FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebuji poradit. Zaměstnankyně…

Dobrý den, potřebuji poradit. Zaměstnankyně nastoupila na PN 30.1.2008, na PPM nastoupila 18.5.2008, porodila 1.7.2008. Z roku 2007 měla nárok na zůstatek dovolené 4 dny. V roce 2008 neodpracovala 60 dní, ale nastoupila na PPM, tudíž měla nárok na 20 dní dovolené za rok 2008. 1.12.2008 nastoupila na RD, dovolenou (24 dní) nečerpala. Program na zpracování mezd mi ukazuje, že k datu 31.1.2011 má nárok na dovolenou celkem 84 dní (24+20+20+20). Dovolená by se měla krátit, ale nejsem si jistá celkovým počtem dní dovolené (84), na které má nárok. Nevím jestli má nárok na dovolenou za roky 2009, 2010 a 2011. Do práce opět nastoupí 1. nebo 2. 7. 2011? Za rok 2011 by měla mít nárok na poměrnou část dovolené - 6x1/12. Prosím o pomoc a radu jak případně krátit dovolenou. Děkuji za odpověď. Iveta

Dobrý den, chceme zaměstnancům proplácet odměnu…

Dobrý den, chceme zaměstnancům proplácet odměnu za pracovní pohotovost ve výši 10% z hod.průměru, jak je to s odvodama ze mzdy? Musíme srážet zaměstnancům daň, ZP a SP? Nebo je zde nějaká vyjímka? Děkuji za odpověď

Dobrý den dne 20.6.2010 obdržela má přítelkyně…

Dobrý den dne 20.6.2010 obdržela má přítelkyně odbytné ve výši 90 tisKč. Dne 15.7.2010 se stala mou manželkou. Po celý rok 2010 byla bez příjmů a rád bych si jí odečetl v ročním zůčtování daně u svého zaměstnavatele. Mohu když obdržela odbytné a nebyla mou paní? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu mít…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na PPM. 28.6.2010 jsem ukončila tříletou rodičovskou dovolenou s prvním dítětem. Poté jsem byla 2 měsíce v evidenci ÚP a od 1.9.2010 jsem zaměstnaná. Však od listopadu téhož roku jsem na rizikovém těhotenství, tudíž pobírám nemocenskou a nechodím do práce.Před prvním těhotenstvím jsem byla zaměstnaná a nárok na PPM jsem měla. Druhé dítě čekáme na 16.6.2011. Podle informací, které jsem dosud nalezla si nejsem jista, zda budu moci PPM pobírat, nebo budu muset jít na nemocenskou 6 týdnů před a 6 po porodu a poté budu pobírat rodič. příspěvek nebo budu muset pobírat rodič. příspěvek již od porodu a to ve 4 leté variantě? Děkuji za odpověď Sedláková

Dobrý den, měla bych dotaz ohlednědaně z příjmů …

Dobrý den, měla bych dotaz ohlednědaně z příjmů FO a SP a ZP. FO je zaměstnaná (- podepsáno prohlášení zde) a zároveň neuvolněná pro výkon funkce v obci - starosta, nyní ve funkci starosty skončila a dostala odchodné. Nad 5000 měsíčně za výkon funkce v obci bude zálohová daň a jaké SP a ZP? Jak je to s odchodným také se platí zálohová daň nad 5000 a jaké SP a ZP? předem děkuji za odpověď vohlidalovi@seznam.cz

Dobrý den, zaměstnavatel mi dlužil část mzdy. Po…

Dobrý den, zaměstnavatel mi dlužil část mzdy. Po 10letých soudních tahanicích mi tuto částku vyplatil včetně úroků z prodlení. Obě dvě částky, jak dlužnou mzdu, tak úroky z prodlení, mi vyplatil jako mzdu, a tedy mi bylo z těchto peněz odečteno sociální a zdravotní pojištění. U dlužné mzdy je to v pořádku, překvapilo mě to u úroku z prodlení. Je tento postup mého zaměstnavatele správně? Za odpověď děkuji. Josef Dobiáš

Dobrý den, jsem na MD od dubna 2004, mám 3 děti.…

Dobrý den, jsem na MD od dubna 2004, mám 3 děti. Před odchodem na MD mi zaměstnavatel neřekl, že mám nárok na dovolenou i za období PPM. Mohla jsem si vybrat jen poměrnou část dovolené ke konci dubna 2004. Můžete mi, prosím zjistit, jaké mám skutečné nároky na dovolenou a jak ji mohu čerpat? Předem mockrát děkuji. Jana T.

Dobrý den, od 1.1.2011 prý spadá výsluha vojáků z…

Dobrý den, od 1.1.2011 prý spadá výsluha vojáků z povolání (výsluhový důchod) do zdaňovaných příjmů a je přímo zdaňováná před vyplacením. Jedná se zde o daň zálohovou (kdo vydá potvrzení o výši) nebo srážkovou? Děkuji

Dobrý den,prosím Vás o radu: V sobotu se…

Dobrý den,prosím Vás o radu: V sobotu se zaměstnanci stal pracovní úraz,odpracoval celou pracovní dobu, ale neschopenku má již od soboty.Na OSSZ mně řekli že ten den se mu počítá mzda a neschopnost od dalšího dne, první tři prac.dny se nepočítají,takže nemocenskou počítám od čtvrtka? Jde o drobný prac.úraz,který zřejmě nepřesáhne 21 kalendářmích dní, je povinnost nahlásit tento pracovní úraz na OSSZ? Nedostala jsem přesnou odpověď? Děkuji za odpověď.Hezký den Petra.

