FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, možná jsem nezvolila správnou sekci, ale nevěděla jsem, která by jinak lépe vyhovovala mé otázce. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jestli je někde možné zjistit počet ekonomicky aktivních obyvatel v ČR. Děkuji!
Dobrý den, pokud je zaměstnanec zaměstnán na DPČ a jeho příjem nepřekročí 2tis.hrubého měsíčně,co musí zaměstnanec obdržet od zaměstnavatele v souvislosti s ukončením prac.poměru a jaké má povinnosti zaměstnavatel vůči pojišťovnám a OSSZ,domnívám se,že žádné,jelikož příjem nepřesáhl 2tis.hrubého,děkuji
Dobrý den, jaká je minimální mzda pro řidiče z povolání,děkuji
Dobrý den,poprosím o radu - v současné době jsem na rodičovské dovolené (do 7/2011), dnes jsem se dozvěděla, že na zaměstnavatele byl podán v 06/2010 insolvenční návrh, ale od zaměstnavatele jsem zatím nedostala žádnou informaci či výpověď. Chtěla bych se zeptat jakým způsobem bude ukončen pracovní poměr, zda mám nárok na odstupné a do jaké doby můžu na ÚP podat žádost. (Zaměstnavatel je uveden na portálu ÚP s lhůtou do 02/2011 ... prosím o vysvětlení :( Děkuji, hezký den.
Dobrý den, zaměstnankyně od 24. září 2009 do 7 dubna 2010 byla v pracovní neschopnosti. Od 7. dubna nastoupila řádnou mateřskou dovolenou do 19. října 2010.Od 20. října bude čerpat řádnou dovolenou za r. 2010. K nemoci v roce 2009 při krácení dovolena za rok 2010 přihlížet nebudu? V roce 2010 promarodila 67 pracovních dnů, takže ji krátit dovolenou za rok 2010 z důvodu nemoci nebudu. Nárok na dovolenou v r.2010 má 20 dnů. Poměrná část dovolené 20:12= 1,67 1,67 x 10= 16,7 tj. 17 dnů řádně dovolené ? Potom bude mít zaměstnankyně rodič.dovolenou do 3 let věku děcka. Prosím o vyjádření, zda je to správně? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám úspěšné dny. S pozdravem M.V.
Dobrý den, od 17.1. nastoupím na částečný úvazek (pracovní doba rozvržena na 2 dny v lichém týdnu a 3 dny v sudém týdnu). Kolik budu mít dní dovolené, když zaměstnavatel poskytuje standardně 5 týdnů dovolené? Většinou jsem našla, že se dovolená při částečném úvazku nekrátí. Chápala bych to v případě prac. doby 4 hodiny denně. V mém případě mi však není jasné, jak by to prakticky fungovalo - např. kdybych si chtěla vzít celý lichý týden dovolenou, brala bych si 2 dny dovolené nebo celých 5 dní? Logicky mi tedy vychází, že bych měla mít nárok na 12,5 dne dovolené za rok a brala bych si dovolenou pouze na dny plánované služby (tj. v lichém týdnu 2 dny, volno bych měla celý týden). Děkuji za pomoc. Lenka Čížková
Dobrý den, jaká je prosím minimální mzda pro řidiče kamionů? Děkuji
Dobrý den, měla bych tento dotaz.Po skončení tříleté rodičovské dovolené jsem se vrátila zpět do původního zaměstnání,ale pouze na půl úvazku.Brzy nato jsem zjistila,že jsem znovu těhotná,pracovala jsem čtyři měsíce a teď jsem v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství.Termín porodu mám 14.12.2010.Mám nárok na PPM jako u prvního dítěte/čtyři roky mu budou v březnu 2011/ nebo budu hned pobírat rodičovský příspěvek?A pokud mám nárok na PPM,z čeho se bude počítat-z peněz,co jsem vydělala teď,nebo před prvním porodem?A když budu mít nárok na PPM,mám po skončení požádat o proplacení řádné dovolené?Předem velice děkuji za odpověď,Jana.
Dobrý den, je možné, aby zaměstnanec uzavřel 2 dohody o pracovní činnosti, které v součtu přesahují zákonem stanovený max. 0,5 úvazek na týden? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou už nedokážete odpovědět na otázku, jak to bude s výši mateřské a pak dále rodičovské v roce 2011, a to pokud už jsem momentálně na rodičovské dovolené s jedním dítětem a chtěla bych druhé. Slyšela jsem, že od roku 2011 bych po narození druhého dítěte a zřejmě po třech letech pobírala nejnižší dávku a to myslím děla 3800,-Kč, i když bych si zvolila délku mateřské u druhého dítěte 3roky. Je tohle pravda? A jak by to bylo s výši mateřské? Takže při dvou dětech, bych dostala pouze 3800,-Kč? Předem děkuji za odpověď.
