FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2010 jsme zaměstnali pracovníka, který byl veden na úřadu práce. Byl u nás zaměstnán na DPP, mzda nepřesáhla 4000. Je u tohoto pracovníka možné využít slevy na dani a vyhnout se tak 15% sazbě daně? O jakou dan se bude vlastně jednat a jaké doklady je nutné za něj doložit na FÚ? Děkuji
Dobrý den, jak se vypočítává mzda - odměna - místostarosty? Platí soc. a zdravotní pojištění a kolik se platí daň? Děkuji
Dobrý den,nejsem si jistá v jedné věci.Zaměstnáváme občana z SK,má zde přechodný pobyt,je rozvedený.Jediný příjem má zde. Domnívám se,že je daňový rezident a tudíž nebudu vyplňovat přílohu č.2 k Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti. Díky
Firma nám umožňuje čerpání příspěvku v rámci FKSP ve výši 20.000,- za kalendářní rok.Vzhledem k tomu, že jsme v roce 2010 částku nevyčerpali, objednali jsme si v prosinci lázeňský pobyt za cenu 8970,-, který byl vyfakturován a firmou uhrazen ještě v prosinci 2010. Pobyt se ovšem uskuteční až v červnu 2011. celková částka z FKSP kterou jsem vyčerpal za rok 2010 byla 20.410,- korun, 410 korun jsem uhradil hotově do pokladny společnosti. V lednu mi bylo sděleno, že lázeňský pobyt, vzhledem k datu čerpání 6/2011 již nelze účetně zahrnout do roku 2010 a musí být zahrnut do roku 2011. Prosím o sdělení, zda je tento postup správný a nelze lázeňský pobyt skutečně čerpat z fondu FKSP v roce 2010. Děkuji za odpověď.
Dobrý den děkuji za vaši odpověď,omlouvám se,ale pořád nevím který fond pracovní doby pro kalendářní rok je platný pro mne.Ta delší kde jsou svátky zahrnuty do pr.fondu,či do toho druhého který je kratší právě o ty svátky.Děkuji Vašmucius František
Dobrý den, chci se zeptat, zda může firma působící v několika zemích platit své zaměstnance za stejnou práci různě..? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, na konci roku 2008 se firma, ve které jsem byla 4 roky zaměstnaná, dostala do potíží a k poslednímu únoru 2009 jsem dostala výpověď. Během výpovědní lhůty jsem otěhotněla, k 1.březnu 2009 jsem si založila živnostenský list, ale pro neznalost se mi přerušilo nemocenské pojištění (asi na 2dny). Pro nárok na PPM jsem měla možnost využít 180-ti denní ochranné lhůty nebo si 180 dní platit nemocenské, mohla jsem si vybrat. Na mateřskou jsem šla na konci srpna 2009, na úřadě mi doporučili platit si nemocenské pojištění. Nárok na PPM jsem dostala. Nyní jsem na tříleté RD a ráda bych brzy otěhotněla znovu. Přivydělávám si na živnostenský list i pro firmu, kde jsem byla zaměstnaná, platím si tedy snížené zálohy na důchodové a zdravotní pojištění a do teď jsem si platila nemocenské pojištění 56,-. Teď bych si měla platit min. nemocenské 92,- a důchodové 1807,-, bez toho, že by mi bylo něco vráceno, když nevydělám dost, což je víc než pravděpodobné. Mám tedy možnost: a) platit si nemocenské 92,- a důchodové 1807,- dokud nenastoupím na PPM (což může být, kdo ví kdy) b) přestat si platit nemocenské a začít platit min. nemocenské a vyšší důchodové hned, jak otěhotním c) přestat si platit nemocenské a jít na 4-letou RD d) nechat se zaměstnat u bývalé firmy e) na mateřskou by šel můj přítel a zvolil by pro mě 2-letou nebo 3-letou RD (jde to?). Teď tedy k dotazu. Nevím, jestli možnosti jsou správné a reálné a neumím si je úplně vyhodnotit. Mohu se během RD nechat zaměstnat, z čeho by se mi počítala mateřská a kdyby mě zaměstnali až za rok, byl by problém s nárokem na PPM, kdybych měla výpadek s placením nemocenského (např. ten rok)? Nástup na 4-letou RD bez nároku na PPM je také 6-8 týdnů před porodem, do 21měsíců budu dostávat 7600,- měsíčně potom 3600,-? Pokud bych si platila min. nemocenské 92,- dostanu za 28týdnů PPM 14112,- (denní dávka 72,- x 196dní), tzn. víc než dvakrát méně, než když nárok na PPM mít nebudu? Děkuji za odpověď. S.Z.
