FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Lze odečíst od základu daně nezdanitelnou částku…

Lze odečíst od základu daně nezdanitelnou částku na manželku, která celý rok 2005 pobírá rodičovský příspěvek? Dle tabulky by měla mít menší příjem než 38040 Kč, ale to je méně než 12 příspěvků??? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jednatelé s.r.o. musí mít uzavřenou pracovní smlouvu nebo pokud postačí smlouva o výkonu fukce. Tito jednatelé si v první polovině roku vypláceli odměnu ve výši 12 000,-, ale od listopadu se odměny zřekli kvůli finančním potížím firmy.Je vhodné jejich rozhodnutí řešit dodatkem ke smlouvě? Musím o tom informovat zdrav.pojišťovnu a sociální zabezpečení? Nebo stačí v měsíčních přehledech pro tyto instituce uvádět nulový příjem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu týkající se proplacení…

Dobrý den, prosím o radu týkající se proplacení nevybrané dovoloené.Naše zaměstnankyně nastoupila dne 9.6.2005 na nemocenskou a ta trvala až do 10.12.2005.Od 11.12. nastoupila na mateřskou dovoloenou.Nyní žádá proplacení nevybrané dovolené.Za období do 9.6. vybrala 6dní.Zbývá ji tedy 14dní dovolené.Má nárok na všech 14 dní nebo jí je dovolená krácena?Děkuji.

Dobrý den, v letošním roce jsem ukončil pracovní…

Dobrý den, v letošním roce jsem ukončil pracovní poměr a bývalá organizaci mi vyplácí měsíčně kompenzaci (za konkurenční doložku).Měsíčně je mi tedy strhávana zálohová daň a zdravotní pojištění.Zdravotní pojišťovna mi sdělila,že pokud jsem osoba bez příjmu, tzn. nepodnikám,nemám pracovní poměr a nejsem evidován na ÚP musí zaplatit minimální zdravotní pojištění 970 Kč měsíčně-což jsem učinil.Mám dotaz, je-li to tak správné.Děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den, sdružení fyzických osob má zaměstnance…

Dobrý den, sdružení fyzických osob má zaměstnance.Kolik činí příspěvek na obědy zaměstnancům jako nákladová položka?Lze užít jako nákladovou položku cenu oběda u živnostníků-členů sdružení?Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz:…

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz: Zaměstnavatel hradí zaměstnanci pojištění odpovědnosti za škodu. Bude toto pojištění zahrnuto do vyměřovacího základu pro soc. a zdrav. pojištění? Nevíte které ustanovení zákona tuto problematiku řeší? Děkuji

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o radu…

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o radu či vyvedení z omylu (mě anebo našich moudrých zákonodárců). Jedná se o novelu zákona o daních z příjmů, která by měla začít platit od ledna 2006. Nejdřív se v tisku objevila informace, jak nesmyslně je nastaveno společné zdanění manželů - jeden z manželů, např. ten na rodičovské dovolené, by podle ní měl v březnu zaplatit daň z poloviny společného příjmu, aby ji pak v dubnu dostal zpět (a aby ji dostal zpět i ten druhý, který ji zaplatil už dříve). Chvála bohu se objevilo dost střízlivých protestujících reakcí a poslanci vyjádřili vůli tento nesmysl odstranit. Zakrátko se však objevila další informace (myslím, že jsem ji zaslechla v televizních zprávách), že podle téže novely nebude možné snižovat zaměstnancům daňový základ o zaplacené úroky z hypotéky či úvěru ze st. spoření měsíčně, nýbrž jedině zpětně a jednou za rok. A to údajně proto, aby nebyli znevýhodněni podnikatelé, kterým se také vrací daně jen jednou ročně. Bohužel na tento nesmysl nikdo v tisku nereagoval a nedaří se mi dopátrat ani dalších informací ani textu té navrhované novely (možná tedy, že se mi to jen zdálo). Přitom je to úplně stejný nesmysl, jako ten s tím placením daní nevýdělečných manželů, s tím rozdílem, že splátce hypotéky - zaměstnanec nezaplatí uvedenou část daní v březnu s tím, že mu hned v dubnu bude vrácena, nýbrž bude ji splácet měsíčně s až 15ti měsíčním předstihem. Tak např. v lednu 2006 zaplatím úroky z hypotéky cca 2500 Kč, a potože se mi nově o tuto částku daňový základ nesníží, zaplatím v rámci zálohy na daň i cca 700 Kč navíc, které mi budou vráceny, ale až v dubnu 2007. V jakém smyslu by to jinak bylo nefér vůči podnikatelům? Vždyť oni těch 700 Kč zaplatí až v březnu 2007, a budou je tedy postrádat nanejvýš měsíc, tedy mnohem kratší dobu, než já (a nejen je, ale všechny daně, které my zaměstnanci platíme zálohově s až 15ti měsíčním předstihem). Prosím vysvětlete mi, že jsem to asi jen špatně pochopila, a pokud ne a naši zákonodárci takovou hloupost skutečně prosadí, pošlete mi alespoň odkaz na další informace nebo text navrhované novely Děkuju.

Dobrý den, prosím o radu jak budu postupovat v…

Dobrý den, prosím o radu jak budu postupovat v roce 2006, přijde-li zaměstnankyně začátkem r.06 a bude uplatňovat předpokládané měsíční úroky z hypotéky - všechno je ošetřeno podle práva. Kdesi jsem četla, že již nebude možné měsíčně tyto úroky uplatňovat, pouze v následujícím roce při vyúčtování daní za. děkuji

Ještě jednou se ptám zda může zaměstnanec úroky z…

Ještě jednou se ptám zda může zaměstnanec úroky z hyp. úvěru uplatnit v ročním zúčtování/když je před tím neupaltňoval v měsíčním výpočtu mzdy nebo si musí sám podat daň. přizníní? Náš zaměstnanec se mne ptá zda úroky z půjčky SFRJ /Státní fond rozvoje bydlení -nově v roce 2005./jsou hyp. půjčkou?

