FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! Rád bych se vás zeptal na jednu drobnost...dostal jsem takový úkol...v práci...najít něco...vím jen tohle:Je to ZÁKON O ÚČETNICTVÍ-MZDY-KOLIK JE ODVOD SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PRO 1)PRACOVNÍKA 2)ORGANZACI Děkuji mnohokrát za odpověď
Dobrý den! Žena je vedena na úřadu práce a pobírá podporu v nezaměstnanosti. Nyní bude v lednu vykonávat práci na Dohodu o provedení práce za 3500,- Kč hrubého. Může podepsat Prohlášení poplatníka k dani z příjmů fyzických osob............... a uplatňovat tak nárok na odečitatelné položky? Domnívám se, že ano. Děkuji za odpověď.
Je statni svatek finacne zvyhodnen ze zakona nebo zalezi na dohode zamestnavatele se zamestnanci. Musi byt popripade toto uvedeno na vyplatni pasce?
Dobrý den,chtela bych poprosit o radu.Při výpočtu dovolené za měsíc 12/2005 při které jsem měla 5 dnů dovolené se vychází:Sečtená hrubá mzda za poslední čtvrtletí.to vydělím počtem odpracovaných hodin za poslední čtvrtletí a mám průměrný výdělek na hodinu.Pokud jsem tedy měla dovolenou 5 dnů po 8 hodinách,tak je správně: 40xprůměrný výdělek na hodinu?Je to tak správně?Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda musí mít všichni pracovníci, kteří podepisují Prohlášení poplatníka pro rok 2006, podepsaný vzor č. 16. Tedy i Ti co nastupovali v roce 2005 a mají vyplněný formulář č. 15. Děkuji
dobrý den chtěla jsem se zeptat jako OSVČ kolik procent se platí sociální a zdravotní pojištění. Děkuji
Dobry den, muj zamestnavatel je v likvidaci. Jsem na nemocenske, dosud se mnou nebyl ukoncen pr. pomer. Zamestnavatel je v prodleni s vyplatou nemocenske davky (jedna se o velkou organizaci). Jak se muzu branit? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o sdělení zda se zaměstnanci bude srážet zdravotní pojištění z finančního vyrovnání (a kolik?) na základě konkurenční doložky, či bude organizace celých 13,5% odvádět výhradně ze svých prostředků? Vycházím z toho, že bývalý pracovník je pro zdravotní pojišťovny osobou bez příjmu a musí se proto sám k pojištění přihlásit. Jedná se o daňově uznatelný náklad? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se svátek 17.11. započítává do fondu pracovní doby za měsíc listopad, když jsem tento den pracoval 5 hodin (jde mi o výpočet hrubé hodinové mzdy, neboť jsem nastoupil do zaměstnání až 9.11. při hrubé měsíční mzdě 15000 Kč a zaměstnavatel trvá na tom, že při výpočtu hodinové mzdy v listopadu používá 22 pracovních dní, nikoli 21). Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chci se prosím zeptat: Může kolektivní smlouva určit menší mzdu než je určená mzda minimálními mzdovými tarify? Zákon 1/1992 o mzdě v paragrafu 14 není v tomto jednoznačný. Děkuji.
DOBRÝ DEN PRACUJI DVA DNY PO 9 HODINÁCH A TŘETÍ JE VOLNÝ PO CELÝ ROK. NA VÁNOCE JSEM PRACOVAL 25.12 A 26.12 2005 A BYL MI ZAPLACEN JEN SVÁTEK26.12 PONDĚLÍ S ODŮVODNĚNÍM ŽE V KALENDÁŘI JE VYZNAČEN 1 SVÁTEK A TO 26.12 PONDĚLÍ MÁM NÁROK NA ZAPLACENÍ SVÁTKU I V NEDĚLI 25.12 KDY JSEM BYL V PRÁCI
Dobrý den, v současném zaměstnání jsem dostala smlouvu na dobu určitou jako záskok za mateřskou dovolenou na 6 měsíců. Poté mi byla vystavena nová smlouva na dobu určitou v trvání 2 a půl roku. Tuto jsem podepsala. Nyní bych chtěla odejít bez dvouměsíční výpovědní lhůty. Je to z mé strany možné s agrumentem že smouva je neplatná? Děkuji za odpověď a přeji krásný nový rok.
Dobrý den, měla bych k Vám dotaz ohledně vyplácení náhrady za ztrátu výdělku při pracovním úrazu.Jsme malá organizace, tudíž nemocenské nám vyplácí OSSZ.Platíme si zákonné pojištění u Kooperativy.Zaměstnanec si způsobil pracovní úraz, byl v pracovní neschopnosti.Zaměstnavatel vše řádně zaevidoval a vše potřebné zaslal na Kooperativu, kvůli pojistnému plnění. Ta, ale poslala dopis, že nám to neuznává jako pracovní úraz. Dnes mi ale volal zaměstnanec,kterému se "pracovní úraz" stal a ptal se, kdy mu firma vyplatí náhradu za ztrátu na výdělku (vyrovnání platu - jeho slovy). Měla a mám za to, že ztrátu na výdělku platí Kooperativa.My jí k tomu poslali veškeré podklady.Můžete mi prosím poradit jak to tedy je, abych vše uvedla na pravou míru a vysvětlila bych to i uvedenému zaměstnanci? Když mu to vyplatí zaměstnavatel a bude o to žádat Kooperativu, tak nevím, jak to dopadne, když Kooperativa to jako pracovní úraz zamítla.Jen na závěr, jedná se o úraz z října loňského roku. Moc děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu jak se vypočítá odvod soc. poj. pokud mám rozdíl mezi náklady a výnosy Kč 66000,-, kolik bych měla odvést na soc. pojištění za rok 2005? Dekuj předem za odpověď. Barbara
Jaký je maximální výdělek důchodce, který má živnostenský list aby neplatil sociální ani zdravotní pojištění ? Za odpověď předem děkuji
Dobrý den.Moje maminka pobírá vdovský důchod již od roku 1990.Můj zesnulý otec pracoval jako havíř.Jak dlouho bude ještě pobírat mamka tento důchod.Nemá odpracovaný počet roků aby ji byl přiznán starobní důchod.Tak bych chtěla vědět,jak to bude dál,až přestane pobírat VD.Děkuji předem za Vaši odpověď.
Dobrý den, můj zaměstnanec si poranil rameno, nenahlásil mi to ten den, ani žádný svědek u toho nebyl a třetí den mi dal neschopenku s pracovním úrazem. Jak se vypočítá mzda(klasicky, jako při normální nemoci?) , nebo ne? Jak mám postupovat? Moc děkuji předem za odpověď?
Dobrý den. Mám obchod (jako FO) a v mém obchodě vykonávají učni praxi. Je nějaká minimální částka, kterou musím učni vyplácet? Jestliže ano, musím tuto částku vyplácet i když se jedná o mého syna, který praxi v mém obchodě vykonává? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Letos jsem vyženil 6-leté dítě.Manželka pracuje a uplatňuje slevu na dani na dítě.Planujeme další přírustek do rodiny,je výhodné si nechat vyženěné ditě napsat na mě,když manželka bude na mateřské.Děkuji.
Dobry den, muj zamestnavatel mi z duvodu soudniho sporu nevyplacel 1,5 roku mdzu. Soudni spor byl v zari v muj prospech ukoncen a zamestnavatel mi jednorazove mzdu doplatil. Na danich jsem ale odvedla kolem 250000. Zajima me, zda mam narok na vraceni preplatku dane a zda existuje nejaka kalkulacka s jejiz pomoci zjistim, kolik priblizne dostanu. Dekuji.