FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam na vas dotaz ohledne mzdy. Zamestnavatel chce se mnou uzavrit Dohodu o pracovni cinnosti na pristi rok. Do ted jsem mel Dohodu o provedeni prace, kde mi ze mzdy 3000 Kc byla pouze odecitana dan z prijmu 15 procent, tedy ma cista mzda cinila 2550 Kc. Nyni mam ale strach, ze od noveho roku dostanu o neco mene, protoze se zde odvadi socialni a zdravotni pojisteni (DPČ). Potreboval bych vedet, jake vsechny odecty jsou mi odvadeny, ja jsem prakticky nevidomy, mam plny invalidni důchod na obecne ztizene podminky, mam průkazku ZTP/P a jsem ZPS/TZP. Dale bych rad vedel, jestli nemam nahodou pozadat o navyseni mzdy, abych na tom kvůli odectum netratil, a nedostaval mensi bzdu, nez doposud. Slysel jsem, ze od noveho roku se meni danove zakony, poradte prosim, jak mam postupovat, protoze mi kazdy tvrdi neco jineho. Předem moc dekuji. Petr
Prosím o radu, jak je to s jednateli s.r.o.Pokud má odměnu za jednatele, tak se tato částka nezahrnuje do hrubé mzdy a nevypočítává se průměr pro dovolenou, jelikož dovolená nenáleží.Odvádí se zdravotní, sociální a daň. Jak je to s nemocenskou? Myslím si, že ta mu náleží.
Dobrý den, jak je to s výdělkem starobních důchodců. Zajímá mě, jakou částku za kalendářní rok si může starobní důchodce vydělat aniž by musel odvádět daň a pojištění. A také na základě jaké smlouvy nebo dohody má takto pracovat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptata na tuto otázku. Pokud žena nastoupí na mateřskou dovolenou a po dvou letech mateřské znova otěhotní, jestli má nárok opět na novou mateřskou a v případě že ano, tak z čeho se jí bude počítat. Děkuji za odpověď
Ráda bych se zeptala kolik bude činit čistá mzda když hrubá mzda činí 12000,--Kč, jsem vdaná a mám 1 dítě na které uplatňuji odpočet daně. Děkuji Marešová
Dobrý den , mám dotaz, z lonského roku tj. 2004 mám jěště 10 dní nevybrané dovolené, a plus 20 dní z letošního roku a chci podat výpověd k 30.01.2006 mám nárok na proplacení dovolené i z lonského roku nebo mi tato dovolená propadla? děkuji.
Dobrý den, podle návrhu novely zákona o daních z příjmů pro rok 2006 se má sazba daně snížit z 15 na 12% (v pásmu do 10100,-/měsíc), z 20 na 19%. Týká se toto snížení i daní srážkových? Bude jinak i hranice pro využití srážkové daně (dosud 5000,-Kč hrubého)? Co ještě bude třeba opravit ve mzdových SW? Vím ještě o náhradě odpočit.pol. slevou na dani. Hrozí i to, že by se od 1.1.2006 měly jinak počítat soc.náhrady a kdy se to dozvíme ? Za odpověď děkuji. Autorka mzdového SW. Pavla Nesňalová
Dobrý den, mám dotaz. Je povinná zákonná minimální hodinová mzda i u dohody o provedení práce? Pokud ano, může si poplatník, který podepsal prohlášení uplatnit i daňový bonus na děti? Děkuji Sekyrová
Dobrý den, děkuji za odpověď z 29.11.2005. My jsme si našli pravidla při poskytování stravenek na www.sweb.cz/odbory/stravenky.html a zde je, cituji "Pracuje-li zaměstnanec v daném pracovním dni 4 hodiny a více, náleží mu za takový odpracovaný den stravenka". Proto bych se chtěla zeptat proč je to daňově neuznatelné popř. kde bychom tuto problematiku mohli vyhledat.
Dobrý deň, chcem sa spýtať, aké penále nám vyrúbi finančný úrad v prípade oneskoreného zaplatenia dane zo mzdy. Sme slovenský subjekt, ktorý ma v ČR provozovnu a má platiť daň zo mzdy v ČR. Aké tlačivá sme povinní predklada FÚ počas roka ako platca dane zo mzdy. Ďakujem za odpoveď
Dobrý den. Zaměstnatkyně začala studovat vysokou školu v kombinované ( 12% prezenční, 88% distanční ) formě studia. Má nárok na daňový odpočet na studenta 950,- Kč měsíčně? Děkuji za odpověď. Sára Anglettová
Pracuji na slovenské ambasádě v ČR a bylo mi řečeno, že je mi strháváno soc. a zdr. pojištění, ale daň ne, tu si musím vypořádat sama formou daňového přiznání. Je tento postup správný?
Dobrý den ,chci se zeptat, při pravidelné kontrole zdravotní pojišťovna nám doměřila 388,-Kč-odvod za zaměstnance, který celý měsíc měl neplacené volno. Jak se vlastně tato částka počítá u zdrav.pojišťoven, když někdo má NV a jak je to v tom případě ze sociálním pojištěním? Děkuji.
