FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
| odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. prosím o radu, zda se nedopouštím přestupku - týká se pracovní smlouvy. Je chybou, když uzavírám opakovaně prac. smlouvu např. od 1.10.2003 do 30.6.2004, dále od 1.10.2004 do 30.6.2005,... Provozuji jídelnu na vysoké škole, kde v době prázdnin opravdu není ani noha. Dovolenou pracovnice čerpají v době vánoč. práznin, které taky nejsou nejkratší..., rektrorských volen apod. Pracovníci s tím souhlasí. Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně soc. a zdravotního pojištění. Pokud v s.r.o. jsou 2 společníci a zároveň zaměstnanci, kteří si budou platit soc. a zdrav. poj. z hrubé mzdy, je nutné odvádět soc. a zdrav. poj. také z odměn za práci jednatelů a společníků (např. sml. o výkonu funkce), které odsouhlasí valná hromada? Děkuji
Dobrý den, syn má 15. let a nastupuje v létě na brigádu. Rád by Vás požádal o odpověď jak se mu bude jeho příjem danit, kolik mu může zůstat čistého z částky cca 7000Kč a zda bude muset na konci roku podávat daňové přiznání. Děkuji
Jsem studenta VŠ, momentálně jsem těhotná, bydlíme s manželem ve společné domácnosti a manžel má stále zaměstnání. Na jaké dávky máme nárok po narození dítěte? (mateřská/ rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek, přídavky na děti..). Budu si při přerušení studia muset hradit zdravotní a sociální pojištění sama?
Dobrý den, provozuji pivnici a zaměstnávám 2 zaměstnance. Mám několik dotazů, na které dostávám více druhů odpovědí: - jeden zaměstnanec je zaměstnán na poloviční úvazek a pracuje 4 hodiny denně (8-12hod.) - v prac. dny - druhý je na celý úvazek a pracuje 14 hodin denně (12-02)v prac. dny - jen do výše prac. hodin v daném měsíci - zbylé dny pokrývám já nebo manžel coby můj zodpovědný zástupce DOTAZ č. 1: může být prac. doba delší než 12 hodin v takovém provozu? A musím platit příplatek za noční provoz? DOTAZ č. 2: přes léto plánuji zaměstnat i pomocnou ruku "na zavolání". Tzn. v případě potřeby - plná terasa, atd. Jak toto nejlépe ošetřit? Děkuji Barbara Kiszková
Firma s.r.o., založena v 2/2004, podnikat začala také v 2/2004, jsou 3 jednatelé, cizinci s dlouhodobým pobytem, nejsou vedeni jako zaměstnanci. Za rok 2004 byl zisk, odvedena daň z příjmu právnických osob. Od července 2005 by se jednatelé chtěli zaměstnat, jak postupovat na ČSSZ a VZP, popř. na dalších institucích. (Za období od 2/2004 do 8/2005 firma nebyla nikde zaregistrována, pouze na FÚ jako neplátce DPH).
Dobry den.Pracuji jako prodavacka a chtela bych se zeptat,zda je možné,abych měsíční zvýhodnění na daních na jedno dítě 500kč,nemusela dostávat každý měsíc,ale jestli si mužu zažádat o vyrovnání jedenkrát za rok.A jestli je to možné,tak kde a kdy.Děkuji za pomoc.
Mám prosim dotaz:poprve jsem se setkala pri zpracovani mzdy s dovolenou.Je to v porádku,kdyz mi automaticky v programu naskocila vetsi hruba mzda nez obvykle? Dekuji
Prosím o odpověď, zda může podnikatel, který podniká bez zaměstnanců a momentálně nemá zákazky a naskytla se mu práce na dohodu o provedení, smlouvu o dílo nemůže uzavřít, neboť na uvedenou práci nemá ŽL, a zda do částky 5.000,-- Kč má srážkovou daň, kterou již nemusí uvádět v DP, samozřejmě je omezen 100 hodinami za rok. Děkuji za odpověď.
