FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobry den prosim o vysvetleni nominalni a realne…

Dobry den prosim o vysvetleni nominalni a realne mzdy.. potreboval bych vedet jednoduse o cojde..diky

Dobrý den, prosím o info, na kolik dní dovolené…

Dobrý den, prosím o info, na kolik dní dovolené za rok 2010 má nárok zaměstnankyně, která je do června 2010 na rodičovské dovolené, přitom od května do srpna pracuje u stávajícího zaměstnavatele na dohodu, od září na trvalý pracovní poměr a 25. listopadu nastoupí na další mateřskou dovolenou. Jak by se to změnilo, kdyby vůbec nenastoupila na trvalý pracovní poměr a byla na rizikovém těhotenství. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zaměstnankyni, která je od 23.11.2010 na neschopence a v 7/2011 s ní ukončíme pracovní poměr dohodou, protože jí byl v tomto měsíci přiznán předčasný starobní důchod. Z minulého roku jsem jí převedla dovolenou ve výši 6,5 dne (krátit se nebude, protože v roce 2010 marodila až od 23.11.2010), kterou jí v 7/2011 proplatím, za rok 2011 jí nárok na dovolenou nevznikl, protože neodpracovala nic a byla po celou dobu nemocná. Je má úvaha správná?

Dobrý den, zaměstnanec u nás pracoval od 7.2.…

Dobrý den, zaměstnanec u nás pracoval od 7.2. 2011 do 6.5.2011, za tu dobu si vybral 5 dnů dovolené, chtěla jsem se zeptat, na kolik dnů měl za tuto dobu nárok a zda mu musím ještě dovolenou proplatit. Děkuju za pomoc.

Dobrý den, ke dni 31.5.2011 dávám výpověď z prac…

Dobrý den, ke dni 31.5.2011 dávám výpověď z prac poměru a tak můj prac.poměr skončí ke dni 31.7.2011. Mám 5 dní loňské dovolené a nárok na 1/2 dovolené letošní. Chci se zeptat, zda mi může zaměstavatel nařídit proplacení této dovolené? Já bych si raději tuto dovolenou vybrala a odpočinula si. Děkuji Linda

Dobrý den, mám vyplácet roční odměnu jednateli s…

Dobrý den, mám vyplácet roční odměnu jednateli s.r.o., který má zároveň u nás i trvalý prac.poměr. Je prosím správný tento postup: v měsíci vyplacení roční odměny přihlásím a zároveň odhlásím jednatele na OSSZ a zdrav.pojišťovně. Z roční odměny odvedu za zaměstnance - sociál.poj.6,5%, zdravotní poj.4,5% i daň 15%. Za zaměstnavatele zdravotní 9%, ale sociální jen 21,5% (není nemoc.pojištěn). Je prosím tento postup správný? Děkuji

Dobrý den, kdysi jsem se zde ptala, jestli mám…

Dobrý den, kdysi jsem se zde ptala, jestli mám nárok na PPM, pokud jsem nebyla nikdy zaměstnána. Bylo mi samozřejmě řečeno, že ne. Nyní jsem narazila na článek na stránkách Fakultní nemocnice Olomouc, který se týká právě nároku na PPM. Informace zněla takto:Peněžitá pomoc v mateřství je dávka nemocenského pojištění. Má na ni nárok žena, která byla v posledních dvou letech před porodem alespoň 270 dní účastna nemocenského pojištění. Tzn. že jste byla zaměstnaná, byla registrovaná na úřadu práce nebo studovala. Chci se tedy zeptat, zda je to pravda a v případě, že jsem od 08/2010 do 05/2011 byla na pracovním úřadě a od 2.5.2011 jsem zaměstnaná a brzy to bude 270 dní dohromady, měla bych nárok na PPM? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem v evidenci UP a v srpnu se mi…

Dobrý den, jsem v evidenci UP a v srpnu se mi narodí dítě. Budu rodit v ČR. Po narození dítěte se budeme stěhovat do SR, kde partner bude na plný úvazek pracovat. Musím se tam přihlásit ke slovenskému UP, nebo na jejich sociálku, abych mohla dál pobírat rodičovský příspěvěk? Nebo mám zůstat evidovaná v ČR? A partner může uplatnit u slovenského zaměstnavatele odpočet na dítě? Kde bych mohla tyto informace získat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po 14 letech jsem dostala výpověď.…

Dobrý den, po 14 letech jsem dostala výpověď. Zaměstanavel mi přiznal odstupné ve výši 3 měsíců. Ovšem s posledním výplatním termínem odstupné nepřišlo, tak jsme jsme byli domluveni. Telefony nebere na emaily nereaguje. Mohu se obrátit na nějaký úřad. Či zbývá jen soudní cesta. Předem děkuji.

