FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pracuji od roku 2007 na DPČ u jedné firmy. V dohodě mám stanovený úvazek 20 hodin týdně a odměnu za hodinu 90 Kč. Od 1. února jsem v DPN (zatím až doposud). Zatím jsem nedostala ani náhradu mzdy od zaměstnavatele, ani nemocenskou dávku. Jeden pracovník OSSZ tvrdí, že nemám nárok na nemocenskou, protože moje práce je zaměstnáním malého rozsahu. Já jsem samozřejmě za únor nemohla vydělat 2000 Kč, tudíže nedostanu ani náhradu mzdy, ani nemocenskou dávku. Druhý zaměstnanec OSSZ však tvrdí, že ze smlouvy jasně vyplývá, že si vydělám více než 2000 Kč, tudíž moje práce není zaměstnáním malého rozsahu a nárok na náhradu mzdy a nemocenskou mám. (Mzdu pod 2000 Kč jsem měla naposledy snad v roce 2007.) Kde je tedy pravda? Druhý dotaz: Kolegyně je OSVČ a pracuje k tomu ještě u nás ve firmě. Také na DPČ, má stejné podmínky jako já. V lednu byla nemocná, nevydělala více než 2000 Kč a nemocenskou nedostala. V případě, že by se OSSZ rozhodla, že její práce tedy je zaměstnáním malého rozsahu a že tedy nemá nárok na nemocenskou, musí si za sebe jako OSVČ zaplatit zdravotní pojištění za leden? Děkuji za odpovědi
DOBRÝ DEN!MÁM DOTAZ OHLEDNĚ DOVOLENÉ NA ZOTAVENOU. Z ROKU 2007 MI ZUSTALA NEVYBRANÁ DOVOLENÁ 8,5 DNE.V LEDNU 2008 JSEM SI VYBRALA 1 DEN A NASLEDOVALA OD 18.1.2008 DO 4.7. NESCHOPENKA Z DŮVODU RIZIKOVÉHO TĚHOTENSTVÍ.DNE 5.7. JSEM NASTOUPILA NA MATEŘSKOU DOVOLENOU,KTERÁ MI KONČILA 17.1.ZAŽÁDALA JSEM O ČERPÁNÍ DOVOLENÉ,POTÉ V ÚNORU I O RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK DO TŘÍ LET VĚKU DÍTĚTE,KTERÝ KONČÍ 31.8.2011.PANÍ ÚČETNÍ MI VÝPOČÍTALA DOVOLENOU 17,5 DNE,KTERÁ BYLA ČERPÁNA.BYL JEJÍ VÝPOČET DOBŘE?KOLI MI NÁLEŽELO DOVOLENÉ ZA ROKY 2007,2008,2009?JEST-LI NEBYL VÝPOČET DOBŘE,CO MÁM UDĚLAT? MOC DĚKUJI ZA POMOC!! S POZDRAVEM A.
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně pracovnice, která do konce minulého roku pracovala u jiného zaměstnavatele a 28.2.2011 nastoupila k nám.Předložila zápočtový list, kde má uvedeno 8 exekucí v pořadí, jak mají být spláceny.Jsou všechny nepřednostní a mě vyšlo, že ji každý měsíc budu zhruba na tyto exekuce strhávat 170 Kč a chtěla bych vědět, jak to mám mezi těch 8 rozdělit nebo jestli to půjde pouze na exekuce 1. v pořadí.Ještě mi přisly exekuční příkazy, které jsou již v zápočtovém listu uvedeny - k těmto tedy asi přihlížet nebudu a budu se řídit zápočtovým listem a jejich pořadím? Moc děkuji za pomoc. MS
Dobrý den, měla bych prosbu. Mám 3 a půl letá dvojčata. Slevu na dani dětí uplatňuje již od narození dvojčat manžel - já jsem byla na MD. Ráda bych ji nyní uplatňovala já, poněvadž mi manžel přestal již delší dobu přispívat na domácnost a veškeré věci ohledně financování sebe, dvojčat - školka, strava, oblékání atd. je na mně. Jenže-domnívám se, že manžel v zaměstání dobrovolně nepodepíše daňové prohlášení o tom, že slevu od daného měsíce uplatňovat nebude. Je nějaká "oklika", jak postupovat? Např. že by mi v zaměstnání napsali prohlášení že od dubna ji uplatňuji já a manželovi se sleva uplatňovat nebude? Děkuji moc za radu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda zaměstnanec trvalé bydliště na Slovensku si může v ČR podat daňové přiznání na FÚ. Celý rok pracoval v ČR žádné příjmy ze zahraničí nemá. Děkuji
