FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pracuji na dohodu o pracovní činnosti na 20 hodin týdně a nemám podepsané prohlášení poplatníka. Zároveň mám pozastavenou živnost. Platí vaše odpověď ohledně uplatnění nezdanitelné části základu daně i pro tento případ?Děkuji
Dobrý den, zaměstnankyně byla nemocná v roce 2004 - 26.1.-29.2. a od 9.7.- 9.11. Nárok na dovolenou je 25 dní - celkem nemoc 159 dní - bude dovolená krácena o 4 dny? V roce 2005 je v nemocenském od 27.6. do konce roku, opět při nároku 25 dní je krácení o 12.5 dne? Děkuji za odpověď a zdravím JD
Dobrý den, prosím vás o zodpovězení otázky. Jsem zaměstnána jako kadeřnice na plný pracovní úvazek a jsem odměňována 35% z měsíční třžby po odečtení měsíčních nákladů materiálu. Materiál je mi odečítán i s 19% DPH. Má má šefová narok na odečet DPH u materiálu mnou spotřebovaného při mé práci pokud tento odečet uplatňuje i u FÚ na základě svého vlastního účetnictví. Nerozumím tomu, že ona nakoupí materiál s DPH mě ho odečte také tak a ještě uplatňuje nárok u FÚ. Nevím jestli je to dostatečně srozumitelné, pokud né tak se omlouvám a můj dotaz považujte za bezpředmětný. Děkuji
Dobrý večer. Měla bych dotaz ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění. Jsem OSVČ a jsem v pracovní neschopnosti již 3.měsíc.Musím platit zálohy na OSSZ a VZP. Moje nemocenské dávky činí 2.400,-Kč. Přitom zálohy na sociální a nemocenské pojištění dohromady jsou 2.513,-Kč. Nemám to již z čeho platit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, minulý měsíc jsem pracovala na dohodu o provedení práce a ve výplatě mi nebyl odečten nezdanitelný základ - nevěděla jsem, že musím podepsat Prohlášení poplatníka (jiného zaměstnavatele nemám). Je možné podepsat prohlášení zpětně nebo se jinak domáhat částečného vrácení daně? Děkuji.
Dobrý den, pracuji ve firmě která upravila vyplácení mezd vždy k poslednímu dni následujícího měsíce. Např. výplatu za srpen 05 jsme měli obdržet na konci září. Celkem k 14.10. jsme obdrželi zálohu 2.000 a 3.000 Kč. Lze toto považovat za nesplnění a podat výpověď? děkuji za odpověď
Když zaměstnance skončil pracovní poměr např. 9.9.2005, jak se uplatnuje odpocitatelná polozka pri výpoctu cisté mzdy. Zamestnanec odpracoval vlastně jenom 7 dnů, tím to vlastne vychází základ daně do mínusu. Jak se tedy postupuje?
dobry den. Je mi 35 let (v lednu 36) a od cervna 2004 pracuji vyhradne jako OSVC (bez soubezneho zamestnani). jelikoz jsem ale letos v srpnu o zdroj prijmu prisla a nepodarilo se mi zatim najit jiny, pozastavila jsem 5.10.2004 sve podnikani a prihlasila se na pracovni urad. ctyri dny pote jsem ale pri kontrole zjistila, ze jsem gravidni. to pro me znamena ztratu moznosti nelezt zamestnani, s velkou pravdepodobnosti. chtela bych vedet, z ceho se mi v tomto pripade bude pocitat vyse materske (podporu mi vypocitali na 1600 kc) a jestli by pro me nebylo vyhodnejsi ihned urad prace vypovedet, obnovit zivnost a se zatatymi zuby platit jeste nekolik mesicu socialni a zdravotni z uspor ci pujcenych penez? a z ceho by se pocitala materska v pripade, ze bych byla uznana prace neschopna ze zdravotnich duvodu (coz by v mem veku mohlo prijit rychle)? dekuji.
