FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, můj syn studuje VŠ a zároveň druhým…

Dobrý den, můj syn studuje VŠ a zároveň druhým rokem podniká. Chtěla bych se zeptat, zda má povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní na r. 2006 Děkuji L. N.

Jsme s.r.o. a zaměstnáváme na HPP i několik…

Jsme s.r.o. a zaměstnáváme na HPP i několik slováků.Podepsali prohlášení a chtějí roční zúčtování daně? Mohu ho provést nebo se ně vztahují zákony SR? Co všechno mi musí doložit? Jak postupovat v případě, že část roku pracovali na Slovensku a část roku v Čechách?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych poradit...jestliže…

Dobrý den, potřebovala bych poradit...jestliže mám úvěr ze stavebního spoření a přišlo mi potvrzení o úrocích a chtěla bych to zahrnout do DP...jenže potíž je v tom, že byt nemám v osobním vlastnictví - je ale ve vlastnictví mých rodičů... Je možné, abych si to odečetla z daní...když jsem vlastně přímý příbuzný vlastníků...? Moc děkuji za odpověď

Zaměstnanec se mne ptá zda si může uplatnit slevu…

Zaměstnanec se mne ptá zda si může uplatnit slevu na manželku když od 5/2005 pečuje o osobu blízkou. Co za dávku dostává takový člověk? Předpokládám, že nějakou soc. dávku, která se do příjmu nepočítá a potom by bylo rozhodné kolik si v hrubém vydělala do dubna. Je to tak ? Děkuji za odpověď.

Pane doktore, jsem v dlouhodobé pracovní…

Pane doktore, jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a zaměstnavatel mi nevyplácí nemocenské dávky z důvodů platební neschopnosti. Můžete mi prosím poradit jak se mám zachovat? Děkuji.

Dobrý den, syn studuje a přivydělává si na…

Dobrý den, syn studuje a přivydělává si na brigádě.Jeho hrubý příjem je 3700 Kč měsíčně. Podepsal u zaměstnavatele daňové prohlášení.Bude platit měsíční zdravotní pojištění?Daňové zvýhodnění na syna uplatňuji já.Jaké změny nastanou nebo nenastanou u mě?Děkiji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového bonusu.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového bonusu. Bratr od 1.7.2005 jako OSVČ zaměstnává 1 pracovníka, ten má HM 10000,- Kč po odečtení soc. a zdrav. pojištění a odpočtu na 2 děti vychází záloha na daň 0, čili záloha na daň po slevě -160 Kč. U fin. úřadu zatím nepožadoval vrácení. Jak má postupovat? Má žádat vrácení za každý měsíc zvlášť a nebo to jde za celých 5 měsíců dohromady? Děkuji.

Dobrý den, již několikrát jsem se zde dočetla,že…

Dobrý den, již několikrát jsem se zde dočetla,že pro odpočet nezdanitelné položky na manželku se do výše jejich příjmů započítavá i rodičovský příspěvek(nemyslím peněžitou pomoc v mateřství vyplácenou zaměstnavatelem popř.OSSZ)vyplácený vždy jen Úřadem práce.Ovšem v zákoně o daňi z příjmů par.15 je uvedeno mimo jiné že do vlastního příjmu manželky se nezahrnují dávky státní sociální podpory,dávky a služby soc.péče,... Rodičovský příspěvek je ale dávkou státní sociální podpory vyplácený úřadem práce! Tak mi to UP napsal i na potvrzení o roční výši vyplaceného příspěvku.Můžete mi prosím sdělit jak to tedy je,protože mým příjmem je jen rodičovský příspěvek a částku 38040kč převyšuje, tak ať vím jestli si manžel může uplatnit odpočet. Děkuji a přeji hezký den

Jaký je správný údaj spotřeby PHM z technického…

Jaký je správný údaj spotřeby PHM z technického průkazu vozidla pro účely náhrady za spotřebované PHM u vozidla zaměstnance, které využívá pro služební cestu (někdo říká aritmetický průměr všech spotřeb a jiný tvrdí průměrnou spotřebu dle směrnice ES) ? Pozn. nevím, zda tento dotaz u Vás patří do oblasti mezd nebo účetnictví.

Dobry den,chtěla jsem se zeptat,pracuji 22,5 hod.…

Dobry den,chtěla jsem se zeptat,pracuji 22,5 hod. týdně a moje hruba mzda je 4629.Zdravotní pojištění se mi zdá vysoké platím něco kolem 500 korun.Slyšela jsem,že bych měla platit méně podle parag 3 zakon 592 1992 BOD Č 8 C.Chtěla bych vědět zda se mě tento paragraf týká nebo né.Mám 2 děti do 15 let školou povinné a pracujíjího manžela.Děkuji za vyřízení.P.V.

