FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem nezaměstnaná cca 1 měsíc.Dle zák. o zam. si mohu přivydělat cca 3,5tis/měs., z osobních důvodů preferuji prac.poměr na základě prac. smlouvy (nikoli Dohod dle ZP).V případě nemoci po nástupu do tohoto nového zaměstnání bude nemocenská vypočtena z jakého příjmu?
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Student na řádném denním studiu na VŠ je zaměstnán na pracovní smlouvu, je zaměstanvatel povinen za něho odvádět sociální a zdravotní pojištění nebo za studenta platí pojištění stát? Jak to bude, když student ukončí prac. poměr a bude nadále při studiu podnikat jako OSVČ?
dobrý den, podepsala jsem smlouvu - DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI ( cca 4500Kč hrubého ) - a jsem na rodičovské dovolené. bude mi zaměstnavatel platit soc. a zdrav. pojištění nebo budu částku do minima hradit já. o jakou částku by se jednalo? děkuji.
Dobrý den,prosím o zodpovězení dotazu. Mzdy jsou nám zadržovány po celý začátek letošního roku.Zaměstnavatel mi vyplatil zálohu na mzdu za duben ve výši 70% až začátkem června,dobírka mi nebyla vyplacena do dnes,tj.16.6.Od 6.6. jsem na dovolené,ale 15.6.jsem byl v práci prokazatelně cca 2 hodiny udělat nějakou neodkladnou práci,ale zbytek mzdy mi nebyl vyplacen.Mohli by to ale poslat i poštou,ne? A samotný dotaz : zakládá uvedený fakt nedoplacené mzdy za duben přes datum 15.6.důvod k okamžité výpovědi z mé strany? A jak ji formulovat,pokud ano ? Děkuji za odpověď .
Dobrý den, mám dotaz ohledně pracovní smlouvy. Jde sepsat a podepsat pracovní smlouvu 15.6. s tím, že pracovní poměr vznikne až 1.7.05? Děkuji moc.
dobrý den,slyšela jsem, že se má ( měla )měnit procentní sazba nemocenské. Platí tedy ještě dnes 25% a 69%, nebo již je to jinak a od kdy ?? děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Při zaměstnání studenta o prázninách na dohodu o provedení práce ne přes pracovní agenturu nemusíme za něj odvádět zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, dceři byly 9.6. tři roky. Jelikož jsem ve 4. měsíci těhotenství, nechci nastupovat do zaměstnání. Prosím o radu, co v takovém případě nejlépe udělat. Zaměstnavatel mi nabídl do období porodu neplacené volno. Jak je to potom s rodičovským příspěvkem, pobírám ho dál ? Doktor mi vystavil neschopenku, ale v zaměstnání mi ji vrátili s tvrzením, že bych musela nejříve nějaký čas pracovat. Děkuji za radu. S pozdravem Pásková
mam problem se splacenim ctyr ruznych pujcek.Potrebuji jednu velkou na jejich zaplaceni(160000).Mesicne bych mohla splacet kolem 5000kc.Prosim poradte jake mam moznosti.mnohokrat jsem uz naletla podvodnikum.moc dekuji za odpoved
Při zaměstnávání studentů na Dohodu o provedení práce,kteří ukončili studium v květnu 2005 a budou pracovat od 1.6.2005 do 31.8.2005 na DPP,podepíšou prohlášení.Mají nárok na studenský odpočet 950Kč v těchto měsících? A jak je to s odpočty při ročním zúčtování daně. Děkuji.
