FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, protože nemám zkušenost s internetovou…

Dobrý den, protože nemám zkušenost s internetovou poradnou a máte na svých stránkách upozornění, že odpovědi na dotazy mohou být placené, chci se nejdříve zeptat, zda se mohu na vás bezplatně obrátit s radou o problematice odstupného a nemocenské. Děkuji za odpověď.Zdenka

Valorizace náhrady za ztrátu na výdělku v roce…

Valorizace náhrady za ztrátu na výdělku v roce 2011 bude také valorizována, jako když se valorizoval důchod mimo roku 2010? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, náš zaměstnanec byl v polovině…

Dobrý den, náš zaměstnanec byl v polovině jmenován starostou obce. Zaměstnavatel ho tedy k tomuto datu uvolnil do funkce. Zůstalo mu 9 dnů nevyčerpané dovolené. Jak se v tomto případě postupuje? Můžeme mu tuto dovolenou v měsíci prosinci 2010 proplatit nebo až v následujícím roce? Děkuji. Moldříková

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Zaměstnankyně…

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Zaměstnankyně žádá daňové zvýhodnění na syna. Rozvádí se a přinesla mi rozsudek s datem 23.10.2010, kde se po rozvodu syn svěřuje do výchovy matky /není razítko o nabytí právní moci/. Druhý rozsudek o rozvodu manželství nabyl právní moci 4.11.2010. Od kterého měsíce má nárok na daňové zvýhodnění? Musím vyžadovat u prvního rozsudku nabytí právní moci? Děkuji Vám za odpověď. Vetýšková H.

Dobry den mam otazku tyka se to prevodu penez z…

Dobry den mam otazku tyka se to prevodu penez z norska do CR presneji z uctu norske banky prikazem na ucet postovni sporitelny ale dosud ty penize neprisli.poslal sem odesilateli vsechny udaje co po me chtel prikladam screen transakce pres internet bankink jedna se o 410 eur otazka je jak dlouho trva takova transakce a jak vlastne funguje a pres co penize jdou.dekuju moc za odpoved tento odkaz je na uploadnuty screen platby http://yfrog.com/5cwarriorskvep

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek a přitom…

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek a přitom jsem již nastoupila do práce (dítě hlídá babička). RP končí v srpnu 2011. Nyní jsem znovu otěhotněla a vypadá to, že budu muset zůstat na rizikovém. Znamená to, že budu pobírat dále RP a k tomu nemocenskou ze zaměstnání a to případně až do nástupu na PPM? Děkuji, P.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda bude nějaká…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda bude nějaká změna týkající se přivýdělku při rodičovské dovolené v roce 2011. Bude nějaké omezení? Mám ještě rok rodičovské dovolené a dohodu o pracovní činnosti s přivýdělkem asi 8.000,- hrubého, ty však dostávám nepravidelně, například 3 měsíce nic a pak dostanu zaplaceny 4 měsíce najednou. Přijít o rodičovský příspěvek by byl pro naši 5-ti členou rodinu velký problém. Navíc už bych si zřejmě musela doplácet zdravotní pojištění. Děkuji za informaci.

Dobrý den mám dotaz nastoupila jsem do nového…

Dobrý den mám dotaz nastoupila jsem do nového zaměstnání 15.9.2010, kdy zkušební doba mi končí 15.12.2010, ve výplatní pásce je ale udáno, že nemám nárok na žádnou dovolenou - počet dnů 0. Je to tak správně? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné vzít brigádnici na DPP státní příslušnost Ukrajina, jež má povolení k zaměstnání v družstvu, které vydal úřad práce odd.trhu práce a má povolení k pobytu na území ČR.Jak správně postupovat. Děkuji

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výpočet…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výpočet dovolené. Pracuji dlouhý a krátký týden, směna trvá 10 hodin. Na kolik dnů dovolené mám nárok? 20 dnů po 8 hodinách, nebo existuje jiný výpočet? A dále bych se ráda zeptala, podle jakého vzorce si mám vypočítat výši dovolené za hodinu nebo den, když se můj měsíční příjem pohybuje mezi 12 a 15 tis. korun? Bere se v úvahu průměrný příjem za předešlý rok zaměstnání nebo za poslední 3 měsíce? Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nový systém…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nový systém výpočtu mateřské od ledna 2011. Jsem OSVČ. Od února 2010 si platím nemocenskou 1010Kč každý měsíc (důchodové poj. cca 2300Kč)se samozřejmým cílem, mít co nejvyšší mateřskou. Nyní jsem otěhotněla, předpokládaný termín porodu počátek července 2011. Jak se bude vypočítávat mateřská dle nových podmínek, kdy si OSVČ nebudou moci navyšovat měsíční zálohy na nemocenské? A jakou výši nemocenské si mám platit od ledne 2011, kdy nové podmínky začínají platit? Mám zachovat částku 1010Kč nebo je lepší si ji snížit? Děkuji za odpověď, Vendula P.

