FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den!Jsem v evidenci ÚP od 08/2009 a do 19.7…

Dobrý den!Jsem v evidenci ÚP od 08/2009 a do 19.7.2010 jsem si přivydělávala na DPČ,podepsala jsem prohlášení,od toho data nemám žádné příjmy.V říjnu jsem byla členkou volební komise a mám dostat odměnu asi 1200 kč + 2 stravenky 2x 80 kč,ale občerstvení jsme měli zajištěno:Prosím o radu:co mi bude strženo z 1200,-,sociální a zdravotní asi ne, ale bude mi odečtena 15% daň? a mám nárok na stravenky?

Dobrý den, do kdy nejpozději musím zaslat přílohu…

Dobrý den, do kdy nejpozději musím zaslat přílohu na OSSZ,když zaměstnanec bude v prac.neschopnosti déle než 14.dní,děkuji

Dobrý den , prosím o zaslání informace k mzdovému…

Dobrý den , prosím o zaslání informace k mzdovému procentu.Jedná se mi o to , že mzdové procento máme 17.Z jakých čísel se počítá ???Je někde dostupná tabulka na výpočet ??? Děkuji. Novotný Patrik

Dovolená po PPM

Dobrý den, Jsem zaměstnancem s pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Dne 26.3.2010 Jsem nastoupila na Peněžitou pomoc v mateřství a tu jsem pobírala do října 2010. Od listopadu 2010 jsem nastoupila na rodičovský příspěvek do 3 let věku dítěte. Dle mého názoru mám nárok na čerpání dovolené. V tomto roce jsem nečerpala jediný den a pracovala jsem nepřetržitě až do nástupu na Peněžitou pomoc v mateřství. Myslím si, že mám nárok na čerpání celé dovolené tj 20 dní, neboť v tomto kalendářním roce jsem odpracovala 60 směn. Dovolenou čerpanou hned v návaznosti po PPM nelze krátit z důvodu následující rodičovské dovolené viz §223 odst. 1 zákoníku práce . Pracovní poměr zaměstnankyni i nadále trvá, takže nepřichází v úvahu počítat poměrnou část. Prosím můžete mi sdělit, zda si to myslím takto správně?? Předem díky za odpověď, s pozdravem H.P.

Dobrý den, máme zaměstnance, který je OSVČ a u…

Dobrý den, máme zaměstnance, který je OSVČ a u nás pracuje na VPP, nemá pravidelný úvazek a je odměňován podle odpracovaných hodin. Vznikne mu nějaký nárok na dovolenou. Děkuji za odpověď. Tomnáš Krutský

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může mít…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může mít člověk 2 havní pracovní poměry ve 2 firmách. Chceme přijmout zaměstnance, který už jeden hlavní pracovní poměr má, pracuje na 40 hodin v týdnu. Pokud ne, jaký pracovní poměr nejlépe uzavřít a na kolik hodin maximálně. Děkuji

Dobrý den, jaká je nejčastěji používaná forma…

Dobrý den, jaká je nejčastěji používaná forma mzdy ve stavebnictví? Pozn. V zimním období je minimum práce jakou formu mzdy tedy zvolit? Předem děkuji za odpověď.

Dobry den. Chtel bych se zeptat jak to bude s…

Dobry den. Chtel bych se zeptat jak to bude s odstupnym a podporou v roce 2011 a jestli budou tyto zmeny aplikovane i zpetne kdyz dam vypoved jeste v roce 2010. Zamestnavatel mi nabizi dohodu o ukonceni pracovniho pomeru k 30.11.2010 s 4 mesicnim odstupnym. Na UP bych se tudis registroval 1.12.2010 a za prosinec 2010 bych mel mit narok na podporu ve vysi 65%. Jak to ale bude v lednu 2011? Pozastavi se tato podpora na nasledujici 3 mesice a pak od dubna docervence dostanu podporu 4x45%? Nebo v pripade registrace na UP jeste v roce 2010 se cela vyplacenapodpora bude ridit pravidly za rok 2010 tusid bych dostal pros a leden 65%, unor a brezen 50% a duben 45%. A taky jestli uz tyto upravy pro rok 2011 byly schvaleny.Dekuji za odpoved. S pozdravem Honza

Dobrý den, dne 22.11.2010 mi končí rodičovská…

Dobrý den, dne 22.11.2010 mi končí rodičovská dovolená a 23.11.2010 nastupuji zpět do zaměstnání. Ráda bych věděla zda mám nárok na nějakou poměrnou část dovolené za rok 2010. Děkuji za radu.

