FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore,prosím o radu. O prázdninách jsme zaměstnávali ve firmě studenta na DPP. Chce-li vrátit daň musí si podat daňové přiznání, nebo mu mohu udělat vyrovnání daně přimo ve firmě, byl-li to jeho jediný příjem? Děkuji za odpověď
Dobry den, jak spravne delat mzdu u dohody o pracovni cinnosti. Uplatnuji se odcitatelne polozky nebo ne. Zamestnanec ma jeste hlavni prac. pomer jinde a tam podepsal prohlaseni. Muze podepsat prohlaseni tedy i u me? Diky za odpoved
Zaměstnci odmítají odevzdat č. účtu pro zasílání mzdy na účet, může jim zaměstnavatel ve výplatní den vydat bankovní šeky, aby si zašli s nimi do banky nebo jim musí předat peníze v hotovosti?
Prosím o radu. Dcera našeho zaměstnance studuje na vysoké škole a chce si při studiu v průběhu celého školního roku přivydělávat na brigádách. Za jakých podmínek si potom může rodič uplatňovat úlevu na dani na dceru? Děkuji
Zaměstnanec si zažádal o RZÚ , ale současně mi nahlásil, že v lednu a únoru 2005 byl ještě OSVČ ,ale neměl žádný příjem. Já jsem mu doporučila ať si podá DP, ale on se domnívá, že jsem povinna mu udělat RZÚ když neměl žádný příjem a činnost 28.2.2005 přerušil. Kdo má pravdu? Děkuji za odpověď.
Dobry den. Dostal jsem výpověď ke dni 31.12.2005 z nadbytečnosti. Od 29.12.2005 jsem v pracovní neschopnosti až do dnešního dne tj. do 25.1.2006, má neschopnost nadále trvá.. Od kdy jsem povinen ze zákona na přihlášení na úřad práce. Mam nárok na podporu i když mi bylo vyplaceno odstupné za x měsíců? Jak se vlastně vypočítává a daní odstupné. Jak si můžu překontrolovat, zda mi dali tolik, co mi náleží. Děkuji
Dobrý den, ráda bych získala odpověď na náseldující otázku. Od 1.11.2005 jsem OSVČ. V listopadu a prosinci jsem zaplatila minimální zdravotní a soicální pojištění ve výši 1.370 Kč a 1.143 Kč. Podávala jsem daňové přiznání za 04/2005. Zajímaly by mne platby zdravotního a soicálního pojištění pro následující období leden, únor ...2006.Jaká bude jejich výše, popřípadě výpočet. Děkuji.
dobry den, děkuji Vám za Vaši odpověd ze dne 23.1.2006 na muj dotaz.Popsaný výpočet jsem plně pochopil a jsem rad že jste mi ho potvrdili. Ve své odpovědi ale pišete že danovy bonus může být minimálně 50 kč max. 2.500 kč. Měl bych ještě jeden poslední dotaz. Domnívám se že při dvou dětech jak jsem uváděl činí odpočty na dan 1.000 kč a tedy danový bonus nemůže být vyšší. Mám ted na mysli pokud budu v měsíci unoru cely marodit nebudu mít tedy žádnou hrubou mzdu ale vzniká mi zákonný odpočet na dan měsíční 600 Kč a odpočet na 2 děti 1.000 kč. může mi vzniknout bonus danový 1.600 Kč nebo jen 1.000 kč.??? děkuji vám za Vaši odpověd a ještě jednou děkuji za předchozí odpověd.
Hezký den.Jsme z manželem oba zaměstnanci a rádi bychom letos zdanili společně.Máme 21letého stujícího syna. Já jsem byla po většinu roku v pracovní neschopnosti a ke konci jsem dostala plný inv.důchod. Mohla byste mi prosím poradit, co všechno se počítá do příjmu podle kterého se odečítá položka na vyž.manželku? Zdan.příjem mám totiž pouze 12tis.Kč,ale kam patří důchody,nem.,OCR,pen.pomoc v mateřství, a co sociální dávky - přídavky a různé příplatky na bydlení atd? Syn má měsíční příjem z pronájmu,ale po podání DPFO bude ve ztrátě, bydlí u nás a máme společnou domácnost, jak je to s ním? Zaměst. manžela mu po celý rok dával slevu na dani a chtěl pouze potvrzení o tom, že studuje a na jeho příjem nebral ohled, je to tak správné? Co by měl všechno vyžadovat k posouzení nároku na slevu? Děkuji Vám za Vaše odpovědi, ale opravdu jsem nikde nanašla odpovědi na všechny tyto otázky.
