FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Naše zaměstnankyně odchází 29.9.2011 do předčasného důchodu. Od 23.2.2011 je stále v pracovní nechopnosti.Nárok na dovolenou za rok 2011 by měla mít 8/12, což činí 13,5 dne k ukončení pracovního poměru. Nevím, jak ji krátit dovolenou za nemoc.Jestli o 2/12 nebo o 3/12, když končí 29.9.2011. Za odpověd děkuji.
Dobrý den, prosím o informaci do jaké platové třídy a v jaké výši zařadit servírku a zda v případě měsíční mzdy doplácet příplatky za soboty a svátky. Děkuji Libuše Nýčová
Dobrý den, jsem bývalý voják z povolání, pobírám výsluhový příspěvek a současně jsem zaměstnán. V současnosti jsem nucen na nějaké období přerušit zaměstnání na cca 3-6 měsíců. Musím ukončení zaměstnaneckého poměru dohodou někde ohlásit a budu platit sociální a zdravotní pojištění, nebo je v rámci pobírání výsluhového příspěvku za mne platí stát? Bude mít přerušení pracovního poměru vliv na výpočet budoucího důchodu? Děkuji za informace.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: žena má nárok na dovolenou na rok 20 dnů, od 29.3.má neschopenku a od 5.9. má nastoupit na mateřskou dovolenou a po 6 měsících na rodičovskou. Na kolik dnů dovolené má nárok za celý rok? Má také nárok na dovolenou v době mateřské e rodičovské dovolené a kolik dnů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, má student, který pracuje od 1.8. do 31.8. nárok na proplacení 1,5 dne dovolené za odpracované dny? V srpnu je 23 PD, nárok na dovolenou za odpracované dny má při odpracování 21 PD, to bude splňovat. Jedná se o klasický pracovní poměr na dobu určitou, není to DPP ani DPČ. Děkuji.
Dobrý den, nedávno jsem v naší firmě převzala mzdovou agendu. Nyní se mi přihlásila bývalá pracovnice s dotazem ohledně dovolené. 19.12.2008 nastoupila na mateřskou dovolenou (dovolenou za rok 2008 vyčerpala celou), na níž byla do 1.7.2009. Od 2.7.2009 byla na rodičovské dovolené, takže v roce 2009 byla 126 pracovních dnů na mateřské dovolené a 125 pracovních dnů na rodičovské dovolené. Vybrala si dvouletou variantu čerpání, takže rodičovská dovolená jí skončila 11.2.2011, 15.2.2011 ukončila dohodou pracovní poměr. Chtěla bych vědět, zda má nárok na dovolenou za rok 2009 a zda je jí možné dovolenou za toto období zpětně proplatit, i když už u nás nepracuje. Děkuji za odpověď. M.H.
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Jsem zaměstnaná a dostala jsem výpověď s 2 měsíci k 31.5.2011. 30.6. jsem onemocněla a neschopnost dosud trvá. Kdy dostanu od zaměstnavatele zápočtový list ? Jak se mi bude krátit dovolená (dostanu 7/12 z celých 20 dnů) nebo se mi dovolená bude krátit ještě o dobu nemoci ? Děkuji Renata
Prosím o radu, jak najdu odpověď na dotaz pod mzdy,zdarma,diskrétní. Děkuji
Dobrý den, měla bych doplňující dotaz na pí. Sedláčkovou. Můj původní dotaz je z 18.7.11, ráda bych některé věci upřesnila a ujasnila si. Student vysoké školy, zároveň zaměstnaný na klasický pracovní poměr. Bakalářské studium ukončeno závěrečnou zkouškou v černu 2011, potvrzení z VŠ pro poslední ročník je do 30.6.2011. Zároveň jsem udělala přijímačky na magisterské studium, kam jsem byla zapsána 22.7.2011. Na VŠ nám bylo řečeno, že ode dne zápisu jsme studenty VŠ (kvůli různým slevám a výhodám, např. šalinkarta apod.). Potvrzení o studiu bylo vydáno ke dni zápisu (viz výše) pro akademický rok 2011/2012 (konkrétně od 1.9.11 do 31.8.12, což je na potvrzení taky uvedeno). Můžu si tedy za měsíce červenec a srpen uplatnit v zaměstnání slevu na studenta? Našla jsem v zákoně o daních z příjmů odkaz na zákon o státní sociální podpoře, konkrétně § 14 odst. 1 a odst. 2 bod c), ze kterého si myslím, že by to možné bylo. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,v červnu jsem ukončila vysokou školu (denní studium) a teď od srpna jsem nastoupila na ÚP. Odpracovala jsem za poslední 3 roky min. 12 měsíců.A můj dotaz zní: jak se vypočítá průměrná čistá mzda z těch 3 let pro UP? Na mzdovce mi vypočítali 2400,- PČM. Ale nějak se mi to nezdá.Můj tyd. úvazek je 37,5 h. Práce na DPČ. mzda 2009: červen- 13147,- srpen 3969, listopad 3530, prosinec 5818,- mzda 2010 duben 12126,-květen 2537,-červenec 15317,srpen 16538,- září 11522, prosinec 2070,- mzda 2011 únor 6807,- březen 3835,- duben 1221,- květen 6109,- červenec 17000,- (vše je uvedeno v čisté mzdě) děkuji
