FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Mám na Vás otázku ohledně mé situace.…

Dobrý den. Mám na Vás otázku ohledně mé situace. V březnu 2005 jsem řádně ukončila studium na vysoké škole a od té doby pracuji ve 2 společnostech na dohodu o pracovní činnosti a v 1 na dohodu o provedeni prace. V současnosti přecházím na trvalý pracovní poměr. Jaké příslušné formuláře budu muset vyplnit (daně, sociální a zdravotní pojištění)? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, jsme příspěvková organizace zřízená…

Dobrý den, jsme příspěvková organizace zřízená krajem. Dozvěděli jsme se, že jsme povinni platit sociální a zdravotní pojištění i ze 2000 Kč nebo věcného daru, např. kytice za 200Kč, které dáváme spolupracovníkům k jejich výročím jako 55 let, 60 let atd. Děkuji za odpověď. Knapová

Když mám příjem z Dohody o provedení práce, musím…

Když mám příjem z Dohody o provedení práce, musím ho danit?A odvádí se sociální a zdravotní? Pokud ano, odvádí ho zaměstnavatel?A co by se stalo, kdyby mnou odpracovaný počet hodin překročil 100? Musí to kontrolovat zaměstnanec, nebo zaměstnavatel?

Dobrý den, v průběhu roku se mluvilo o tom, že by…

Dobrý den, v průběhu roku se mluvilo o tom, že by i malé organizace (do 25 zaměstnanců) měly platit svým zaměstnancům nemocenskou za prvních x dní nemoci. Bude to platit nebo to bylo tzv. smeteno ze stolu? Děkuji

Dobrý den, mám takový dotaz. Moc se v takových…

Dobrý den, mám takový dotaz. Moc se v takových věcích nevyznám, tak bych to chtěla objasnit, děkuji. Jsem po maturitě a mám odpracováno 6 měsíců (takže nemám nárok na podporu), pracuji jako brigádník, takže agentura za mě odvádí soc. a zdr. pojištění jen za brigádníky. Chci se zeptat jestli můžu být hlášená na pracáku, ale nebýt omezována tím, kolik si můžu jako brigádník vydělat (3 590 hrubého) Od pracáku nežádám podporu (nemám na ní nárok) a ani nechci soc. dávky. Chtěla bych jen, aby za mne platili soc a zdravotní pojištění. Děkuji H

Ukončuji pracovní poměr k 30.11.2005. Mám…

Ukončuji pracovní poměr k 30.11.2005. Mám zůstatek dovolené 16 dnů, čerpat bu do 30.11.2005 7 dnů a zbytek mi vyplatí Z-tel. Zajímá mě kolik dostanu plat, mzda činí 29 000kč hrubého, nemám děti, jsem svobodný. Také mě zajímá kolik dostanu nemocenské dávky když bude celý prosinec marodit. Děkuji Str.

Přítelkyni propustili pro nadbytečnost a dostala…

Přítelkyni propustili pro nadbytečnost a dostala vyplaceno pětiměsíčni odstupné, kde ji byla vypočtena daň 18000,- Zaměstnavatel ji však řekl, že 16000 se ji vrátí v ročním zůčtování, Je to pravda.

Dobrý den, byla mi přiznána nemoc z povolání a…

Dobrý den, byla mi přiznána nemoc z povolání a nemuhu vykonávat nadále svou práci. Zaměstnavatel pro mne nemá ani jinou práci. Z čeho mi bude vypočtena renta, kterou mi bude zaměstanvatel vyplácet?

Dobrý večer. Žádam o radu v problematice: jsem na…

Dobrý večer. Žádam o radu v problematice: jsem na rodičovské dovolené, mám ŽL a u zaměstnavatele jsem neukončila HPP. Nyní mám možnost nastoupit na VPP do jiné firmy na poloviční úvazek nebo na ŽL. Musím ukončit HPP v prvotním zaměstnání a jak by to bylo se SP a ZP? Co je v mém případě přípustné VPP nebo pracovat na základě ŽL?Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnána jako učitelka na…

Dobrý den, jsem zaměstnána jako učitelka na střední škole. Z mého pracovního úvazku vyplývá nárok na 24 dní dovolené za rok. Do práce jsem nastoupila 26.9.2005 a na výplatní pásce mám uvedeno, že do konce roku 2005 mám nárok na 4 dny dovolené. Účetní zaměstnavatele tvrdí, že mám za každých 22 odpracovaných dní nárok na 1/12 dovolené. Uplatňuje se toto pravidlo i v případě zkráceného úvazku? Pokud ano, jak mám za rok vyčerpat dovolenou, na kterou mám nárok?

Jak se vypočítává náhrada mzdy v případě…

Jak se vypočítává náhrada mzdy v případě pracovního úrazu?

Dobrý den. Pracuji na HPP a mám možnost si…

Dobrý den. Pracuji na HPP a mám možnost si jednorázově vydělat u jiné firmy sumu okolo 10000. Je pro mne výhodnější Smlouva o dílo, Dohoda o pracovní činnosti nebo Dohoda o provedení práce? Jak se taková částka zdaňuje? Je třeba podávat nějaké daňové přiznání? děkuji.