Dobrý den, v naší organizace se vyplácí náhrada mzdy za dovolenou na zotavenou jako za běžný odpracovaný den. Je to v pořádku? Pokud ne, prosím o sdělení, kde najdu správný výpočet mzdy za dovolenou (vyhláška, zákon atd.) Děkuji za odpověď. Markéta Nešporová
Pokud zaměstnance odpracuje v měsíci např. 7 dni , pak skončí pracovní poměr, jak se uplatňuje odpočitatelná položka 3170,- pri výpočtu daně, když základ je menší než odčitatelná položka?
Náš zaměstnanec je ČID. Pobírá invalidní důchod a pracuje na poloviční úvazek. Jeho hrubá mzda v tomto měsíci činí 5280 kč. Kolik bude jeho odvod na zdravotní pojištění? 494 nebo 238?
Má zaměstnanec nárok na daňové zvýhodnění pokud jeho dcera studuje vysokou školu obchodní formou prezenčního studia?
Dobrý den, je možné mít na dohodu o provedení práce mít i větší výdělek než 5000/měsíc? Jak se pak postupuje se zdaněním tohoto příjmu? Jedná se o starobního důchodce/důchod už od r.2002/, jehož dúchod je větší než 38.040 za rok. Má také na toto vliv, má-li podepsané "Prohlášení" či nikoliv? Děkuji
Jsem student VS, mam nabidku pracovat na DPP, ktera zasahuje do dvou mesicu, celkem na castku 8000 Kc. Kolik by cinila cista mzda z teto smlouvy? Dekuji
Od 1.1.2005 platí daňová sleva 500,- na 1 dítě. Při orientačním výpočtu daň. povinnosti za 2005 mně vychází daň. nedoplatek cca 5900,- /výpočet proveden programem pro mzdy -aktualizovaným pro 2005/. Jakým způsobem je v daň. přiznání toto řešeno /zrušen odpočet 25 560 na dítě/ ? Děkuji.
Dobrý den, prosím o vysvětlení, z čeho se vypočítává údaje o mzdách pro různé účely: - výše příjmu ze závislé činnosti pro žádost o sociální příspěvek - průměrný měsíční hrubý výdělek a průměrný měsíční čistý výdělek pro zápočtový list. Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak správně vypočítat zdravotní pojištění zaměstnanci,který měl dva dny v měsíci neplacené volno z důvodu,že byl přítomen soudnímu jednání. Jeho hrubá mzda za měsíc září činí 28.839,- Kč. Hradí tento zaměstnanec 9% ZP nebo jej hradí zaměstnavatel? Děkuji Petra F.
1. Může mi zaměstnavatel uznat nezdanitelnou částku při výpočtu výplaty za ČID i když mám pozastavený důchod z důvodu pozdního doložení potvrzení od zaměstnavatele. Povolenou částku jsem nepřekročila. 2. Jaký zákon řeší minimální zdravotní pojištění 970,- Kč?
Student na dohodu o provedení práce odpracoval 100 hodin a byla mu vyplacena odměna ve třech částech, a to měsíčně v částkách 2100,--,1800- a 2100,-- Kč. Předpokládám, že se nemusí uplatnit daň z příjmu. Je to správně?
Dobrý den,chci si jen ověřit, zda budu postupovat správně při měsíčních srážkách ze mzdy u zaměstnance, který má exekuci na 64 330,20 Kč. Hrubá mzda za 10/2005 bude 15 057,-Kč/3 vyž.děti/,čistá mzda je 13 109,-Kč.Nezabavitelná částka mi vyšla 6 966,-Kč..13 109 - 6 966 =6 143,- zaokrouh. na 6 141/3 =2 047,-Kč.Částku 2 047,-Kč srazim v 10/2005 na exekuci?Další měsíc opět přepočítat dle zúčtované mzdy? 6 966+2+2047+2047=11 062,-=čistá mzda za 10/2005?