FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem samoživitelka a pracuji na 6…

Dobrý den, jsem samoživitelka a pracuji na 6 hodin, moje mzda nedosahuje minim. mzdy. Jsou nějaké výhody, aby mohl zaměstnavatel odvádět soc. a zdrav. poj. z nižší mzdy? Děkuji.

Dobrý večer, jsem pracující důchodce. Se…

Dobrý večer, jsem pracující důchodce. Se zaměstnavatelem mám uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Uplatňuje se i u mě při výpočtu daně z příjmu odpočitatelná položka 3170,- Kč ze základu daně? Podle výplatnice jí započítanou nemám a daň činní cca 26%. Děkuji

Pracuji ve 12-ti hodinových směnách.Za listopad…

Pracuji ve 12-ti hodinových směnách.Za listopad jsem odpracoval 15 směn, to je 172,5 hodiny. 17.listopad , svátek jsem měl volno. Listopad měl 21 dní , to je 157,5 hodiny+ svátek. Jelikož jsem odpracoval 15 hodin nad rámec pracovní doby, počítal jsem s přesčasovým příplatkem. Ale dostal jsem zaplaceno 172,5 hodinovou mzdu a za 7,5 hodiny přesčasový příplatek 25%. Druhých 7,5 hodiny mě bylo řečeno, že jsem kompenzoval svátek. Tohle se mě zdá divné jak můžu kompenzovat svátek ,když mám v ten den volno. Děkuji za odpověď. Kugler

Dobrý den, Minulý měsíc jsem měnila zaměstnání.…

Dobrý den, Minulý měsíc jsem měnila zaměstnání. Od 1.11- 13.11. jsem pracovala v jedné firmě, kde má hrubá mzda činila 25000Kč a od 15.11. pracuji v další firmě, kde je můj hrubý příjem 19000Kč. V první firmě jsem v listopadu čerpala 3 dny dovolené. jedná se mi o výši mé čisté mzdy v jednotlivých případech. Můžete pomoci? děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když náš…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když náš zaměstnanec měl 22 dní neplaceného volna, zda se mu krátí dovolená. Děkuji Marešová

Dobrý den, prosím o sdělení, jak platit…

Dobrý den, prosím o sdělení, jak platit zdravotní pojištění v případě vyplácení finančního vyrovnání na základě konkurenční doložky. Musí organizace pracovníka přihlašovat, i když má ukončený pracovní poměr? Pracovník jinak nikde nepracuje. A co sociální pojištění, mám za to, že si ho musí bývalý zaměstnanec zajistit sám. Děkuji_

Dobrý den. Možná bude znít dotaz hloupě, ale…

Dobrý den. Možná bude znít dotaz hloupě, ale přesto se musím zeptat. Chci prosím vědět. Zda při nutnosti dodržení minimálních mzdových tarifů v pracovní smlouvě je v této částce započítané i osobní hodnocení (resp. jakákoliv odměna každý měsíc). Např.: V pracovní smlouvě je mzda 8000 Kč. Případná odměna 1-15 000 Kč. Neboli podle nařízení vlády je minimální mzdový tarif např. 11 000 Kč. Musí tato částka být už v základní mzdě nebo může být brána jako součet 8000 + cca 3000 Kč z odměn. Děkuji

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jsem na mateřské…

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jsem na mateřské dovolené a 24.12.2005 budou dítěti 3 roky a ten den ukončuji pracovní poměr s mým zaměstnavatelem, který má na to ze zákona po 3 letech nárok. Mám nárok poté na nemocenskou a kolik bude činit, když pobírám rodičovský příspěvek. Děkuji

> Dobrý den > 1.) Pracuji ve společnosti, kde…

> Dobrý den > 1.) Pracuji ve společnosti, kde byl letos vyplácen 13 a 14 plat za skutečně > vyplacenou tarifní mzdu. Jelikož jsem letos 3 měsíce byl v pracovní > neschopnosti z důvodu pracovního úrazu (100% bez mého zavinění) byl mi > krácen 13 a 14 plat. Odškodnění za úraz a vyrovnání mzdy jsem dostal po > skončení marodní v červnu. Odměny v něm nemohly být zohledněny,neboť se > nevědělo,zdali nějaké budou. Mělo mi to být kráceno nebo ne!!Mám žádat o > znovu doplacení?

Od 11/05 jsme zaměstnali Angličanku na hl. prac…

Od 11/05 jsme zaměstnali Angličanku na hl. prac poměr s podepsaným prohlášením, podle jakého § zdanit její mzdu? Od 1-9/05 pracovala na Novém Zélandě. Můžu použít § 6 závislou činnost?Jak ona sama bude zpracovávat daňové vzúčtování?