Firma mi plati od března 2008 životní pojištění. Smlouva byla uzavřena na dobu 3 let. Pojištění se skláda z běžného a mimořádného pojistného, které tvoří 90% pojistného. Za první rok pojištění mi bylave mzdě do daňového základu přičtena částka běžného pojistného. Od roku 2009 jsem na mateřské resp. rodičovské dovolené a pojistné daněno nebylo. Nyní má dojít k výplatě celé částky. Jak mám toto pojistné zdanit? Mám podat opravné daňové přiznání za roky 2009 a 2010 (které za mě podával zaměstnavatel a částky pojistného v příjmech zahrnuty nebyly)? Je možné vše zdanit až v roce výplaty pojistného tj. v r. 2011? Pokud bych podávala daňové přiznání sama, jaké doklady musím k daňovému přiznání přiložit? Musim z tohoto pojištění platit i sociální a zdravotní pojištění? Jak by se v tomto případě postupovalo? Děkuji
Dobrý den, na kolik dní za rok 2011 bude mít nárok zaměstnankyně, která je na mateřské dovolené od 11.9.2010 do 25.3.2011? Dovolenou za rok 2010 vyčerpala v plné výši (40 dní - školství) ještě před nástupem na mateřskou dovolenou.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, ve výplatě za únor (ale přišla ted v březnu) jsme měli odměny - dle průměrné náhrady na dovolenou se to počítá z kalendářního čtvrdletí, to znamená že dovolenou bych si měla vzít od dubna-června (výpočet bude z průměrů 01-03/2011) nebo se to počítá tři měsíce zpátky, ne čtvrtletně? Snad je můj dotaz trošku srozumitelný, děkuji
Dobrý den, kamarádka dostala výpověď za nadbytečnosti a byly jí podle zákona vyplaceny 3 platy. Jelikož měla již delší dobu zdrav. problémy ( kvůli obavám ze ztráty práce je přecházela), došla si k lékaři a zjistila, že se na ní vztahuje jakási ochranná lhůta. Je tedy nyní v pracovní neschopnosti. Chtěla by poprosit o informaci, zda jí současně běží 3 měsíce po které nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, či jí začnou běžet až dnem, kdy ukončí prac. neschopnost. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, nastoupila jsem do nového zaměstnání k 1.12.2010. Dovolená ve firmě je 5 týdnů. Za prosinec jsem měla nárok na 2 dny, avšak zaměstnavatel mi jí nechtěl dát, musela jsem si to nadpracovat a vybrat si náhradní volno. Tvrdil, že čerpání je možné až po odpracování 60 dnů. Je to pravda? Neměla jsem nárok na dovolenou za odpracované dny? Bere se pro tento účel za odpracovaný den také svátek? Pokud ne, mám nárok dostat tyto 2 nevyčerpané dny v letošním roce? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu ohledně sociální pojištění. Máme zaměstnance na DPČ sjednaná odměna 2.105 Kč (topič - topí jen v zimním období říjen - duben 20 hod. měsíčně). Tzn. že z jeho odměny je odváděno SP a ZP nejedná se o ZMR. V loňském roce topil i nějakou hodinu již v září odměna byla vypočítána na 1.053 Kč. Z této částky jsem SP ani ZP neodvedla protože není splněna podmínka rozhodného příjmu 2.000 Kč a nejedná se ani o pracovní smlouvu nýbrž o DPČ. No a při kontrole na OSSZ nám bylo SP za tento měsíc doměřeno. Chtěla jsem se zeptat zda bylo SP doměřeno podle vás oprávněně a pokud ano tak na základě čeho resp. jakého § zákona? Velice vám děkuji za odpověď a váš čas. Jedličková
Dobrý den, naše bývalá zaměstnankyně začátkem ledna podepsala, že chce provést roční zúčtování daně, pár dní nato však zemřela. Mohu v tomto případě, pokud je žádost již podepsaná, roční zúčtování provést, nebo vždy v případě úmrtí se to už provádět nesmí? Mám tedy poslat Potvrzení o zdanitelných příjmech jejímu manželovi? A její ELDP za rok 2010 taky? Děkuji.