Dobrý den, momentálně jsem na RD, u původního zaměstavatele mám smlouvu na dobu neurčitou, RD mi končí 3.10.2011. Vím, že mě nebudou chtít přijmout zpátky a dostanu výpověď. Již jsem si našla novou práci, kde bych měla nastoupit od 30.8. Chtěla jsem se zeptat, jak to bude se zápočtovým listem? Je nějaká lhůta, dokdy ho musím dát novému zaměstnavateli, protože bych ZL dostala až po ukončení pův.zaměstnání v říjnu? Byl by to velký problém, nebo budu muset ukončit pův.zaměstnání dříve? Tím bych asi přišla o odstupné? Dále bych se chtěla zeptat ohledně odstupného z důvodu nadbytečnosti - je stále 3 platy? A z čeho by se to počítalo, pokud jsem na RD? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz. Zaměstnankyně je na mateřské,skončilo jí PPM a začala pobírat RP (od 6.2011). Hned si začala vybírat dovolenou. Chtěla by začít pracovat, ale jen na 1/2 úvazek. Nevadí,že si vybrala tu dovolenou na rok 2011 - 15dníx8hodin? Jestli ano co s tím? Musím změnit její HPP na VPP? Kde všude to musím hlásit já za zaměstnavatele a kde ona? Kadlecová
Dobrý den, teď v srpnu mě končí smlouva a budu bez prace. Nevím, co je pro mě výhodnější - jít na pracovní úřad nebo už letos v září jít do předčasného důchodu. Bylo by to o jeden a půl roku dříve. Přišla bych prý asi o sedmset Kč. měsíčně. Ptám se, o kolik korun bych přišla novým přepočtem, kdybych šla do duchodu klasickým způsobem.
Dobrý den, už jednou jsem Vám psala, ale položila jsem špatně otázku,tak to zkouším znova. Jsem zaměstnána a k 31.8.2011 mám výpověď, dále v měsících červen-srpen každý rok podnikám.K 31.8.2011 přerušuji i živnost. V zaměstnání mám příjem 13000Kč hrubého.Co se týká podnikání jsem důchodově pojištěna,zálohy na sociál.zabezpečení platím tyto 3měsíce - 5100Kč/měsíčně. Chtěla bych zeptat.Jak se mi bude vypočítávat podpora v nezaměstnanosti? Zda se bude počítat ze součtu /zaměstnání + podnikání/? Pokud ano,bude se mi krátit v případě výpovědi dohodou i výpočet podpory z podnikání na 45%? Za odpověď předem moc děkuji
Dobrý den, mám zaměstnance na HPP, který je invalidní 2.stupeň. Nyní na něj přišla exekuce. Jak mám prosím postupovat. Já mu budu provádět exekuční srážky z platu, ale jak to s ex.srážkami z peněz z invalidního důchodu 2.stupně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zaměstnanec je v pracovní neschopnosti, na které lékař zašrktnul - úraz. Úraz prstu se mu stal doma při řezání dřeva. Je nutné vyplnit formulář o nepracovním úrazu? Děkuji za odpověď?
Dobrý den, prosím o radu, jak mám postupovat při provádění srážek ze mzdy zaměstnanci. Má soudem nařízené srážky pro úhradu dlužného výživného na 2 děti, které provádím. Teď přišlo další Usnesení soudu, které nás vyzývá k uspokojení pohledávky dlužného výživného na třetí dítě a zároveň také k srážení BĚŽNÉHO výživného ve výši 1.500 Kč pro toto 3.dítě. Vzhledem k nízké mzdě zaměstnance zřejmě budou obě třetiny zbytku čisté mzdy použity na úhradu běžného výživného. Znamená to, že tedy přestanu srážet dlužné výživné, nebo ho budu srážet pouze ze zbytku, který případně zbyde po sražení běžného výživného ve výši 1.500 Kč? A zbyde-li něco, rozpočítám zbytek poměrnými částmi nezi všechny tři děti? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na čerpání dovolené. Zaměstnankyně čerpala rodičovskou dovolenou na 1 dítě do 31.12.2011 a v lednu 2011 nastoupila na mateřskou dovolenou 2 dítě nyní 1.8. začala čerpat rodičovskou dovolenou 2 dítě. Má nárok na 12 dní řádné dovolené leden-červenec 2011 nebo je to jinak? Děkuji
Dobrý den; dnes mi zaměstnavatel ústně oznámil výpověď z jeho strany, protože provozovna končí. Příští týden už nemám chodit.Do práce jdu tedy poslední 3 dny. Mám, resp.na jaké odstupné mám právo a jaké povinnosti má vůči mě zaměstnavatel? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, zažádala jsem si o živnostenský list na vázanou živnost, mohu jej vlastnit, aniž bych na něj začala podnikat? Jsem v současnosti v evidenci ÚP a s podnikáním chci začít až v září. Do té doby chci zůstat na ÚP a pobírat podporu. Děkuji, Jana