodléhá odvodům soc. a zdrav.pojištění. Musí se za takového zaměstnance odvádět zákonné pojištění ??
Dobrý den, zaměstnankyně pracovala dva měsíce a čtrnáct dní. Končí tedy ve zkušební době. Má nárok na nějakou poměrnou část dovolené? Děkuji L.D:
Našemu zaměstnanci se dne 2.3.2010 stal pracovní úraz. do práce nastoupil až 3.5.2010. tzn zameškáno 45 pracovních dnů a 62 kalendářních dnů. Naše firma mu vyplatila nemocenskou ve výši 4.227,- a sociálka 12.278,- Kč tzn. dohromady celkem 16.505,- Kč. Průměrný hrubý výdělek za pracovní den má 140,43 Kč a průměrný výdělek za zmeškané pracovní dny dočasné prac. neschopnosti má 75,47 Kč. Jak mám vypočítat průměrný výdělek na tiskopise náhrada ztráty na výdělku po dobu PN pro Kooperativu v bodě 7, když má ve smlouvě uvedeno „dle potřeb zaměstnavatele“ za měsíc má v průměru proplaceno cca 100 hodin. Neschopenku jsme mu proplatili jako ostatním zaměstnancům tzn. 3 dny nic a pak každý den 8hodinovou prac. dobu kromě víkendů. Jak bude výpočet toho bodu 7? Když bod 7 totiž vypočítám jak píší na tiskopise tak by to bylo: 75,47 Kč (průměrný výdělek za zmeškané pracovní dny DPN) krát 200 hodin, což to se rovná 15.094,- Kč. A zde je mi právě divné, že za neschopenku má více než jsem vypočítala náhradu. Kolik mu tedy Kooperativa doplatí? Na kooperativu se to posílá aby doplatili zbytek do měsíční čisté mzdy a to by to v tomto případě nebylo protože má většinou kolem 10500,- Kč čistého. Je to můj první úraz, takže s tímto nemám zkušenosti. Doufám, že jsem tam napsala vše a aspoň trochu srozumitelně
Dobrý den, u svého zaměstnavatele jsem požádala od 1.6.2010 o snížení uvazku z 0,4 na 0,1. V jak se to prjeví při čerpání dovolené za letošní rok? Děkuji.
Dobrý den, dne 2.6.2010 mi skončila rodičovská dovolená a nastoupila jsem zpátky do práce. Na kolik dní dovolené na zotavenou mám v roce 2010 nárok? Děkuji
Dobré ráno, předem děkuji za nedávno zodpovězené dotazy. Prosím jen o upřesnění, v jaké délce mám nárok na čerpání dovolené? Písemně jsem o ni žádala hned po skončení PPM. Na mateřskou jsem nastoupila 17.12.2009, končila k 30.6.2010 (za rok 09 jsem veškerou dovolenou vybrala). Mám nárok za letošní rok na celých 20dní nebo jen poměrnou část odpovídající půl roku, tedy jen 10dni? Předem děkuji za odpověď. Pěkný den Špačková
Dobrý den, slovenská firma otevřela pobočku v Praze a chce přijmout zaměstnankyni (Slovenku s trvalým pobytem v SR), která tam bude pracovně přítomná cca 2 týdny v měsíci. Bude tato zaměstnankyně podléhat české legislativě (odvody SP, ZP a daně)? Je povinnost hlásit toto zaměstnání na ÚP, případně žádat o nějaké povolení? Děkuji předem za odpověď. Exnerová
dobrý den dne 18.2.2010 se mě stal pracovní úraz a pracovní neschopnost jsem měl do 11.7.2010.protože se jednalo o pracovní úraz ušlá mzda bude dorovnána - podnik je pojištěn.Nyní jsem práce schopným ale 14.10. možná nastoupím do lázní z důvodu daného úrazu a následné operace páteře v nemocnici. Lázně by měli být "křížkové" to jest z nemocenské - dostanu novou neschopenku na 4 nebo 6 týdnů v říjnu.Chtěl bych se zeptat mám nárok nebo můžu požadovat znovu jelikož pobyt v lázních je následkem pracovního úrazu dorovnání mzdy do plné výše tak jak tomu je ted kdy mě rozdíl mezi vyplacenou nemocenskou a plnou mzdou za období 18.2.-11.7.2010 budou doplácet do 100??? Budu mít na to nárok i při případném pobytu v lázních?? děkuji za odpověd
Dobrý den, pokud je zaměstnanec zaměstnán na DPČ a jeho mzda nepřesáhne měsíčně 2tis. Kč, zahrnuje se jeho mzda do plateb povinného pojištění při prac. úrazu, které hradí zaměstnavatel? Děkuji
Dobrý den, zaměstnanci se narodila dcera, je svobodný, může si na ni uplatnit daňový bonus? V péči ji má jeho přítelkyně(matka dítěte). Může si uplatňovat i daňové zvýhodnění na dítě v případě, když bude platit výživné na toto samo dítě a na jeho mzdu je vydána exekuce?Děkuji
Dobrý večer, je pravda, že pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne,může dostat dovolenou i za 30 dni po nástupu do zaměstnání?Děkuji. Je mi známo, že správně může zaměstnanec čerpat dovolenou až po 72 odpracovaných dnech,jak to tedy správně je,můžete mi tuto záležitost objasnit,děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě, zda musí zaměstnavatel platit zákonné pojištění při pracovním úrazu za zaměstnance,který má prac.poměr na dohodu o prac.činnosti,ale nevydělá si více jak 1000-2000,-Kč hrubého,tudíž zaměstnavatel za takového zaměstnance neodvádí ani sociální a zdravotní pojištění.Děkuji
