FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebuji poradit. Byla jsem na rodičáku na 2 roky. Od poloviny října 2010 jsem začala pracovat a nahlásila jsem účetní, že mam druhého syna napsaného na sebe skrz úlevu na dítě. Bylo mi to divné, tak jsem účetní zavolala jestli mi dělá úlevu i na druhého syna a ona se omlouvala, že nedělá a že mi v červenci vše vrátí. Kolik mi vrátí od října do června. A hlavně jak to udělá. Vrátí mi 8703kč nebo mi tu částku odečte s daně měsíční. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, 30.04.2011 mi skončil nárok na dvouletý rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená v zaměstnání a od 02.05.2011 (01.05.2011 byla neděle) pobírám nemocenské dávky z důvodů rizikového těhotenství. Od 19.09.2011 začnu pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Chtěla bych se informovat, zda budu mít nárok na proplacení resp. čerpání dovolené a kdy? Zda tedy až po ukončení čerpání PPM a postup bude stejný jako v případě prvního těhotenství, tedy před ukončením PPM požádám zaměstnavatele o čerpání dovolené (a zároveň i navazující rodičovské dovolené) a zároveň si zažádám o rodičovský příspěvek na úřadu práce? A pokud tedy nárok na dovolenou budu mít, o kolik dní se bude jednat a jakým způsobem se tento nárok vypočítává (jedná se mi o počet dní)? Pozn. - v zaměstnání čerpáme 5ti týdenní dovolenou. Velice děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Michaela Šimánková
Dobrý den,zaměstnanec nám při nástupu doložil zápočtový list, byl bez exekucí a rok před tím byl OSVČ a dosud nám ani žádná exekuce k němu nedošla. Minulý týden volal, že je v insolvenci a že potřebuje odeslat své účetní od nás, kolik si u nás dosud vydělal.Na insolvenčním rejstříku po zadání jeho dat se ukázalo…stav řízení: v úpadku… v úpadku od: 3.6.2011. Co máme teď očekávat? Z důvodu, že dluhy budou z podnikání nelze očekávat doručení osobního bankrotu. Budou docházet asi soudní exekuce či exekuční příkazy, že? Budeme srážet dle doručení a typu exekuce….přednostní či nepřednostní? Raději se ptám předem. Děkuji. J.P. .
Dobrý den, nastoupila jsem dnes 27.6 2011 k původnímu zaměstnavateli po rodičovské dovolené. Hned jsem dostala výpověd a mám dvou měsíční výpovědní lhůtu, takže jsem nastoupila na dva měsíce. Mám nárok na nějakou dovolenou. Zaměstnavatel poskytuje 25 dnů na kalendářní rok.
Dobry den,po vyuceni jsem nastoupila do prace jako cisnice,15.2 2011 mi skoncila zkusebni doba smlouvu mam na dobu neurcitou platovy vymer ve smlouve>(mesicni zakladni vydelek 8000),>>>2.5.2011 jsem odesla do pracovni neschopnosti se zadami jelikoz jsem tehotna a svou praci jsem uz nadale nezvladala,muj zamestnavatel mi dela naschvaly az po mesici mi vratil neschopenku s tim ze na ni chybi jedno razitko od doktorky(vsimnul si toho az po mesici)vcera jsem mu to ihned zpatky odevzdala s tim razitkem ktery tam chybel listek na penize jsem mu odevzdala uz 31.5.2011 a tak jsem se chtela zeptat jestli ted mam ocekavat spozdeni penez od zamestnavatele jestli ano jak cca. dlouho a take kolik mi bude vypocitana nemocenska popripade kde to mam zjistit kdyz semnou zamestnavatel neni schopen komunikovat.
Dobrý den.Dcera ukončila vysokoškolské vzdělání státní zkouškou dne 31.5.2011. Promoci bude mít 30.6.2011.Mohu si ještě za měsíc červen 2011 uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 967,- Kč.Děkuji a přeji hezký dne .EP
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je u nároku na porodné myšleno "dítě narozené páru". Rozumí se to tak, pokud matka a otec dítěte žijí ve společné domácnosti, mají stejné trvalé bydliště nebo když je otec uveden v rodném listě a bude se podílet na péči o dítě? Uvedu to na konkrétním příkladě. Jsem nyní těhotná, pracuji na plný úvazek s čistým příjmem výše než limit pro porodné u matky samoživitelky. Ale partner nemá žádný příjem, je student na VŠ. Nežijeme společně, ale o dítě budeme pečovat společně. Jak se to bude brát? Budu brána jako osamělá matka?
Dobrý den, OSVČ počátek živnosti 1.4.2010 a platí nemocenské pojištění ve výši 900,- Kč od 1.4.2010. Od listopadu 2010 v pracovní neschopnosti. Jaká by byla výše nemocenských dávek, v případě ukončení této neschopnosti k 30.6.2011, vykonávání činnosti červenec až půlka září 2011 - samozřejmě platba nemocenského připojištění ve výši 100,-/měsíc - a nastoupení opět do pracovní neschopnosti v půlce září 2011? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu - jaké jsou povinnosti mzdové účetní pokud rozváže pracovní poměr zaměstnanec s ČID vůči zdravotní pojišťovně, správě soc. zabezpečení a úřadu práce.Děkuji za odpověď.