Počet dní dovolené Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký mám nárok na dovolenou. Nastoupila jsem do zaměstnání 1.10.2010 a nyní jsem ve zkušební době. V ZP jsem vyčetla, že zaměstnanec má nárok na 1/12 po 22 odpracovaných dnech. U nás je celkem 25 dní dovolené (1/12 je 2 dny). Jde mi o to, že zaměstnavatel nařídil všem zaměstnancům dovolenou na 29.10 (den po volnu) a já na dovolenou ještě nemám nárok. Navíc jsem doufala, že mi nějaká dovolená vyjde na vánoce. Můžu se tedy zeptat, na kolik dní dovolené mám v mém případě nárok, pokud půjdu do práce všechny pracovní dny do vánoc (mimo nařízené dovolené 29.10.)? Není mi jasné, zda se do odpracovaných dnů počítají i státní svátky, které připadnou na pracovní den, poté ten den dovolené. A také, jestli vůbec můžu mít tu nařízenou dovolenou, když jsem ještě 22 pracovních dnů neodpracovala. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsme příspěvková organizace, v platovém výměru máme plat.tarif i osobní příplatek. Platový výměr je nedílnou součástí prac.smouvy. V případě, že není zaměstnavatel daný měsíc spokojen s prací zaměstnance, může mu daný měsíc snížit osobní příplatek a další měsíc mu jej zase ponechat? Nebo jak postupovat? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, potřebujeme propustit zdrav.sestru pro nadbytečnost, a nebo bychom ji mohli přeřadit na pečovatelku. Pokud bude souhlasit s přeřazením, musíme ji dát 3 platy odstupného? Jaké další povinnosti mzdové účetní jsou nutné udělat, když propouštíme pro nadbytečnost? děkuji Levinská
Dobry den, som zamestnana od 1.3.2010, teraz som tehotna, predpokladany termin porodu je zaciatok juna 2011, po zdravotnych komplikaciach mi lekarka odporucila zostat na rizikovom. Chcem sa teda spytat z coho sa bude vypocitavat materska a PPM, ak pojdem na rizikove - budem PN, ak som V CR zamestnana od 1.3.2010. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Dobrý den, někteří zaměstnanci již mají dosažen limit 150 přesčasových hodin. Mame nějakou možnost s jejich souhlasem tento limit navýšit, ev. co je pro to nutné udělat? Pokud ano, je třeba např. souhlas ÚP nebo stačí jen souhlas zaměstnance? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Můj dotaz se týká slevy na dani na dítě.Slevu na dani na dítě jsem uplatňovala od 3/2010 já u svého zaměstnavatele z důvodu manželovo nezaměstnanosti.Ta prakticky hned vzápětí (nástup v březnu 2010( skončila a zaměstnanost trvá dodnes.Já jsem od 3.3.2010 v pracovní neschopnosti,která trvá dodnes a prozatím bude trvat.Můj dotaz se týká toho,že protože já od 3.3.2010 nemám žádný výdělek tak tuto slevu nemohu použít.Mohl by jí použít manžel i třeba dodatečně od 4/2010 na slevu na dani ze svého výdělku,nebo jsme o ni definitivně přišli?Pokud by byla možná ještě uplatnit jak máme postupovat.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,můj dotaz se týká dovolené.Pokud má manžel smlouvu na dobu určitou na půl roku,s tím,že se vždy o půl roku prodlužuje jak má nárok na dovolenou.U zaměstnavatele ačkoliv pracuje bez přestání po celý rok,tak mu vždy rozpočítají dovolenou podle dnů v kalendářním roce a dovolená mu nikdy nevyjde 20 dnů,ale přibližně 17,5.Je to prý tím,že mu pracovní smlouvu obnoví 1.3a1.9. v roce,proto mu třeba v tomto půlroku počítají dovolenou od 1.9.2010 do konce roku a tím jí adekvátně pokrátí na odpracované měsíce (do konce roku 4) a příští rok mu počítají dobu kdy pokračuje pracovní smlouva od 1.1.2011 do 28.2.2011,ale protože nemá odpracováno ani 60 dnů tak mu dovolenou pokrátí na 1,5 dne ačkoliv smlouva opět bude pokračovat od 1.3.2011 zase do konce srpna téhož roku.Je tento postup správný?Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s nárokem na dovolenou, pokud pokud zaměstnání začne i skončí v polovině měsíce. U nároku na dovolenou je potřeba celý a ukončený měsíc? Např. pracovní poměr trvá od 7.6.2010 do 17.9.2010. Je nárok na 5 dnů (při ročním nároku 20 dní)? A pokud prac.poměr trvá od 1.1.2010 do 22.10.2010, na kolik dnů má zaměstnanec nárok - při ročním nároku 20 dní? Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy bych mohl najít nějaké příklady mezd bankovních poradců - ústecký kraj. Prosím o radu či nějaký odkaz na internetové stránky. Děkuji Doležal
Dobrý den, jak vypočítat dovolenou, když zaměstnanec nastoupil do zaměstnání od 3.5., celkový nárok dovolené je 20 dní/rok, postup 20/12=1,67 za měsíc odpracovaný, na kolik dovolené by měl zaměstnanec nárok, když by prac.poměr ukončil k 14.9.,děkuji