FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám sjednanou pracovní smlouvu s tím…

Dobrý den, mám sjednanou pracovní smlouvu s tím cituji: - sjednanou práci bude zaměstnanec vykonávat v rozsahu 40 hodin týdně - za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda ve výši .... Kč/měsíc. Pokud mám odpracované hodiny nad tento limit ( práce přesčas), tak mi je firma nehradí. Je tento postup správný? Děkuji.

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně zaměstnávání…

Dobrý den,měla bych dotaz ohledně zaměstnávání studentů přes léto na dohodu o provedení práce.Zjistila jsem,že u dohod musí být dodržena minimální mzda,ale nevím,jestli musí být dodržena i zaručená mzda.Můžete mi prosím poradit?Jednalo by se o práci recepční hotelu,která má mimo jiné styk i s penězi,do které skupiny prací by se její profese zařadila? Děkuji moc za zodpovězení.

Dobrý den, mám dotaz ohledně PPM. Vím, že mám na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně PPM. Vím, že mám na mateřskou nárok, ale vzhledem k nízkému výdělku, nebude moc vysoká. Proto by mě zajímalo, pokud zažádám o PPM, jestli lze poté od 7. týdne od porodu převést PPM na otce pouze na krátkou dobu, aby se vypočítávala PPM z partnerova platu a poté vyplnit žádost o předání péče matce. Měl by daleko více peněz než já. A co by to poté znamenalo pro mě jako matku. Byla bych bez jakéhokoliv příjmu. Musela bych si sama hradit zdravotní a sociální pojištění? Díky moc za odpověď. Lenka

Dobrý den, mám smlouvu na zkrácený úvazek, na…

Dobrý den, mám smlouvu na zkrácený úvazek, na kolik dnů dovolené mám nárok? Pracuji u zaměstnavatele již 3 roky a žádnou jsem ještě nevybrala.Děkuji

Dobrý den, může si manžel uplatnit v rámci…

Dobrý den, může si manžel uplatnit v rámci ročního zúčtování mzdy z příjmu slevu na dani na manželku, jestliže neměla příjem větší jak 68000,- Kč, ale v rámci dědictví zdědila pozemky (orná půda, les) ? Děkuji

Plat nižší než před nástupem na MD Dobrý den,…

Plat nižší než před nástupem na MD Dobrý den, pracovnice nastupuje zpět do zaměstnání po dvouleté rodičovské dovolené. Nemůžeme jí dát stejný plat, jaký měla před odchodem na mateřskou dovolenou. V pracovní smlouvě uvedenou výši mzdy nemá. Jaká jsou pro nás řešení?

Dobrý den, v červnu 2010 jsem po škole nastoupila…

Dobrý den, v červnu 2010 jsem po škole nastoupila do zaměstnání. V lednu 2011 jsem požádala o roční zúčtování daně z příjmu za rok 2010, podepsala jsem růžové prohlášení. Ve výplatě za 3.2011 jsem vyúčtování daně nenašla. Zjistila jsem, že zaměstnavatel v březnu propustil mzdovou účetní, aniž by vyúčtování daní spočítala. Jak mám postupovat? Mohu si podat daňové přiznání i když jsem požádala o roční zúčtování a i když je již duben? Hrozí mi nějaká sankce? A co odpovědnost zaměstnavatele?

Dobrý den, od 1.4.2011 jseme přijali do…

Dobrý den, od 1.4.2011 jseme přijali do pracovního poměru pedagoga volného času. Má středoškolské vzdělání na pedagogické škole, ukončené maturitní zkouškou - obor předškolní a mimoškolní pedagogika/ splňuje odbornou kvalifikaci §17 pís.e/. Dále ještě studovala v bakalářském studijním programu - rehabilitační-psychosociální péče o postižené děti, dospělé a senoiry. Tímto studiem získala vysokoškolské vzdělání - bakalář. Můžeme jí tuto kvalifikaci uznat jako odbornou? A zařadit jako pedagoga s vysokoškolským vzděláním nebo jen středoškolským. Děkuji za odpověď Hiršová Eva DDM JH

