FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, naše pracovnice pobírala od 1.1.2011…

Dobrý den, naše pracovnice pobírala od 1.1.2011 do 22.6.2011 rodičovský příspěvek ( nepracovala), od 23.6.2011 do 20.7.2011 byla v pracovní neschopnosti, od 21.7.2011 je na mateřeské dovolené. Na kolik dní dovolené za r.2011 bede mít nárok po skončení mateřské ? Základní výměra činí 20dnů. Předpokládám krácení o 3/12 roční výměry. Děkuji za odpověď. Past.

Dobrý den, naše zaměstnankyně byla v pracovní…

Dobrý den, naše zaměstnankyně byla v pracovní neschopnosti od 6.1.-6.3.2011 a pak od 13.5.-31.7. Bude se jí krátit dovolená, popřípadě o kolik dvanáctin? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, moje firma se dostala do potíží a…

Dobrý večer, moje firma se dostala do potíží a již nemám pro svého zaměstnance práci. Zatím jsem s ním neřešila možnosti ukončení pracovního poměru, protože si nejdříve zjišťuji možnosti. Je možné mu dát výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou a odstupným ve výši tříměsíčních platů? Domnívám se, že toto je standartní, ale lze mu snížit plat v této výpovědní lhůtě, pokud bych nechtěla, aby chodil do práce? Někde jsem četla, že je možné snížit plat až na 60% při schválení ÚP, je to možné? Děkuji za odpověď, případně radu, jak nejlépe tuto skutečnost vyřešit. Pěkný večer. Marková

Dobrý den, zaměstnankyně nastoupila na HPP 01.05…

Dobrý den, zaměstnankyně nastoupila na HPP 01.05.2011, zároveň pro rok 2010/2011 je studentkou denního studia Jednoletého pomaturitního jazykového kurzu, mohu jí uplatnit slevu na studenta i po dobu prázdnin? Děkuji

Dobrý den, poskytli jsme zaměstnanci půjčku ve…

Dobrý den, poskytli jsme zaměstnanci půjčku ve výši 20 tis. Kč k překlenutí tíživé finanční situace, po měsící přišel znovu, jestli bychom mu mohli půjčit ještě 10 tis. Jak často můžeme poskytovat jednomu a tomu samému zaměstnanci půjčku kvůli finanční tísni (bez toho, abychom museli půjčku danit)? Ošetřuje to nějaký zákon? Moc děkuji za pomoc. JN

dobrý den pracovala jsem na Obecním úřadě na…

dobrý den pracovala jsem na Obecním úřadě na vedlejší pracovní poměr. K 28.2.2011 jsem tento pracovní poměr ukončila.Zbylo mně 6 dní dovolené z roku2010 ,které jsem si chtěla v únoru vybrat a k tomu 4 dny dovolené z roku 2011,zbytek dní jsem ještě pracovala to znamená do 14.2.2011. Na výplatní pásce mám 3 dny dovolené a zbytek neplacené volno,jak se můžu bránit? Děkuji za odpověď Pěkný den Ulichová

Dobrý den ,jeste k tomu předešlému dotazu ohledně…

Dobrý den ,jeste k tomu předešlému dotazu ohledně daně na HPP a VPP.Mám zaměstnance,na HPP pod jiným osobním číslem a VPP pod jiným osobním číslem, kvůli identifikaci a kontrole projektu z EU. Děkuji za trpělivost.

