FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, kolik by měla být čistá mzda, když…

Dobrý den, kolik by měla být čistá mzda, když hrubá mzda je 8tis.měsíčně a zaměstnanec ještě platí výživné ve výši 2500,- Kč, slevu na poplatníka uplatňuje, k výplatě dostane tedy 4.620,- Kč? Není to ze zákona málo,může platit takovou výši výživného a je vypočtená čistá mzda správně?Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně dovolené. Jsem…

Dobrý den, mám dotaz ohledně dovolené. Jsem učitelka na rodičovské dovolené a ve školním roce 2009/2010 jsem pracovala na částečný úvazek 3 vyučovací hodiny týdně. Mohu se zetat na kolik dní dovolené mám nárok? Děkuji

Dobrý den. Mému známému byla nabídnuta práce v…

Dobrý den. Mému známému byla nabídnuta práce v Rumunsku. Chtěla bych se zeptat, co to pro něj znamená ohledně SP,ZP a daní. SP a ZP za něj bude odváděno normálně v rámci mzdy tam, že? Jak to je s daněma a odpočtama? Má 3 děti a manželku na RD. Je potřeba něco hlásit při odjezdu na příšlušné úřady? Podle toho co jsme se dočetli je v Rumunsku daň 16%, tedy skoro stejná jako tady. Díky za radu.

Dobrý den, na mzdu zaměstnance mi přišel axekuční…

Dobrý den, na mzdu zaměstnance mi přišel axekuční příkaz. Jako plátce mám odvádět jednu třetinu z čisté mzdy, která zbývá po odečtění základní nezabavitelné částky. Netuším však,jak vypočítat základní nezabavitelnou částku. Čistá měsíční mzda zaměstnance činí 10 335,- Kč (hrubá 12 000,-) nemá již žádné vyživovací povinnosti a v domácnosti žije pouze se svou manželkou. Děkuji

Dovolená po PPM

Zdravím. Mám dotaz ohledně nároku na dovolenou. Vím, že po vyčerpání mateřské dovolené (PPM) mám nárok na proplacení nevyčerpané dovolené (předpokládejme, že mám na ni nárok) bezprostředně navazující na MD. Ja je to ale v následujícím případě: pře ukončením první rodičovské dovolené (do 3 let věku dítěte) jsem otěhotněla, rodičovská dovolená mi skončila 6.1.2010, od 7.1. do 2.3.2010 jsem byla na neschopence (rizikové těhotenství) a od 2.3.2010 jsem čerpala Peněžitou pomoc v mateřství (PPM) do 13.9.2010. Jsem v pracovním poměru na dobu neurčitou (od roku 1999) a ptám se, jestli mi za uvedenou PPM v roce 2010 vznikl nárok na poměrnou část dovolené o jejíž proplacení bych mohla požádat. Děkuji LG.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem úplný začátečník,…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem úplný začátečník, zaměstnanec donesl k vyplnění Doklad o výši ročního příjmu (k žádosti o přídavek na dítě) a já si nevím rady jak správně vyplnit str. 2 odst. D. Příjmy a1 - bude tu hrubá mzda za rok 2009? Příjmy ap - bude tu uveden součet soc. a zdr. pojištění? Vyplňuje se ještě něco? Moc děkuji za pomoc.

Dobrý den, nový zam.- mám potvrzení z ÚP, ale…

Dobrý den, nový zam.- mám potvrzení z ÚP, ale potvrzení o zaměstnání před dobou kdy byl na ÚP potřebuji ? Nemoc již nehlídám. Stačí čestné prohlášení, že nemá exekuce ? Děkuji

Dobrý den kolegině v práci je na pracovní…

Dobrý den kolegině v práci je na pracovní neschopence po ukončení pracovní neschopenky nastoupí na MD. Má ale ještě devět dní staré dovolené z roku 2009 proplácí se jí tato dovolená nebo propadá. Děkuji za odpověď

Hezký den, potřebovala bych pomoci se stanovením…

Hezký den, potřebovala bych pomoci se stanovením průměrné čisté mzdy pro Úřad práce. Zaměstnankyně byla propuštěna 16.11.2009 okamžité zrušení pracovního poměru a byl jí vystaven zápočtový list s průměrným hrubým výdělkem 19 551,00 a čistý výdělek 15 540,- Pak se s námi soudila a vysoudila ukončení pracovního poměru ke dni 31.12.2009 a museli jsme jí vyplatit náhradu mzdy ve výsi 38 850,00. Jaký bude její čistý měsíční průměr pro Úřad práce. Děkuji Barcalová

Dobrý den,dovoluji si Vás touto cestou požádat o…

Dobrý den,dovoluji si Vás touto cestou požádat o radu,spíše osvětlení mojí situace.Od 26.1.2010 je u mne dnem vniku invalidity I.stupně.Pracovní neschopnost ovšem tvala do 22.5.2010 a od 23.5.jsem nastoupil zpět do práce.Rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu I.stupně je z datem 23.5.2010. Vím,že mi bude důchod vyplacen zpětně,nevím ovšem od kterého data,zda od 26.1.(den vzniku invalidity) a nebo od 23.5.2010.Děkuji za osvětlení mojí situace a jsem s pozdravem.Marek

Dobry den pani Sedlackova,mam prosim dotaz…

Dobry den pani Sedlackova,mam prosim dotaz ohledne exekuce a nasledne pujcky,zamestnanec pobira cistou mzdu 7120,-, z toho mu bude strhavano 2500,- vyzivne,jeste navic mu prisla exekuce na mzdu a jelikoz se domnivam,ze uz vice mu strhavat nemuzeme,tak se dohodl zaměstnanec se zaměstnavatelem,ze poskytne zamestnavateli pujcku a vyse pujcky bude zasilat zaměstnavatel na ucet Exekutorskemu uradu.Ted se mi jedna o jednu vec,jak tuto pujcku zuctovat ve mzdach,jestli ji tam mam ve mzdovem programu uvadet,ci nikoliv.Dekuji

