FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, poradíte mi prosím? 1.)Jak se mi bude…

Dobrý den, poradíte mi prosím? 1.)Jak se mi bude krátit ŘD,když jsem od 11.6.2010 v PN a do konce roku budu. 2.)Jak mi bude vypočátávána PPM? Mám souběh zaměstnání s vedlejší činností OSVČ. Platím si dobrovolné nemocenské pojištění.(Pozn. nárok na PPM OSVČ splňuji, ale nevím, jestli se vyplácí při souběhu např. stejně jako nemocenské dávky.) Děkuji za odpověď! HC

Dobrý den,v polovině měsíce 7/2010 jsem…

Dobrý den,v polovině měsíce 7/2010 jsem nastoupila z 3leté fáze rodičovského příspěvku na 2.mateřskou dovolenou.O tuto výši PPM mi dle ÚP vznikl přeplatek na rodičovském příspěvku.Prosím o informaci,zda je toto správně?Z Vaší odpovědi ze dne 23.6. jsem se totiž dověděla,že pokud se nastupuje na 2.PPM tak se v tom daném měsíci RP nekrátí.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli stále…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli stále platí, že zaměstnavatel může po zaměstnanci se kterým uzavřel dohodu o provedení práce, požadovat maximální výši náhrady škody ve výši jedné třetiny odměny z dohody. Na stránkách odborů, jsem našla, že to stále platí, ale v novém zákoníku práce jsem to už nenašla. Můžete mi prosím poradit jak to tedy doopravdy je? děkuji

Dobrý den,jaká by měla být správná výše minimální…

Dobrý den,jaká by měla být správná výše minimální mzdy pro manipulačního dělníka a řidiče z povolání.Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze zaměstnancům poskytnout nad základní výměru dovolené /nyní 4 týdny/ ještě navíc 2 dny dovolené za rok , tzn. 22 dní dovolené za rok. Nebo lze navyšovat dovolenou pouze o celé týdny? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak se bude krátit nárok na dovolenou…

Dobrý den, jak se bude krátit nárok na dovolenou naší zaměstnankyni, která v roce 2009 byla 192 pracovních dnů na rodičovské dovolené 4. rokem (neplacené volno), pracovala 54 dnů. Pracovní poměr trval celý rok. 192 PD, to je krácení o 5/12, tedy 8 dní (při nároku 20 dní), ale pokud v tom roce neodpracovala 60 PD, náleží jí vůbec celý nárok? Nebo je tam nárok pouze za odpracované dny, který se krátí jak? Dále v roce 2010 odpracovala jen 11 PD, měla pracovní úraz, je v prac. neschopnosti, která trvá dosud. Za prac. úraz se nárok na dovolenou nekrátí, ale pokud letos odpracovala jen 11 PD a bude v DPN celý rok, má vůbec, při pracovním úrazu, nějaký nárok na dovolenou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, od 5.11.2010 do 20.5.2011 budu na…

Dobrý den, od 5.11.2010 do 20.5.2011 budu na mateřské dovolené. Hned po její skončení se chci vrátit do práce a současně si požádat o čerpání rodičovského příspěvku. O rodičovskou dovolenou v práci by chtěl požádat manžel. Je to možné? Můžu já čerpat rod. příspěvek a manžel rodičovskou dovolenou? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den Černáková.

Nárok na dovolenou za PPM

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dovolenou po ukončení RP. Zaměstnankyně byla v roce 2007 na rodičovské dovolené a 27.8.2007 nastoupila na druhou mateřskou dovolenou. Ve firmě je dovolená 20 dnů. Zaměstnankyně po skončení MD nepožádala o řádnou dovolenou a pokračovala RP. Dne 11.10.2010 jí končí RP a zároveň požádala o ukončení pracováního poměru dohodou. Má nárok na proplacení dovolené z roku 2007 a bude tato dovolená krácena? Jaký bude průměr na dovolenou, v pracovní smlouvě měla minimální mzdu. Děkuji

Krácení dovolené

Dobrý den, v naší školce pracuje paní učitelka, která byla od 11.1.2010 do 30.7.2010 v PN.V měsíci srpnu pak čerpala část dovolené ( 17 dnů) a ještě jí 23 dnů zbývá.Nyní v říjnu jede ještě na 28 dnů do lázní, opět bude v PN. Má se jí krátit nárok na dovolenou?Kolik by případně měla mít dnů dovolené? Ve školství je nárok na 40 dnů, během školního roku je lze těžko vybrat?Moc Vám děkuji za odpověď, Sedlářová Ilona

Dobrý den, prosím o informaci, kde mám pobírat…

Dobrý den, prosím o informaci, kde mám pobírat rodičovský příspěvek. Dcera měla 10.8.2010 tři roky a v měsíci září mi měla být vyplacena poslední výplata ročičovského. Toto se nestalo, neboť sem se dne 15.5.2010 vdala za občana SR, kde manžel i nadále pracuje a má trvalý pobyt. Já i s dcerou máme trvalý pobyt stále v ČR a tu se i zdržujeme. Během rodičovské mi byl ukončen pracovní poměr (v roce 2008, byl na dobu určitou). Prosím o radu, proč mi nebyla vyplacena poslední výplata, a z jakého důvodu si jí mám žádat v SR? Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, prosím kam se mohu obrátit v případě,…