Děkuji za Vasi odpoveď, ale chci si to jeste…

Děkuji za Vasi odpoveď, ale chci si to jeste ujasnit,nazory okoli se rozcházejí.Mám zaměstnance,který je na HPP na úvazek 0,5 a ten istý zaměstnanec na VPP 0,25 u stejného zaměstnavatele,ale na projekt EU placený z úplně jiných peněz než zaměstnavatele. Taky se základ daně bude součet základu daně HPP a z VPP ? děkuji moc

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku na podporu v nezaměstnanosti. Od 1.9.2010 do 30.6.2010 jsem byla zaměstnaná na HPP (tzn.10 měsíců). Zároveň jsem ve školním roce 2010/2011 (září až červen) dálkově studovala. Ve šk.roce 2009/2010 (září až červen) jsem studovala stejnou školu, ale v denním studiu. Počítá se denní studium před 1.1.2010 jako náhradní doba důchodového pojištění pro účely nároku na podporu? Na ÚP mi sdělili, že nárok na podporu nemám, že nemám odpracováno 12m v průběhu 3 let. Je možno argumentovat tím, že jsem v období 3 let nazpět ještě studovala a tím bych podmínku 12ti měsíců splnila? Předem moc děkuji za informaci a přeji hezký den, pangacius.

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tento dotaz…

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tento dotaz. Může osoba starší 16 let podepsat pracovní smlouvu a zároveň si uplatnit slevu na poplatníka u zaměstnavatele? Nebo od kolik let smí daná osoba uzavírat pracovní smlouvu se zaměstnavatelem? Předem děkuji za odpověď. Nasheldnaou.

Dobrý den, mám dotaz na uplatnění slevy na…

Dobrý den, mám dotaz na uplatnění slevy na studenta. Jsem už rok zaměstnaná v normálním pracovním poměru a zároveň studuji poslední ročník řádného prezenčního bakalářského studia. Studium bylo řádně ukončeno v měsíci červnu (do 30.6.2011 mi VŠ vystavila i potvrzení o studiu). Od podzimu nastupuji na magisterské studium, na stejné VŠ, ale jedná se o samostatné studium. Na VŠ nás upozornili na jakousi měsíční přetržku, prý dostaneme nové povrzení při zápisu od 1.8.2011. Jak to bude v měsíci červenci s uplatněním slevy na studenta, kterou si v práci uplatňuji? A bude nějaký problém co se týče daňového zvýhodnění na dítě, které uplatňují rodiče? Za odpověď děkuji.

Dobrý den,chci se zeptat předčasně jsem zrušil…

Dobrý den,chci se zeptat předčasně jsem zrušil penzijní pojištění výplatou odbytného peníze jsem dostal na můj účet ale nevím jestly mám z této částky ještě zaplatit dan finančnímu uřadu a nebo už je to zdaněné tak prosím o radu přispíval my i zaměstnavatel.Děkuji Hájek.

Poté, co jsem byl 6 měsíců na Pracovním úřadě…

Poté, co jsem byl 6 měsíců na Pracovním úřadě jsem si našel zaměstnání. Mám uzavřenou pracovní smlouvu na plný úvazek, na dobu neurčitou. V novém zaměstnání jsem od 2.Května 2011. K mému překvapení mi byl spočítán nárok na dovolenou do konce r.2011 v počtu 11.5 dne namísto očekáváných 13.5 dne. Mzdová účetní tvrdí, že nárok na dovolenou mi je krácen z toho důvodu , že jsem byl do dubna (6 měsíců na Pracovním úřadě). Hledal jsem na internetu předpis, podle kterého by mi měly být kráceny 2 dny i když mám odpracovat do konce roku 8 měsíců, bohužel neúspěšně. Prosím o Vaše vyjádření, zda toto krácení má nějaký základ ve mzdových předpisech, nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám v pracovní smlouvě uvedenou mzdu…

Dobrý den, mám v pracovní smlouvě uvedenou mzdu ve výši 20000,- měsíčně. Nyní přišel zaměstnavatel s tím, že mi mzdu zvýší na 25000,- , ale mzdovým výměrem. Na moji námitku, že potom mi může mzdu novým výměrem snížit i třeba až na minimální mzdu, argumentoval tím, že i nadále zůstane v platnosti pracovní smlouva, takže případné snížení je možné jen zpět na částku 20000,- uvedenou ve smlouvě. Je něco takového vůbec možné? Domníval jsem se ,že výše mzdy může být stanovena buď ve smlouvě nebo mzdovým výměrem, a ne takovouto podivnou kombinací. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené od 10.1.2011…