Dobrý den, Píši za mou přítelkyni, která má potíže v zaměstnání. Je zaměstnaná u cizince vietnamské původu. Měla smlouvu od 17.3.2010 do 30.6.2010, tedy na dobu určitou. Měsíc před vypršením smlouvy, si několikrát žádala o smlouvu novou. Bohužel se zaměstnavatelem je těžká domluva, jelikož nemluví česky a vše řeší prostřednictvím telefonu s překladateli, také vietnamského původu. Díky tomu novou smlouvu nedostala, ale nadále do zaměstnání chodila. Až 7.7.2010 přišla do práce, dostala mobil k uchu, a bylo jí sděleno, že už má prošlou smlouvu, že už ji nepotřebují, že má odejít. Jenže my jsme se dočetli, že pokud k poslednímu datu zaměstnavatel smlouvu neprodlouží, automaticky přechází na smlouvu na dobu neurčitou. Tím se také bránila a požadovala odstupné, což odmítali, a zanedlouho jí volali, že má zase přijít do práce. Jenže s touto variantou nepočítali a mezitím si našli novou zaměstnankyni, kterou si už přihlásili na živnostenský úřad, že u nich bude pracovat na živnost. Zaměstnavatel má u nás povolený pobyt, tedy i živnost, na dobu určitou, do roku 2011 a tvrdí, že kvůli tomuto faktu, nesmí nikoho zaměstnávat na dobu neurčitou. Je tomu opravdu tak? Nebo je to jen jedna z mnoha výmluv? Začíná to být velice nepříjemné, jelikož mezi těmito stranami vládne velké napětí. Přítelkyně tam rozhodně nechce nadále pracovat, ikdyž tam stále dle smlouvy chodí a pracuje, jde nám teď spíš jen o to odstupné a o to, aby si uvědomili, že když chtějí podnikat v České republice, měli by znát naše práva a mít aspoň trochu úcty k lidem, které zaměstnávají.. Bohužel to přešlo už do takové fáze, že zaměstnavatel vyhrožuje, ať nic nezkouší nebo jí udělá velké problémy atd. Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale jsem teď plný dojmů a pocitů a už nevíme, jak to dál řešit.. Tímto Vás moc prosím, zda byste nám nemohli poradit, jak v takovémto případě, co nejefektivněji a pokud možno co nejrychleji problém vyřešit. Předem Vám mockrát děkuji za brzkou odpověď. S přátelským pozdravem František Veselý
Dobrý den, i když můj zaměstnavatel běžné pouští zaměstnance z pracovního poměru dohodou /spíš, ty které mají nějaké prohřešky - bez sankcí/, tak v mém připadě mi toto neumožnil. Nesouhlasí s dohodou o rozvázání pracovního poměru dohodou. Já jsem si však již našel nové zaměstnání, kde mě potřebují hned a uzavřeli se mnou pracovní smlouvu i když ví, že mé ukončení bude nejspíše ze strany zaměstnavatele pro hrubé porušení kázně. Stávající /původní/ zaměstnavatel mi vykazuje neomluvenou absenci. Jaké sankce mi z tohoto důvodu hrozí, kromě neproplacení zbývající části dovolené. Může mi dát k náhradě i vybranou dovelenou, která byla od začátku roku čerpána v délce 6 dní nové /nějaké za rok 2009, ale na to by se to nemělo vztahovat určitě/. V ZP jsem se dočetl, že v případě PP po celý kalendářní rok musí zaměstnavatel nechat 2 týdny dovolené, ale jak je to v případě pracovního poměru pouze půl kalendářního roku. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně podpory v nezaměstnanosti. Jelikož jsem dva měsíce před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání podnikala (dva roky předtím jsem byla zaměstnanec), tak jelikož jsem ne svojí vinou nemohla doložit výši vyměřovacího základu (mohu doložit až v lednu 2011), vznikl mi podle zákona nárok na podporu cca 3000 Kč. Mohu v lednu zpětně zažádat o doplacení podpory do výše, která mi náležela i když už třeba budu zaměstnaná? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracuji ve státní správě na poloviční úvazek 4 hodiny denně. Občas jezdím na školení, kde jsem pracovně i 8 hodin, ale ve mzdě mám zaplacené pouze čtyři hodiny. Zbylé čtyři hodiny, které jsem pracovně mimo domov, nemám zaplacené ani poskytnuté např. náhradní volno. Prý na to nemám nárok. Řeší tyto případy zákoník práce, kdy je zaměstnanec na školení již mimo pracovní dobu, tudíž ve svém volném čase? Děkuji.
Dobrý den, Manžel je již skoro 3 týdny registrovaný na úřadu práce. Bohužel bývalý zaměstnavatel odmítá spolupracovat, po mnoha urgencích teprve dnes dodal zápočtový list (hodil ho do schránky), ale nevyplnil údaje o mzdě. Zajímalo by nás, jak se v takovém případě postupuje. Budou úřadu stačit pro výpočet podpory výplatní pásky, může si od zaměstnavatele údaje vyžádat nebo to bude čistě na nás, zda to z něj dostaneme? Musím podotknout, že domluva s ním je velmi špatná,buď nemá čas, není doma nebo si vymyslí něco jiného. Děkuji za odpověď.