Mám ještě jeden dotaz,děkuji předem. Zaměstnankyně bylo od 1.1.2010 na rodičáku(14.9.ukončila rodičák a měla 15.9. nastoupit) od 15.9.2010 byla na nemocenské, od 16.12.2010 začala PPM( požádala ted v 5/2011 o čerpání dovolené za dobu 15.9.2010 a doby mateřské roku 2011). Na kolik má nárok za oba roky ted v roce 2011? Domnívám se správně že za rok 2010 nemám nárok ani na 1/12ročního výměru a za rok 2011 má nárok na celých 20dnů,nekrácených. Děkuji J.P.
Dobrý den, v naší společnosti s.r.o. zaměstnáváme slovenského občana. Ten by chtět, aby se mu výplata vyplácela v měně EUR. Pracoviště má v České republice v sídle společnosti. Je možné mu výplatu vyplácet v jiné měně? Děkuji za odpověď. Jana P.
Dobrý den, je někde na Vašich stránkách k nalezení přehled, kolik lidí v ČR bere jakou hrubou mzdu? Myslím to tak, že např. 10 - 12 tis. má 10 % lidí, 12 - 14 tis. má 20 % lidí atd.
Dobrý den, mám prac. smlouvu na 5/40hod., ale pracuji 1 týden PO-PA 40hod., druhý týden PO-PA 31hod. SO+NE 9hod. Jak se mi bude počítat dovolená, když si budu vybírat 10dnů? Budu muset jít v dlouhý týden v SO+NE do práce? anebo mi bude na tyto dny počítána dovolená? Děkuji za odpověď.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat.Dne 13.5.11 jsem měla pracovní úraz.Toho dne jsem nastoupila na PN,kterou jsem ukončila 31.5.11 . Moje PN trvala 18 dní.Chtěla jsem se zeptat když je to pracovní úraz jak to bude s výplatou?Dostala jsem i formulář na bolestný a formulář Náhrada ztráty na výdělku po dobu PN.Oba formuláře jsem odevzdala 7.6.11 Budu mít výplatu normální a nebo jako 6O% a zbytek mi příjde déle.Děkuji za odpověď.V.
Dobrý den, manžel pracuje již 15 let u soukromého podnikatele. Již delší dobu mu zaměstnavatel vyplácí mzdu velice nepravidelně, většinou se spožděním 3 až 4 měsíce. Tento stav je pro naší rodinu neudržitelný a proto si manžel našel novou práci (je velice šikovný a pracovitý a nabídek má několik) V současné době mu ale zaměstnavatel dluží cca 50 tis. korun. Manžel se ovšem bojí od současného zaměstnavatele odejít protože se bojí, že vydělané peníze již neuvidí i proto že se zaměstnavatel topí v dluzích. Poraďte mi prosím jak je možné v tomto případě postupovat a zda jsou nějaké možnosti. Manžel stále pracuje a dluhy narůstají. Dostali jsme se do začarovaného kruhu ze klterého nemůžeme ven. Děkuji za pomoc a přeji hezký den. Konířová Jedná se o malého podnikatele se 3 zaměstnanci.
Dobrý den, zaměstnanec v pracovním poměru s měsíční mzdou byl v pracovní neschopnosti od 2. května do 31. května. Rád bych věděl, jestli musí za 1. května (neděle) odvádět zdravotní pojištění a pokud ano, podle jakého paragrafu zákona o zdravotním pojištění. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský
Dobrý den,jak se posuzují vyživovací povinnosti u zaměstnance, kterému je nařízena exekuce? Zaměstnanec žije ve společné domácnosti s manželkou a dcerou. Manželka zrušila bezpodílové SM, dceři je 25 let,studuje - má složeny zkoušky i státnice, chybí ještě diplomová práce. Do kdy se dítě posuzuje jako vyživované a čím se toto prokazuje? Děkuji
Dobrý den, prosím, mám dotaz: syn nastoupil do práce 1.4.2011, a má smlouvu na dobu určitou do 31.3.2011. Na kolik dní má nárok na dovolenou? Zaměstnavatel nařídil podnikovou dovolenou od 11.7.2011 do 31.7.2011, to je 15 pracovních dní. Syn prý má nárok jen na 5 dní, 10 dní dostane neplacené volno. Podle mě má nárok na 15 dní, když odpracuje do konce roku 9 měsíců (3/4 roku)!?! Předem děkuji za odpověď, M.
Dobrý den, syn neudělal maturitu, nahlásil se na úřad práce. Mně byl odebrán přídavek na dítě. Má nárok na nějakou sociální dávku? Maturovat bude znovu v lednu.Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala na situaci mé matky. V práci (je prodavačkou) ji vzniklo manko cca 24000,- a nyní ji bylo zaměstnavatelem sděleno, že do 30 dní musí celé mnako uhradit. Mají na to právo, neni možnost splátkového kalendáře s přihůednutím na finanční situaci zaměstnance?