K dotazu mě inspiroval dotaz čtenáře ze dne 22.01.06 ohledně daň.slev a bonusů. Jak se postupuje v případě, kdy máte nárok na slevu 600Kč + 2x500(dítě)=1600Kč a vyp.daň činí jen 500 Kč? Je nějakým zákonem stanoveno pořadí odečítání slev? Pokud totiž odečtu dřív slevu na dítě, bude bonus jen 500Kč, pokud odečtu dřív slevu na poplatníka bude bonus 1000Kč.Děkuji za odpověď. Děkuji.
Dobrý den, jak je to s ročním zúčtováním daní u zaměstnankyně, která do 20.6.2005 pobírala od PSSZ mateřskou, pak u nás čerpala dovolenou a potom nastoupila rodičovskou. Požádala o roční zúčtování.Je samoživitelkou.Co musí vše doložit? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, jak budu uplatňovat slevu na dani na děti za rok 2006, za leden 2006 mám ještě příjem od zaměstnavatele a uplatňuji u něho slevu na 2 děti, od února budu čerpat peněžitou pomoc v mateřství a cca od podzimu rodičovský příspěvek. Jsem rozvedená a druh - otec budoucího dítěte si na toto dítě slevu od jeho narození uplatňovat bude, na starší děti, pokud nejsme manželé, slevu uplatnit nemůže. Mohu tedy slevu uplatnit na dvě starší děti jiným způsobem ?
Za jakých podmínek může zaměstnavatel provéct roční zúčtování daně, co je to za příjmy v prohlášení ve výši 6.000,- Kč, které mohu mít mimo příjem ze závislé činnosti.
Kolik může mít příjmy důchodce - OSVČ jako vedlejší - za rok 2005, aby nemusel mít žádné odvody sociálního a zdravotního pojištění?Děkuji.
Dobrý den, uvažuji o uplatnění společného zdanění manželů, ale potřebovala bych poradit. S manželem máme dceru narozenou v květnu 2005, ale manželé jsme až od srpna 2005. Já jsem na mateřské dovolené, manžel zaměstnanec. Lze uplatnit společné zdanění manželů, když jsme jimi nebyli po celý rok 2005? Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji úspěšný rok 2006. Radka
Dobrý den, od 14.11.2003 do 27.5.2004 jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství a od května 2004 až dosud pobírám rodičovský příspěvek. Nyní jsem opět těhotná a na mateřskou dovolenou bych měla nastoupit od května 2006. Předpokládám, že rozhodné období pro výpočet PPM bude květen 2005 až duben 2006. V období mateřské i rodičovské dovolené jsem si u svého zaměstnavatele při nepravidelné výpomoci v rámci stávající pracovní smlouvy přivydělávala – na rozhodné období to dělá částku 3881,- Kč (v měsících 5/05 a 10/05 + dalších 4027,- Kč za období 3/05 a 4/05). (podotýkám, že jsem trvala na uzavření dohody o pracovní činnosti z čehož zaměstnavatel nakonec upustil s tím, že jednodušší pro něj bude pokud budu pracovat v rámci stávající pracovní smlouvy) 1)PPM se tedy vypočítá z této částky? (a pokud nedosáhne výše nynějšího rodičovského příspěvku budu dostávat doplatek do jeho výše?) 2) Mám možnost si přivydělat ještě před nástupem na MD u jiného zaměstnavatele – je možné, aby se PPM vypočítala i z tohoto příjmu aniž bych musela rozvázat pracovní poměr s nynějším zaměstnavatelem? (a pokud ano, jaký typ smlouvy uzavřít?) Mám i jinou možnost na „vylepšení“ PPM? (jestli vůbec jakou?)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně vyplacení daňového bonusu v §35c se píše, že za vyživované dítě se považuje i vnuk(vnučka) pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy z kterých by mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Je nutné aby tam byla zároveň splněna podmínka společné domácnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli do tiskopisu pro sociální dávky (přídavky na dítě, příspěvek na bydlení) mám uvádět mzdu sníženou o daň, sociální a zdravotní pojištění a mám nebo nemám tam uvádět slevu na dani a daňový bonus. Nebo sleva na dani a daňový bonus nemají na tyto dávky vliv a neuvádějí se tam. Děkuji za odpověď.
Mám dotaz , jakou třídu by měla mít uklízečka na Zš , když o jarních prázdninách a letních myjí okna a velký uklid po malířích. Kolik je asi norma na 8 hodinovou pracovní dobu v metrech čtverečních. Přibývají nám metry a ubývají hodiny. Moc děkuji za odpověd.
Dobrý den, zaměstnanec v prohlášení na rok 2006 uvedl, že jeho dítě je ZPS jaké doklady musí předložit na mzd. účtárnu dále, mohu si dělat kopie těchto dokladů nebo stačí je jen vidět. Děkuji za odpověď.