FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chci se zeptat mám 35 dní dovolené,…

Dobrý den, chci se zeptat mám 35 dní dovolené, z toho je 15 z roku 2009, 20 dní z roku 2010. Kolik mi prosím může zaměstnanvatel převést do příštího roku? Nárok v naší firmě je 20 dní na rok. Děkuji mockrát za odpověď

Dobrý den. Pracuji ve státní sféře. Máme 4+1…

Dobrý den. Pracuji ve státní sféře. Máme 4+1 týden dovolené a ještě za tento rok mi zbývá 16 dnů, které nestihnu vyčerpat. Mohu si převést do příštího roku všech 16 dnů? A do kdy je musím vyčerpat? Zaměstnavatel tvrdí, že si mohu převést pouze 5 dnů. A může mi zaměstnavatel zbývající dovolenou bez mého souhlasu proplatit ve výplatě za měsíc prosince? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měla bych následující dotaz. Nyní jsme…

Dobrý den, měla bych následující dotaz. Nyní jsme ve firmě zjistili, že jseme zaměstnaci chybně dva roky vypláceli slevu na dani dítěti. Místo ZDT jsme dítě evidovali jako ZDTZP. Zaměstnanci jsme taky poskytli slevu o 20384,- více než měl nárok. Chtěla bych se zeptat na postup při nápravě. Jelikož dotyčný zaměstnanec má děti tři, můžeme mu s jeho souhlasem dobu sedmy mesíců přestat vyplácet slevu na děti s čím bychom dluh vyrovnali? A jaké opravné hlášení je třeba doložit finančnímu úřadu?

Dobrý den, prosím o radu jak vypočítat nárok na…

Dobrý den, prosím o radu jak vypočítat nárok na dovolenou u pracovníka, který má ve smlouvě týden.úvazek 3 dny a 25 hod. a nastoupil 1.4.2010. Někdy pracuje 2 dny v týdnu, někdy v týdnu nemá odpracováno nic. Nejedná se o dohodu o pracovní činnosti! Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den, zajímalo by mě kolik by činilo…

Dobrý den, zajímalo by mě kolik by činilo rizikové těhotenství z hrubé mzdy 22600.

Dobrý den, máme zaměstnance, který má neomluvenou…

Dobrý den, máme zaměstnance, který má neomluvenou absenci od 15.11. 2010 a nejde zkontaktovat.8. 12. jsme mu poslali výpověd ve smyslu § 55 odst. 1 písm. b ZP pro závažné porušení pracovní kázně zvlášt hrubým způsobem. Výpověd jsem poslala poštou do vlastních rukou výhradně jen adresáta, obratem se však dopis vrátil, že pán se odstěhoval. od kdy můžeme považovat výpověd za platnou? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující:…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: zaměstnankyni končí 12.12. MD, od 13.12. nastupuje řádnou dovolenou, aby si dovyčerpala 17 zbylých dnů. Chtěla jsem se zeptat, zda je můj postup správný - za 12/2010 dostane proplacených 14 dnů dovolené a 1 svátek (25.12.) a v lednu 2011 dostane proplaceno zbylé 3 dny dovolené. Děkuji za pomoc. MS

Dobrý den, k přechodu práv a povinností z…

Dobrý den, k přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů dochází dnem, v němž se smlouva o prodeji podniku (jeho části) stala účinnou. Když je den účinnosti 31.12., kdo dělá za ten den výpočet mezd? Prodejce, nebo kupující? Děkuji. Vladimír Žák

Dobrý den, pokud 7denní ochranná lhůta pro nemoc…

Dobrý den, pokud 7denní ochranná lhůta pro nemoc skončí v sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den (viz § 164 odst. 3 zák. o nemocenském pojištění)? Děkuji

Převedení dovolené k uvolňujícímu zaměstnavateli …

Převedení dovolené k uvolňujícímu zaměstnavateli Dobrý den, chci se zeptat jak se v praxi provádí následující: zaměstnanec je uvolněn do veřejné funkce. Zbyla mu část dovolené. V zákoně jsem se dočetla, že je možné jí převést k uvolňujícímu zaměstnavateli. Dobrá, obě strany se dohodnou sepíše se smlouva o převodu. Co dále následuje? Přefakturovávají se poté náklady? Máte někdo s tímto připadem zkušenosti? Děkuji

