FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Když pobírám rodičovský příspěvek a zároveň si přivydělávám na živnostenský list 1).musím platit zálohy na soc. a zdrav.pojištění, když je za mě plátcem pojistného sát? 2) Jestli už je schválený zákon o tom, že neschopenky prvních 14 dní by měl platit zaměstnavatel? Případně od kdy by to mělo platit? Děkuji za odpověď.
dobrý den v prosinci jsem dostala výpoved z důvodu rušení prodejny,tuto jsem podepsala a můj prac.poměr by měl končit koncem února a měla bych dostat odstupné.Od 12.12.2005 jsem v pracovní neschopnosti.Jsem těhotná ve 3. měsíci.Nevím zda mi výpověd platí a jak mám postupovat dále.Jestli se po ukončení pn mám nahlásit na úřad práce a kdo mi bude výplácet mateřskou?Nechci být celé těhotenství na pn .
Dobry den,pracuji u podnikatele a zaměstnavatelem nam byla určena pracovní doba 22,5 hod tydně.Chtěla jsem se zeptat,kolik bych měla platit zdravotni a socialni pojištěni?Je možne ,abych při hrube mzdě 3961 kč platila zdravotní poj.614.kč zda se mi to moc děkuji za odpovět J.P
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na danový bonus na studujicí děti v nových podmínkách r. 2006.četl jsem někde článek, že pokud je dan menší jak odpočty, vrací se rozdíl poplatníkovi.Konkretně příklad: dosažená hrubá mzda za leden 2006: 11889 Kč. z toho sociální a zdravotní 1486 kč. dan po novu 1.288 Kč. základní odpočet 600 Kč + na dvě děti 1.000. odpočet tedy 1.600 Kč ale dan mam jen 1.288 Kč. Můj dotaz: 1/mám nárok na nějaký bonus to jest rozdíl mezi dosaženou daní a odpočtem to jest 1.600-1-288 = 312 kč.??? 2/pokud ne za jakých podmínek se bonus-1.000 kč max. vyplací to jest pri jaké max. mzdě ??? 3/Je povinný múj zaměstnavatel automaticky pokud mi vznikme nárok bonus vyplácet nebo se musí o to žádat nějakým tiskopisem u zaměstnavatele??? děkuji za odpověd
Vážený p.doktore, dotaz se týká Spol.ZdaněníManž. Z Vašich odpovědí jsem pochopil, že do výdělku manželky se počítá i peněž.pomoc v mateřství.Je to opravdu tak?Manželka od svého zaměstnavatele totiž dostala potvrzení k daním, kde je pouze částka za čerpanou dovolenou po PPM (a ta je menší než 38000) i když jí zaměstn.PPM vyplácel v 01-05, v 06 měla dovolenou(spolu s PPM je to více než 38tis) a od 07 je na další RD. Pokud uplatníme SZM já si na své straně odečtu za manželku cca21 tis - za celý rok,pokud má méně než 38 tis.? Ona na své straně si za sebe odečte 38 tis. za svou osobu? Vyděláme na tom tedy minimálně daň z jejích 38 tis, které by jinak neměla odečíst z čeho?
Chtěl bych se zeptat jaké úlevy mám já a jaké můj zaměstnavatel. Jsem student kombinované formy studia a jsem zaměstnán na plný ůvazek. Předem děkuji.
Dobrý den. Zaměstnanec nastoupil 21.1.2005.V lednu mu nebyla započítána nezdanitelná položka 3170,--Kč.Má podepsané prohlášení popl...Máme při ročním zúčtování počítat nezdanitelnou částku pouze 11x3170,--Kč nebo za celý rok 38040,--Kč a vrátit tím přeplatek na dani z příjmů. V lednu 2005 před nástupen nikde nepracoval. Děkuji.
Prosím o odpověď: Jsem OSVČ, platím zálohy na Pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (DP), neplatím pojistné na nemocenské pojištění. Platím zdravotní pojištění. V únoru jdu na operaci (pobyt v nemocnici + rekonvalescence cca 3 měsíce) - budu po tuto dobu brát nemocenskou? Děkuji.
Můžete mi poradit, můžu provádět exekuci na plat pouze z nemocenských dávek. Zaměstnanec, který měl od soudu exekuci na plat skončil k 31.12.2005. Teď je nemocen v ochranné lhůtě, takže bude od nás pobírat pouze nemocenské dávky. Jinak ještě pobírá částečný invalidní důchod.
Dobrý dne, chtěla jsem se zeptat, jak mám zaúčtovat přeplatek, který byl zjištěn při kontrole na zdravotní pojišťovně a zkompenzován s vyměřeným penále, když v účetnictví jsme žádný přeplatek neměli. Mám zaúčtovat zbylý přeplatek do výnosů? Děkuji za opověď.
Mohu poskytnout zaměstnanci kromě mzdy příspěvek na každodenní dopravu do práce-dojíždí cca. 80 km. Pokud ano, pak do jaké výše? Podléhá takový příspěvek zdanění a odvodům na soc. a zdrav.pojištění? Mohu si pak tento příspěvek odečíst z daní? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,potřebovala bych poradit v následující situaci.Od konce ledna 2005 do 16.12.2005 jsem byla na nemocenské a dostala jsem plný inv. důchod.Po ukončení prac.poměru,jsem obdržela zápočtový list,kde byl napsám můj prům. měsíční plat 5 800. Tato částka podle mě neodpovídá,když jsem po celou dobu pobírala čistý plat 8000-10 000. Nemocenská se pohybovala od 7 500 - 9000. Z čeho se prosím Vás vypočítá prům. mzda na zápočtový list.? Myslíte, že částka 5 800 je správná? Mě se to zdá málo. Ovlivní tato částka výpočet invalidního důchodu?