Dobrý den, jaká je výše minimální mzdy pro…

Dobrý den, jaká je výše minimální mzdy pro mzdovou účetní + asistentku zároveň, pracovnice zastává 2 profese,děkuji

Dobrý den,jaká je prosím minimální měsíční…

Dobrý den,jaká je prosím minimální měsíční smluvní mzda pro řidiče kamionu,děkuji a která Vyhláška to upravuje

Dobrý den, máme ve firmě nerovnoměrně rozvrženou…

Dobrý den, máme ve firmě nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, počet hodin, které bych měl za měsíc odpracovat, nám zaměstnavatel vypočítává tak, že vynásobí počet dnů v měsíci hodnotou 5,7 , např.prosinec: 31 x 5,7 = 176,7hod, je to tak správně, i když na prosinec připadají státní svátky? Za svátek sice dostanu 100% příplatek, proč bych však měl v prosinci odpracovat víc hodin než zaměstnanec, který chodí do práce na 8h od pondělí do pátku? Děkuji AK

Dobrý den, kolik by měla činit čistá mzda, když…

Dobrý den, kolik by měla činit čistá mzda, když mám platit 2500,- Kč výživného,měsíční mzda činí 8tis.hrubého, slevu na poplatníka uplatňuji,děkuji a jaké bych měl mít odvody na OSSZ a ZP

Dobrý den, pracuji jako živnostník v ČR a chci…

Dobrý den, pracuji jako živnostník v ČR a chci zaměstnat cizince a to slováka, který bude pro mě pracovat na dohodu o provedení práce, ale práci bude vykonavát na území Slovenska a také poláka, který bude pracovat v Polsku. Kde všude musím přihlásit tyto zaměstnance a zda vůbec musím. Odvádím za ně jen srážkovou daň? Je nutné zasílat nějaký formulář i na území místa výkonu práce (zahraničí). Do kolika dnů musím zaměstnance nahlásit na příslušné úřady? Děkuji Janey

Dobrý den jedná se mi o proplacení dovolené za…

Dobrý den jedná se mi o proplacení dovolené za rok 2010 pro tuto zaměstnankyni 4.7.2010 ukončila tříletou mateřskou dovolenou a 5.7.2010 nastoupila na nemocenskou do 11.8.2010 dne 12.8.2010 čerpala dovolenou a 13.8.2010 nastoupila na novou tříletou mateřskou dovolenou. Na kolik dní dovolené má nárok celkem a kdy jí to správně proplatit děkuji

Krácení dovolené

Dobrý den, zaměstnankyně byla nemocná od 8.1.-15.6., dále od 13.9.-22.10., v uvedený den ukončila PP, bude se jí krátit dovolená? Pro výpočet krácení dovolené se počítají pouze pracovní dny, nebo i svátky, které připadly na pracovní den? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ráda bych se dotázala na výpočet…

Dobrý den, ráda bych se dotázala na výpočet mateřské dovolené v případě odchodu na nemocenskou před čerpáním pěnežité podpory v mateřské s tím, že v průběhu nemocenské mi bude vyplacen bonus za předchozí rok. Bude tento bonus zohledněn ve výpočtu mateřské - tj. bude rozmělněn do celkového příjmu za měsíce, ze kterých se bude počítat mateřská? Děkuji moc. JN

Dobrý den, jaká je výše minimální mzdy pro…

Dobrý den, jaká je výše minimální mzdy pro mzdovou účetní, asistentku,fakturantku v jednom, tak, aby to nebylo v rozporu s nejnižší úrovní minimální mzdy,děkuji

Dobrý den, prosím, pomůže mi někdo ? Zaměstnanec…

Dobrý den, prosím, pomůže mi někdo ? Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání na dobu určitou od 1.2.2010 do 30.6.2011, má dvě děti. V roce 2010 čerpal 10 dnů dovolené, naposledy v srpnu. V září nebyl 6 dnů v práci . K 30.9. 2010 podal okamžitou výpověď dle par 56 odst 1 písm. B zákoníku práce (byli jsme v přechodné finanční tísni a nebyly mu vyplaceny mzdy v plné výši ) a požadavek na tříměsíční odstupné. Peníze nám přišly na účet až 30.9.2010. Zaměstnance jsem požádala písemně o sdělení důvodu jeho nepřítomnosti na pracovišt v měsíci záříi, protože mu nemůžu zaúčtovat mzdu. Navíc ve mzdové směrnici firmy (ta ale není podepsána zaměstnanci ) je uvedeno, že mzda bude vypočtena na základě podepsaných Pracovních výkazů. A ty od něho nemám od měsíce června. Vůbec nevím, zda mu mzdu za měsíce červen – srpen mohu vyplatit, když nemám od něho ty podepsané prac.výkazy. Neměli jsme na mzdy, takže ani odevzdání prac. výkazů nebylo podstatné,ale začátkem října jsem měla prac. výkazy od všech ostatních zaměstnanců. Mám mu to vyplatit nebo počkat,až mi dodá ty podepsané výkazy ? A druhá věc, zaměstnavatel se rozhodl, že pokud do 20.10.2010 nesdělí písemně důvody nepřítomnosti na pracovišti v měsíci září, bude jeho nepřítomnost považována za neomluvenou absenci. Jedná se o 6 dnů a za každý mám odečíst 3 dny dovolené.Ale jak se to dělá ? Bude to mít vliv na výši odstupného? Může mi to, prosím, někdo spočítat ? Já jsem úplně v koncích…. Moc děkuji za jakoukoliv pomoc. Jana K.

Dobry den, pracuji od března tohoto roku v…

Dobry den, pracuji od března tohoto roku v Německu a na konci roku se vracím zpět do České republiky mam stále trvalý pobyt v ČR, měl bych dotaz ohledně přihlášení na pracovní úřad jaké formuláře jsou potřebné pro český úřad práce a jak se vypočítává výše podpory. Předem děkuji za odpověď