FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, syn ukončil školu v 6/05. V 7/05 na ÚP. V 8-9/05 pracoval. V 10/05 na ÚP a od 1.11.05 vyřazen a nyní není nikde evidován, ani nepracuje.Lze žádat o vrácení daně, mám-li prohl. o zdan.příjmech od zaměstnavatele, použít typ A nebo B a lze započíst i 11 a 12 měsíc? Děkuji
Dobry den.Chtel bych se zeptat,jak to je s pracovni pohotovosti.Podle zakona to neni mzda.Je spravne,ze z ni zamestnavatel strhava dan,socialni a zdravotni pojisteni a pritom se nezapocitava na vypocet do penze.Dekuji
Dobrý den, chtěla bych se optat, zdali mám nárok na dovolenou, když mám vedlejší pracovní poměr ( pracuji 4 hodiny denně ) ????Děkuji.
Mám dotaz .Pokud by jsem od 10.1.2006 vybrala dovolenou a poté nastoupila na nemocenskou kde po skončení nemocenské by jsem nastoupla mateřskou dovolenou,nebo by pro mne bylo finančně výhodnější nejdříve nastoupit na nemocenskou a před termínem porodu si vybrat zůstatek dovolené.Nevím teď jestli se nemocenská počítá z celého roku s tím že se do toho nezapočítává vybraná dovolená nebo se mateřská dovolená počítá z posledních třech odpracovaných měsíců. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problematiku souběhu starobního důchodu a sjednané smlouvy o výkonu funkce jednatele. Zaměstnanec ukončil PP a návazně sjednal smlouvu o výkonu funkce jednatele na dobu neurčitou. Musí mít tuto smlouvu uzavřenou na dobu určitou, když od 1.2.2006 požádá o starobní důchod? Nárok na důchod vznikl už asi před čtyřmi lety. Děkuji
Dobrý den! Jsem registrován na úřadě práce, toho času v podpůrčí době. Mám možnost získat zaměstnání - dohoda o pracovní činnosti, nebo dohoda o provedení práce- po dobu 3 měsíců. V posledních třech létech od poslední registrace budu mít přepracovaný více nez 1 rok. Vznikne mi tím nárok na novou podporu? Kolik platím daně já, a kolik zaměstnavatel? Děkuji.
Dobrý den, předem moc děkuji za již zodpovězené odpovědi a přeji mnoho úspěchů v novém roce. Mám dotaz. Jsem na mateřské od 08/2005 a chci se zeptat, jestli ze při vyúčtování daně za rok 2005 dává poměrná část daňového bonusuza nově narozené miminko, nebo se dává celých 6000 Kč. Děkuji za odpověď. J.C.
dobry den, chci se zeptat ohledne Odchodneho. pokud mi bude ukoncena pracovni smlova - "z duvodu nadbytecnosti" a vyplaceno odstupne. Mam narok na socialni davku (socialka), podporu pro nezamestnane (pracak), ikdyz mi bude vyplaceno jednorazove vyplata za x mesicu, od data ukonceni pracovniho pomeru? Nebo se na tuto castku bere ohled ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, můžete říci, jaká je poslední známá průměrná hrubá mzda v ČR stanovená ČSÚ? A kde tento údaj dá spolehlivě nalézt? Děkuji, Jana Hudcová
Dobrý den, v případě, že reprezentuji zemi ve sportu v pracovních dnech, náleží mi za tyto dny náhradní volno? Děkuji, KA.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Zaměstnanec měl v prosinci 5 dní neplaceného volna. Vím že musí uhradit zdravotní pojištění 9% které za něj hradí zaměstnavatel. Nevím ale z čeho se těch 9% vypočítává. Děkuji
Dobrý den, prosím moc o radu. Jsem student VŠ 5. ročníku, nyní mi bylo nabídnuto zaměstnání. Co je pro mě výhodnější hlavní pracovní poměr (který oni, chtějí) nebo např. dohoda o provedení činnosti. Mám obavy, že v případě hlavního pracovního poměru již nebudu pobírat příspěvek na dítě a rodiče nebudou moci uplatnit odpočet. Dále mě zajímá, pokud bych skončila ve zkušební lhůtě, bude pak za mě pojištění dále platit stát, jelikož budu stále student? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, mám dotaz ohledně placení soc. a zdr. pojištění + daně z příjmu. Jsme zaměstananá na HPP a k tomu provozuji živnost. Jaké povinnosti se ke mě v souvislosti s podáním daňového přiznání a úhrady pojištění vztahují? mám informovat zaměstnavatele? Nebo si mohu nechat podat daňové přiznání a jen jej doplnit o data týkající se mého podnikání? Děkuji, s pozdravem Hana Kučerová
Zajima me, jestli musim do danoveho priznani uvadet krome vydelku na dohodu o pracovni cinnosti i vydelky na dohodu o provedeni prace?A jestli mzda plynouci z dohody o provedeni prace je do urcite castky osobozena od dane? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, mám 6 brigádníků každý měsíc 2 t.zn.4x do roka po dvou,vyplácím je na dohodou o provedené práci v měsíční částce 5,000,-Kč a zdaňuji je do 8dnů 15%.Dozvěděl jsem se,že v roce 06 má býti toto zdanění jen 12%.Je to pravda?Díky
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli přináší manželství nějaké finanční výhody oproti stavu při pouhém sdílení společné domácnosti. Konkrétně: žijeme s družkou a ročním dítětem společně v jednom bytě. Já jsem zaměstnanec, družka je na mateřské dovolené. Budu mít při uzavření manželství nějaké daňové výhody?
Manželka začala k 1.1.2006 pracovat, ale je stále na MD. Chci se zeptat jestli může pracovat na plný úvazek za plnou mzdu i při MD nebo by bylo výhodnější si dceru přepsat na sebe a zůstat s ní na MD. Jsem již doma na POB se zdravotně postiženou dcerou. Děkuji za odpověď.
Chtěl bych se zeptat jakou smlouvu mám podepsat s pracovníkem, který bude u mne pracovat jako OSVČ.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jak se počítají hodiny , fond pracovní doby. Měsíc Listopad 2005 měl 21 pracovních dní a jeden státní svátek. To je 21dní x 7,5 hodiny = 157,5 hodiny + 7,5 hodiny svátek. Pracuji ve 12 hodinových směnách a ve čtvrtek 17.11.2005 jsem měl volno. Tento měsíc jsem odpracoval 15 směn po 11,5 hodinách, to je celkem 172,5 hodiny.Tedy 15 hodin nad fond pracovní doby. Zaplaceno přesčasovým příplatkem 25 % mě bylo jen 7,5 hodiny. Bylo mě řečeno, že fond pracovní doby za listopad byl 165 hodin a navíc jsem odpracoval jen 7,5 hodiny. Můžou do toho počítat i ten svátek ? Děkuji Kugler
Dobrý den, je pravda, že pro výpočet nemocenských dávek se používá mzda za celý rok zpětně a ne za poslední čtvrtletí? Jedná se o kalendářní rok nebo o posledních 12 měsíců? Taky se chci zeptat, jak se vypočítává průměr pro nemocenskou, když jsem nastoupila do zaměstnání až v září. Děkuji za odpověď.