Dobry den, momentalne jsem na rodicovske dovolene a pobiram rodicovsky prispevek na dceru narozena 18.2.2003, byla jsem zamestnana na dobu urcitou k datumu 9.1.2003, nastoupila jsem na materskou dovolenou v ochrane dobe a penezitou pomoc v materstvi jsem dostavala od meho zemestnavatele. jsem opet tehotna a zajimalo by mne, zda mam opet narok na PPM, kdo mi tuto pomoc bude vyplacet. Mam take moznost nastoupit do prace,opet na dobu urcitou, vzhledem k memu tehotenstvi, datum porodu 7.2.06, zajimalo by mne zda by to ovlivnilo nejakym zpusobem PPM a rodicovsky prispevek.
Přeji dobrý den, a předem děkuji za odpověď na svůj dotaz. Je nabídnuta důchodci,,Dohoda o provedení práce" (jedná se o účetnictví) a ve smlouvě je uveden rozsah práce 99 hod. na kalendářní rok s tím, že odměna je splatná zálohově ve výši 10 000,- Kč měsíčně po ukončení dílčí etapy práce. Tedy 120 000,- Kč za rok. Jedná se mi o to zda se nejedná o skrytý pracovní poměr s tím , že zaměstnavatel chce ušetřit za ZP a SP. Je tento postup od zaměstnavatele legální? Děkuji Kyndl
Dobrý den, rád bych se zeptal na dva problémy, se kterými jsem se v poslední době setkal. 1) Co je všechno nutné evidovat pro případnou kontrolu úřadu práce, OSSZ a podobně? Je nutné vést evidenci každodenního času příchodu, odchodu, přerušení pracovní doby apod.? Slyšel jsem dokonce, že při kontrole měl zaměstnavatel doložit i časy, kdy měl zaměstnanec přestávky na oddech. Nebo stačí zapisovat jen počet odpracovaných hodin, např. 8 hodin? A jak je to v případě např. dohod o pracovní činnosti nebo provedení práce? Přímo v dohodě má totiž pracovník sjednaný počet hodin. Je i tak nutné vést další evidenci, např. v kterých dnech a od kdy do kdy činnost vykonával? 2) Pracovník je zaměstnaný na dobu určitou. Na konci se rozhodl zaměstnavatel prodloužit HPP na další dobu hned od dalšího dne (původní smlouva skončila posledního dne v měsíci, hned od prvního pracovník pokračuje). Musí mít zaměstnanec vybranou veškerou dovolenou do ke dni ukončení první smlouvy nebo je možné zbytek nechat na pozdější dobu, protože pracovník v pracovním poměru pokračuje? Díky za odpovědi, přeji hezký den.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má naše zaměstnankyně nárok na daň. bonus za listopad. Její hr. mzda je 4.280,- Kč - pracuje na poloviční úvazek. Na základě pokynu D-274 jsem jí vyplácela bonus na dvě děti. Nyní byla ale nemocná /7 dní/ a její hr. mzda je 3.307,- Kč. /méně než 1/2 min. mzdy/. Mohu jí bonus ve výši 1.000,- vyplatit? Kde bych k této problematicenašla něco bližšího v knice Mzdová účetní , v které často hledám skoro nic není.
Dobrý den, chtěla bych se informovat, jaké rozhodné období se mi bude brát při nástupu na mateřskou dovolenou v únoru 2006, když jsem naposledy pracovala v září 2003. Poté jsem pobírala PPM a nyní jsem na rodičovské dovolené. Jediný příjem, který budu mít v období 9/03-1/06 bude v 11/05 vyčerpaná dovolená za r.2004 (na kterou mi vznikl nárok v souvislosti s MD). Bude se mi započítávat pouze doba této dovolené (cca 12dní), nebo období "před první mateřskou v r.2003"? Můžu podle zákona o nemoc.poj.§18 odst.7)věta druhá požádat, aby se k této době nepřihlíželo? (bude to pro mne asi nevýhodné). Mockrát děkuji za odpověď
Dobrý den, jako zaměstnanci firmy řešíme mzdový problém. Firma se rozhodla na základě jimi uvedených hospodářských výsledků krátit 14.plat, jehož výše je však garantována v platné směrnici vydané jednatelem a také v kolektivní smlouvě. Má na to právo a jak je možné v případě negativní odpovědi dále postupovat?
Ještě jednou zdravím. Mám dotaz ke mzdám k daňovévému bonusu. Hrubá mzda 7185,-, SP 26%1869,- a ZP 9% 646,-Kč. Celkem 9700,- je náklad zaměstnavatele. Zaměstnavatel pracovnici doplácí měsíčně bonus 520,- Kč a na základě žádosti měsíční dostává tento bonus zpět na účet. Ten je zaúčtován do příjmů ovlivňující základ daně. Je to dobře? Moc díky za Vaši odpověď.