FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Jak se správně spočítá výše podpory v…

Jak se správně spočítá výše podpory v nezaměstnanosti u OSVČ? Letos na zimu přerušuji činnost a eviduji se na úřadu práce. Letos od 1.12.2005. Sám jsem si spočítal, že při vym. základu 109.660 Kč a počtu měsíců 12 /z přehledu za rok 2004/ by měla moje podpora činit 4.570,-Kč. Výpočet: 109660:12=9139 x 50% = 4.570,-Kč. Ale úřad práce mi spočítal podstatně méně, kde dělám při výpočtu chybu ?

Dobrý den, v roce 2006 bych chtěla zacit podnikat…

Dobrý den, v roce 2006 bych chtěla zacit podnikat, jsem na mateřské dovolené a od 05/2006 na rodičovské dov. Musím v roce 2007 jako samoživitelka platit daň z příjmu, SP, ZP i když budu mít malé příjmy , cca 5 000 Kč měsíčně? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek, čili…

Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek, čili plátcem pojistného je za mě stát. V případě když si uplatním společné zdanění s manželem a vyjde mi například daňová povinnost 150 tis. budu muset platit zálohy na SP a ZP v roce 2006, přesto že i nadále budu pobírat rodičovský příspěvek?

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstavatel dal…

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstavatel dal zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost.Jedná se o obchod, kde je více prodavačů, kteří díky tomu,že je jich více, nenaplní fond pracovní doby. Zaměstnavatel poté přijme na dohodu o provedení práce starobního důchodce-např. pro výpomoc v době nemoci stálých zaměstnanců. Je tento postup možný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz, naše pracovnice…

Dobrý den, mám dotaz, naše pracovnice odpracovala celých 8 hodin, dejme tomu 20.12. a při cestě ze zaměstnání si zlomila ruku a lékař ji vystavil nemocenský lístek od 20.12.,protože se jí to stalo v tomto dnu. Mzdová účetní tvrdí, že nemá nárok na mzdu, protože má na stejný den vystavenou nemocenskou a ona ji nemůže zaplatit obojí. Pokud si pamatuji, dříve se na nemocenský lístek psalo, že odpracoval tolik a tolik hodin a tím se nemocenská krátila. Poraďte prosím, jak se máme domluvit. Lékař řekl, že musí vystavit nemocenskou na ten den kdy se jí to stalo a nelze to napsat až od dalšího dne. Děkuji

Prosím, potřebuji se zeptat: Dcera studuje na…

Prosím, potřebuji se zeptat: Dcera studuje na vysoké škole, ale je jí již 27 let, proto si musí platit zdravotní pojištění. ve výši 970,- Kč měsíčně. Příležitostně si přivydělavá, zatím vždy na dohodu o provedení práce. Sociální pojištění neplatí. Nyní uvažuje o živnostenském listě. jak by se změnily platby na zdravotní pojištění a musela by platit taktéž minimální zálohy na sociální pojištění, počítá, že by za rok 2006 vydělala cca 60 000,- Kč. je pro ni výhodnější uzavírat i nadále dohody o provedení práce (musí ale hlídat odpracované hodiny) nebo by bylo výhodnější podnikání na ŽL. Děkuji za odpověď. Eva Zemanová, Na Vyhlídce 571, Česká Kamenice, ezemanova@ceska-kamenice. cz..

Prosím, potřebuji se zeptat na zdanění důchodu: …

Prosím, potřebuji se zeptat na zdanění důchodu: Můj otec pobírá starobní důchod ve výši celkem 11 136,- Kč (základní 1400,- a procentní 9736,-) a k tomu důchod vdovecký ve výši 1208,- Kč. Nyní po avizovaném zvýšení by měl celkový důchod ve výši 13070,- Kč. Domnívá se, že od hranice 13000,- se důchod nějakým způsobem daní. Prosím o inormaci, zda je to pravda? Od které hranice se důchod daní, jakou daní a jestli celý nebo jenom ta část, která přesahuje určenou hranici. Moc děkuji za odpověď a přeji hezké a klidné Vánoce. Eva Zemanová. (ezemanova@ceska-kamenice.cz)