Dobry den,chtela bych se zeptat na vymer dovolene…

Dobry den,chtela bych se zeptat na vymer dovolene. Od unora 2003 pracuij jako prodavacka, prac. smlouva na dobu neurcitou, platovy vymer- 45kc/hod, / hodinova sazba/. Prac. uvazek- 6hod.denne. Ve smlouve stoji- rovnomerne rozvrzena prac.doba. V roce 2003 jsem mela 17 dni dovolene, v roce 2004 a 2005 uz jen 15 dni- ucetni mi rekla, ze nemam narok na 20 dni dovol., protoze pracuji na zkracenou prac.dobu. Na vasich strankach jsem se docetla, ze i kdyz zamestnanec pracuje 3hod. denne kazdy den, tak ma narok na 20 dni dovol.,ale placene 20*3hod. Ja jsem mela zaplaceno 15*6hod, nebyla jsem na nemocenske za 2 roky vic nez 60 dni./mam 2 deti, 6 a 16 let, nevim jestli to ma vliv/.Je to spravne nebo ne? Pokud ne, tak mi prosim poradte, ktery zakon na to poukazuje a jestli muzu pozadat zamestnavatele o doplatek dovolene za rok 2004-2005?Predem dekuji za odpoved.

Jsem na mateřské dovolené.Může si na mne manžel…

Jsem na mateřské dovolené.Může si na mne manžel uplatnit v daních nějaký odpočet jako na vyživovanou osobu? Počítají se v mém případě dávky soc.podpory jako příjem?

Dobrý den, jsem invalidní důchodce a OSVČ. Jakou…

Dobrý den, jsem invalidní důchodce a OSVČ. Jakou finanční částku si mohu vydělat, abych nepřišla o důchod. Děkuji Kožíšková

dobry den, v deníku pravo ze dne 28.1.jsem se…

dobry den, v deníku pravo ze dne 28.1.jsem se dočetl že podmínkou pro vyplacení bonusu na 2 děti - 1.000 kč je vykázaná mzda v minimální výši 3.785 Kč. znamená to snad že pokud bude pracovník dlouhodobě nemocný-třeba celý měsíc kalendářní a pobírat tedy jen nemocenskou,že mu danový bonus nepřísluší?? Domnívám se že pokud pracovník je placen nizkou mzdou měsíční po celý rok např. 10.000 hrubého vznikne velký propad při ročním zučtování, protože dan by vlastně žádný měsíc neplatil - zálohu, jen by dostával danový bonus-rozdíl mezi přiznanou daní z 10.000 kč po odečtení pojistného a danovým zvýhodněním (1.600 kč v tomto případě). děkuji za odpověd

Obracím se ještě jednou. V roce 2005 sepíše-li…

Obracím se ještě jednou. V roce 2005 sepíše-li podnikatel se studujícím dohodu o provedení práce a studující podepíše prohlášení k dani z př., může být odečteno nezdanit.minimum 3170 a stud. 950 a ze zbývající částky se pak uhradí sráž. daň? Nebo se hradí z celé částky bez ohledu na jeho právo odčit.částek ? Jinde neuplatňuje. V zákoně je to zcela nepřehledné. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Pracovnice byla zaměstnána od 1.10. do…

Dobrý den. Pracovnice byla zaměstnána od 1.10. do 14.10.05.Pracovní poměr byl ukončen dohodou. Měsíční HM 4500,- tj. za říjen HM 2143,-Od 21.11. do 23.12. uzavřena dohoda o provedení práce na úvazek 2 hod. hodinová mzda 43,- Kč tj. odměna za listopad 688,- a za prosinec 1462,- Pracovnice podepsala prohlášení a má 2 děti. Lze v některém měsíci vyplatit daňový bonus na děti? Lze v roce 2006 u dohody o provedení práce vyplatit bonus, pokud bude odměna činit alespoň polovinu minimální mzdy? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, lze odečíst od základu daně…

Dobrý den, lze odečíst od základu daně nezdanitelnou částku na manželku pokud celý rok 2005 pobírá rodičovský příspěvek a přídavky na děti. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel přijme…

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel přijme zaměstnance, který je zároveň OSVČ a odvádí platby OSSZ a ZP alespoň v minimální výši. Pokud tento zaměstnanec neodpracuje u zaměstnavatele v kalendářním měsíci vůbec nic, musí zaměstnavatel za něj odvádět ZP a SP? Pokud nemusí odvádět, je nutné mít od zaměstnance např. čestné prohlášení, že on jako OSVČ odvádí? Je možné sepsat pracovní smlouvu tak, že bude sepsána např. 1.února a datum nástupu do zaměstnání bude specifikován dnem zahájení zakázky, na kterou je pracovník přijímán? Na OSSZ a ZP se přihlašuje do 8 dnů od skutečného nástupu do zaměstnání? Děkuji za odpověď.

DObrý den, rád bych se zeptal na "Rodičovský…

DObrý den, rád bych se zeptal na "Rodičovský příspěvěk". Podle MPSV patří tento příspěvěk mezi dávky státní sociální podpory a vyplácejího úřady práce. a podle §4 odst.1i je dávka státní sociální podpory osvobozena od daně. tzn. že by se něměla počítat do příjmu manželky a já tedy mohu uplatnit odpočitatelnou položku na manželku. Nebo je to jinak? Takhle jsem to aspoň četl na různých místech. Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Moje maminka…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Moje maminka pobírá vdovský důchod a lékař jí doporučil kvůli zdravotnímu stavu (asi cukrovka a nemocná játra), aby požádala o invalidní důchod. Dále jí řekl, že pokud dostává vdovský, že ho bude pobírat dál a k tomu jí dají ještě invalidní.Je to možné, aby pobírala dva různé důchody? A kolik je dnes částečný nebo plný invalidní důchod? Děkuji za odpověď.