Dobrý den,chci se zeptat stravné při pracovní cestě našeho zaměstnance (cizinec Německo s českou pracovní smlouvou s místem plnění výkonu práce jedno město v DE )jak mám počítat cestovní náhrady (stravné)zaměstnance? Podle našich zákonů nebo ve výši německého stravného. Předpokládám, že pro něj bude pracovní cesta po tuzemsku na území DE, tj. naše současná výše stravného (63,- 95,- 149,-) a jaké stravné dostane pokud pojede přes hranice do ČR (výše 45,-EUR)?Děkuji za odpověď,Tůmová
Dobrý den, chtěla bys se zeptat jaký nárok dovolené na rok 2011 má zaměstnankyně, které je na mateřské dovolené od 11.9.2011 do 25.3.2011? Odpracuje v roce 2011 přesně 60 dní, bude mít nárok na celou dovolenou za rok 2011 nebo se jí bude krátit za každých 21 dnů - tzn. 2/12 nároku? Rodičovská dovolená se nepovažuje za výkon práce že? A dovolenou za rok 2011 si může vybrat hned po skončení PPM nebo až po skončení rodičovské dovolené? Kdyz zaměstnankyně si nevybrala dovolenou ještě z roku 2010, můžu ji nechat čerpat dovolenou i s nárokem za rok 2011 dohromady, můžou se sečíst?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně výše nemocenské a následné mateřské při placení nemocenského po 1010Kč od února 2010 do prosince 2010. Za leden a únor 2011 na nemocenském odvedeno 190Kč. Nemocenskou mám nastoupit 28.2. nebo 1.3. 2011, mateřská pak od 26.5.2011 - což je 6 týdnů před porodem popř. 12.5. což by bylo 8týdnů před porodem. Jak se v tomto případě zohledňují loňské platby nemocenského poj.?Jak vysoká bude nemocenská a pak mateřská? Dále můj dotaz směřuje na Dohodu o provedení práce v průběhu trvání nemocenské. Vím, že nelze uzavřít na stejnou činnost, která byla vykonávána jako SVČ, a ze které bylo placeno nemoc.poj. Je ale možné uzavřít na činnost podobnou? Např. živnost na výuka jazyků - je možno uzavřít dohodu na volnočasovou aktivitu pro děti - více dopodrobna nespecifikovanou? popř. ji specifikovat nejak obecně? Je možné ji uzavřít s občanským sdružením??? Předpokládám, že je třeba zohlednit to pro co lékař uznal práceneschopnou...např. při riziku kontaktu s malými dětmi by asi dohoda o pp neměla směřovat na volnočas. aktivity pro děti...Jak z toho vybruslit? Při nemocenské se přerušuje a někde hlásí přerušení živnosti? V průběhu nemocenské ne, ale při mateřské budu zastoupena kolegyní z oboru na její vlastní ŽL, a pracovat nebudu, moje IČo a podnik. účet může fungovat dál? Vím, že je dotazů, hodně, ale nerada bych udělala nějakou chybu, prosím o odpověď. Děkuji, L. Křenková
Proplacení dovolené dobrý den,měla bych dotaz. Mam pracovní poměr na dobu neurčitou. Od 26.4.2010 jsem byla na nemocenské, z důvodu riz.těhotenství. 28.10.2010 jsem přešla na mateřskou, která mi končí 11.5.2011 a pak přecházím na rodičovský příspěvek. Na kolik mam nárok dovolené za rok 2010 a za rok 2011? Děkuji za odpověď.