Dobrý den, mám dotaz ohledně exekučních srážek ze…

Dobrý den, mám dotaz ohledně exekučních srážek ze mzdy. V měsíci únoru přišli na zaměstnance dva exekuční příkazy (každý v jiný den). První od Finančního úřadu (pohledávka 43682,55 Kč), který již nabyl právní moci a druhý od Telekomunikačního úřadu (cca 46000,- Kč). Chtěla bych se zeptat, zda mám obě třetiny použít na přednostní splátku (FÚ) nebo 1. třetinu rozdělit nějakým poměrem mezi obě exekuce. Dále v měsíci březnu přišla další exekuce na výživné, tak nevím jestli v měsíci březnu mám obě třetiny použít jen na výživné. kdy běžné výživné je spočítáno na 1500,- Kč měsíčně a pohledávka na dlužném výživném činí 57.300,-, s tím, že jedna třetina z výplaty činí cca 1400,- Kč. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci bez vyž…

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci bez vyž.povi., který má 12650 Kč čistou mzdu provádím srážku ze mzdy na přednostní pohledávku 97.000 Kč. Tento měsíc mi navíc přišla napřed nepřednostní pohledávka 7.700Kč a na to další přednostní pohledávka na 12.200 Kč. Nevím, jak mám dále postupovat při srážkách? Musím na každou pohledávku odeslat nějakou částku? Děkuji a s pozdravem Věra L.

Dobrý den, rádi bychom se zeptali, jaké máme…

Dobrý den, rádi bychom se zeptali, jaké máme možnosti čerpání ze strukturálních fondů, když je naše nové bydliště (od 1. května 2011) v Dlouhém (Záhoří, Železný Brod), kde bychom rádi rozšířili náš chov včel. Jsme oba VŠ humanitního směru obor sociální práce, média, sémiotika. Zkoumali jsme možnosti u Ministerstva zemědělství, kde byly vyhlášeny 2 výzvy "Mladý zemědělec" (letos už není možno žádat) a "Modernizace zemědělství" (je možno žádat do června 2011). V příští roce navíc nebude "Mladý zemědělec" vyhlášen vůbec vzhledem k nedostatku finančních prostředků. Výzva "Modernizace zemědělství" nijak neprotěžuje chov včel, takže naše bodové ohodnocení by bylo velmi nízké, proto jsme se rozhodli ji nepodat. Proto jsme začali přemýšlet o tom, zda bychom si pro nás oba nemohli vytvořit pracovní místa na včelí farmě (v rámci snížení nezaměstnanosti), abychom získali nějaké prostředky do začátku. Michaela navíc bude spadat do ohrožené skupiny - matky na mateřské dovolené. Zkuste prosím, přemýšlet s námi, jaké možnosti čerpání pro nás existují či takové možnosti nejsou. Velmi děkujeme!! Tom a Michaela

Dobrý den, pokud je pracovní poměr ukončen…

Dobrý den, pokud je pracovní poměr ukončen okamžitým zrušením pracovního poměru dle §53 - hrubé porušení prac. kázně, má nárok zaměstnanec na proplacení dovolené,kterou nečerpal? Děkuji

Dobrý den, pokud zaměstnanec nepřijde do…

Dobrý den, pokud zaměstnanec nepřijde do zaměstnání a zaměstnavateli po telefonické domluvě přislíbil, že přijde, lze s dotyčným zaměstnancem rozvázat okamžitě pracovní poměr a v daném měsíci mu dát neomluvenou absenci? Bohužel žádné písemné vyrozumění zaměstnavatel zaměstnanci nezaslal, že ho opětovně žádá, aby přišel do zaměstnání,vše se řešilo telefonicky,zaměstnanec také do dnešního dne nezaslal zaměstnavateli žádné písemné vyrozumění,že je třeba v prac.neschopnosti,jednalo se o docházku v měsíci březnu.Pokud by měl tedy zaměstnanec neomluvenou absenci,jak je to s platbou na OSSZ a ZP.děkuji a zda tedy zaměstnavatel může rozvázat okamžitě prac. poměr se zaměstnancem, děkuji