Dobrý den, zaměstnanec ve školském zařízení má…

Dobrý den, zaměstnanec ve školském zařízení má uzavřenou běžnou pracovní smlouvu s pracovním zařazením - zastupování jiných učitelů v případě nemoci (nemá stanovený pracovní úvazek). Je placen hodinovou mzdou podle odpracovaných hodin v měsíci, tzn.jeden měsíc odpracuje např. 5 hodin, následující třeba 15 hodin. Prosím o radu, jestli má takový zaměstnanec nárok na dovolenou a pokud ano, jakým způsobem se vypočítává. Děkuji. Tomáš Krutský.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zaměstnankyně…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zaměstnankyně nastoupila po rodič.dovolené do práce v 09/2010, na kolik dní má nárok na dovolenou. Ještě jeden dotaz, zaměstnankyni končí 22.12.2010 rodič.dovolená, na kolik dní dovolené by měla nárok v roce 2008,2009 a 2010 když dítě se narodilo 22.12.2007 (máme 4týdny dovolené) Děkuji Vávrová

Dobrý den, do zaměstnání jsem nastoupila 10.8…

Dobrý den, do zaměstnání jsem nastoupila 10.8.2010 (po ukončení studia, dřív jsem nikdy zaměstnaná nebyla), zajímalo by mě, jaký mám nárok na dovolenou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jak mám…

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jak mám postupovat když jsem 30.10. ukončila zaměstnání dohodou a bývalí zaměstnavatel mi stále nedal říjnovou výplatu přitom výplatní den jsem měla 20. Když jsem s ním mluvila řekl že nemá peníze. Prosím poraďte jak se bránit. Děkuji.

Dobrý den, nastoupil jsem do zaměstnání 1.7…

Dobrý den, nastoupil jsem do zaměstnání 1.7.celkový hrubý příjem od července do října činil 71728,-,od listopadu jsem celý měsíc v prac.neschopnosti,proplatil mi zaměstnavatel správně prac.neschopnost,když dostanu 3.093,- KČ? A jak se to počítá,děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy mi vznikne…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy mi vznikne nárok na vdovský důchod jsem ročník 1961 a ovdověla jsem letos.Mám na vdovský důchod znovu až v 58 letech? Děkuji za Vaši odpověd

Dobrý den!Jsem OSVČ,platím si nem.poj.Letos jsem…

Dobrý den!Jsem OSVČ,platím si nem.poj.Letos jsem čerpala dávky NP od srpna do října.Od listopadu do půlky prosince jsem podnikala a platila si znovu nem.poj.Od prosince/ledna budu opět v PN.Mám po této době nárok na čerpání dávek NP?Příp. za jak dlouho? Děkuji za odpověď, s úctou HC

Dobrý den dotaz ohledně exekucí: Měla bych tyto…

Dobrý den dotaz ohledně exekucí: Měla bych tyto dotazy, nastoupila k nám zaměstnankyně, vdova, nemá žádnou vyživovací povinnost, pobírá vdovský důchod pod ČSSZ v Brně, doložila naráz 2 exekuce, jedna nepřednostní a u druhé * prosím Vaší pomoc co je, když je oprávněný ČEZ Prodej s.r.o.? Předchozí zápočtové listy nejsou, byla dvakrát delší dobu v evidenci ÚP bez nároku na podporu a mezi tím dala čestné prohlášení, že byla bez zdanitelných příjmů. Zatím jsme napsali těm co jsou exekucemi pověřeni, že jsme nový plátci mzdy povinné. Náš výpočet pro exekuce jest u nepřednostních: z 9 000kč je 8010 zbytek č.m. – 5148,67= 2 861,33: 3= 953,- kč A z 1/3 k rozdělení mezi obě, tedy 476,50 Kč na každou. Bude-li ale jedna přednostní tak na 1/3 dáme 953,-kč a to samé z 2/3 na tu přednostní. Takto by to bylo kdyby nebylo vdovského důchodu. Jak požádat dva soudy, aby rozhodli kolik máme srážet mi a kolik ČSSZ? Stačí když jim napíšeme navzájem o té druhé exekuci a kdo o ní rozhodl a zároveň kým je vyplácen vdovský důchod? Zatím bychom do jejich rozhodnutí sráželi viz výše jeden z výpočtu po Vaší pomoci *.Děkuji předem J.P.

Dobrý den, pokud má zaměstnanec platit výživné a…

Dobrý den, pokud má zaměstnanec platit výživné a má nízkou měsíční mzdu a to 8tis.hrubého, je mi známo, že by mu měla zůstat nějaká nezabavitelná částka, ale on si přeje,aby mu bylo strháváno 2500,-Kč, mám si od něj nechat vystavit dopis,kde je uvedeno,že s výši srážky souhlasí,děkuji

Odstupné a podpora Od 22.11. jsem registrována…

Odstupné a podpora Od 22.11. jsem registrována na Úřadu práce a chci se zeptat jesli (v souvislosti se změnami od 1.1.2011)mi od ledna bude vyplácena podpora pokud jsem měla nárok na 3/měs. odstupné. Toto odstupné mi dluží zaměstnavatel v insolveci a Žádost o uspokojení mzdových nároků (vč. odstupného) na ÚP můžu prý podat (dle ÚP)až 12.1. i když všechny podklady dle zákona č. 118/2000 Sb. již mám.