Dobrý den, jsme malá oraganizace, zaměstnanec…

Dobrý den, jsme malá oraganizace, zaměstnanec pracoval 2 dny v měsíci a zbytek byl na nemocenské. Odvod SP, ZP a daň je jen ze mzdy kterou dosáhl v těch dvou pracovních dnech nebo musí zaměstnavatel něco doprácet? Druhý případ je takový, že zaměstnanec byl cca 8 dní v práci, pak nahlásil že je na nemocenské, ale nedonesl neschopenku. Po nějaké době jsme zjistili, že si to jen vymyslel. Poslali jsme mu výpověď (byl ve zkušební době) a po zbytek měsíce jsme mu dali neplacené volno. Jak postupovat v tomto případě se SP,ZP a daní (za těch 8 odpracovaných dní nedosáhne minimální mzdy).

Dobrý den, prosím o radu v situaci, kdy budu…

Dobrý den, prosím o radu v situaci, kdy budu zaměstaná na 4h a zároveň OSVČ.Kolik je nyní minim.mzda za 4h/den.Na kolik se má zvyšovat? Kdo v této situaci platí soc. a zdr. pojištění, jak je to z daní z příjmů. K upřesnění práci na ŽL budu vykonávat na stejném místě, kde budu zaměstnaná.Jaký mám dát návrh majitelce na vypořádání po finanční stránce - př. nájmem nebo nějakou provizí, ale když se tato částka přiblíží k mé mzdě, tak pak je to celé nesmysl.Prosím o radu k nějakému řešení.Děkuji s pozdravem I.Vlk.

Dobrý den, prosím o sdělení jakým způsobem se…

Dobrý den, prosím o sdělení jakým způsobem se řeší zdravotní a sociální pojištění u pracovníka, který ukončil pracovní poměr a je mu rok vypláceno peněžité vyrovnání na základě konkurenční doložky. Co je povinností zaměstnavatele a co občana? Co kdo platí? A jak a kdo přihlašuje tohoto bývalého pracovníka? Děkuji. Pokorná

Dobrý den. Jsem na mateřské dovolené. Od února…

Dobrý den. Jsem na mateřské dovolené. Od února 2006 může dítě chodit do školky na 4 hodiny denně, aniž bych přišla o mateřskou. Na tuto dobu, kdy dítě chodí do školky, bych si ráda našla brigádu. Ráda bych se zeptala, jaké daně mi budou odečteny. Za hodinu 50,- Kč. Maximální počet hodin za měsíc je 80. Děkuji a s pozdravem

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Dva…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Dva společníci s.r.o, jsou zároveň jednatelé. Mají také řádnou pracovní smlouvu dle Zákoníku práce, na zákldě které pobírají mzdu. Je nutné, aby třeba jednou za rok byli odměňováni za funkci jednatele-dle Obchodního zákoníku? Je výkon funkce jednatele podmíněn odměnou vč. všech odvodů, pokud dotyčný jednatel pobírá mzdu za práci? Děkuji za odpověď.

Dotaz-Jsem student a dne 27.5.2005 jsem si…

Dotaz-Jsem student a dne 27.5.2005 jsem si změnila trvalé bydliště,které mám ted v jiném místě než moji rodiče. Zajímalo by mě, jakou částku si může můj otec uplatnit jako slevu na dani při ročním zúčtování daně z příjmu. Nyní pobírám přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. Děkuji

Potřebovala bych poradit ohledně čerpání dovolené…

Potřebovala bych poradit ohledně čerpání dovolené.U firmy jsem byla zaměstnána od 1.7.2000 do 17.11.2005/z toho od 16.4.2005 do 17.11.2005 jsem byla dlouhodobě nemocná.Z minulého roku tj.r.2004 mi zbýval 1den dovolené a po celý rok 2005 jsem nečerpala dovolenou.Z důvodu nemoci mi dal zaměstnavatel k 17.11.2005 výpověď.Mám nárok na proplacení dovolené,pokuď ano,kolik dní.Prosím poraďte,děkuji.

Jak zaokrouhlit spávně např. náhradu za dovolenou…

Jak zaokrouhlit spávně např. náhradu za dovolenou nebo placený svátek a upravuje to nějaký předpis ? příklad vypočtená náhrada : 739,40 Kč

Dobrý den. Pracuji na zkrácený úvazek 30 hodin …

Dobrý den. Pracuji na zkrácený úvazek 30 hodin týdně. Zaměstnavatel chce abych podepsala dodatek k pracovní smlouvě, že v mé mzdě je zahrnuta i práce přes čas - 150 hodin ročně, resp. max. 8 hodin týdně. Vyžaduje to prý nový zákoník práce.Můžete mi sdělit, zda je tento požadavek oprávněný. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj nový zaměstnavatel je rakouská…

Dobrý den, můj nový zaměstnavatel je rakouská firma, ale výkon práce je v ČR. Plat mi bude posílat z Rakouska v EUR. Je pro mne výhodnější nechat si posílat peníze na CZK účet (z dlouhodobého hlediska má koruna posilovat), nebo si mám založit účet v EUR? Podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění, v případě, že se daň bude srážet v Rakousku a za předpokladu, že je tam daň dle vašeho serveru 50% a v ČR 32%, bude mi přeplatek daně v ČR vrácen?