Dobrý den, prosím kam se mohu obrátit v případě, kdy mi zaměstnavatel zadržuje nevyplacenou mzdu a potvrzení o dosaženém výdělku vystavená pro FÚ a ÚP-soc. dávky se liší od skutečně vyplacených částek na účet. Máme jako zaměstnanci nárok na příplatek za práci v sobotu, neděli, svátek a v případě, že nás zaměstnavatel vyslal na veletrh či služebně do zahraničí? Dny účasti na veletrhu nám ani nezapočítal do pracovního fondu s tím, že nám platil ubytování, dostaneme provize z prodeje apod. Mzdu máme paušální+provize z prodeje. Ani pevná paušální částka vyplacená, nebyla pravidelně každý měsíc stejná. Úřad práce ani inspektorát práce nám nepomohl. Předem děkuji. Předem děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsme org…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsme org.sociálních služeb a paní ředitelka je bývalá sestra. Je možné s ní ještě sepsat dohodu o prov.práce na všeobecnou sestru bez dohledu? Potřebujeme totiž někoho, kdo bude naše sestry bez dohledu zastřešovat, protože nemají potř.vzdělání. Je tedy možné to vyšešit dohodou s naší současnou ředitelkou nebo raději s někým jiným cizím, aby nedošlo k někým protiprávním postupům? Děkuji

Vážená paní, vážený pane, mám dotaz k novému…

Vážená paní, vážený pane, mám dotaz k novému katalogu prací k 1.01.09 interní auditor. Pokud auditoři kraje vykonávají jednotlivé typy interního auditu a jejich vedoucí vyhodnocuje výsledky těchto interních auditů je správné zatřídění auditorů do třídy 12 a vedoucího do třídy 13? Nebo musí vedoucí auditu provádět komplexní výkon interního auditu stěžejních směrů rozvoje kraje. Děkuji za odpověď Lubomír Petlach

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se do…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se do započítatelné praxe počítají i DPP. Také jsem někde slyšela, že prezenční doktorské studium se započítává jako praxe v oboru. Pokud je to tak, počítají se ukončené roky, nebo jen v případě, že je ukončené celé studium? Děkuji za odpověď.

Odstupné: Dobrý den, zaměstnavatel propouští a…

Odstupné: Dobrý den, zaměstnavatel propouští a mě nabídl sesazení s funkce mistra na dělníka a tím i změnu platu. když odmítnu a budu chtít odejít mám nárok na odstupné. zaměstnavatel tvrdí,že nemám nárok jelikož mi nabízí práci na nižší funkci. děkuji za odpověd.

Dobrý den, prosím vás o radu. OD října…

Dobrý den, prosím vás o radu. OD října minulého roku jsem na MD, 7.5. jsem přešla na rodičovskou dovolenou a v souvislosti s ní jsem poslala na svého zaměstnavatele žádost o proplacení nároku na nevyčerpanou řádnou dovolenou. Pracovní poměr skončil v průběhu mojí MD - byl na dobu určitou. Mzdová účetní mi spočítala nárok na cca 11.000 Kč ale zaměstnavatel se dosud neměl k úhradě této částky na můj účet. Jakým způsobem je možné tento nárok od zaměstnavatele získat?? Děkuji moc za Vaši radu, Romana

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, od března 2010…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, od března 2010 jsem OSVČ na vedlejší činnost a do 31/08/2010 jsem byla zaměstnaná.Mám termín porodu 6.11.2010 a zajímalo by mě , zda si mohu sama rozhodnout jestli chci mateřskou od zaměstnavatele na základě 180dnů ochranné lhůty a nebo mohu od OSVČ, která by pro mě byla výhodnější, jelikož si platím nemocenské v plné výši.Děkuji

Dobrý den, mám takový dotaz. Pracuji na HPP.…

Dobrý den, mám takový dotaz. Pracuji na HPP. Prohlížel jsem si zpětně moje výplatní pásky a zjistil jsem, že od 4/2005 do 12/2006 jsem nedostával příplatky za noc, přesčas, praci o víkendu..(pouze příplatek za svátek jsem dostával) Je to možné? Bylo možné tyto příplatky vyplácet v rámci např prémie? Popřípadě je možné si nechat toto zpětně doplatit a na koho se mám obrátit. (Počítám, že zaměstnavatel se se mnou o tom bavit nebude.) Jednalo by se o částku určitě přesahující 10 000 Kč. Díky za odpověď

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o výpočet…

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o výpočet částky nezabavitelného minima, jestliže zaměstnanec je ženatý a jako voják kromě výplaty 14 300,- Kč čistého měsíčně pobírá přídavek na bydlení ve výši 10 100,- Kč měsíčně. Zaměstnanec má přednostní pohledávku 6 500,- Kč měsíčně(exekuce na plat ve prospěch výživného na dvě děti). Jiné děti nemá. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když student,…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když student, který nedovršil věku 26 let, pracuje na hlavní pracovní poměr, v období zkoušek si bere neplacené volno, kdo za něj platí odvody na zdravotní pojištění? zaměstnavatel nebo zaměstnanec nebo dokonce i stát.