Dobrý den, velice by mě zajímalo,jestli je procentuálně daný příplatek za noční směnu? Velice děkuji za odpověď
Manželka byla zaměstnaná na dobu určitou ta skončila 31.5.2005 . O skončení sedozvěděla až od vedoucí 1.6.2005 a to tím,že se jí zeptala zda byla již 31.5.na personálním oddělení. Je takto ukončen pracovní poměr řádně nebo má možnost seproti tomu bránit. U toho samého zaměstnavatele mne vedoucí pod pohrůžkou § 53 ve výpovědi donutil podepsat výpověď v době nemoci.Při nástupu na pracovní neschopnost z důvodu úrazu na mne vytvářel nátlak ,abych neschopnost ukončil protože jsem v invalidním důchodu a že práci neseženu.Pracoval jsem jako ostraha a měl jen noční směnynastupoval jsem od 15:30 do 07:00 a to i na pět pos obě jdoucích směn ,obchůzka měřila skoro dva kilometry ,na pracovišti během noční jsem byl sám a pochůzka vedla po neudržovaných a neosvětlených cestách.Zároveň nebyl proplácen příplatek za noční směny.Vedoucí nás nutil psát výkazy tak ,že jsme jako sloužili 12 hodin. Na pracovišti jsme se střídali pouze dva. Za měsíc jsme měli i 240 a více hodin.Jak postupovat ,je nějaká nožnost bránit se vůči zaměstnavateli když takhle jedná?
Dobrý den, prosím o radu: Zaměstnáváme starobního důchodce na Dohodu o pracovní činnosti. Mzda cca 6000,-- Kč.On jiné zaměstnání nemá. Je možné, aby podepsal "Prohlášení", tudíž má zálohu na daň 15%? Samozřejmě na nezdanitelnou část ze základu daně nárok nemá. Děkuji za odpověď
Vážený pane doktore, zaměstnanec má u nás uzavřenu dohodu o pracovní činnosti , jiný pracovní poměr nemá. Měsíční výdělek má nižší, než je minimální mzda.Musíme dopočítat tzv. doplatek do minimálního vyměřovacího základu na zdravotní pojištění? Nebo se tento postup na dohodu o pracovní činnosti nevztahuje? Děkuji za tuto i předchozí odpovědi.
Odvádí se základ daně strhnutý zaměstnanci z platu měsíčně nebo ročně.Nebo snad vůbec.děkuji
Délka pracovní směny činní 8 hodin. Zaměstnanec odpracuje v jedné směně např. 5 hodin a zbývající 3 hodiny má náhradní volno, pracovní doba byla napracována předem: a) ve stávajícím měsíci, b) v předcházejících měsících. Může si naše společnost uplatnit daňový náklad ve výši 55% hodnoty stravenky u tohoto zaměstnance, je-li určeno směrnicí, že příspěvek na stravné je poskytován pod odpracování více jak poloviny směny.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Naší zaměstnankyni končí 11.6.2005 - tj.sobota, mateřská dovolená. Požádala si o dovolenou, která jí bude poskytnuta v rozsahu 20 pracovních dní. Do těchto dnů však připadají dva svátky - 5. a 6. července. Chci se zeptat, odkdy může zaměstnankyně požádat o rodičovský příspěvek a zda tyto dva svátky budou proplaceny jako svátky (čili nebudou započítány do doby dovolené) nebo jako dovolená. Předem Vám mnohokrát děkuji a jsem s pozdravem Martina Maťáková
Dobrý den, ještě se vrátím k včerejšímu dotazu: 1) U zaměstnavatele jsem podepsala "prohlášení" tedy mi strhávají od odměny jen 15% na daň při DPP. Je to tak správné? Vy píšete, že to má být 20%. 2) Dále pokud bych podepsala další DPP na souč. přivýdělek a pojištění za mě platil stát (opět péče o dítě do 7 let) mohu mít další DPP u jiného zaměstnavatele? Je tam nějaká finanční hranice kolik si takto mohu přivydělat? 3) Pokud bych měla několik DPP (tedy bez odvodu soc. a zdrav. pojištění) a nechtěla využít péči o dítě do 7 let (při podmínce dítě jen 4 hodiny denně ve školce by to nešlo časově stihnout), mohu platit pojištění jako osoba bez výdělku? Kolik to, prosím činí? Velmi děkuji za odpověď (minulou i budoucí).
Dobrý den, mám takový problém: autodopravce má zaměstnance-řidiče, musí jim vyplácet cestovné a diety? Jedná se o tuzemské i zahraniční cesty. Podle mne nemají na cestovné nárok je náplň jejich práce. O těch dietách si nejsem jistá. Děkuji za odpověď.
Jsem student VŠ, rád bych si zřídil živnostenský list. Jakým způsobem se mě dotýká platba sociálního a zdravotního pojištění?