Zajímalo by mne, zda možné žádat po zaměstnavateli vyšší náhradu za užívání soukromého vozidla, než je obecně vypočítávána (cca 5,80 (-+ dle spotřeby a ceny paliva)), pokud je toto vozidlo (osobní automobil) používáno v nestandartdních podmínkách, zásadním způsobem zvyšujícím opotřebení. Konkrétně je používána na základě požadavku zaměstnavatele soukromá Škoda Felicia k doručování zásilek v obcích. Zejména jde o to, že v hrazených zhruba 70 km denně je nutno se cca 200x rozjet a zastavit a pohyb vozidla je z 50% na šotolinových, polních a štěrkových cestách. Skutečná spotřeba paliva je tudíž mnohem vyšší, než uváděná v TP a životnost brzd, tlumičů, spojky a pneumatik atp. je oproti normálu tak cca poloviční. Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se Vás na něco zeptala: 1. 7.nastupuje nový zaměstnanec a od 25. července je nařízena celozávodní dovolená. Jestliže ještě není nárok na dovolenou, má tento zaměstnanec nárok na pracovní volno s náhradou mzdy anebo jaké jsou jiné možnosti? Děkuji mnohokrát a jsem s pozdravem Martina Maťáková
Dobrý den, mám takovýto problém a nevím si s ním rady. K 31.5.2005 jsem ukončila pracovní poměr dohodou ze strany zaměstnavatele pro reorganizaci firmy. Ale do dnešního dne mi nebyla vyplacena mzda za květen a odstupné. Bývalý zaměstnavatel nebere telefony,neodpovídá ani nereaguje na vzkazy či emaily a nechává se zapírat. Jak mám postupovat dále, abych získala, co mi právem patří? Mám podat žalobu? Děkuji Vám za pomoc a cenné rady. Přeji hezký den.
Přeji Vám dobrý den, Můj otec je zaměstnán u soukromého podnikatele, který mu ale nezpracovává výplatní lístek tak jak by měl. Otec před rokem ovdověl a má na starost 3 děti. Zaměstnavatel mu počítá mzdu bez bonusů na děti. děti jsou ve věku 11, 16 a 18 let všechny chodí denně do školy, má nárok na bonus pro všechny nebo jen na děti do osmnácti let? Má ještě nějaké daňové úlevy jakožto samoživitel? Mnohokrát děkuji za odpověď
dobrý den. můj muž má invalidní důchod a má možnost pracovat u známé , které mu za práci zaplatí 10000,- Kč. jiný výdělek za celý rok nemá, chci se zeptat jak by měla být sepsána smlouva aby nemusel platit dan ani soc. a zdr. pojištění, a kolik si může tímto způsobem vydělat. děkuji
Dobrý den, prosím vás.mel bych následující,konkretni, dotaz. Pokud zamestnankyne,ktera pracuje na polovicní úvazek, dostava mzdu zhruba polovicni k minimalni mzde,strhava se ji normalne z mesicni mzdy zdravotni a socialni pojisteni,jak je to s dani? Zamestnankyne je samozivitelka se 2 detmi. Konkretne - hruba mzda cini 3440 Kc,po odecteni zdr. a soc. pojisteni dostane na ruku 2504 Kc. Pri propoctu na mzdovem kalkulatoru na serveru finance se mi objevi tzv. negativni dan -1000 Kc. Ma si o vyrovnani zadat v následujícím kalendářním roce ( do 15.2. ) o roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob a dostane tu negativni dan zpet? Dekuji za odpoved
Jak se daní Dohoda o provedení práce s/bez podepsání přiznání k dani? Jak mám toto zohlednit v daňovém přiznání?
Dobry den, jsem zamestnanec, otec 4 deti, na vsechny uplatnuji odpocet dane. Cely mesic jsem byl na nemocenske,tedy bez prijmu. Mam narok na danovy bonus v prislusnem mesici, nebo pouze na davky v nemocenske? Dekuji
Dobrý den, před nedávnem jsem někde četla , že již nebude možné uzavírat opakovaně prac. poměr na méně jak 7dní opakovaně. Že, aby se z něho neplatilo SP A ZP bude muset být mezi těmito PP alespoň 6 měsíců. Platí toto již nebo se o tom uvažuje? My uzavíráme PP v červnu na 2 dny a chceme opět s tím člověkem na 1 týden v červenci/ zastupuje vždy řidiče, který si bere dovolenou. Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení jedné otázky, která se týká zrušení pracovního poměru. Kamarád má živnostenský list, s tím, že má uzavřenou smlouvu s firmou, která mu nyní dala výpověď. Ve smlouvě je uvedeno, že smlouva je na dobu neurčitou a obě strany mají možnost vypovědět smlouvu s dvouměsíční výpovědní lhůtou. má smlouva mezi živnostníkem, stejnou Váhu jako u normálního zaměstance? Tzn. má právo na odstupné? Děkuji Vám velice za odpověď.
Úhrada zákonného zdravotní pojištění. Musím platit zákonného zdravotní pojištění, i když budu 6 měsíců mimo ČR a to konkrétně ve Velké Británii. Nastupuji na studijní pobyt a zárovéň budu pracovat 40 hod/týden ve VB. Je mi 30 let. V ČR mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, s tím že nemusím ukončovat pracovní poměr s českým zaměstnavatelem, ale mohu si vzít neplacené volno po dodu pobytu. Musím platit zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu?Nebo lze zdravotní pojišťovně nahlásit dlouhodobý pobyt v cizeně a odhlásit se ze zdravotního pojištění. Děkuji za odpověď. Andrea Honzíková