Dobrý den. Mám následující problém: Můj…

Dobrý den. Mám následující problém: Můj zaměstnavatel se mi rozhodl přispívat na bydlení. Uděláno to bylo tak, že si nájemní smlouvu vzal na sebe a mě ze mzdy strhával dohodnutou část. Problém o němž se nevědělo nastal v okamžiku před dvěma lety. Tehdy jsem se přestěhoval, změnil se pronajímatel a ten mi umožnil, abych si u něj s rodinou nahlásil trvalé bydliště.(minulý pronajímatel mi toto neumožnil) Změnu trvalého bydliště jsem nahlásil také zaměstnavateli. Letos přišla do firmy kontrola ze sociálky. Ta zjistila, že od okamžiku změny trvalého bydliště se mi i zaměstnavateli měly zvednout odvody, které tímto já a zaměstnavatel dlužíme + penále. Nyní po mě zaměstnavatel požaduje, abych se podílel na úhradě nedoplatku a to té části, která mi měla být strhávána z platu. Příjde mi nefér platit za chybu účetního oddělení, zvláště když probíhá vnitrofakturace, takže si naše oddělení práci účetního oddělení kupujeme a navíc jsem ji nezpůsobil. Jsem tedy povinen platit za chybu druhých?

Dobrý den! Chci se zeptat, zda může být s…

Dobrý den! Chci se zeptat, zda může být s ředitelem a zároveň společníkem s.r.o. sepsána Dohoda o provedení práce (získávání zakázek, po dobu celého roku, když nepřekročí 100 hod. práce?) Pracuje zároveň na živnostenský list. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych vědět jak velké …

Dobrý den, potřebovala bych vědět jak velké (kolik procent) odvadí zaměstnavatel z peněžitého vyrovnání na základě konkurenční doložky. Pokud odvod chápu, jde celé zdravotní pojištění z prostředků organizace? Je to daňově uznatelná položka? Daní organizace toto peněžité vyrovnání, či je to záležitost bývalého pracovníka? Děkuji

Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za…

Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za zodpovězení mého dřívějšího dotazu a zeptat se ještě na jednu věc. Můj otec je v plném invalidním důchodu a rád by pracoval (ale nepravidelně). Chtěl bych se zeptat, jestli může uzavřít jen dohodu o provedení práce, jestli musí mít nějaké povolení od svého lékaře k této DPP a zda je omezena výše výdělku, nebo či se mu bude krátit jeho invalidní důchod. Děkuji za Vaši odpověď a srdečně Vás zdravím. Zdeněk ČESAL

Dobry den,rada bych se zeptala,jak je to s…

Dobry den,rada bych se zeptala,jak je to s narokem na volno k vykonani zkousek u studujicich pri zamestnani.Jsem studujici posledniho rocniku VS (denni studium) a od listopadu jsem zacala pracovat na plny uvazek (40hod/tyden). Nejedna se o internship, me studium primo nesouvisi s praci, kterou vykonavam. Zajimalo me, zda mam ze zakona narok na volno k vykonani zaverecne zkousky.Pokud ano, jak dlouho a jedna se o volno s nahradou mzdy?Dekuji Hana

Dobrý den. Studuji lékařskou fakultu (4.roč.). V…

Dobrý den. Studuji lékařskou fakultu (4.roč.). V říjnu mi bylo 26 let. Pracuji v OBI na pokladně, mám smlouvu na dobu neurčitou v zásadě na částečný úvazek. moje mzda se tedy pohybuje od 2500 do 4500 Kč po zdanění. Z této mzdy mi zaměstnavatel strhává dávky sociálního a zdravotního pojištění. Jak se od mých narozenin změnily mé povinnosti v rámci plateb státu. (sociální a zdravotní pojištění, případně jiné odvody)? Děkuji Krumichová