Dobrý den,mám problém z výpočtem daně a daňového zvýhodnění- nelíbí se mi řádek č.31 Doplatek ze zaúčtování a) přeplatek na dani po slevě činní 7580,-b)doplatek na daňovém bonusu 13145,- nevím jakou částku mám vyplatit zaměstnanci.Sleva na dani na poplatníka 2070,-Kč byla vyplácená každý měsíc ze mzdy + sleva na děti 2x967,-Kč. Děkuji za odpověď.R.P.
Dobrý den. Od 1.3.jsem začal pracovat u společnosti kde mají rozdelen pracovní poměr smlouva+smlouva mandátní.Na HP mám smlouvu na 10000kč. Na MS mám 24500kč.Dostanu služebí auto,telefon a podporu kancelářských věcí jako papír, barvy do tiskárny. Jen si neumím představit co budu vykazovat v daňovém přiznaní za výdaje spojene s MS. Nebo MS je osvobozena od daní???? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně danového zvýhodnění na děti.Zaměstnankyně doložila rodné listy dětí a neupozornila,že žije s otcem v jedné domácnosti ( nejsou manželé).Jelikož až v roce 2011 nám sdělila,že žije s druhem,tak jsme po ní vyžádali potvrzení,že neuplatňuje druh daň.zvýh.a zjistily jsem,že on též od roku 2008 uplatňoval daň.zvýh.na děti a zaměstnankyně nikdy nevyžádala od nás potvrzení o neuplatňování ani nikde nepodepsala druhovi čestné prohlášení.Nevím zda-li již toto proběhlo dříve,jelikož je u nás zaměstnaná od roku 2008.Chtěla bych poradit co s tím,jelikož dle mého názoru účetní druha si měla,vyžádat od matky dítěte potvrzení nebo alespoň čestné prohlášení a to neudělala.Jest-li máme zaměstnankyni poslatna FÚ a nebo to nechat,aby si to vyřešil druh.Jelikož došlo k neoprávněnému čerpání daň.zvýh.Děkuji předem za Vaší pomoc a odpověď. Katka
Dobrý den,prosím o radu,máme s.r.o. a jednatel má ve smlouvě o výkonu funkce měsíční odměnu 6100 Kč.Ale chce používat firemní vůz i pro soukromé účely (kupní cena 150000 s daní), když připočtu k odměně 1% z ceny auta - bude základ pro výpočet pojistného 7600. Nechceme ale z odměny odvádět sociální (proto byla odměna stanovena do částky 6200 pro odvod jen zdravotního poj.) Znamená to, že pokud se mu bude přičítat 1% z ceny auta - budeme muset odvádět i sociální? Nebo stále jen zdravotní, protože odměna je ve smlouvě stanovena na 6100? Velice děkuji!!
Dobrý den, vyměřovací základ pro vyplnění evidenčního listu důchodového pojištění je hrubá mzda nebo superhrubá mzda? Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel je slovák (trv.bydliště má na Slovensku) studuje vysokou školu také na Slovensku, ale v ČR má uzavřenou dohodu o pracovní činnosti, kde si neuplatnil slevu na studenta a v ročním zúčtování to nechtějí mu promítnout. Řekli, že si musí skrz to podat daňové přiznání. To si má podat v ČR nebo na Slovensku? A pokud tady, tak na jaký finanční úřad? Nebo jak má postupovat? Děkuji. S pozdravem Fantová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na kolik dní za rok 2010 dovolené mám nárok, když jsem byla 1.1.-4.1.2010 na nemocenské, od 5.1.-28.1.2010 jsem pracovala a od 29.1. - 7.9.2010 jsem byla opět na nemocenské (rizikové těhotenství) a od 8.9.2010 dosud jsem na mateřské. Děkuji
Dobrý den, zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou od 19.8.2010 do 2.3.2011. Nárok na dovolenou za rok 2010 měla 40 dnů (školství), vyčerpala před nástupem na mateřskou dovolenou 35 dní, zbývá tedy vyčerpat 5 dní. Jaký nárok bude mít ale na rok 2011? Také 40 dní + 5 dní z roku 2010 nebo se to bude nějak krátit a kolik dnů si tedy může vyčerpat dohromady?