Polední přestávka --> Zaměstnanec v administrativě si eviduje v průběhu měsíce svoji docházku. Vzhledem k tomu, že se jedná o matku s dítětem, která nemůže pracovat plnou pracovní dobu, ale nemá s firmou uzavřenou smlouva na zkrácenou pracovní dobu, se zaměstnanec snaží napracovat hodiny i přes polední přestávku. Mzdová účetní však tuto půlhodinu od pracovní doby odečítá, přestože zaměstnanec přestávku nevyužil. Je tento postup správný? Nemůže být práce přes polední pauzu nějak zohledněna? Děkuji za odpověď.
Dobry den, Pracuji na Slovensku, kde mam uzavrenou pracovni smlouvu od dubna 2005. Dane, zdravotni a socialni pojisteni odvadim na Slovensku. Trvale bydliste mam v CR. V CR jsem byla pojistena do te doby. Pracovala jsem zde 5 let. Jak to bude v pripade, ze pujdu na matersko dovolenou a chtela bych byt v CR? Jak to bude s poskytovanim zdravntni pece v Cechach? Jak s prispevky - materska..? Dekuji za odpoved. Blanka
Dobrý den, Rád bych požádal o zodpovězení následujícího dotazu: Jsem zaměstnancem v bance a mám zaměstnaneckou hypotéku, kterou jsem si vzal na konci r.2004. V celém posledním čtvrtletí roku 2004 měla banka marketingovou akci, kde všem našim klientům, kteří si vezmou hypotéku nabízela po celou dobu trvání hypotéky vedení hypotečního účtu zdarma. Každý zaměstnanec má u nás vedení hypotečního účtu také zdarma (i mimo tuto akci). Jaké bylo ale mé překvapení, když mi teď na konci r.2005 zaměstnavatel dodanil „ušetřenou částku“ 2400 Kč jako zaměstnanecký benefit. (momentálně standardně aplikovaná cena je 200 Kč/měsíc za vedení hypotečního účtu). Když jsem toto reklamoval, bylo mi řečeno, že je správné dodanit to na ceníkovou cenu, že marketingové akce nemohu být brány jako „které se účtují jiným osobám“ dle zákona o dani z příjmu, i když já hypotéku uzavřel v momentě marketingové akce. Je tento postup ze strany zaměstnavatele správný? V momentě, pokud mi zaměstnavatel tento „benefit – vedení hypo účtu zdarma“ dodaní, by pro mě bylo výhodnější vzít si hypotéku jako kdybych nebyl zaměstnanec. Jak se mohu bránit zaměstnavateli, který mi proti mé vůli něco dodaní, strhne z výplaty a já nemám nástroj, jak s ním hnout? Mohu se odvolat na nějaký např. místně příslušný finanční úřad? Děkuji za odpověď
Dobrý den, dovolte dotaz: jakým způsobem se daní odměna plynoucí ze smlouvy o dílo, v tomto případě s místem plnění v zahraničí? Děkuji.
Mohu prosím použít při výpočtu daní níže uvedený výpočet?Podnikám,mám syna který studuje a manžel je zaregistrován na pracovním úřadě,ale toho času je na nemocenské,celý rok 2005 až dosud. vyměřovací základ 101 168,- odpočet osoba - 38 040,- odpočet dítě - 23 520.- odpočet manžel - 21 720,- ------------------------------------------- základ daně 17888.- zaokrouhleno 17800,- daň 2670,- Prosím je můj výpočet správný?Děkuji za odpověď.
Polední přestávka --> Zaměstnanec v administrativě si eviduje v průběhu měsíce svoji docházku. Vzhledem k tomu, že se jedná o matku s dítětem, která nemůže pracovat plnou pracovní dobu, ale nemá s firmou uzavřenou smlouva na zkrácenou pracovní dobu, se zaměstnanec snaží napracovat hodiny i přes polední přestávku. Mzdová účetní však tuto půlhodinu od pracovní doby odečítá, přestože zaměstnanec přestávku nevyužil. Je tento postup správný? Nemůže být práce přes polední pauzu nějak zohledněna? Děkuji za odpověď.
Odpracované hodiny --> Firma SRO, plátce DPH, podvojné účetnictví platí své zaměstnance (šití bytového textilu) úkolovou mzdou. Vzhledem ke stále se zvyšující minimální mzdě jsme nuceni důsledně hlídat plnění norem zaměstnanců. Opakovaně se však stává, že zadáme zaměstnanci denní práci, která odpovídá 8 hodinám pracovní doby. Zaměstnanec však splní jen např. polovinu zadaného denního úkolu, neboť má jistotu, že firma stejně tak jako tak doplatí do minimální mzdy 8 hodin práce. Jaké prostředky může použít firma, aby neustále nedoplácela na neplniče? Řešením by bylo zaplatit a evidovat zaměstnanci jen tolik hodin, kolik odpovídá vykonané práci. To by však bylo protizákonné (?). Ale proplácení min. mzdou hodin, ke kterým není výkon a odvedená práce, dostává firmu do obtížné ekonomické situace. Prosím o radu. Děkuji.
Dobrý den, prosím laskavě o sdělení, zda finanční vyrovnání na základě konkurenční doložky je daňově uznatelný náklad organizace - jde z mzdových prostředků? Či o jaké náklady se jedná? děkuji Pokorná