Dobrý den, byl jsem zaměstnán od 17.3. 2010 do 30…

Dobrý den, byl jsem zaměstnán od 17.3. 2010 do 30.9.2010 na dobu určitou. Kolik dnů dovolené by mi měl bývalý zaměstnavatel proplatit, jestliže jsem stačil vybrat jen tři dny. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na PPM.…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na PPM. Pracuji na HPP na dobu určitou (do konce října 2011) a současně mám ŽL jako vedlejší činnost. Od března 2010 jsem si platila dobrovolné nemocenské pojištění v minimální výši. Nyní se ale podmínky změnily a je nutné platit i důchodové pojištění, jehož výše je vyšší než moje výdělky na ŽL, které činí cca 1500,- měsíčně. Před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná, tudíž bych se chtěla zeptat, zda se mi vyplatí nadále platit nemocenské pojištění, popř. v jaké výši, abych měla nárok na PPM i z vedlejší činnosti. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den! Petra

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT JESTLI JE MOŽNÉ…

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT JESTLI JE MOŽNÉ,ABY ŠEL PŘÍTEL NA MATEŘSKOU,JÁ JSEM S DCEROU NA 4LETÉ.v BŘEZNU SE NÁM NARODÍ DALŠÍ PŘÍRUSTEK.PŘÍTEL BY SI MOHL VYBRAT LEPŠÍ VARIANTU MATEŘSKÉ.A TAK 2-3MĚSÍCE BY BYL DOMA A PAK ZASE CHODIL DO PRÁCE NA PŘÍVYDĚLEK,JE TO MOŽNÉ???PŘÍVYDĚLEK K MATEŘSKÉ JE PRÝ NEOMEZENÝ.DĚKUJI ZA ODPOVĚD.m.

Odstupné v r. 2011, platí stále, že se z něj…

Odstupné v r. 2011, platí stále, že se z něj neodvádí ZP a SP? Děkujeme

Dobrý den, započítává se příspěvek zaměstnavatele…

Dobrý den, započítává se příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění do příjmů rozhodných pro dávky státní sociální podpory? Děkuji

Dobrý den, momentálně jsem na mateřské dovolené,…

Dobrý den, momentálně jsem na mateřské dovolené, ale po jejím skončení půju do práce a na rodičovskou dovolenou nastoupí manžel. Protože chceme využít rodičovskou dovolenou na 2 roky, musím nejdřív nastoupit na rodičovskou dovolenou já (protože manžel by neměl nárok na dvouletou variantu-protože má přiznanou minimální mzdu) a až po té bych předala rodičovskou dovolenou manželovi. Zajímá mě, jakou nejkratší dobu musím být já na té rodičovské dovolené, aby na ni pak mohl nastoupit manžel (tak aby po mně převzal tu dvouletou variantu)? Děkuji za odpověď Monika

Dobrý den, jak vyplním ELDP - průběh pojištění -…

Dobrý den, jak vyplním ELDP - průběh pojištění - zaměstnankyně na RD s prvním dítětem, dne 04.05. se jí narodilo druhé dítě. Děkuji.

Od listopadu 2010 jsem člen výboru společenství…

Od listopadu 2010 jsem člen výboru společenství panel. domu.Správce mi dal potvrzení o zdanitelných příjmech za období leden až prosinec 2010, kde úhrn zúčtovaných příjmů činí 2 000 Kč, úhrn povinného pojistného z uvedených příjmů činí 180 Kč, základ daně tedy 2180 Kč, skutečná záloha na daň 330 Kč. Musí se opravdu tento roční příjem zdaňovat, platit pojištění? Za rok 2011 bude příjem 6 000 Kč + pojistné. Existuje nejnižší možná částka příjmu, v tomto případě, která by byla osvobozena od zdaňování a pojistného./Chtěla jsem práci ve výboru vykonávat zdarma, ale bylo to zamítnuto/

Dobrý den, je stále oznamovací povinnost při…

Dobrý den, je stále oznamovací povinnost při zaměstnávání částečně invalidního důchodce? Mám pocit, že tato povinnost byla od loňského roku zrušena, ale nejsem si jistá. Děkuji za odpověď

V prosinci 2010 se mi narodilo mrtvé miminko, od…

V prosinci 2010 se mi narodilo mrtvé miminko, od 19.11. 2010 do 24.2.2011 jsem na mateřské dovolené, poté na doporučení lékaře pravděpodobně přejdu na nějakou dobu do pracovní neschopnosti. Nemocenskou jsem si jako OSVČ platila od prosince 2010 do listopadu 2O11 v plné výši (cca kolem 1000 Kc mesicne). Jaká bude výška mé nemocenské? Z čeho se bude vypočítávat? Lze plynule přejít z PPM na nemocenskou? Děkuji za odpoveď

Dobrý den, měla bych jeden dotaz: Můj otec od…

Dobrý den, měla bych jeden dotaz: Můj otec od minulého roku marodil, konkrétně zhruba od začátku června 2010, neschopenka mu byla ukončena 5.1.2011, následně si 2 dny vzal dovolenou. Bohužel přes víkend opět onemocněl - s jinou nemocí, a od 10.1.2011 má opět neschopenku. Chci se zeptat, z čeho se budou počítat nemocenské dávky. Lékař mu řekl, že po třetím týdnu nemoci nemá nárok na dávky od státu a bude doma zadarmo..jak to tedy je? děkuji za odpověď.