FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zaměstnankyně nečerpala dovolenou v návaznosti na skončení mateřské dovolené. Nyní je na rodičovské. Může po ukončení rodičovské tuto dovolenou čerpat nebo jí propadá? A jak je to s dovolenou v případě, že by po uplynutí rodičovské s ní zaměstnavatel ukončil pracovní poměr. Děkuji za odpověď
Dobrý den, potřebovala bych informaci o tom, zda osobě z čr, která má rakouského zaměstnavastel, je tento zaměstnavatel povinnen dávat nějaké výplatní pásky, podle rakouských zákovů. \Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, pracuji v nepřetržitém provozu, dne 25.4.2011 na mě vyšla dle rozpisu směna, byl to svátek, nutně jsem potřeboval zůstat doma. Můžu si vzít dovolenou ve svátek? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat, zda se dá převést dovolená. Pracuji u firmy, která končí a bude fungovat pod jiným jménem. Odvádím stejnou práci, za stejných podmínek, lze udělat převod nevyčerpané dovolené z původní firmy do nové? Děkuji
Dobrý den, od 1.7.2011, pracuji nyní bych chtěla v práci skončit. Oznámila jsem to (ústně zaměstnavateli) dělá mi průtahy atd. Nechce mě pustit. Mám najitou práci a potřebuji nastoupit 23.5.2011 a tady skončit 20.5.2011. Jak mám postupovat, jaká jsou rizika. Pokud mi zaměstnavatel nepodepíše k tomuto datu dohodu, je ještě jiná možnost řešení? Mám nevybráno 6 dní dovolené. Odpověď spěchá a moc za ní předem děkuji.
Dobrý den,moje sestra se nechala zaměstnat svým přítelem na vyhrazené SÚPM,na její místo dostal od úřadu práce příspěvek na její mzdu na 5 měsíců.Tato doba 5 měsíců již před několika měsíci uplynula a má sestra se s přítelem rozešla a nechce být u něj být více zaměstnaná s pochopitelných důvodů.V dohodě a tedy i pracovní smlouvě měla pracovní poměr uzavřen na dobu neurčitou.Otázka:Za jakých podmínek může ukončit zmíněný pracovní poměr,aby mohla žádat o podporu na úřadu práce a brát slušnou podporu a na druhou stranu,aby její expřítel nemusel mít problémy s vracením dotace za její místo.Je toto místo nějak časově omezené?Dal by se např.dopsat dodatek její pracovní smlouvy na dobu určitou?Děkuji Petra L.
Dobrý den, mám dotaz co se týče nároku na PPM a výpočtu jeho výše. Jsem v 15.týdnu těhotenství, bohužel jsem se dostala do situace, kdy nemám nárok na PPM ačkoliv jsem 7let pracovala na plný úvazek. Dne 31.2.2011 jsem ukončila pracovní poměr a nastoupila do nové práce jako OSVČ, kde jsem účastna na nemocenském pojištění od 21.4.2011. Termín porodu mám stanovený na 28.10.2011 - tudíž se na mě nevztahuje ani ochranná lhůta 180 dnů z minulého zaměstnání a zároveň nestihnu splnit podmínku pro OSVČ, platit si min.180 dní nem.pojištění před nástupem na PPM. Na to konto mám několik dotazů : 1) Mám nárok na nějaký sociální příspěvek po dobu než dostanu Rodičovskou dovolenou? Nejsem sice provdaná, ale přítel bude zapsám do rodného listu dítěte a jeho plat je zhruba 30tis.Kč. 2) Pokud mě nyní někdo zaměstná na plný úvazek, budu mít nárok na PPM? A z čeho se potom bude PPM vypočítávat? A co když nastane situace že v novém zaměstnání budu muset nastoupit na rizikové těhotenství? Předem děkuji za odpovědi, vím že toho je dost na zodpovězení. S pozdravem, Kateřina Gromanová
Zaměstnanci končí 4.6. podpůrčí doba. Dne 5.6. opět onemocní . Má nárok na náhradu mzdy a následné dávky nemocenského pojištění? Případně jaký je postup , když mezi ukončením pracovní neschopnosti a následující pracovní neschopností zaměstnanec odpracuje jeden den nebo bude čerpat dovolenou. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský
Dobrý den, od 21.04.2004 - 02.11.2004 jsem byla na MD s 1. dítětem, za tuto jsem si již vybrala dovolenou. Další MD jsem měla 10.06.2006 - 22.12.2006 a poslední 18.07.2009 - 29.01.2010. Moc Vás prosím, zda byste mi mohli spočítat, na kolik dnů dovolené mám nárok za poslední 2 MD? Tato dovolená se může vybrat až po nástupu do zaměstnání, nebo ji lze jen proplatit? Mám o ni žádat již nyní, nebo raději až před koncem RD? Předem Vám mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Jana T.
Potřebovala jsem poradit a to ne hned, ale nechcete můj dotaz přijmout, že prý zítra, ale zítra mne odpojej od internetu, tak vám tedy děkuju.
dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na nějaké sociální dorovnání platu,když marodím/ritikové těhoten./a marodní mi chodí cca 4000kč jelikož jsem měla psanou minimální mzdu.....manžel má průměrný plat děkuji za odpověd
dobrý den.zaměstnanec měl od 1.1.2011 - 23.1.2011 neplacené volno. Jeho pracovní poměr končí 30.6.2011.Kolik dní má nárok na dovolenou za toto období?
