FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, měla jsem dvouletou rodičovskou dovolenou do 9.10.2010, od 10.10.2010 mě zaměstnavatel vede tzv. na překážkách, protože jsem těhotná a nemá pro mě práci, jelikož v době prvního těhotenství mé místo při odchodu na mateřskou zrušil,na dohodu výpovědí jsem nepřistoupila. Chtěla jsem si zažádat o proplacení dovolené za rok 2010. Vychází mi, že "odpracovaných dnů na překážkách" včetně svátku splňuje podmínku 60dnů z čehož jsem myslela, že mám nárok na 25dnů dovolené, ALE bylo mi sděleno, že pokud jsem vedena na překážkách tak na žádnou dovolenou nárok nemám. Opravdu nemám na tuto dovolenou nárok? Pokud bych nebyla znovu těhotná, tak by mě přeci musel zaměstnat, protože ochranná lhůta je do tří let věku dítěte a dceři jsou dva roky. Děkuji za opověď.Miluše
Dobrý den, prosila bych o zodpovězení následujícího dotazu: Zaměstnankyně má sjednán hlavní pracovní poměr s částečným úvazkem 0,6 (do práce chodí tři dny v týdnu na 8 hodin). Mzdu má sjednánu v pracovní smlouvě jako hodinovou (nikoliv měsíční). Zajímalo by mě, zda se musí každý měsíc přesně dodržet sjednaný úvazek 0,6 anebo může některý měsíc odpracovat např. 12 pracovních dnů, další měsíc třeba 14 pracovních dnů anebo v některém měsíci jen třeba 6 pracovních dnů (vždy po 8 hodinách). Mzdu by zaměstnankyně přitom dostala zaplacenou vždy podle skutečně odpracovaných hodin. Můj dotaz tedy zní, nakolik se musí jednotlivé měsíce dodržovat sjednaná výše úvazku – jestli třeba stačí, když v ročním průměru bude úvazek činit 0,6. A ještě s tím související dotaz – pokud by v některém měsíci zaměstnankyně odpracovala např. jen 8 pracovních dnů (tj. ve skutečnosti v daném měsíci jen cca 0,4 úvazku), tak zda se zbylé dny do sjednaného 0,6 úvazku musí vykázat jako pracovní volno bez náhrady příjmu pro účely zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a odvést za tyto dny zdravotní pojištění z minimální mzdy (poměrná část). Toto mi není jasné, neboť v ust. § 3 odst. 5 zákona č. 592/1992 Sb. je uvedeno: „…u zaměstnanců v pracovním poměru odměňovaných měsíční mzdou…“ – znamenalo by to, že když je naše zaměstnankyně odměňována hodinovou mzdou, tak se zdravotní pojištění odvede jen za skutečně odpracované dny (samozřejmě za předpokladu, že mzda z těch 8 pracovních dnů dosahuje alespoň minimální mzdy)?. Děkuji mockrát za odpověď. D. Hrabovská.
Dobrý den. Naše zaměstnankyně byla od 14.2.2007 do 31.10.2007 na nemocenské a pak přímo přešla na PPM, ta jí skončila 15.5.2008 a od 16.5.2008 do 3.7.2010 pobírala RP. 4.7.2010 se jí narodilo další dítě a teď čerpá dovolenou na zotavenou souběžně s RP. PPM jí skončila 11.1.2011, od 12.1 má RP. Nechce se mi ani věřit, že má nárok na 60 dnů dovolené, jak mi vypočítal program. Je to tak skutečně správně??? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dodatkovou dovolenou. Máme pracovníka, kterému přísluší 5 dnů dodatkové dovolené za rok 2010. Tuhle informaci už znám nyní. Nevím, zda se má připsat tato dodatková dovolená do nároku ještě v roce 2010 nebo až v roce 2011? Pokud by to bylo v roce 2011, pak povýším starou dovolenou r. 2010? Zaměstnanec končí k 31.12.2010 a zbývá mu 5 dnů dovolené. Pokud bude nárok na dodatkovou dov. uveden v roce 2010, pak mu musím proplatit 5 dnů. Pokud nebude uveden, tak mu nemusím nic proplatit? Má vyčerpaný celý nárok 2010 k 31.12.,Děkuji za informaci. Musilová
Dobrý den, mám dotaz ohledně čerpání dovolené. V naší firmě máme nárok na 20 dní dovolené. Ale někteří zaměstnanci měli za celý rok 2010 čerpáno např. 24 dní. Je možné tyto 4 dny navíc čerpat z ledna 2011, čímž by jim v r. 2011 vznikl nárok pouze na 16 dní? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně nároku na podporu v nezaměstnanosti a mateřskou dovolenou po návratu z Anglie. Poslední rok a půl jsem žila a pracovala v UK, Před Vánoci jsem otěhotněla a v lednu se vracím zpátky do ČR. POchopitelně dávám v práci výpověď. Chci se zeptat, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti a následnou mateřskou dovolenou po návratu do ČR. Děkuji za odpověď.