Dobrý den, v roce 2002 jsem se začala starat o…

Dobrý den, v roce 2002 jsem se začala starat o nemocného bratra a zjistila jsem, že si neplatil zdrav. poj. Dlužnou částku jsem zaplatila a v srpnu 2002 jsem žádala o prominutí penále. V lednu 03 mi přišla odpověď, že mojí žádost registrují a postupují Rozhodčímo orgánu VZP. Teď, tedy v prosinci 05 mi přišlo, že mé žádosti vyhovují jen částečně a penále o určitou částku snižují. Nevztahuje se na toto nějaká lhůta, kdy jsou povinni vyrozumět o výsledku rozhodnutí? Měla jsem za to, že když se tak dlouho neozvali, že mojí žádosti bylo kladně vyhověno. Přece jen od srpna 02 do prosince 05 uběhla poměrně dlouhá doba. Děkuji

Dobrý večer, zakládám s.r.o. ve které budu…

Dobrý večer, zakládám s.r.o. ve které budu jediným zakladatelem a jednatelem.Musím být se společností v pracovně-právním vztahu a vyplácet si minimální mzdu a zdravotní a sociální pojištění v minimální povinnosti? Děkuji a jsem s pozdravem.

Dobrý den! Manželka nastoupila na rizikové…

Dobrý den! Manželka nastoupila na rizikové těhotenství v říjnu 2003,mateřskou pak od 1.4.2004. Za rok 2003 dostala zbývající dovolenou proplacenou v roce 2004. Má nárok na dovolenou,resp. proplacení, za tři měsíce (do 31.3.2004) roku 2004? Za zodpovězení děkuji. Petr O.

Dobrý den, když je firma malá organizace do 25…

Dobrý den, když je firma malá organizace do 25 zaměstnanců, kdo má povinnost uvadět na ELDP vyloučené doby nemoci a také nemoci v započtovém listu, zaměstnavatel nebo sociálka? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdravotního…

Dobrý den, mám dotaz týkající se zdravotního pojištění. Byla u nás kontrola ze zdravotní pojišťovny a doměřila nám zdravotní pojištění zpětně za 4 roky za zaměstnankyni, která u nás pracuje na zkrácený pracovní úvazek. V některých měsících se stalo, že si tato zaměstnankyě vydělala méně než byla minimální mzda. Je pravda, že pokud si vydělá méně tak se zdravotní pojištění nepočítá z té skutečně vydělané mzdy, ale ze mzdy minimální? A jak by to bylo v případě, že bychom zaměstnávali zaměstnance na poloviční úvazek nebo brigádně na dohodu, kdy je pravděpodobné, že si zaměstnanec nevydělá ani minimální mzdu. To by se mu táké muselo zdravotní pojištění srážet z té minimální mzdy? Nikdy jsem se s tím nesetkala ani jsem o tom neslyšela. Děkuji.

Dobrý den, zaměstnanec chce dva dny volna na…

Dobrý den, zaměstnanec chce dva dny volna na pohřeb otce, zajímalo by mne, jestli oba dny volna mám brát jako placené volno nebo pouze jeden a druhý den jako řádnou dovolenou. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec dostal…

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec dostal potvrzení od lékaře, že nemůže dál vykonávat svou práci. Proto se ze zaměstnavatel dohodl, že skončí pracovní poměr dle § 46 d)k 20.12.2005. Požaduje ale vyplacení dvou měsíčních platů jako kdyby běžela 2 měsíční výpovědní lhůta. Zajímalo by mne, zda je toto možné provést z hlediska daní a pojištění? Nebo jakým způsobem je možné tento PP ukončit? Děkuji za odpověď. Vlaďka Marlow

Dobrý den. Mám následující dotaz. Máme uzavřenu…

Dobrý den. Mám následující dotaz. Máme uzavřenu se zaměstnancem smlouvu na dobu určitou do 31.12.2005. Mohu s tímto zaměstnancem uzavřírt od 1.1.2006 smlouvu novou na dobu určitou do 31.12.2006, ve které stanovím opět zkušební dobu 3 měsíce? Organizace pro kterou má firma pracuje mi taktéž smlouvu prodloužila do 31.12.2006, proto doba určitá i pro mé zaměstnance. Předem děkuji za odpověď.

Zaměstnanec byl zaměstnán od 14.11. -18.11.2005. …

Zaměstnanec byl zaměstnán od 14.11. -18.11.2005. Nyní donesl prohlášení na zdaň. období podepsané na str.3 dne 8.12.2005. Mohu je uznat, když prac. poměr již skončil, ale je tam něco do 30 dnech po vstupu do prac. poměru.děkuji za odpověď

Prosím vás laskavě o radu.Zaměstnám na jeden…

Prosím vás laskavě o radu.Zaměstnám na jeden měsíc dva pracovníky na dohodu o provedení práce,jeden je veden u úřadu práce,druhý půl měsíce pracoval u jiného zaměstnavatele.Mohu jim oběma odečíst nezdanitelné minimum?Děkuji za odpověď a přeji pěkné vánoce Jaroslava

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz:…

Dobrý den pane doktore, mám následující dotaz: Zaměstnavatel hradí zaměstnanci pojištění odpovědnosti za škodu. Bude toto pojištění zahrnuto do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění? Nevíte které ustanovení zákona tuto problematiku řeší? Děkuji.