FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, od zaměstnavatele, u kterého jsem stále zaměstnaná jsem již od listopadu 2010 neobdržela ani jednu výplatu.Sám na sebe podal návrh na insolvenční řízení(nachází se před rozhodnutím o úpadku),dnes obdrželod vrchního soudu rozhodnutí, že musí zaplatit 50 tisíc, aby byla insolvence zahájena, jinak se pozastavuje.Chtěla bych Vás požádat o informaci,když podám okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplácení mezd,zda mi pracovní úřad dlužné mzdy a odstupné vyplatí. Děkuji za odpověď
Dobrý den, zaměstnanec má od soudu nařízené platit výživné ve výši 2500,-Kč měsíčně, zaměstnavateli nepřišlo žádné vyrozumění,že mu částku výživného musí srážet ze mzdy,jak prosím dále postupovat,když byly ještě vydány 3 exekuce na mzdu a z toho jedna přednostní, zaměstnanec má čistou mzdu 7120,-Kč měsíčně,děkuji za vyrozumění
Dobrý den Mám dotaz ohledně dovolené. Pracuji ve školství (nepedagogický pracovník) mám 25 dnů dovolené. Končím pracovní poměr dne 22.7.2011. Prosím sdělte mi nak kolik dnů dovolené mám v letošním roce nárok. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, u zamestnavatele jsem pracovala od 1.12.2010 do 28.02.2011 v roce 2010 jsem čerpala 1 den dovolené kolik mi vznikl nárok na dovolenou po ukončení pracovního poměru.předem děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den, zaměstnanec pobírá hrubou smluvní měsíční mzdu 8tis.Kč, čistého má 7120,-Kč, na jeho mzdu jsou nařízeny 3 exekuce,můžete mi poradit,jak mám v tomto případě postupovat?? Jedna exekuce je uvedena jako přednostní,děkuji
Dobrý den, obdrželi jsem vyrozumění, které nabylo právní moci,že musíme od 15.3. srazit ze mzdy částku 1976,-Kc,můj dotaz zni,zda je tato částka adekvátní,když zaměstnanec má hrubou mzdu 8tis.Kč a v čistém je to 7120,-Kč,děkuji a dále má ještě další srážku ze mzdy,na exekučním příkazu je uvedeno,že se jedná o přednostní srážku, pohledávky ve výši 21.022,-,náklady exekuce 8.484,-,nevím vůbec,jak mám v tomto případě postupovat,moc Vám děkuji za pomoc.
Dobrý den,jsem na Rodičovské dovolené,která mi končí 21.4.2011.V práci jsem dostala k 21.4.2011 výpověď z důvodu přestěhování firmy do zahraničí. Znovu jsem otěhotněla a potřebovala bych vědět zda-li můžu jít ještě na nemocenskou než mi začně výpovědní lhůta a jestli budu mít nárok na PPM.A jak je to z odstupným,po výpovědi mi má odstupné přijít,ale pokud bych byla na nemocenské,tak nevím jestli mám na na odstpné nárok. Děkuji
Dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s tímto dotazem. Pokud jsem v roce 2010 pracoval 4 měsíce u zaměstnavatele, kde jsem měl podepsané prohlášení dani z příjmů FO a zbývajících 8. měsíců jsem byl registrovaný na úřadu práce, jako nezaměstnaný. Budu si podávat DP sám a nevím, zda-li mám na prvním listě DP uvést za zdaňovací období 2010 od 1.1.2010 do 31.12.2010 tuto formulaci? Zaměstnaný jsem byl pouze 4. měsíce, tak nevím- jestli nemám uvést do DP za zdaňovací období od 1.1.2010 do 30.4.2010, tedy po dobu, kdy jsem byl zaměstnaný u zaměstnavatele? Předem děkuji za odpověď. Nashledanou.
Dobrý den, jaká by měla zůstat nezabavitelná částka pro osobu,když má 8tis.Kč hrubého, v čistém 7120,-Kč, je svobodný, ale děti má 2, na jeho mzdu byly totiž nařízeny 2 exekuce,děkuji
Dobrý den, když zaměstnavatel vyžaduje, abych pracoval v jiné firmě, kde mi domluvil i práci, když toto odmítnu mám nárok na odstupné?? Dle mého názoru by se jednalo o ukončení pracovního poměru pro nadbytečnost.Můžete mi sdělit,jestli mám pravdu a dle jakého paragrafu? Moje smluvní měsíční mzda činí 10tis.Kč hrubého,jak by se výše odstupnéhé počítala,děkuji
Dobrý den, prosím o radu, jakým způsobem se počítá výše odstupného, když moje smluvní mzda činí 15 tis.Kč hrubého, kolik bych tedy ze zákona měla správně dostat od zaměstnavatele,děkuji
Dobrý den, maminka je zaměstnaná na plný úvazek, v současné době v pracovní neschopnosti a zároveň pobírá starobní důchod a má 2 nepřednostní exekuce. Zatím ji strhávají jen 1/3 ze starobního důchodu a chtěly bychom vědět, kolik jí mohou strhnout ze mzdy, až nastoupí po pr. neschopnosti nebo jestli si jí můžou vzít celou.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, co musí zaměstnavatel udělat v souvislosti s ukončením pracovního poměru zaměstnance, co musí vše předat zaměstnanci a co musí udělat vůči úřadům. Děkuji
Dobrý den, v zaměstnání jsem loni dostala výpověď pro nadbytečnost, která měla vypršet 31.8.2010. Cca 10 dní před koncem výpovědní lhůty jsem zjistila, že jsem těhotná. Oznámila jsem to zaměstnavateli a jelikož mé místo bylo k 31.8. zrušeno, byla jsem převedena na překážky na straně zaměstnavatele. Nyní nastupuji na řádnou mateřskou dovolenou, během překážek a mateřské mi vznikl nárok na cca 35 dnů dovolené, kterou by bylo vhodné čerpat po mateřské a před nástupem na rodičovskou dovolenou. Otázkou je, zda během čerpání dovolené by mi nedoběhla výpovědní lhůta a tím bych se stala nezaměstnanou. Jelikož plánuji do tří let druhé dítě, nechci přijít o 2. PPM a zrychlenou rodičovskou (vzhledem k platu). Raději bych nechala dovolenou propadnout. Děkuji.