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazy ohledně…

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazy ohledně mateřské dovolené. Měla jsem pracovní poměr na dobu určitou od 1.2.2005 do 31.1.2006. 26.8.2005 jsem odešla na mat.dov. na 37 týdnů, coby samoživitelka. Vztahuje se na mě ochrana zaměstnance a musí mi zaměstnavatel držet 3 roky pozici? Příp. jaký odkaz v zákoně se k tomuto problému vztahuje? Může mi být proplacena dovolená k 8.5.2005(konec mat.dov., přechod na rod.dov.), nebo mi zaměstnavatel může proplatit dovolenou pouze k 3.1.2006? Tato dovolená je počítána ze mzdy z pracovní smlouvy nebo z průměrné roční mzdy, která byla mnohem vyšší vzhledem k měsíčním bonusům? Děkuji předem za odpověď. Hezké svátky... J. Copáková

Dobrý den, v roce 2006 mám být placen ze…

Dobrý den, v roce 2006 mám být placen ze zahraničí, konkrétně z Německa. Zaměstnán budu u německé společnosti, s trváním pracovní smlouvy po dobu 6ti měsíců. Práci pro tuto společnost však budu vykonávat na území ČR. Chtěl jsem se zepat, jestli je možnost danit příjem až v ČR, anebo musím danit příjem již v Německu. Zároveň jsem se chtěl zeptat, jak to je s ostaními odvody ( sociální + zdravotní poj.). Po komunikaci s mojí zdravotní pojišťovnou ( Vozp) jsem pochopil, že v případě zdanění v Německu, mi zaplatí zaměstnavatel i sociální a zdravotní pojištění v Německu. Z toho však vyplývá, že v Čechách nebudu mít nárok na plnou zdravotní péči, protože zdravotní pojištění bude hrazeno v Německu. Tomuto bych rád nějak předešel, ideálně, pokud by bylo možné zdanit příjem až v ČR a odvody zaplatit také až v ČR. Myslíte, že je něco takového možné? Jak mám postupovat, abych mohl využít poskytování plné zdravotní péče na území ČR, kde budu trvale po celý rok? Děkuji. Petr Štolz

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na drobnost…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na drobnost ohledně zálohové a srážkové daně. Jsem student a chodím na brigády k několika zaměstnavatelům na DPČ. U každého vydělám za měsíc cca. 1000Kč. U jednoho mám podepsáno Prohlášení k dani (čistá mzda = hrubá - 12,5%). U dalších nemám podespáno (čistá mzda = hrubá - 12,5% - 15% daň srážková). Nejde nějak zařídit, abych všude odváděl ZÁLOHOVOU daň a pak bych si ji za rok zúčtoval? ps.: můj příjem není vyšší jak 5000Kč, i kdybych všechny zaměstnavatele sečetl za měsíc. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Jak se vypočítá výše dvouměsíčního odtupného při…

Jak se vypočítá výše dvouměsíčního odtupného při náhradě mzdy u nemoci zpovolání.(daň,náhrada, sumárum)

Dobrý den, nevíte, zda bude i od 1.1.2006 nějaké…

Dobrý den, nevíte, zda bude i od 1.1.2006 nějaké zvednutí výše rodičovského příspěvku? Vím, že schválili až od 1.1.2007, ale co dříve? Děkuji.

Dobrý den, zaměstnanci,který má vyživované dítě…

Dobrý den, zaměstnanci,který má vyživované dítě nebyl vyplácen daňový bonus.Můžeme mu jej vyplatit v rámci ročního zúčtování? Děkuji. Eva

Náš zaměstnanec nám oznámil, že odchází na vojnu …

Náš zaměstnanec nám oznámil, že odchází na vojnu /na vlastní žádost/ a podle toho co mu řekli na voj. správě má nárok na placení průměrem. Jsme podnikatelská sféra. Na co má tokový zaměstnanec vůbec nárok a jaké předpisy toto upravují? Děkuji za odpověď.