Dobrý den,jsem předseda SVJ.Za tuto funkci…

Dobrý den,jsem předseda SVJ.Za tuto funkci pobírám měsíční finanční obnos. Jak je to s daňovými odvody a pojištěním? Platí se zálohy měsíčně nebo stačí roční zúčtování?Děkuji

Dobrý den, měla bych otázečku. Sestru odvezli…

Dobrý den, měla bych otázečku. Sestru odvezli do nemocnice s trombozou mozkových cév, je na mateřské śe 2letým synem. Manžel chodí do práce na směny a potřebuje se o malého starat. 1 ošetřovačku mu vystavila nemocnice a po devíti dnech by ji měl přerušit ( kvůli zaplacení dalších dnů) Prosím poraďte, nemocnice již nám další ošetřovačku vystavit nechce. Co tedy dál, sestra je pořád v nemocnici a nevíme, jak se k tomu postavit. Mzdová účetní nám tvrdí,že musí mít vystavenou ošetřovačku zase na sestru( tzn. od jejího praktického lékaře),aby jí nevzali mateřskou. Ale přeci ,aby mělmanžel placenou i druhou ošetřovačku nemůže jí mít vystavenou na stejnou diagnozu, nebo to nevadí???? Děkuji Fingrová

Dobrý den, omarodila jsem ve zkušební době. K 23…

Dobrý den, omarodila jsem ve zkušební době. K 23.5. mě dorazila výpověď. Nyní stále marodím, po zaměstnavateli požaduji zápočtový list, ev. list a potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti..... Toto poslední potvrzení mi ale zaměstnavatel odmítl vystavit s tím, že až ukončím marodní. Nechápu proč by toto potvrzení mělo být závislé na délce mé marodní, když už u zaměstnavatele nepracuji. Prosím o radu zda má zaměstnavatel pravdu. Předem děkuji. S pozdravem Lenka M.

Dobrý den, dcera zaměstnance bude letos v květnu…

Dobrý den, dcera zaměstnance bude letos v květnu maturovat. V říjnu by chtěla pokračovat na VŠ. Mají rodiče i nadále možnost uplatňovat daňové zvýhodnění a jak dlouho. A jak by to bylo v případě, že by na VŠ v říjnu nenastoupila. Děkuji

Dobrý den, jak postupovat v případě, kdy…

Dobrý den, jak postupovat v případě, kdy zaměstnanec chce jít do předčasného starobního důchodu? Děkuji

Dobrý den, jak postupovat v případě, kdy…

Dobrý den, jak postupovat v případě, kdy zaměstnanec chce jít do předčasného starobního důchodu? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz k výpočtu průměru na…

Dobrý den, mám dotaz k výpočtu průměru na dovolenou po mateřské. Po mateřské dovolené jsem si nechala proplatit dovolenou, ale částka odpovídá zhruba polovině průměru na dovolenou z poslední výplatní pásky :( Z čeho se to tedy počítá? Díky za info

Dobrý den, prosím můžete mi pomoc s…

Dobrý den, prosím můžete mi pomoc s vypočítáním průměrného výdělku?Já totiž nechápu jak to mám vypočítat, když byl na úřadě práce?s čeho to mám počítat. viz příklad. Pan X(35 let) pracuje ve společnosti. (plátce DPH) od 1.2.2011. Má uzavřenou pracovní smlouvu na 40ti hodinovou pracovní dobu, odměňován je časovou mzdou. Hodinová mzda byla stanovena na 180,-Kč. 1.3.2011 podepsal prohlášení k dani z příjmů. Před tímto pracovním poměrem byl v evidenci Úřadu práce, kde za rok 2011 pobíral podporu v nezaměstnanosti ve výši 4 320,-Kč. Děkuji za odpověď

Dobrý den, zaměstnankyně nastoupila na mateřskou…

Dobrý den, zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou od 10.7.2010 do 21.1.2011. Po té čerpala dovolenou za rok 2010(40 dní školství) a dovolenou za "odpracované" dny v roce 2011 (3,5 dne). Následně čerpá od 25.3.2011 rodičovskou dovolenou do 1.7.2011 s nástupem do zaměstnání 4.7.2011. Kolik dnů dovolené v roce 2011 může ještě čerpat a kdy? Děkuji

Dobrý den, v květnu zaměstnanec oznámil, že dne…

Dobrý den, v květnu zaměstnanec oznámil, že dne 23.2.2011 dítě, na které uplatňoval daňové zvýhodění, ukončilo studium. V kterém měsíci se může naposledy uplatnit toto daň.zvýhodnění - leden nebo únor 2011? Děkuji za odpově´d.

Dobrý den,končí mi 2.PPM,která trvala od 2.11…

Dobrý den,končí mi 2.PPM,která trvala od 2.11.2010 do 16.5.2011 a chtěla bych se zeptat,jak je to s dovolenou na zotavenou.Zaměstnavatel poskytuje 20 dní,dovolenou za rok 2010 mám vyčerpanou.Jde mi o dovolenou za rok 2011 za dobu trvání PPM.Chtěla bych ji vyčerpat hned po skončení PPM.Mám nárok na celých 20 dní,protože jsem "odpracovala" 60 pracovních dní?V zaměstnání tvrdí,že mi vzniká nárok pouze na 7,5dne.Děkuji,Jana.