Dotaz: Dobrý den,chci se zeptat k výpočtu náhrady mzdy nemocenské za zaměstnance. Nastoupil 3.1.2011 a nemocenská je od 18.3.2011 rozhodné období je tedy leden a únor 2011?Denní vyměřovací základ je hrubý příjem děleno počet kal. dnů nebo odpracovaných? a pak z této částky 60% na den od 4-21 dne?Děkuji za radu. Jana V. Odpověď: Dobrý den, musíte počítat pravděpodobný průměrný výdělek, protože nemoc je ve stejném kalendářním čtvrtletí,jako nástup do zaměstnání. Náhradu mzdy za březen budete počítat z tohoto pravděpodobného výdělku. Náhradu mzdy za duben už budete počítat z průměrného výdělku od 3.1. do 31.3.2011. Průměrný výdělek se ještě REDUKUJE a až z této částky počítáte 60 %. Prosím ještě o doplnění, každý mi říká něco jiného, lektor, který nám přednáší kurz- daně,účetnictví a mzdy mi řekl, že se prům. výdělek bude počítat z ledna a února 2011.Dle skutečných hodin a hrubé mzdy.Ostatní, že průměr vypočtu jako pravděpodobný za přechozí kal. čtvrtletí, ikdyž u nás nepracoval. Moc děkuji za radu, už jsem prostudovala zákon, vše a nevím si rady jak správně stanovit prům. výdělek. Děkuji moc. Vašková Jana
Dobrý den, Zajímá men, zda se DPČ započítává do výměru mateřské dovolené a při výběru varianty PPM? Ze zaměstnání na HPP nedosahuji na 16.500 hrubého, ale chtěla bych dvouletou variantu. Pokud bych se nechala zaměstnat na DPČ, pomohlo by mi to? Popřípadě, zda existuje nějaká jiná možnost, jak bych mohla dosáhnout na dvouletou variantu? (Přítel má evidovánu zákldní mzdu a se zaměstnavatelem se dohodnout nemohu). Moc děkuji za odpověď
Dobry den, od firmy jsem dostal "bezurocnou", nevratnou pujcku v hodnote 100000,- na 4 roky Na zacatku mi bylo receno ze se za kazdy mesic ze 100000,- jistiny odepise 1/48 a ze ze zbyle jistiny je nutne zaplatit urok protoze pry bezurocna pujcka neexistuje (cca 8%) a jeste se z ni musi platit dane z prijmu 15%. Ted po pul roce mi dan navysili jeste o socialni a zdravotni pojisteni 12,5%. Je todle spravne? Musi se z pujcky od firmy platit dane a uroky? Je mozne tu pujcku pretransformovat jinak, aby todle odvadene nebolo? Podle propoctu by pak po dodaneni a odectech uroku zbyde ze 100000,- jen cca 65000,- a zbytek si vezme stat. Dekuji za odpoved. S pozdravem Honza
Dobrý den, byla jsem zaměstnána jako pedagog volného času na 1/2 úvazku. Chci se zeptat, zda z polovičního úvazku vzniká také pouze poloviční nárok na dovolenou. Děkuji. Kopecká
Dobrý den.Jsem soukromý autodopravce a v roce 2010 jsem měl řidiče zastupujícího mne v době dlouhodobé nemoci.Zaplatil jsem mu 90.000,-kč v pěti splátkách a rád bych Vás poprosil o radu jak postupovat abych si částku mohl dát do nákladů a nemusel platit daně.Měl jsem za to že si tak štědrou odměnu za odvedenou práci dám aspoň do nákladů.Děkuji Tyle
Dobrý den, v roce 2008 jsem ukončila PPM a nastoupilna na RD aniž bych čerpala dovolenou. Nyní po skončení další PPM bych chtěla dočerpat i dovolenou za rok 2008. V roce 2008 mi vznikl nárok na 23 dnů (25-2 dny krácení). Zaměstnavatel mi ale chce dovolenou pokrátit ještě i o rok 2009 podle odst. 6, §223 Zákoníku práce, který říká: "Dovolená, na kterou vzniklo právo v příslušném kalendářním roce, se krátí pouze z důvodů, které vznikly v tomto roce.". Celý rok 2009 jsem byla na RD, tedy mi nevnikl nárok na dovolenou za odpracované dny, ale převodem za PPM z roku 2008. Tak to posuzuje zaměstnavatel. Je to správný postup? Děkuji za radu.