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené od 10.1.2011 do 24.7.2011. Byla jsem informována, že po ukončení mám čerpat řádnou dovolenou. Jak velký nárok mi vznikl na dovolenou za rok 2011. Dovolenou za rok 2010 jsem vyčerpala. Za rok mám nárok na 20 dnů. děkuji Pokorná

Dcera má soukromou praxi jako zubař od 25.5.2011…

Dcera má soukromou praxi jako zubař od 25.5.2011 nastoupila na nemocenskou a od 25.6. na MD. Po tuto dobu ji zastupuje kolegyně, která má také svoji soukromou ordinaci. Kolegyně pracuje na IČO dcery. Jakým způsobem platit zastupující paní MUDr. Je možné, aby zastupující vystavovavala fakturu a v případě, že ano, na základě jakého dokladu (smlouva...? Nebo DPP....? Děkuji

Dobrý den, rád bych vás požádal o radu jak…

Dobrý den, rád bych vás požádal o radu jak postupovat. Od 1. 11. 2008 do 31. 8. 2010 jsem byl zaměstnán na smlouvu o dílo (na živnostenský list) a musel jsem si tedy platit sám zdravotní a sociální. Udělal jsem ale spoustu chyb a teď bych je rád napravil. Především jsem se vůbec nepřihlásil k platbám sociálního pojištění. Mé příjmy byli tak malé, že jsem měl stěží na živobytí. Výpočty daní dělali částku tak malou, že jsem žádné daně doposud platit nemusel. Vždy jsem se bez problému vešel do tabulek, abych nemusel nic platit. Od letošního ledna jsem již v normálním zaměstnaneckém poměru, ale tuto záležitost bych rád dal do pořádku. Bojím se případného postihu i velké částky k zaplacení. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat, abych vše vyřešil? Děkuji

Dobrý dne,potřebovala bych poradit ohledně…

Dobrý dne,potřebovala bych poradit ohledně zaměstnání malého rozsahu. Pokud sjednám se zaměstnancem Dohodou o pracovní činnosti (topení na bytovém domě), která bude sjednána na dobu určitou (1 rok), rozsah pracovní doby: dle výkazu topiče, odměna 48,10 Kč/hod, bude se jednat o zaměstnání malého rozsahu? Děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Jedličková

Dobrý den, chci se, prosím, zeptat. Je možné, aby…

Dobrý den, chci se, prosím, zeptat. Je možné, aby pracovník použil 2 různá služební vozidla pro soukromé účely v průběhu 1 měsíce ? A přidanilo by se mu 1% z poř. ceny obou vozidel ? Moc děkuji za odpověď Marie Urbanová

Dobrý den, mám dotaz ohledně jedné známé. Do…

Dobrý den, mám dotaz ohledně jedné známé. Do poloviny července 2011 by měla být na meteřské dovolené a v průběhu mat. dovolené chodila do práce, kde byla zaměsstnan před dovolenou, zde si přivydělávada nějaké peníze do limitu tuším 65 tisíc ročně. koncem roku 2010 chtěla ukončit smlouvu z důvodu, aby si její manžel mohl odepsat daně, či co. Poté jí zaměstavatel opět zaměstnal, ale jen na dohodu o provedení práce na dobu určitou do května 2011. Poté jí dohoda nebyla prodloužena. V květnu otěhotněla a je na naschopence. Chtěla napsat po účetní fi kde pracovala původně a poté na dohodu nějakou smluvu na nechopenku, aby mohla brát peníze, ale myslím si, že na to nemá naprostio nárok a ani taková smluva neexistuje a navíc to celé dělala za zády šéfa. Ten se rozhodl, že jí žádnou dohodu neprodlouží. Do července 2011 je na mateřeské s prvním dítětem. Mě zajímá na co má nárok a zda je v nějaké ochranné lhůtě, když je na mateřské. Děkuji za odpověď Helena