FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, manžel pobírá od r. 2004 výsluhový příspěvek (bývalý policista). Nyní mu přiznali invalidní důchod, takže příspěvek už nebude pobírat( nelze brát souběžně). Chci se zaptat, kdyby v budoucnu o dávku invalidity přišel, vrátí mu výsluhový příspěvek? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud je zaměstnanec v prac.neschopnosti pouze 4 dny, tak si veškeré formuláře prac.neschopenky nechává zaměstnavatel v evidenci??Co je nezbytné,aby tam bylo vyplněno ze strany zaměstnance.Děkuji
Dobrý den, pokud zaměstnanec je v prac. neschopnosti 4 prac.dny,tak veškeré tiskopisy prac.neschopnosti III.dil- hlášení o vzniku neschopnosti, IV.dil žádost o nemocenské, V. díl- rozhodnutí o dočasné prac.neschopnosti a potvzení o trvání dočasné prac.neschopnosti, kde je uvedeno datum ukončení neschopenky si založí zaměstnavatel do evidence nebo se má nekam odeslat?Je mi známo, že se zasílá prac.neschopenka na OSSZ až po uplynutí 14-ti dní prac.neschopenky včetně přílohy. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu zařadit všeobecné sestry do 10.platové třídy i když nemají na to požadové vzdělání, ale pouze maturitu? Sestry jsou registrované a nyní jsou v 9. platové třídě. Po 1.10.2010 je ale chceme ponechat v 9.platové třídě a změnit jim pouze náplň práce. Je možné to s jejich souhlasem udělat i když jsou registrované? Nevím, zda potřebuji jejich registraci prodloužit, když v popisu práce budou mít, že pracují pod dohledem. děkuji
Dobrý den, v akciové společnosti je předseda představenstva klasicky zaměstnán jako obchodní ředitel. Nyní se mu má ještě vyplácet pravidelná měsíční odměna statutárního zástupce. Odměna se daní dohromady se mzdou. Jak je to ale se zdravotním a sociálním pojištění? Odvádí se i z této odměny? Děkuji Pokorná
Dobrý den, mému manželovi se stal vloni pracovní úraz. Nyní má nastoupit na invalidní důchod, ale od roku 2004 pobírá příspěvek za službu. Je mi jasné, že pokud bude pobírat dávku invalidity nesmí pobírat výsluhový příspěvek. Chci se tedy zeptat, pokud by nenastoupil na invalidní důchod je povinnen zaměstnavatel platit náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti?
Dobrý den, ráda bych se zeptala z jakého pruměru se počítá částka za dovolenou, kterou vybírám po ukončení mateřské dovolené, tj. jestli z pruměru naposledy, kdy jsem pracovala nebo nějakého jiného. Nevím, co mohu nyní očekávat na výplatní pásce. Mnohokrát děkuji. Hezký den Živčicová J.
Dobrý den, mám dceru na vysoké škole. Mzdová účetní po mně chce potvrzení každého půl roku, po semestrech. Současně po mně požaduje potvrzení vždy v červnu, že dcera dále pokračuje ve studiu i po prázdninách. Je to správně? Novotná Marie
Dobrý den, syn ukončil učební rok 2009/2010 závěrečnou učňovskou zkouškou a obdržel výuční list v červnu 2010. Do práce nastoupil 23.8.2010. Do kdy si na něj mohu uplatnit daňové zvýhodnění? Děkuji Pokorná
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to u OSVČ, která je na rodičovské dovolené a pořídí si druhé dítě. Má nárok na mateřskou dovolenou? 1) během rodičovské dovolené nepracovala. Má nárok na mateřskou ve výši jako byla první mateřská nebo na žádnou? 2) během rodičovské pracovala na ŽL, vedlejší činnost a měla menší výdělek než před první mateřskou. Má nárok na mateřskou ve výši jako byla první mateřská nebo dle výdělku poslední rok před nástupem na druhou mateřskou? Předem děkuji.