Dobrý den, můj dotaz: přešla jsem z nepřetržitého…

Dobrý den, můj dotaz: přešla jsem z nepřetržitého provozu v 8 hodinovém režimu na nepřetržitý (čtyřsměnný) provoz s 12 hodinovou směnou, zajímá mě, jestli když si vezmu 1 den dovolené, zda mi odečtou jeden den a nebo jeden a půl dne dovolené? Zůstalo mi ještě 14 dní, protože nám nedovolili brát si dovolenou kvůli množství práce, vše jsme museli napracovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den,prosim Vás jak se postupuje v případě…

Dobrý den,prosim Vás jak se postupuje v případě krácení dovolené.Pokud má zaměstnanec odpracováno 43 pracovních dnů a zbytek roku promarodí,jak se postupuje ve výpočtu výše dovolené?Podle odpracovaných dnů nebo pravidlo po 100 dnech se krátí 1/12 a za každých 21 zameškaných dnů také 1/12?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně výše mzdy…

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně výše mzdy.Nastoupila jsem jako učitelka MŠ.Mám 3,8roků praxe v oboru ,3,8roků praxe mimo obor(zubní sestra) a 8 let mateřské dovolené přerušovaně.Na jakou platovou třídu mám nárok a kolik odpracovaných se mi počítá?Mám VŠ obor speciální pedagogika.Nejsem si jistá zda v MŠ mám nárok na 11platovou třídu, která ze zákona náleží lidem s VŠ vzděláním.Předem děkuji za odpověď.Romana

Mám uzavřenou dohodu o provedení práce,při jejím…

Mám uzavřenou dohodu o provedení práce,při jejím výkonu jsem utrpěl úraz,jak mám postupovat,mám nárok na nějaké odškodnění.Děkuji

Co dělat, kam se obrátit? Za měsíc září jsme k…

Co dělat, kam se obrátit? Za měsíc září jsme k dnešnímu dni 18.11. nedostali mzdy. Od 1.11. (po dnešek) nás zaměstnavatel nechal doma na 60% (přes 100 zaměstnanců). Počátkem října podal jeden dodavatel (kterému firma dlužila) návrh na insolvenční řízení. Mezitím ale náš moldavký majitel stihl vyrabovat budovu firmy (včetně PC a materiálů z učtárny a osobního oddělení) a zmizet. Nemáme výplaty ani odstupné, nemáme podklady pro ÚP, nemáme ani výplatní pásky kolik nám dluží, nemáme zápočtové listy a majitel nekomunikuje. Co teď?

Dobrý den, na výplatní pásce uvádím počet…

Dobrý den, na výplatní pásce uvádím počet odpracovaných dnů. Příklad: měsíc říjen: a) Fond p.doby je 150 h + 7,5 h svátek. Zaměstnanec má 1 den neplacené volno a půl dne placené volno+půl dne NV v jednom dni , tj. 7,5 h +4 h+3,5 h, celkem tedy 15 h nepřítomnost. Odpracovaných dnů je tedy 20. (první případ) b) Zam. odpracuje 15 h přesčasu a 4 h má PV. 150+15-4=161 hodin odpracováno, ale 20dní odpracováno. Přesčasy a lék.prohlídku mám na pásce rozepsané. Přesto, že v jednom dni neodpracoval směnu celou má celkem 20 dní odpracováno. Kde najdu, že část odpracované směny se započítává jako odpracovaný den? Programátoři to nedokáží pochopit a já si už nejsem jistá zda je to dobře. V jejich verzi bych měla u těch 161 h odpracováno 161h/7,5h = 21,47 dnů, kdy započítají i přesčasy. Děkuji

Dobrý den. Pracuji u firmy na DPP a od nového…

Dobrý den. Pracuji u firmy na DPP a od nového roku firma chce, abychom podepasali DPČ. Problém je v tom,že u DPČ je omezen výdělek. A tak proto,aby dodrželi cca plat 5000,- měsíčně, chtějí od nás podepsat "několik" dohod najednou.Je možné, aby na jednu práci měl člověk např. 3 DPČ u jednoho zaměstnavatele.Dále se chci zeptat, jak je to se zdaněním a placením ZP a SP u DPČ. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz z oblasti nepřetržitého…

Dobrý den, mám dotaz z oblasti nepřetržitého provozu. Naši zaměstnanci pracují v nepřetržitém provozu. 2 dny ranní, 2 dny noční 4 dny volno. Směny jsou od 6.00 do 18.00 a noční od 18.00 do 6.00. V každé směně jsou přestávky na jídlo a oddech v celkovém rozsahu 1 hodina. Zaměstnanec požádal o dovolenou na zotavenou na den 17. 11. 2010. V tento den má v plánu noční směnu, která začíná 16. 11. v 18.00 hodin a končí 17. 11. v 6.00. Máme mu zaplatit ceou směnu dovolenou? Nebo celou směnu svátek? Nebo je ještě jedna možnost, 1/2 směny dovolenou a 1/2 směny svátek? Jak je to správně? Podle § 219 odstavec 2 bych se přikláněla k variante 3. Předem děkuji za odpověď Somrová

hezky den, chci se zeptat, podle čeho se počítá…

hezky den, chci se zeptat, podle čeho se počítá nárok na 2letou variantu rodicaku? Vim, ze denni vymerovaci zaklad musi byt min. 380 kc, ale pred zvysenim materske v cervnu nebo po ni? Ja nastoupila na materskou v dubnu, denni zaklad jsem mela bohuzel 368 Kc, po zvyseni materske se mi denni vymerovaci zaklad zvysil na 476 Kc. Myslela jsem, ze nyni budu mit nárok na dvouletou variantu rodicovskeho prispevku, pani z UP, kam spadam, mi vsak oznamila, ze pro ne je platna pouze ta prvni castka, tedy tech 368 Kc a tudiz na 2 lety rodicak narok nemam. Neda mi to se nezeptat, zda to tak je spravne? Proc se mi nezapocitava vyssi castka, kdyz jsem si o rodicak zadala v rijnu? a pokud bych narok na 2letou variantu mela, da se rozhodnuti jeste zmenit? Na zaklade informace pani z UP mam schvalenou 3letou :-( Moc dekuji za vysvetleni. Zdravi Ivana