Dobrý den, osoba bez zdanitelných příjmů…

Dobrý den, osoba bez zdanitelných příjmů pracovala v měsíci říjen 2005 3 dny na dohodu o pracovní činnosti za 55,- Kč na hodinu. Celkem si vydělala 1072,- Kč.Prosím o výpočet ZP a SP. OBZP si platí sama 970,- Kč ZP, které odvádí do 8.následujícího měsíce. Agentuře to řekla, ale neměla potvrzení o zaplacení, neboť tento příkaz dala přes mobil-banka a výpis jí došel až po vypočtené mzdě. Agentura této osobě strahla... Srážka ZPo 9%... Kč 321,-, dále ZP-zaměstnanec... Kč 209,- a SZ-zaměstnanec... Kč 86,- Kč. Čistá mzda vyšla 777,- Kč, vyplaceno bylo 456,- Kč. Zdá se nám to velice prapodivné. Prosím o sdělení, co můžeme v tomto podniknout a zda má OBZP nárok na vrácení stržené ZP. Děkuji předem za odpověď na e-mailovou adresu

Dobrý den. Prosím o sdělení, jak je to s povinnou…

Dobrý den. Prosím o sdělení, jak je to s povinnou platbou zdravotního a sociálního pojištění u osoby, která nepracuje z vlastního rozhodnutí (není vedena na Úřadu práce, nepracuje na živnostenský list, není v zaměstnaneckém poměru, není podnikatelkou, není na mateřské či na rodičovské dovolené, nepobírá žádné sociální dávky) protože je finančně zabezpečena partnerem či žije z dědictví anebo výhry v loterii. Pro úřady je to také OSVČ anebo jak je nazývána? Děkuji.

Můžete mi poradit, zda mohu vyplatit starostovi…

Můžete mi poradit, zda mohu vyplatit starostovi obecního úřadu roční odměnu, resp. za jakých podmínek tj. kdo navrhuje, kdo schvaluje odměnu. Děkuji Seidlová

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím…

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Známá nastoupila do zaměstnání 1.9.2005 na HPP na dobu neurčitou s 3-měsíční zkušební dobou. Od 14.11.2005 je na neschopence. 15.11.2005 ji byla dána zaměstnavatelem výpověď podle § 58 zákoníku práce - zrušení prac. poměru ve zkušební době. Ptám se kde kterému datu končí pracovní poměr , jestli k 15.11.2005 nebo k datu ukončení neschopenky? Druhý dotaz: Kdo bude vyplácet nemocenskou, pokud opravdu prac. poměr skončí k 15.11.? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,zaměstnanec má pracovní smlouvu na dobu…

Dobrý den,zaměstnanec má pracovní smlouvu na dobu určitou.Ta vypršela,ale zaměstnanec stále pracuje.Musí se napsat nova smlouva nebo dodatek?Bylo mi řečeno,že když pokračuje v práci/po době určité/,automaticky se to bere,že je na neurčito. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou podmínky, odečtu z daňového základu na syna, který je v opatrovnictví matky, ale vzhledem k tomu, že je na mateřské, si nic neodpočítává, zda si otec, který studuje a měl krátkodobý výdělek, může uplatnit odpočet, byl OSVČ nebo zda si na vnuka, můžou odečístodpočitatelnou částku někdo z prarodičů a to za jakých podmínek? Zda musí být v jejich opatrovnictví

Dobrý den, nevím, zda můj dotaz patří přímo sem,…

Dobrý den, nevím, zda můj dotaz patří přímo sem, snad mi podáte uspokojivou odpověď.Manžel ode mě odešel, budeme se rozvádět.Máme 1 dítě, na které on pobírá úlevu z daní 500 kč.On je člen s.r.o. a každým rokem jsem mu opatřovala potvrzení z mého zaměstnání, že si nenárokuji úlevu z daní na dítě. Nyní se ale situace změnila a já bych chtěla tato daňovou úlevu převést na sebe.Mohu ji od manžela nárokovat za dobu, po kterou s námi nežije?Nebo potřebuji potvrzení od jeho účetního, že on si ji už nenárokuje?Musím čekat až do rozvodu?Myslím si, že pokud žiji s dítětem sama, že na tuto úlevu mám nárok já a ne manžel, který ho neživí.Poraďte mi, prosím, jak mám postupovat, abych tuto úlevu z daní na dítě získala co nejdříve .Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den, moje dcera studuje VŠ a letos si…

Dobrý den, moje dcera studuje VŠ a letos si přivydělala jako příležitosná modelka 45.000,- Kč.Do konce března si musí podat daňové přiznání.Nevíme,jestli formulář A nebo B.Jaké odpočty si může uplatnit, když já,jako matka si dceru odečítám z daní.Nepracuje u žádné agentury,výdělek je čistě nahodilý,příležitostný.Děkuji za odpověď