Dovolená a pravděpodobný průměrný výdělek

Dobrý den,zaměstnankyně se na nás obrátila s dotazem na nárok dovolené. Zaměstnankyně do 22.1.2010 pobírala RP na první dítě,od 23.1.-7.8.10 byla na MD s druhým dítětem a od 8.8.10 už zase bude pobírat RP na druhé dítě. Chtěla by dovolenou čerpat před Rp. Má za období MD na druhé dítě nárok na dovolenou? Celých 20dní? Jakým průměrem pro náhrady jí dovolenou vypočtem,když je teď nulový? Poslední průměr v roce 2008-dovolená za rok 2009.Díky

Dobrý den, prosím Vás, mám pracovní smlouvu na…

Dobrý den, prosím Vás, mám pracovní smlouvu na dobu určitou (zástup za MD a RD), která by měla končit letos v průběhu listopadu nebo na konci prosince. Za tento kalendářní rok mi zbývá vyčerpat 17 - 21 dní dovolené (podle toho, zda pracovní smlouva skončí v listopadu nebo v prosinci), kdybych nevyčerpala většinu z těchto dní, mám nárok po ukončení pracovního poměru na proplacení nevyčerpané dovolené nebo dovolenou musím do ukončení pracovního poměru bezezbytku vyčerpat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zaměstanec má exekuci. Je rozvedený.…

Dobrý den, zaměstanec má exekuci. Je rozvedený. Je mojí povinnosti jako účetní zjišťovat, jestli platí výžívné na dítě nebo má ještě nějaké vyživovací povinnosti? Myslím kvůli nezabavitelné částky. Děkuji

Dobrý den,došla nám do společnosti exekuce na…

Dobrý den,došla nám do společnosti exekuce na plat zaměstnance,kde je sděleno,že exekuční příkaz nabyl právní moci od 8.7.,ale při tom jsme obdrželi od zaměstnance návrh od soudu o úpravě výživného,kde se uvádí,že dotyčnému zaměstnanci se ukládá povinnost přispívat navíc na výživu nezl.dítěte a to částkou 2.500,-Kč měsíčně,vůbec nevím, jak mám postupovat,jelikož zaměstnanec pobírá čistou mzdu 7120,-Kč a tuto problematiku jsem ještě nikdy neřešil. Musím ještě obdržet doklad od soudu,že ukládá povinnost zaměstnavateli,aby srážel ze mzdy 2500,-Kč zaměstnanci na výživné a tuto částku má zaměstnanavatel posílat matce na účet?Nebo postačí,když se dohodne matka s otcem dítětem,co má platit výživné a ve mzdovém programu nic strhávat nebudu a co potom exekuční příkaz,jak bych ho měla vyřešit.Domnívám se,že výživné je upřednostněno před ostatními srážkami a zaměstnanci musí zůstat nějaká nezabavitelná částka dle nařízení vlády č. 595/2006 Sb.Děkuji moc za Vaši radu.

Dobrý den, do 30.6.2010 jsem pracovala v…

Dobrý den, do 30.6.2010 jsem pracovala v nepřetržitém provozu s nerovnoměrně rozvrženou 12-ti hodinovou pracovní dobou a nárokem na dovolenou 21,5 dnů za celý rok. Za tento půlrok jsem vybrala 1 den dovolené. Od 1.7.2010 mě zaměstnavatel přeřadil na práci v jednosměnném provozu s 8 hodinovou pracovní dobou s nárokem na dovolenou 30 dnů za rok. Vybrala jsem 4 dny. Naše účetní mi spočítala zbývající nárok na DV do konce roku na 18 dnů. Je to správně?

Krácení dovolené

Dobrý den paní Sedláčková, zaměstnankyně se vrátila 23.7.2010 do zaměstnání po 3 letech rodičovské dovolené. Na kolik dnů dovolené má nárok? Budu jí krátit dovolenou za rodičovskou dovolenou? Ve firmě je nárok dovolené 25 dnů. Děkuji Vám za odpověď, Vetýšková

Krácení dovolené za nemoc

Dobrý den, naše zaměstnankyně v roce 2009 odpracovala cca 6 měsíců, ale behem července onemocněla a v DPN byla celý zbytek roku 2009. Celkem marodila 128 PD. Dovolená se jí bude krátit o 2/12, tedy o 3 dny. Ale z jakého nároku? Odpracovala celých 6 měsíců, t.j. nárok na 10 dní dovolené. Nejsem si však jistá, zdali nemá nárok na celoroční dovolenou - 20 dní, když odpracovala více jak 60 dní v roce 2009. V roce 2010 neodpracovala žádný den a vyčerpala celou podpůrčí dobu, nárok na dovolenou jí nevznikl. Bude se jí dovolená za rok 2009 krátit jen o ty 3 dny nebo na krácení za r. 2009 má vliv i mnoho neodpracovaných dní v roce 2010? Děkuji.

Nárok na dovolenou po PPM

Dobrý den, nastoupila jsem na mateřskou dovolenou 3.11.2009 a skončila mi v 17.5.2010 s tím, že jsem včas požádala o čerpání dovolené v práci tak, aby navazovala na mateřskou dovolenou. Můžete mi poradit na kolik dnů dovolené mám nárok, když základní výměra je 20 dnů. Teď jsem na rodičovském příspěvku.

Dobrý den, pokud platí zaměstnavatel životní…

Dobrý den, pokud platí zaměstnavatel životní pojištění zaměstnankyni, která je na mateřské dovolené, je to pro něho daňový náklad? Děkuji za odpověď