Dobry den, Jsem obcankou CR, zijici v mimo CR, v EU, kde si platim zdravotni i socialni pojisteni. Pokud bych v CR byla zamestnana nebo zacala podnikat na vedlejsi PP, jakou cast zdrav. a soc. pojisteni musim odvadet abych mela narok na zdravotni peci v CR? Dekuji
Dobry den, chci se zeptat na dovolenou: pracuji na kratky, dlouhy tyden, 1 smena ma 13 hodin. Smlouvu mam na neurcito, 40hod/tyden vcetne svatku a vikendu. Cerpala jsem dovolenou a zamestnavatel mi pocita 1prac. den tj. 12 hodin(bez 1 hod. pauzy) za 1.5dne dovolene (rozdeluje mi to i na 8hod+4hod). Tak mi z 20 dnu dovolene zustane 13.3dne dovolene. Ma teda pravo mi urcit pulku dovolene tj.6-7dnu. Chci se zeptat jestli je to tak spravne nebo mam narok na 20dnu dovolene normalnym spusobem? Dekuji a preji vse dobre v novem roce. Jarka
Dobrý den. Náš dlouholetý pracovník, pracovní smlouva na dobu neurčitou, nastoupil 11.2.2010 na neschopenku a marodil do konce roku 2010 a dále v roce 2011. Jakým způsobem mu budu počítat narok na dovolenou. Máme 25 dnů dovolené. Děkuji Nedbalová
Dobrý den paní Sedláčková, pokud je v rozhodnutí ČSSZ uveden datum odejmutí invalidního důchodu např. 5.12.2010, znamená to, že tento den je posledním dnem invalidity, nebo již od tohoto dne invalidní není? Děkuji Vám za odpověď a přeji úspšný rok 2011.
Dobry den!Zajimalo by mne zda se da neschopenka vydana v ceske republice prevest a dale v ni pokracovat na slovensku.Nastupuji na rizikove tehotenstvi ale v breznu se chci vratit na slovensko.Pracovni pomer mam v Praze na dobu neurcitou.Za odpoved dekuji.
Dobrý den, Pracuji ve společnosti s celosvětovou působností. Od 1.1.2011, mi začíná nový, více jak roční projekt na Slovensku. Z toho důvodu jsem byl přesunut z organizační složky Praha do organizační složky Bratislava, tím se mi i změnila pracovní smlouva z českého na slovenského zamětnanace. Jakým stylem se mi nyní mění má práva a povinnosti ve vztahu k financím? V ČR mám trvalý pobyt, který nechci změnit. Mám zde hypotéku, platím si penzijní spoření a jsem dárcem krve. K tomu se mi v dubnu narodí první potomek. V souvislosti s dobou projektu, uvažuji, že si na Slovensku pořídím za pomocí hypotéky byt, který bych si po skončení projektu buď ponechal nebo bych jej dále prodal. Díky za odpověď Michal
Dobrý den, když je zaměstnanec v prac.neschopnosti od listopadu r.2010 a jeho prac.neschopnost přetrvává,až do roku 2011, tak se na nej vztahuji ještě staré pravidla, tzn.,kdy nemoc začala?Děkuji
Dobrý den, bude pro zaměstnavatele vhodnější zaměstnávat důchodce v roce 2011, nebo došlo k nějakým změnám v zákoně, děkuji
Dobrý den, žádáme o přídavek na dítě(vyplňujeme doklad o výši ročního příjmu, máme problém s vyplněním řádku na straně 2: ap-úhrn pojistného,které je povinen platit zaměstnanec sám za sebe..., již několikrát nám byl doklad vrácen, neboť ho pani účetní špatně vyplnila, rádi bychom si ho vyplnili sami, ale nevíme jak, z čeho máme vycházet? Děkujeme za ochotu a odpověď.
Dobrý den, do kdy se musí vybrat stará dovolená z roku 2010. Děkuji
Dobrý den, prosím jaké změny budou ve mzdovém účetnictví od roku 2011,děkuji
Dobrý den, u zaměstnavatele mám pracovní smlouvu a vedle toho ještě smlouvu o mzdě.Chci se zeptat, zda zaměstnavatel může a případně za jakých podmínek jednostranně vypovědět smlouvu o mzdě a nahradit jí mzdovým výměrem bez mého souhlasu.Děkuji
uzavíral jsem účetnicví za zemřelou OSVČ. Tato osoba zemřela v červnu. Při výpočtu odvodu na ZP mi vyšlo, že má zaplatit 174 tisíc. Pokud je maximum 19 tisíc,předpokládal jsem, že maximum bude 115 tisíc. Bylo mi vysvětleno, že u OSVČ je vyměřovací základ roční, takže mám smůlu. Tím pádem je tedy ten člověk pojištěný i po smrti. Neexistuje nějaký zvláštní předpis pro tento případ? Do řádku 4 přehledu musím totiž uvést, že podnikal pouze 6 měsíců a u ZP byl taky 6 měsíců a tím pádem chtějí všechno. Pokud by pouze ukončil podnikání, tak samozřejmě bude doktora ještě potřebovat i po zbytek roku, ale v tomto případě asi ne a navíc to byl důchodce, takže za něj platil i stát. Platí stát taky až do konce roku, když podnikal ? Děkuji za radu a přeji hezké vánoce M.Novák
Dobrý den, měla bych následující dotaz. Nyní jsme ve firmě zjistili, že jseme zaměstnaci chybně dva roky vypláceli slevu na dani dítěti. Místo ZDT jsme dítě evidovali jako ZDTZP. Zaměstnanci jsme taky poskytli slevu o 20384,- více než měl nárok. Chtěla bych se zeptat na postup při nápravě. Jelikož dotyčný zaměstnanec má děti tři, můžeme mu s jeho souhlasem dobu sedmy mesíců přestat vyplácet slevu na děti s čím bychom dluh vyrovnali? A jaké opravné hlášení je třeba doložit finančnímu úřadu? Děkuji