Firma, která nám zpracovává mzdové účetnictví, požaduje po našich zaměstnancích, kteří si uplatňují odpočet úroků dle § 15odst. 3 písm. b)a c) výpis z listu vlastnictví - originál. Domníváme se, že by postačovala kopie jako v případě úvěrové smlouvy a jen potvrzení o zaplaceném úroku musí být originál. Jak je to? Děkuji za odpověď. Pulcová I.
Dobrý den, od září loňského roku jsem studentem střední školy, kterou ale studuji dálkově. Bylo mi řečeno že jsem po tu dobu měl být v evidenci pracovního úřadu. Zaměstnán jsem po tuto dobu nebyl, měl jsem pouze drobné brigády bez smlouvy. Chtěl bych se zeptat, kolik budu muset doplatit za těch 6 měsíců za zdr. a soc. pojištění? děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký nárok na dovolenou má zaměstnankyně, který byla na rodičovské dovolené s prvním dítětem, 9.9.2010 nastoupila na mateřskou dovolenou s druhým dítětem a po jejím ukončení 24.3.2011 žádá o čerpání dovolené za rok 2010. Bude se jí krátit nárok na dovolenou za dny rodičovské dovolené před mateřskou dovolenou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,moje maminka má dojem,že jí byl starobní důchod špatně vypočítán.Jakým způsobem je možné si nechat starobní důchod přepočítat?Je možné zažádat o přepočítání e-mailem?Velice Vám děkuji za odpověď a Váš čas.Přeji hezký a klidný den.Izakovičová
Dobrý den, zaměstnanec si celé roky uplatňoval odečet z titulu zaplaceného pojistného na své soukromé životní pojištění. V únoru oznámil, že toto soukromé životní pojištění v průběhu roku 2010 "zmrazil" a nic mu nebylo vyplaceno. Nyní si nejsem jista, jestli tímto krokem neporušil smlouvu o soukromém životním pojištění a jestli teď není povinen podat si daňové přiznání nebo mu smím provést roční zúčtování. Děkuji.
Dobrý den, mohu Vás poprosit o radu, kdy jsem zaměstnán na HPP u firmy, kde bych si mohl nyní přivydělávat úklidem. Je možné to udělat na DPP s tím, že by smlouva zněla na celý rok s limitem do 150 hodin? Paní jednatelka se obává, že by finanční úřad toto nevzal, že když je to na celý rok, tak je potřeba již smlouva na vedlejší PP. Pokud by šlo na DPP, tak se to pak daní srážkou bez sociálního a zdravotního a k platu z HPP se to již nepřičítá? Daňové si dělám sám, takže tam už bych to pak neuváděl? Předem Vám děkuji za ochotu a s pozdravem, Dan Slabý Praha
Dobrý den, slyšela jsem o nějaké podpoře studenta VŠ od zaměstnavatele u kterého je brigádně zaměstnán a zaměstnavatel si tuto částku může dát do nákladů.Existuje něco takového?
Pracuji u zaměstnavatele 10 let, k 28.2.2011 končím. Dovolenou máme 25 dnů. Kolik letošní dovolené si mohu vybrat? Domnívala jsem se, že 4, ale bylo mi sděleno,že mám nárok pouze na 2, protože má únor jen 28 dnů. Děkuji za odpověď
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na placenou nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství u OSVČ.Ode dne 01.05.2011 nastupuje rodičovskou dovolenou na první dítě a před tímto datem čerpala peněžitou pomoc v mateřsví(splnila podmínky a platila si dobrovolné nemocenské pojištění). Do třech let plánuje další dítě a nevím, zda bude mít nárok na nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství,protože přeruší podnikání OSVČ. Bude mít za těchto podmínek automaticky nárok (jako mají zaměstnanci) nebo CO musí splnit, aby nárok měla? Děkuji za odpověď.Tůmová