Dobrý den měla bych k vám dotaz pracuji na třísměnný provoz 37.5hod tydně na výplatní pásce mam zakladni mzdu 14600kč,pruměr 135.61,ND679.15,nočni připlatek činil 915kč,čerpaní dovolene 22hod.-3051měsicni premie mi činily 1750kč a konečna častka na vypl. pasce mi činila 14464 jde mi o to zda to mam spravně vypočteno zkoušela jsem na internetu kalkulačku čiste mzdy a vyšla mi jina častka. a druhy dotaz se tyka me kolegyně na stejen pozici co ja ,stejnej pocet dni v praci a i na dovolene a mela castku 15500 kc jak je toto mozne? co jsem se ptala v praci tak nas je tam takovej vic ze mame stejnej zaklad a lisi se to tam od500 kc - 1000kc, dekuji majka
Dobrý den, prosím o informaci ohledně slevy na dani při výpočtu mzdy.Pracovník od 1.4. do 17.4.měl u nás podepsanou dohodu o provední práce, kdy podepsal prohlášení, bude tedy uplatňovat slevu poplatníka na dani při výpočtu mzdy a daň bude O,-.od 18.4. byla s tímtež pracovníkem uzavřen pracovní poměr na dobu určitou. Je správná varianta neuplatňovat znovu slevu na dani na poplatníka v tom samém měsíci při výpočtu mzdy? Pokud neuplatňuje již znovu slevu, v tomto případě vznikne zaměstnanci daň(15%)z vypočtené mzdy nebo ze suprehrubé mzdy?,která bude odvedena Fú.jedná se o daň ze závislé činnostia bude mít zaměstnanec nárok při ročním zúčtování nárok na její vrácení? děkuji za odpověď Křoustková
Pracuji jako mzd.účetní v organizaci, kde je velké množství DPP, DPČ,autorských honorářů atd. jak pro stálé zaměstnance, tak externisty. Navíc nabývají na rozsahu přidělené granty, které žádají jednotliví zaměstnanci, nyní již desítky milionů. Ti jsou propláceni formou dohod + angažují na dohody spoustu externistů. Tato práce neustále narůstá,ve mzd. účt. jsem sama a obstarávám vše, co s tímto souvisí.V práci jsem od rána do večera, ve stresu a nemám za to žádné finanční ohodnocení navíc, kromě svého zákl. platu. Jsme státní organizace.Nositelem grantu jsou jednotlivci, nikoliv organizace. Domnívám se, že pokud jsou tito jednotlivci odměňováni extra dohodami s hodinovými sazbami a vykazují proplácené hodiny na tyto granty nad rámec pracovní doby,že by tomu tak mělo být i u mzd.účetní.V současné době jim vykonávám bezplatný servis v mé pracovní době, kterou nastavuji svým osobním volnem a přestávám stíhat svoji běžnou práci. Mnohokrát Vám děkuji za radu.
dobrý den, Jsem pracující důchodce - pracuji ve státní správě. Hlavní pracovní poměr mám na dobu neurčitou, pracuji 25hodin týdně. Jaký mám nárok na dovolenou? kolik dnů v roce? děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala na náhradu ušlé mzdy při pracovním úrazu v zaměstnání. Zajímalo by mě, podle jakého paragrafu nebo ustanovení zákona o daních z příjmů je náhrada od pojišťovny Kooperativa (ze zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele) vyplacena a zdaněna? A zahrnuje se tato náhrada do příjmů podle zákona o státní sociální podpoře - např. příspěvek na bydlení? Pokud ano, do kterého čtvrtletí se pak zahrnuje, do toho ve kterém byla skutečně vyplacena nebo do čtvrtletí, za které je poskytována? (např. pracovní úraz a nemoc od ledna do března, náhrada za toto období vyplacena v květnu). Za odpověď děkuji
Dobrý den, zaměstnanec ukončil prac. poměr k 31.12.2010 a teprve nyní jsme zjistili, že mu nebyla proplacena zbývající nevyčerpaná dovolená. Chci se zeptat, zda při výpočtu náhrady mzdy za tuto dovolenou se počítá s prům. hod. výdělkem (PHM) platným dne 31.12.2010 - tedy s PHM již k 1.10.2009 (s údaji za 3. čtvrtletí), nebo se počítá s PHM k 1.1.2011 a tedy s údaji za 4. čtvrtletí, i přesto, že k 1.1.2011 již zaměstnanec nebyl u nás zaměstnán? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dne 17. 5. 2011 nastupuji na PPM.Čekám dvojčata.PPM bude tedy 37 týdnů.Od l. ledna 2011 jsem na neschopence do nástupu PPM, a chtěla bych se zeptat na čerpání dovolené po PPM. Mateřská mi bude končit 30.1.2012. Mám ještě starou dovolenou z r.2010,která mi zřejmě propadne a po skončení mateřské mám nárok na celou dovolenou, a budu mít nárok ještě na dovolenou za leden 2012?
Dobrý den, zaměstnavatel mi platí investiční životní pojištění jako formu 'stabilizačního programu', tzv. caffeterie. Příspěvek je cca 50.000,- kč ročně a produkt je na 5 let. V tomto roce by mělo dojít k vyplacení částky, nicméně zaměstnavatel kromě daně z příjmu požaduje krácení i o sociální a zdravotní odvody, s čímž nesouhlasím, jelikož ve smlouvě o pojištění jsme veden jako pojištěný a tudíž výplata naspořené částky dle mého názoru není částkou, ze které by se měly sociální a zdravotní odvody platit. Děkuji za komnetář Jakub