Dobrý den, platí stále, že první tři dny pracovní neschopnosti nenáleží zaměstnanci náhrada mzdy? Doslechla jsem se, že byla změna a že zaměstnavatel první tři dny prac. neschopnosti zaměstnanci hradí.Děkuji
Dobrý den, musí prosím odvádět zaměstnavatel úrazové pojištění za zaměstnance,který je zaměstnán na DPČ a jeho příjem nikdy nepřesáhl v měsíci 2000,- Kč hrubého?Děkuji
Dobrý den, jsem studentka bez příjmů a jsem těhotná. Otec dítěte (nejsme manželé) má příjem ze zaměstnání. Když jsem bez příjmů vím že nebudu mít nárok na PPM ale rovnou dostanu rodičovský příspěvek. Slyšeli jsme o možnosti, že by na PPM nastoupil otec dítěte s jeho průměrem do zaměstnání a poté by se nahlásila změna a převod na mne a doma bych ve skutečnosti byla já ale s PPM vypočítaným s partnerova platu. Na sociálce bohužel v tomto směru nic nikdo neřekne, proto se obracím s prosbou na vás. Co je pro tuto akci nutné udělat, musíme být manželé ? Kdy a kde zažádat ? Kdy nejdříve můžeme provést tu změnu na mne ? (aby měl v práci co nejkratší přestávku). Děkuji moc za vaši odpověd.
Dobrý den, prac.neschopnost od 29.8.,smluvní mzda měsíčně 11tis.,nástup do zaměstnání 1.5.,sleva na poplatníka uplatňována.Můžete mi prosím sdělit kolik by měla činit čistá mzda za srpen a v jaké výši by měla být vyplacena náhrada mzdy za prac.neschopnost od zaměstnavatele? Byla bych i ráda za způsob vypočtu, moc děkuji
Dobrý den, chci se Vás zeptat, jak se vypočítá náhrada mzdy za 5 dní dovolené, respektive 5 pracovních dnů? Moje stálá měsíční hrubá mzda je 19 750 Kč a přesně nevím, jak se mám dopočítat k částce za 5 dní dovolené? Dovolenou jsem čerpal v měsíci srpnu 2010. Děkuji moc za radu. Nashledanou.
Dobrý den. Od 16.9.2009-29.3.2010 jsem byla na nemocenské(rizikové těh.). Z loňského roku mi zbylo 11dní dovolené, na letošní rok mi vznikl nárok na celých 20dní dovolené. Tím pádem bych měla mít po PPM k proplacení 31dní dovolené. Mzdová účetní mi ale loňskou dovolenou pokrátila o 9dní(původně prý 9,5 , ale protože si prý na půlky nehrají, tak mi vzala 9dní) a jako důvod mi řekla, že jsem v loňském roce marodila více jak 100dní, tak mi za každých 21dní vzala 1/12. 1)těch 100dní se týká pracovních, nebo kalendářních dní? Od 16.září to je 106 kalendářních dní(ale z toho 14dní mi platil ještě zaměstnavatel).. 2)ikdyby tedy měla právo mi dovolenou krátit, není 9,5 dne moc? Předem moc děkuji za odpovědi, S pozdravem, Heřmanová
Dobrý den, pokud má zaměstnanec minimální mzdu a to 8tis.Kč, tj. čistého 7120,-Kč, platí výživné 2.500,- Kč měsíčně, má nárok na neplacené volno? Jelikož je mii známo, že mu musí zůstat jistá nezabavitelná částka mzdy a tím, že bude mít neplacené volno, bude mít ještě méně na výplatu, děkuji.
dobrý den,mám menší problém,nevěděla sem že před skončením mateřské dovolené je potřeba zajít na sociální úřad a nahlásit ukončení mateřské a nástup na rodičovskou dovolenou.toto sem neudělala a už je to měsíc a půl.příjdu o peníze nebo když tam zajdu půjde to něj udělat??děkuji za odpověd
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně stanovil počet dnů dovolené u pedagogického prácovníka (nárok na 8 týdnů dovolené), který pracuje na částečný úvazek a pracuje třeba pouze 3 dny v týdnu? A jak postupovat, když během roku změní pracovní úvazek a začně např. od září pracovat 4 dny v týdnu? Podle jakého § zákoníku práce se mám řídit?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, máme úklidovou firmu a k tomu je potřeba hodně zaměstnanců. Dnes se šetří všude a platby za úklidové služby jsou fakt mizerné. Pokud jde o úklid, kde stačí zaměstnat pracovníka na menší jak polovinu pracovní doby, máme zaměstnance na Dohodu o pracovní činnosti, kde nemusíme platit do 2000,- Kč odvody na soc. a zdrav.a tak něco ušetříme. U všech zaměstnanců to však takhle dělat nejde, to pak se nám mzdové náklady pěkně vyhoupnou nahoru. Já bych potřebovala poradit, jak co nejvíc ušetřit na mzdách. To znamená, kde se dají snížit částky, z kterých se musí odvádět soc.a zdrav.. Myslím tím složky mezd, které se nedaní. Dále jak dalece můžu jít s dohodama o provedení práce atd. (kdy můžu vystavit dohody o provedení práce). Jak na to nahlíží státní instituce (kontroly). Poraďte. Děkuji