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď, viz níže.…

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď, viz níže. Asi jsem špatně položila otázku. Jsem doma se synem, kterému budou v listopadu 3 roky a pobírám na něho rodičovský příspěvek. Čekáme druhé dítě a termín porodu mám v červnu a právě toho 9. května bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou a pobírat PPM. Od 1. do 8. května budu mít ještě rodičovský příspěvek a tak by mě právě zajímalo, jak je to, když se přechází obráceně, z rodičovského příspěvku na PPM. Na jakou částku budu mít nárok, zda taky jen na Kč 7.600,-. Moc děkuju za odpověď. Marcela Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na přechod mezi rodičovskou a mateřskou dovolenou. Do 8. května budu pobírat rodičovský příspěvek(zvolena 3.letá varianta) a 9. května nastupuji na mateřskou dovolenou. Zajímalo by mne, podle čeho se tento přechod řídí, na jakou částku mám nárok. Děkuji předem za odpověď. Marcela Odpověď: Dobrý den, moc tomu nerozumím, ale zřejmě myslíte, že od 1. do 8. května máte ještě peněžitou pomoc v mateřství a od 9.5. již jen rodičovský příspěvek. Za první měsíc Vám bude rodičovský příspěvek ponížen o částku vyplacené PPM za 8 dnů. V součtu pak PPM za 8 dnů a zbývající RP za 1. měsíc = jen 7.600,- Kč.

Mám prosbu:-). Sestra včera předčasně porodila…

Mám prosbu:-). Sestra včera předčasně porodila.Dnes na sociálce jí řekli, že nesplnila 180dní(je OSVČ), ale že má 179. 180dní to bylo, ale den porodu se nepočítá...Dá se zažádat o vyjímku? nebo co má teď dělat,aby dostala mateřskou? Na soc nic neřeknou:-(. Jen ji poradili ať nastoupí na mateřskou přítel a ona se nahlasí na PÚ a pak jde na rodičovskou...Ale je to dost nefér:-(.Když už vše platila... Moc děkuji za info.

Dobrý den, pokud zaměstnanec končí pracovní poměr…

Dobrý den, pokud zaměstnanec končí pracovní poměr a má 3 exekuce, jaké povinnosti vyplývají ze strany zaměstnavatele,děkuji

Dobrý den, pokud se zaměstnanec nedostaví bez…

Dobrý den, pokud se zaměstnanec nedostaví bez omluvy do zaměstnání, lze s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr?? Nebo musí tento přestupek udělat 3x a 3x ho musíme upozornit a pokud nedojde k nápravě, tak až potom lze rozvázat pracovní poměr a dle jakého §.Děkuji

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak mam…

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak mam postupovat v pripade, ze zamestnavatel na ukor me, zamestnava jinou brigadu na cerno, aniz by podepsala dohodu o provedeni prace(jako ja) a vyplacel financni odmenu na me jmeno s tim, ze se misto me podepise tato brigada. Nabira brigadniky, kterych se pak neprimo zbavi(neda jim vedet o tom, ze s nimi uz nepocita) a pak na jejich jmeno rrozepisuje hodiny jinych brigadniku, kteri presahnou sve max. 150 hodin rocne. Obavam se, ze i kdybych chtela tuto dohodu ukoncit, mam ji do konce letosniho roku, tak bude ukoncena jen na oko. Predem dekuji za odpoved

Dobrý den.Chtěla bych zjistit výši čistého příjmu…

Dobrý den.Chtěla bych zjistit výši čistého příjmu v Rakousku z 1000,-E za měsíc. Děkuji

Dobrý den, pokud zaměstnavateli není známo, kolik…

Dobrý den, pokud zaměstnavateli není známo, kolik má správně srážet zaměstnanci ze mzdy, jelikož na jeho mzdu bylo vydáno více exekučních příkazů, může uvědomit soud o vyměření výše srážek?Děkuji